Dodaj do ulubionych

Który z bohaterów "Trylogii" jest naj?

19.11.05, 00:12
Najbardziej atrakcyjny oczywiście.
Mnie się zawsze Bohun najbardziej podobał. Nigdy nie mogłam zrozumieć,
dlaczego pozytywni bohaterowie u Sienkiewicza są tacy płascy i płytcy, zero
życia. Gdzie ta Helena / Oleńka / Baśka miała oczy? No, jeszcze Oleńkę mogę
zrozumieć, wymuskany Bogusław nie był lepszy od Kmicica. Ale jak taka Baśka
mogła kochać tego żałosnego Wołodyjowskiego? Ja bym tam z Azją na stepy uciekła.
Obserwuj wątek
    • monikate Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 19.11.05, 00:18
      :) powieść, jako pisana ku pokrzepieniu serc musiała być poprawna politycznie.
      Nie mogła Baśka nawiać ze zdradliwym Azją, ona musiała być z dzielnym obrońcą
      ojczyzny rycerzem W.!
      A naj to jest Petroniusz i tylko Petroniusz!
      • staua Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 19.11.05, 03:52
        Tez optuje za Petroniuszem i tez podobal mi sie Bohun - i osobiscie, choc nazwana po Olence, nie
        Helenie (zaluje) z takim wlasnie Bohunem skonczylam, Kmicice mi sie nie podobali :-) Nie mowiac o
        panu Janie Skrzetuskim, ktory jest dobry do bolu (i zawsze musze tytulowac go panem, wiec do blizszej
        znajomosci nie nadawalby sie)
        Fajny jest tez Zagloba!
        • brunohk Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 22.11.05, 20:32
          Zdecydowanie Horpyna,piekna ,głębia psychologiczna,szalona w miłości,oto ideał
          kobiety..............
          • Gość: Wojtek WIADOMO ŻE ARAGORN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:05
            • Gość: Mimi Re: WIADOMO ŻE ARAGORN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:24
              Tylko Srogi Luśnia .Taki uczciwy i opanowany.
              • lub_czasopismo Ja najbardziej kocham Pana Zagłobę. 23.11.05, 09:54
                Jana Onufrego - rzecz jasna - herbu "Wczele". Bo po pierwsze tym samym herbem
                się nasze rodziny pieczętowały, a po drugie tak jak on cenię sobie "zjeść
                dobrze, napić się dobrze i wyspać się dobrze" ponad wszystkie białogłowy
                Rzeczpospolitej, Litwy i Ukrainy. Nie żeby piękne nie były, tylko, że nerwów nie
                mam do tego, a i prawdę mówiąc brzuszysko też mam jak Pan Zagłoba, więc i żadna
                Basia czy Helena nawet by na mnie spojrzeć nie chciała. Takoż i gorzałki napić
                się wolę, bo to i o kompaniję łatwiej i gadanie takowej łatwiej głowa zniesie.
                Najbardziej zaś u Pana Zagłoby cenię sobie ROZUM. Nie marne wykstałcenie a'la
                zaoczny marketing i zarządzanie, tylko prawdziwy wrodzony dar do zjednywania
                sobie ludzi i wyjścia obronną ręką z najgoraszych nawet tarapatóww. Również
                dlatego, że sam takowy posiadam, za co Opatrzności i wstawiennictwu u niej
                porzodka mojego sławnego stokroć wdzięczność winienem.

Kiedyś, czytając "Ogniem i mieczem" pragnienie mnie zmogło, a przy tym i ochota
                naszła, bo Pan Zagłoba przynajmniej po dwa razy na stronę toasty wznosił, że do
                lektury butelkę wina sobie otworzyłem i co toast Zagłoby, to i ja kilka kropel
                wypiłem.
                Obudziłem się z bolącą głową, otwartą książką i pustą butelką. Zaraz odwiedził
                mnie druh mój Pawał i pyta: z kim się tak nachlałeś? A ja mu na to "Z Panem
                Zagłobą!" Strasznie byłem dumny z takiego towarzystwa.
                • Gość: blondynka Ja najbardziej Juranda ze Spychowa. IP: *.ri.ri.cox.net 23.11.05, 13:30
                  • Gość: Anika Re: Ja najbardziej Juranda ze Spychowa. IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:31
                    Przed czy po oczu? Jeśli po, warte zastanowienia. Może to jest to, o co biega?
                    • Gość: elka Re: Ja najbardziej Juranda ze Spychowa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:23
                • Gość: Anika Re: Ja najbardziej kocham Pana Zagłobę. IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:29
                  Taaak!
                • kapitan.kirk Re: Ja najbardziej kocham Pana Zagłobę. 25.11.05, 13:47
                  > Jana Onufrego - rzecz jasna - herbu "Wczele". Bo po pierwsze tym samym herbem
                  > się nasze rodziny pieczętowały,

Mów mu "wuju" :-)
                  Pzdr
            • Gość: anika Re: WIADOMO ŻE ARAGORN IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:28
              Legolas. Rozumie się samo przez się.
        • dusieczka Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 22.11.05, 21:09
          oczywiście Wołodyjowski ,który nieodmiennie kojarzy mi się Łomnickim i tym
          uroczym ruszanim wąsikiem.A po za tym taki kochany ,dobry i zdolny do poświęcen
          no i w habicie przynajmniej czasowo ;)
      • oraw TRYLOGIA JEST WSTRĘTNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 23.11.05, 11:49
        Byłem od dziecka wychowany w kulcie literatury narodowej!!!!
        Małemu szkrabowi czytała matka te święte księgi!
        Sam potem przez lata czytałem wiernie TRYLOGIĘ
        przynajmniej raz w roku!!!
        Znam ją na pamięć!
        Czytałem też wszystkie dzieła Sienkiewicza,
        PRUSA,ŻEROMSKIEGO,KRASZEWSKIEGO,BUNSCHA,REYMONTA,MICKIEWICZA,SŁOWACKIEGO i
        kogo tam jeszcze chcecie,a ja w tej chwili nie pomnę!

ALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dojrzałem wreszcie w tej POMNIKOWEJ LITERATURZE (trylogia)
        OGROMNIE CWANĄ MANIPULACJĘ!

Sienkiewicz kształtuje całe pokolenia czytelników (a więc Polaków)
        w kulcie
        ZŁA,OKRUCIEŃSTWA,KSENOFOBII , NIETOLERANCJI ITD,ITP!

-Krew leje się RZEKAMI!
        -Trupy ścielą się gęsto i na chłopa wysoko!
        -Różaniec odmawia się przy wrzasku gwałconych Luteranów!
        -Każda wiara poza Katolicką jest PASKUDNA!
        -Przystojnie żyje się tylko u nas!
        -Na pal wbija się każdego kto NIE JEST POSŁUSZNY!!!!
        -Lud Ukrainy to CZERŃ!!!!!
        -Ministrowie(Pastorowie) Luterańscy wyją jako psi swe modły!
        dużo tego tam jeszcze!!!!
        Bo do KRZYŻAKÓW już mi się nie chce sięgać!!!!

Tak nas POKRZEPIŁ!!!!!!!!!
        Nic to Polaku ,że teraz nie mamy Państwa(bośmy je przehulali),
        Ale KIEDYŚ tośmy ICH WSZYSTKICH
        SIEKLI,RŻNĘLI,KŁULI,MORDOWALI,GWAŁCILI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        A dobry Bóg nam błogosławił!!!!!!

WZYWAM DO DYSKUSJI!!!!!!!!!!!!!
        Serdecznie pozdrawiam VIATORES!
        • Gość: Jaaa Re: TRYLOGIA JEST WSTRĘTNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:36
          O czym tu dyskutować? Masz rację i jej... nie masz! Nie martw się, z
          Sienkiewiczem było tak samo :)
      • mala-izunia Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 23.11.05, 14:18
        Petroniusz to nie "Trylogia" tylko "Quo Vadis".
        Pozdrawiam milosnikow Sienkiewicza.
        • Gość: Anika Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:32
          Skąd wiesz?
    • Gość: alicjA Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 09:12
      ŻADEN!!!!!!!!!!
      • Gość: Anika Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:33
        Trza Ci iść do klasztoru, waćpanna.
    • ben-oni Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 19.11.05, 09:20
      Stanowczo Bogusław. Kultura i obycie, światowe maniery, jezyki obce. No i
      w "Czarnych chmurach" miał swoich dragonów.
      A reszta? Żołdacka hołota zalatująca wódą i cebulą.
      • Gość: Jaaa Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:18
        Kpisz sobie, Benie? Ta upudrowana, zniewieściała kukła?
        • ben-oni Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 22.11.05, 10:48
          Kukłę z niego zrobił Grafoman Sienkiewicz. I Hoffman. Ale ja kocham "Czarne
          chmury" (Kacper konia! i Knote ty durniu!) a Dowgird i Zaremba byli dragonami
          Bogusiowymi. Poza tym nieźle kręcił tymi "kukłami", polskimi królami i szlachtą
          wieśniaczą.
        • kosheen4 Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 22.11.05, 11:19
          zniewieściała kukła jak go nazywasz, miała trochę pary w łapach ;) metro to on
          na pewno nie był, elegantował się ale niezgorzej robił szabelką.
        • Gość: Anika Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:34
          Ale jaka peruka!
    • bdx65 Petroniusz w Trylogii - no, no!!! 19.11.05, 09:40
      • Gość: Velika Re: Petroniusz w Trylogii - no, no!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 14:15
        Jak najbardziej Bohun i Zagłoba:] Bez niego Trylogia nie byłaby Trylogią:]
        • Gość: FOXIE77 Re: Petroniusz w Trylogii - no, no!!! IP: 170.134.133.* 19.11.05, 18:39

Ja tez uwielbiam Petroniusza, a jesli chodzi o Trylogie, to tez Bohun.
          Azja za duzy dzikus, Wolodyjowski nudny, Kmicic tez nie.
          Radziwill za bardzo wymuskany, Zagloba dobry ale na dziadka.
          No coz, wybor malutki.

pozdrawiam
        • Gość: Anika Re: Petroniusz w Trylogii - no, no!!! IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:35
          Jeśli już, Azja macho.
    • Gość: czytelnik Pułkownik Kuklinowski! IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 19:18
      W całej Rzeczpospolitej, tylko dwóch takich było. Kmicic na Litwie i
      Kuklinowski w Koronie.
      Lubię też Bogusława, ale to chyba za wysokie progi:)
      • andaba Bohun! 19.11.05, 20:05
        A najbardziej mnie denerwował mdły Skrzetuski.
      • Gość: Anika Re: Pułkownik Kuklinowski! IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:37
        Zawsze można pomarzyć.
    • ampolion Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 20.11.05, 03:14
      Zawsze Kmicic najbardziej mnie fascynował.
      • hanula Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 20.11.05, 13:13
        Kmicic jest jedynym bohaterem "Trylogii", który przechodzi jakąkolwiek
        transformację; w zasadzie jedynym z jakąkolwiek głębią psychologiczną. Pozostali
        są trochę jak z książek dla dzieci. Mam wrażenie, że z literackiego punktu
        widzenia poprawność polityczna rzeczywiście Sienkiewiczowi zaszkodziła; gdyby
        pisał był tę książkę w innym klimacie, to chyba nie robiłby z Bohuna i z Azji
        takich czarnych bohaterów. A i tak sympatia autora do nich, zwłaszcza do Bohuna,
        jest moim zdaniem ewidentna.
        No i Chmielnicki, fascynująca postać. Jego rozmowa ze Skrzetuskim (nie na
        początku książki, tylko później, kiedy Skrzetuski wpada mu w ręce) to jedna z
        lepszych scen w książce.
    • autumna a czemu tylko o chłopach mowa? 21.11.05, 10:50
      Baśka bije wszystkich na głowę! Oto kobieta, która umiała wziąć sprawy w swoje ręce: panu Michałowi oświadczyła się sama, sprawę molestowania przez niejakiego Azję T. załatwiła definitywnie we własnym zakresie...
    • autumna Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 21.11.05, 11:27
      >Ja bym tam z Azją na stepy uciekła

Taaaa... A jakbyś mu się znudziła, najpierw by Cię skopał (jak Zosię), a potem oddał pohańcom do użytku (jak Ewkę).
      • Gość: foxie77 Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 22.11.05, 02:38

Podzielam zdanie, co do dzikusa Azji. Boze, z takim facetem
        przyszlosc bardzo ciemna.
        Baska super dziewczyna, wrecz nowatorka jak na tamte czasy.
        Choc ja zawsze wole, jak sie panowie oswiadczaja.

pozdr
        • Gość: sissy Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 14:11
          Bohun!!!!

potem długo, długo nic

i Kmicic ;)
          • Gość: lola Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:45
            No i proszę niby dyskusja literacka,a od razu wychodzą preferencje Polek.Jedna
            by na stepy z Azją inna za Bohuna...i co tu się dziwić,że przemoc w rodzinie
            jest tak rozpowszechniona...Drogie Panie czy tak chcecie być kochane?
            Rozumiem,że dzikość serca Was pociąga,ale to tylko w literaturze "Dzikus"kocha
            na dłużej,w życiu szybko się nudzi i podaje dalej brankę,której wypadł ząb:)
    • ewaejs Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 22.11.05, 20:33
      Nie cierpię Trylogii, chociaż nauczyłam sie na niej czytać chyba w II klasie
      szkoły podstawowej, dostałam w III klasie liceum u polonistki dwóję, bo kiedy
      ona nawijała z pietyzmem i błyskiem w oku jakie to jest cudowne i zapytała mnie
      coś o Zagłobie (chyba chodziło jej jaki to z nigo patriota) to ja powiedziałam,
      że był alkoholikiem.... Miałam przerypane do matury... A swoją drogą uważam, że
      wiele zachowań i zwyczajów opisanych w Trylogii pokutuje do dziś w
      społeczeństwie i to jest okropne..., Wiem ,napewno mi się tu oberwie ale ja tak
      myślę
      • brunohk Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 22.11.05, 20:37
        ewaejs napisała:

> Nie cierpię Trylogii, chociaż nauczyłam sie na niej czytać chyba w II klasie
        > szkoły podstawowej, dostałam w III klasie liceum u polonistki dwóję, bo kiedy
        > ona nawijała z pietyzmem i błyskiem w oku jakie to jest cudowne i zapytała mnie
        >
        > coś o Zagłobie (chyba chodziło jej jaki to z nigo patriota) to ja powiedziałam,
        >
        > że był alkoholikiem.... Miałam przerypane do matury... A swoją drogą uważam, że
        >
        > wiele zachowań i zwyczajów opisanych w Trylogii pokutuje do dziś w
        > społeczeństwie i to jest okropne..., Wiem ,napewno mi się tu oberwie ale ja tak
        >
        > myślę

ewaejs masz rację ,napisałaś prawdę
        • Gość: zaza Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:46
          A po tym jak pisze "na pewno",można sądzić,że zasłużyła na więcej baniek z
          polskiego:)
    • sto100 Re: Jędruś! 22.11.05, 21:18
      Jędruś, ran twoich nie godnam całować.
      To słowa Oleńki, no niezłe i jak świetnie kończą trzy tomy Potopu.
      To jedyny bohater z krwi i kości, hulaj dusza, zawadjaka,
      a potem dorośleje. Zupełnie dobrze zakreślona literacko postać.
      I facet. Lubię.
      A teraz pewnie Szwedzi go przeproszą za potop, no co,
      tak w ramach dobrej współpracy, z kimś trzeba żyć w zgodzie,(narodzie!)
      jeżeli nie można ze sobą.
    • Gość: alef zero Rzedzian IP: *.trw.com 22.11.05, 22:03
      Ja bym go zrobil premierem rzadu III RP. Od razu by ten kraj inaczej stal!
      • Gość: szwet14 Re: Rzedzian IP: *.bredband.comhem.se 22.11.05, 22:12
        Podbipieta, ten to byl z-cicha-pekl smiesznota swieta nie z tej ziemi.
        • Gość: alef zero Re: Rzedzian IP: *.trw.com 22.11.05, 22:30
          No, nie ma sie co smiac, pan Longinus i bogaty byl, i dupke sobie fajna
          poderwal (wlasciwie to ona jego, ale na jedno wychodzi). Ale niestety, marnie
          zginal (niektorzy mieli nawet za zle Heniowi, ze go tak brutalnie usmiercil).
          • Gość: szwet14 Podbipieta IP: *.bredband.comhem.se 22.11.05, 23:35
            Alec pisze przecie "z-cicha-pekl" i wcale mi nie do smiechu, Dobrodzieju.
            Usmiercony absolutnie za szybko - zdarzylo sie Henrykowi dotknac postaci
            niezwyklej i nie starczylo inwencji na ciag dalszy. Wolal widac modne "wybrancy
            umieraja mlodo". Osobiscie wole "zabili go i uciekl".
    • Gość: fiku-miku Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.05, 22:37
      Raskolnikow.
      • Gość: Jusi Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.toya.net.pl 22.11.05, 23:29
        pytanko: Jak Bohun miał na imię?? J
        • Gość: Jureczek Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.bredband.comhem.se 22.11.05, 23:38
          a jusci.
          • Gość: szwet14 Jureczek IP: *.bredband.comhem.se 22.11.05, 23:39
            to tutaj mial sie wkleic.
          • Gość: Pogromca mitów Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.autocom.pl 22.11.05, 23:40
            Golum był zajefajny.
        • woloduch1 Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 23.11.05, 02:41
          Najprawdopodobnie Jurij.

Krzywonos mowi do niego: "Jurku, przyjacielu..."

Pozdrawiam

Woloduch
      • Gość: Anika Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:47
        Załatwi w mig teściową.
    • woloduch1 Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 23.11.05, 02:49
      Jan Zagloba.

Poznajemy go jako ochlapusa, niemal szumowine (nawet jego szlachectwo jest
      niepewne), "klienta" kogo sie tylko da - Podbipiety, Kozakow, ksiecia Jeremiego,
      de facto tchorza (chociaz szbla umial obracac, filuta, cwaniaka itd. Z uplywem
      lat (i powiesci), byc moze pod wplywem towarzyszy broni wyrasta na wilekiego
      patriote, zachowujac jednakze wiekszosc wad.

Pozdrawiam

Woloduch
      • Gość: maradonna Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 23.11.05, 08:45
        Onufry Zagłoba!
        • Gość: woloduch1 Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.05, 21:10
          JAN!
          • mala-izunia Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 24.11.05, 05:50
            Jan Zagloba jest w "Ogniem i mieczem". W "Potopie" i "Panu Wolodyjowskim" jawi
            sie on juz jako Onufry badz Onufry Jan.
            A Bohun mial na imie Jurko.
            I nie pytaj mnie, Aniko, skad wiem. Wiem i basta ;)))
    • Gość: Mycha Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.zefa.pl 23.11.05, 09:17
      to ja napisze o "naj" ale najbardziej wkurzajacych - Helena i Krzysia to
      panienki ktore mnie zawsze wkurzały - zdolne tylko do przewracania oczami,
      ewentualnie mogly jeszcze zemdlec. Grrrr nie lubie takich mimoz. A juz Scorupko
      w roli Heleny uczynila z tej postaci laske za ktora na miejscu meskiej czesci
      nigdzie bym nie jezdzila i nikomu jej nie wydzierala bo i po co sie za nia
      brac...

Skrzetuski i Wołodyjowski mi sie tez zawsze jacys tacy dziwni wydawali jak juz
      ktos napisal zawsze bym do nich na Pan mowila bo jacys tacy swieci za zycia za
      bardzo byli...

a przy wspomnieniu o Ewce i Zosi mi sie przypomnialo ze strasznie polubilam
      postac ktora prawie zadnego znaczenia nie miala dla powiesci - mlodego
      Nowowiejskiego - szkoda ze jego watek o szukaniu Zosi nie byl bardziej
      rozwiniety bo moglby byc rownie ciekawy jak wyrywanie Helenki z rak Horypny.

moglabym tak jeszcze dlugo ale chyba wystarczy tej pisaniny
      ;o)
    • Gość: Zbyszko Kiemilicze jak politycy zmienni na wietrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:29
      • deana Jędruś!!! 23.11.05, 09:45
        Kmicic oczywiście ale pewnie dlatego że mi Oleńka na imię.
    • Gość: Goś Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.nutech.com.pl / *.devs.futuro.pl 23.11.05, 10:51
      Kmicic oczywiście, chyba dlatego, że sama mam takiego u swego boku, który
      najpierw durny i chmurny był (ale taki, że ACH!:)), a teraz zaczyna sie
      przeobrażac w bardzo fajnego faceta. Jak Jedruś właśnie. I tak mu dopomóż Bóg i
      Wszyscy Święci.
    • Gość: gość Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: 195.136.189.* 23.11.05, 11:22
      jak to kto, wiadomo ze Frodo
    • Gość: am Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: 195.116.107.* 23.11.05, 12:01
      A Rzędzian? przynajmniej sobie umiał poradzić i z każdej sytuacji wyciągał
      korzyść. Nie mówię, że mamy robić tylko pieniądze i kariery, ale warto mieć
      głowę na karku, bo to i z opresji człowiek wyjdzie, i na tym nie straci...
      • Gość: dorrit Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.pool8023.interbusiness.it 23.11.05, 12:25
        Z facetow Kmicic - tez uwazam, ze byl dobrze zarysowana literacko postacia, z
        dziewczyn - Baska Wolodyjowska. Choc trudno mi uwierzyc, ze w tamtej epoce
        mogla naprawde tak sie zachowywac. Chociaz - kto wie, wsrod stepow i z daleka
        od palacow kobiety musialy sobie radzic...
      • tk_s Wychodzi, że Kniaź Jarema ;) 23.11.05, 12:30
        Wołodyjowski - kurdupel, Skrzetuski - goguś, Podbipięta - świętoszek,
        Nowowiejski - naiwniak, Kmicic - chuligan, Rzędzian - dusigrosz, Zagłoba -
        opój, Borzobohata - trzpiotka, Helena - milczka, Baśka - gó..ara, książe
        Bogusław R. - zdrajca, Ketling - Szkot, Kiemlicze - prostaki, Józwa Butrym -
        kuternoga, Azja Tuchajbejowicz - pod-palacz, Krzysia - hipokrytka...
        • griszah Re: Wychodzi, że Kniaź Jarema ;) 23.11.05, 13:58
          A to ci inwektywa - Szkot (ale jednak z dużej litery) :)
    • Gość: blah Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.Red-81-32-244.dynamicIP.rima-tde.net 23.11.05, 14:02
      Indiana Jones
      • Gość: Anika Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.pwsz.in / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:42
        Pospolity mydłek. Żyje czystym przypadkiem. Już lepszy ścigany, bo inteligentny.
    • Gość: inga Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.crowley.pl 23.11.05, 16:22
      Bohun,BOHUN,BOHUN!!!!!Gdzie ta Helena miała oczy?
      A tak w ogóle ,to Jurand i Petroniusz to nie Trylogia.
    • kisielki Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 23.11.05, 17:48
      Wołodyjowski i Baśka!! Dzięki nim Trylogie pokochałam i po Panu wołodyjowskim
      przeczytałam resztę, to moja ulubiona książka i para... A Azja i jemu podobne
      typy- Boże uchowaj nas przed takim losem!! W życiu bym na takiego chama i
      szowinistę nie spojrzała!!!Ale jak która lubi być poniewierana, to w końcu nie
      moja sprawa:)Pa!!
    • kisielki Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 23.11.05, 17:48
      Zapomniałam o Zagłobie, bardzo, ale to bardzo przepraszam.
    • Gość: Jędrek Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:26
      Tylko jak mawiał Pan Zagłoba pan Powsinoga z Psich Kiszek czyli LONGINUS
      PODBIPIĘTA
    • meduza86 Re: Który z bohaterów "Trylogii" jest naj? 23.11.05, 18:47
      Kmicic był super :) jak ja zazdroszcze Olence :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka