Dodaj do ulubionych

ksiązki które uczą nas jak mamy żyć

IP: squid:* / *.agora.pl 28.10.02, 15:45
książki, które uczą nas ,,jak żyć", dzięki którym zmieniliśmy nasze
charaktery, zachowania na lepsze, pozwoliły mam zrozumieć co w życiu jest
ważne, itp.

wg mnie bez wątpienia takie są książki P Coelho
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: 217.197.165.* 28.10.02, 16:03
      Adam Slodowy, "Jak zyc. Poradnik dla poczatkujacych".
    • desjudash Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć 28.10.02, 18:46
      Gość portalu: MONIA napisał(a):

> wg mnie bez wątpienia takie są książki P Coelho

> wg mnie bez wątpienia takie są książki P Coelho

co do wartości prozy Coelho to polemizowałbym (i to bardzo, na dodatek
      uparcie:), ale jeśli zmieniają one czyjeś życcie na lepsze
      (czymkolwiek 'lepszość' jest] to nie do mnie ocena należy:)
      jak dla mnie taką wartość mają "Wzory kultury" Ruth Benedict. doskonałe
      studium nad kulturami świata, podane z wielką dozą zrozumeinia dla inności,
      nie tylko koloru skóry, ale i gestów, znaczeń, moralności, religii...

inna piekna rzecz to książki Ryszarda Kapuścińskiego. wszystkie, bez wyjątku.

pozdrawiam

• Gość: ryża małpa Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: proxy / *.lublin.mm.pl 28.10.02, 22:46
      Ciekawe skąd wiedziałam, że pod wątkiem " książki, które ucza nas jak zyć"
      znajdzie się Coehlo?
      Książki, które uczą nas jak żyć przeważnie są stekiem złotych myśli ( np. "
      Mały książe"), są gniotami totalnymi właśni9e z tego powodu , że mówią nam jak
      żyć, dają gotowe , uproszczone recepty na życie.Zbyt prosterecepty i zbyt
      proste zasady. Takie napisane w formie bajki poradniki.
      książką , która zmieniła moje życie jest " Dwór " Singera - saga rodzinna bez
      ambicji do zmieniania kogokolwiek i czegokolwiek. Pokazuje świat jakiego juz
      nie ma. I który od przeczytania ' Dworu " staram sie ocalić swoim życiem i
      swoją pamięcią.
      • Gość: naiwna Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 01:49
        Dawno nie czytałam Exupery'ego, ale "Małego Księcia" pamiętam dość dobrze, i
        nie zgodzę się z Tobą, że to "stek złotych myśli". Jest w tej książce kilka
        historii, które nazwałabym przypowieściami, a tymi rządzą inne "reguły gry".
        Jeśli chodzi o pozostałe książki Saint-Ex'a, są po prostu opowieściami, których
        narrator wyraża własne opinie o życiu i o tym, co jest czego warte. Prawo
        autora do takiego przedstawienia, a poza tym u Exupery'ego wcale te mądrości
        życiowe nie są takie strasznie łopatologiczne. Jest u niego za to dużo poezji,
        co uważam za plus. Na dodatek o ile mi wiadomo facet przeżył jako pilot
        niejedno, i doświadczenia, które opisał, dają mu w moim przekonaniu prawo do
        pewnych uniwersalnych refleksji. :) I nie zauważyłam, żeby Saint-Ex
        dawał "gotowe, uproszczone recepty na życie". Opisywał trudne, nieraz
        dramatyczne sytuacje, i jeśli twoim zdaniem, ryża małpo, opis niepewnego
        uśmiechu wymienionego z wrogiem w jednej z jego książek jest "gotową,
        uproszczoną receptą na życie", to przepraszam bardzo... Czy taka np. sytuacja,
        w której kierownik lotniska "dla zasady" zwalnia starego pracownika, choć
        wolałby sobie rękę uciąć? hmmm... Nie sądzę by Saint-Ex miał "ambicje do
        zmieniania kogokolwiek i czegokolwiek". Opisał świat takim, jakim go widział.
        • Gość: ryża małpa Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: proxy / *.lublin.mm.pl 29.10.02, 19:11
          OK, od S- Exuperego sie odczepiam. faktycznie może masz rację. Z jego książek ,
          które czytałam dośc dawno w pamięci utkwił mi niestety tylko " Mały książe".
          • Gość: naiwna Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 21:17
            Miła ryża małpo - :) Czuję się zaszczycona faktem, że się od Saint-Exa
            odczepiasz po mojej fragmentarycznej opinii. :)

Po tym wszystkim, co tu słyszę o Coelho (tak się pisze to nazwisko?? :|), chyba
            w końcu coś jego przeczytam. Przyjaciel, którego sądom ufam, na moje pytanie
            jak znajduje przeczytaną ostatnio bodajże "Na brzegu rzeki..." jako recenzję
            zastosował bolesny grymas, więc podarowałam sobie czytanie tego... Zaczyna mnie
            jednak ten autor intrygować!
    • homohedonistus 'Jak żyć' A.Mleczko 29.10.02, 00:44
      'Jak żyć' Andrzeja Mleczki zmieniło moje życie na lepsze.
    • Gość: naiwna Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 01:53
      Przychodzi mi do głowy "Grek Zorba", choć pamiętam dobrze tylko jedno
      zdanie :) "Tacy ludzie jak ja powinni żyć tysiąc lat" - mówi Zorba (czy też
      może napisał to na kartce) do swojego przyjaciela "gryzipiórka". Cała ta
      książka to hymn na cześć życia.
      • desjudash Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć 29.10.02, 06:05
        a film jakiż piękny był! i tak sobie myślę, że nie wiem czy nawet nie lepszy
        [odrobine] od powieści... w każdym bądź razie Anthony Quinn był rewelacyjny w
        roli Zorby:)

des pozdrawia
        • Gość: naiwna Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 21:23
          desjudash napisał:

> a film jakiż piękny był! (...)

oj, des, pięknyż był! ;) :) I mnie też się wydaje, że był lepszy od powieści...
          chyba trochę mniej ckliwy. Zajrzałam ostatnio do książki, i niektóre fragmenty
          rozważań "Gryzipiórka" wydały mi się jednak cokolwiek sentymentalne...

pozdrowionka od
          naiwnej
    • martolka Biblia (n/txt) 29.10.02, 11:33
      • ko_bie_ta Re: Mag 29.10.02, 16:05
        Po przeczytaniu Maga Fowlesa, dotarło do mnie, że jestem strrraaaszszną
        egoistką w związku...
        • staua Re: Mag 29.10.02, 16:41
          Mnie tez Mag, przeczytany w okolicach matury, pozwolil spojrzec inaczej na moj
          stosunek do ludzi w ogole, moj zwiazek owczesny rozpadl sie dawno, ale gdyby
          nie Mag, rozpadlby sie duzo wczesniej. Caly czas uwazam, ze to rewelacyjna
          ksiazka, dajaca mozliwosc przewartosciowania swoich pogladow na zycie.
          Niezaleznie od tego, ze autor sie bawi czytelnikiem, oczywiscie.
    • Gość: kubu Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 29.10.02, 19:28
      jezeli ksiazki Coehlo (nie jestem pewien jak sie pisze jego nazwisko) nauczyly
      Cie zyc, to strasznie mi Ciebie zal, bo to znaczy, ze Twoje zycie jest cukrowym
      belkotem.
      Jako antidotum polecam hmmm...
      wlasciwie polecam cokolwiek
      bo wszystko jest lepsze niz P Coehlo
      • martolka Re: ksiązki które uczą nas jak mamy żyć 29.10.02, 22:19
        Gość portalu: kubu napisał(a):

> Jako antidotum polecam hmmm...

Poleć Dostojewskiego - to będzie dobra odtrutka na cukrowe bzdety. Troszkę
        samodzielnego myślenia, żadnych prostych regułek - jak w życiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka