Gość: Aga IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.12.05, 09:12 A co wy na to? Jak jego najnowsza książka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Eustachy Rylski 04.12.05, 10:56 Gość portalu: Aga napisał(a): > A co wy na to? na co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Eustachy Rylski IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.12.05, 12:38 Oj zabko, oczywiście chodzi mnie o twoją między innymi opinię o "Warunku", bo zakładam, że czytałaś. Ja jestem pod piorunująco dużym wrażeniem Odpowiedz Link Zgłoś
bimbalimba Re: Eustachy Rylski 04.12.05, 21:21 napisz wicej barzo mnie zaintrygowala pochlebna recenzja w przekroju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Eustachy Rylski IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.05, 07:00 Historia przedziwnego związku, bo trudno to inaczej nazwać dwóch facetów, którzy się nienawidzą. Strzelaki do siebie, przegrywali złoto i kosztowności a potem muszą przeżyć i wiedzą, ża sami nie dadzą rady. No a potem przychodzi miłość. Tyle tylko, że jak ja to piszę, to brzmi płasko i banalnie. A jak się to czyta, to ma to wielowymiarowość, soczystość, coś takiego, co trudno bardzo osiąga się w opowiadaniu. Dawno, bardzo dawno nie było takiej prozy - moim zdaniem absolutne mistrzostwo świata. Trudno się od książki oderwać a potem żal, że już koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Eustachy Rylski 05.12.05, 11:03 Kurczę, jeszcze gotowi pomysleć, że miłość przychodzi do tych dwóch panów ;) Nie, to nie jest tak. Ale nie chcę zdradzać... Również czytałam warunek i mogę z czystym sumieniem polecić. Wspaniała proza, smakowity język, a do tego intrygująca fabuła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Eustachy Rylski IP: *.gorzow.mm.pl 06.12.05, 06:51 No i tak właśnie jest, jak mówię o tej książce. Zakałapućkałam się, językowo oczywiście. Przepraszem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergy Re: Eustachy Rylski IP: 193.59.172.* 02.01.06, 07:49 A tak głębiej, poza fabułą: to o czym jest ta książka, bo ja przetałam i nie wiem niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Eustachy Rylski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 14:33 w czwartek--czyli jutro jest spotkanie z Rylskim we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Eustachy Rylski 08.12.05, 13:47 Bardzo. "Warunek" - świetna książka , taka "niedzisiejsza" ale w pozytywnym znaczeniu. A o czym są inne książki? Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Eustachy Rylski 02.01.06, 08:43 Akurat Warunku nie czytalam.Ale czytalam jego wczesniejsze ksiazki.I mialam z nim taki problem- piekna proza,taka rosyjska z ducha,widac,ze czytal Rosjan i ich jakby wchlonal.Jest w tym tez co pisze mysl jakas,ale ..jakby niedopowiedziana,gdzies znikajaca jak we mgle.A moze to zludzenie wynikajace z tej pieknej narracji.Moze to tylko narracja.Tak sobie cos myslalam i do konca nie wiem.Czy ja nie doszlam do dna, czy dna nie ma, bo bezdenne czy bezdenne...bo bezdenne.Czy ja moze za prosta by to dno znalezc i zrozumiec..Czy to dobrze czy zle.Czy to sztuczka czy prawda.. Czy jesli sztuczka to jest to sztuka.Bo taka sztuczka to tez sztuka.Musze wreszcie ten Warunek przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Re: Eustachy Rylski IP: *.chello.pl 02.01.06, 09:38 powrót.stankiewicz.dziewczynka z hotelu exelsior.chlodna jesien.wilk riazanski.netta.czlowiek z cienai.warunek - wszytsko bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
meteorah Re: Eustachy Rylski 02.01.06, 14:50 "Poetycki język, atmosfera udzielająca się czytającemu - ponura, wilgotna jesień, mroźna zima, uczucie opuszczenia, litewsko-polska melancholia... Wspaniałe, zapadajace w pamięć i dające do myślenia zdania." Tak napisałam o "Warunku" w innym wątku. To jedna z tych książek, ktorych nie chce się kończyć! Dodam ze rzeczywiście ta rosyjskość, w ogóle słowiańskość - bo dla mnie bardziej odczuwalna była polskość i litewskość - bardzo jest namacalna. W taki przyjemny sposób. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie nasz rodzimy,polski pisarz. No i ja jestem jeszcze w tarkcie czytania...więc wiele pzrede mną:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Eustachy Rylski IP: *.chello.pl 02.01.06, 14:59 to sobie poczytaj ksiazki sprzed 20 lat - wtedy nie bedziesz zaskoczona, bzdury powiadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Re: Eustachy Rylski IP: *.chello.pl 02.01.06, 17:09 ja czytam te ahy i ohy na temat książek - to oczamiwyobraźni widzę za takim wpisem posuniętą w latach guwernatkę czy też męzczyzna suchotnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Eustachy Rylski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.06, 17:20 Gość portalu: gamon napisał(a): > ja czytam te ahy i ohy na temat książek - to oczamiwyobraźni widzę za takim > wpisem posuniętą w latach guwernatkę czy też męzczyzna suchotnik A ty sam, za pozwoleniem? Kto zacz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Eustachy Rylski IP: *.chello.pl 02.01.06, 17:36 i'am gamoń jako sam nick mówi... przeż ksiązki skrzywilem się na całe zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antytroll nie karmić trolla nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:44 Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Eustachy Rylski 03.01.06, 17:09 któś mi mówił że język tej powieści porównywany acz do gombrowicza nijak podobny nie jest a w ogóle to mix stylów kilku sama zaś powieść nudą zieje i nie chce się zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Re: Eustachy Rylski IP: *.chello.pl 03.01.06, 18:06 bzdury, bzdury - i jeszcze raz - bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Eustachy Rylski 03.01.06, 18:25 czyje? moje czy innych, których opinie są informacjami, które tu przekazuję gwoli ich sprawdzenia..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Re: Eustachy Rylski IP: *.chello.pl 03.01.06, 18:41 cała ta zakichana literatura - to bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Eustachy Rylski 03.01.06, 19:44 gamoniu kochany - idź na forum KRAJ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Eustachy Rylski IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.06, 06:45 Zgadzam się z przedmówcą. Po co się męczyć czytaniem książek, a potem jeszcze bardziej się i innych męczyć opiniam typu - wszystko to bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś