Dodaj do ulubionych

pytanie ważne !!!

06.01.06, 11:23
Czy ktoś wie (i skąd, nie mogę znależć) ile tytułów książek wydano w ubiegłym
roku w Polsce?
Obserwuj wątek
    • eeela Re: pytanie ważne !!! 06.01.06, 13:23
      mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=12
      Moze tu? Jak wpiszesz rok wydania, powinny wyskoczyc wszystkie.
      • Gość: msn1 Re: pytanie ważne !!! IP: 158.75.8.* 06.01.06, 14:34
        Dzieki, ale znam tę bazę, ona notuje tylko te książki, które Biblioteka
        Narodowa otrzymała w ramach egzemplarza obowiązkowego, a to oznacza tylko pewną
        część produkcji wydawniczej, mi chodzi o całość, GUS podaje takie informacje z
        wielkim opóźnieniem, przeglądalam rozmaite portale wydawnicze, księgarskie i
        nic, a wiem, że w jakimś artykule niedawno czytalam o szacunkowych danych,
        niestety nie pamietam nigdy liczb. Dziekuję i pozdrawiam, jak widzę wielu tu
        forumowiczów, co cieszy, postaram się zaglądac regularnie, bo książki to moja
        pasja, nie tylko zawodowa, ale przede wszystkim osobista.
    • akondze Re: pytanie ważne !!! 06.01.06, 15:38
      Kiedyś ktoś pisał tutaj, że dziennie około 40... pozostaje pomnożyć przez 365 i
      masz szacunek grubymi nićmi szyty ;)

----------
      ...skwak?
      • akondze Re: pytanie ważne !!! 06.01.06, 15:48
        P.S. za pamięć nie ręczę, więc warto poszukać

cytat średnio na temat:
        "...Na koniec nieco statystyki, dotyczącej krajów Unii przed rozszerzeniem
        1.V.2004.
        Całość sprzedaży wydawców w Unii wyniosła 20 621 milionów euro (2002 rok), co
        oznacza wzrost o 0.8% w porównaniu ze sprawozdaniem sprzed dwóch lat. Wartość
        sprzedaży książek edukacyjnych wyniosła 8 661 milionów, tj. 42% całości, wzrost
        o 1%. Około 76% całkowitej sprzedaży książek wydawców europejskich odbywa się
        poprzez hurtownie i księgarnie, 11% poprzez kluby książki, 13% bezpośrednio do
        konsumenta.
        Wydano 466 000 nowych książek (zmniejszenie o 1.3%), wszystkich tytułów wydano
        nie mniej niż 3,5 miliona, najwięcej w Wielkiej Brytanii (1 milion), Niemczech
        (900 tysięcy), Francji (450 tysięcy), Włoszech (393 tysiące) oraz Hiszpanii
        (276 tysięcy).
        W wydawnictwach europejskich jest zatrudnionych (pełne etaty) ok. 130 000
        ludzi. Wartość książek wydanych w j. niemieckim to 4 895 milionów euro, w
        języku angielskim 4703 miliony, w j. hiszpańskim 3060 milionów i we francuskim
        3001 milionów".

www.pik.org.pl/index.jsp?id=328&cat=45
        Czyli Polska Izba Książki -> jak bardzo potrzebna ta informacja, to proponuję
        zamejlować (sorry za potworka słownego ;)

----------
        ...skwak?
    • Gość: hrabia Dracula Re: pytanie ważne !!! IP: *.net.pl 07.01.06, 10:52
      Nie wiem.
    • Gość: skajstop Re: pytanie ważne !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 11:26
      Poszukaj na stronach, albo w papierowych wydaniach Rzeczpospolitej. Oni robią
      szczegółowe analizy rynku wydawniczego, konkretnie Łukasz Gołębiewski.
      Podejrzewam, że albo takie dane już opublikowali, albo wkrótce to zrobią. No i
      zawsze możesz do niego napisać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka