Dodaj do ulubionych

Geza Csatz - jak to nazwisko sięw ogóle czyta?

IP: *.4web.pl 12.12.05, 18:33
Abstrahując od tego, że dobrze sie to czyta...Zwłaszcza te nieustające opisy
pokojówek:)))
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Geza Csatz - jak to nazwisko sięw ogóle czyta 12.12.05, 18:36
      se czytałem jako czszat
      a pisac pisze rewelacyjnie, szkoda, że tak mało go po polsku.
      P:)
      • Gość: Zdanka Re: Geza Csatz - jak to nazwisko sięw ogóle czyta IP: *.4web.pl 12.12.05, 18:50
        Tak to włąsnie u nas jest - amerykańcy pisarze tłumaczeni na wyscigi , a reszta
        po pare opowiadań ;/
        Kurcze, nie ma pojęcia - ten węgierski to taki do ludzi niepodobny, ze możesz
        mieć rację, a możesz jej nie mieć:)))))
        • Gość: Anka_S Re: Geza Csatz - jak to nazwisko sięw ogóle czyta IP: 62.233.173.* 12.12.05, 21:49
          Czac. Pozdrawiam przy okazji miłośników literatury węgierskiej.
          • speer Re: Geza Csatz - jak to nazwisko sięw ogóle czyta 13.12.05, 10:55
            Wegierskie imie i nazwisko (Geza to imie meskie) powinno sie czytac tak: "Gyjzo
            Czac".
            Nie znam tego autora, interesujacy?
            • braineater Re: Geza Csatz - jak to nazwisko sięw ogóle czyta 13.12.05, 11:13
              Nawet bardzo. Mocno węgierski, wyglądający na kogos pomiedzy Kafką a
              Burroughsem, przy czym kafkowski ma styl pisania, a burroughsowy styl życia -
              tez morfinista i też upolował swoją żonę. Lekarz, wariat, narkoman, modernista,
              więc, co więcej chcieć:)

• mamarcela upolować żonę? 13.12.05, 11:26
                Brain, co to znaczy "upolować żonę"? Tak z dwururki, czy wprost przeciwnie? Nie
                znam szczegółów dotyczących tego fragmentu zyciorysu Burroughsa, ani tym
                bardziej tego pana, co to już wiemy, jak sie go czyta, a bardzo mnie to
                intryguje.
                • Gość: Zdanka Re: upolować żonę? IP: *.4web.pl 13.12.05, 11:35
                  Znaczy ułatwić jej dosłownie zejście z tego świata za pomoca zabicia żony.

No i tak mi odpowiadacie, każdy w inną stronę, a nikt nawet nie zauwazył , że
                  rypnęłam się, bo to jest CSATH , a nie "z" na końcu:)
                  • Gość: mamarcela Re: upolować żonę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 11:43
                    Dzięki. Czyli dokładnie z dwururki. :) A ja juz miałam nadzieję, że znajdę
                    przepis, jak upolować sobie żonę w sensie metaforycznym - przydałaby mi się
                    dodatkowa matka moim dzieciom na święta.:)
                    Skoro Csath to przez analogię z panem Edwardem i panią Zuzanną Csato - pewnie
                    się Czat czyta, ale nie wiem.
                    pozdrawiam.
                  • speer Re: upolować żonę? 13.12.05, 11:44
                    No to jeszcze napisz czy sa jakies kreski nad samogloskami,

Geza CSATH - nad e w imieniu Geza jest kreska na pewno. A nad a w nazwisku
                    CSATH? Bo jesli jest kreska to wymawia sie to "gyjzo czaat" a jesli kreski nie
                    ma, to bedzie "gyjzo czot". H na koncu sie nie wymawia w wegierskim.
                    • Gość: Zdanka Re: upolować żonę? IP: *.4web.pl 13.12.05, 12:26
                      Jest kreska nad a w nazwisku:)

PS. Znasz węgierski? Ze słyszenia to japoński wydaje mi sie prostszy:)))))
                      • speer Re: upolować żonę? 13.12.05, 12:43
                        Tak, znam wegierski. Jest to jezyk z grupy jezykow ugrofinskich (w Europie do
                        tej grupy naleza oprocz wegierskiego finski i estonski). Jezyki ugrofinskie sa
                        zupelnie inne niz jezyki indoeuropejskie (do ktorych nalezy miedzy innymi
                        polski, niemiecki, hiszpanski, angielski itd) Jezyki ugrofinskie pochodza z
                        glebokiej Azji, zarowno wymowa, jak i struktury gramatyczne sa zupelnie inne od
                        nam znanych... :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka