maszom 02.11.02, 18:14 Kiedyś uważałem, że biografie są nudne jako książki i lepiej przeczytać kolejną powieść sensacyjną. Co o tym sądzicie? Możecie polecić jakąś ciekawą biografię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margaret5 Re: Ciekawe biografie 02.11.02, 21:04 Przeczytaj sobie Pasje Zycia Irvinga Stone'a. Niesamowita ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
margaret5 Re: Ciekawe biografie 02.11.02, 21:05 Przeczytaj sobie Pasje Zycia Irvinga Stone'a. Niesamowita ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trinko Re: Ciekawe biografie IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 11:57 Lee Iacocca ( słynny szef Chryslera )- Autobiografia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: Ciekawe biografie IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.02, 22:55 A czytal ktos "Fride", biografie Fridy Kahlo, piora jakiejs Meksykanki? Warto? Podobno za bardzo zbeletryzowana jak na biografie. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Ciekawe biografie - Frida Kahlo 27.02.03, 23:17 Pewnie chodzi Ci o biografie piora Hayden Herrery, na podstawie ktorej nakrecono film. Tej nie czytalam, ale "Frida" Barbary Mujicy jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
etbl Re: Ciekawe biografie 03.10.03, 19:15 Wydaje mi sie, ze chodzi tu o biografie Fridy Kahlo piora pisarza o nazwisku HERRERA - niestety nie przypominam sobie imienia, moze Henryk. Czytalem te ksiazke po angielsku. Znakomicie napisana. Czyta sie jednym tchem. Polecam. etbl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Ciekawe biografie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 04:01 maszom napisał: > Kiedyś uważałem, że biografie są nudne jako książki i lepiej przeczytać > kolejną powieść sensacyjną. Co o tym sądzicie? Możecie polecić jakąś ciekawą > biografię? Ja kiedyś też tak uważałam, i chyba pierwszą książką, która zachwiała tym moim przekonaniem, było "Pan żartuje, panie Feynman" (czytałam dawno temu i w oryginale więc może przekręciłam tytuł). Ogromnie zabawne i wciągające - niesamowicie inteligentny i ciekawy świata facet, naukowiec, opisuje swoje przygody życiowe. Pracował przy statkach kosmicznych, próbował łamać zamki szyfrowe (z powodzeniem...), i te pe, i te de. Jest jeszcze kontynuacja tej książki, chyba pod tytułem "Co cię obchodzi co ludzie powiedzą, panie Feynman". Autorem obu jest Richard Feynman. Poza tym listy Mozarta... składające się w pewnym sensie na jego autobiografię. Ogromnie ludzką, zabawną i wstrząsającą. Mozart pożyczający pieniądze od przyjaciół, Mozart dowcipkujący w listach do rodziny, Mozart cierpiący na bóle zębów... Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furry Re: Ciekawe biografie IP: *.chello.pl 03.11.02, 12:47 Gość portalu: naiwna napisał(a): > Ja kiedyś też tak uważałam, i chyba pierwszą książką, która zachwiała tym moim > przekonaniem, było "Pan żartuje, panie Feynman" (czytałam dawno temu i w > oryginale więc może przekręciłam tytuł). Ogromnie zabawne i wciągające - > niesamowicie inteligentny i ciekawy świata facet, naukowiec, opisuje swoje > przygody życiowe. Pracował przy statkach kosmicznych, próbował łamać zamki > szyfrowe (z powodzeniem...), i te pe, i te de. Jest jeszcze kontynuacja tej > książki, chyba pod tytułem "Co cię obchodzi co ludzie powiedzą, panie Feynman". po polsku wydane jako: "Pan raczy żartować, panie Feynman?" "A co ciebie obchodzi co myślą inni?" baaardzo polecam obie. Jak ktoś nie lubi fizyki, to bardzo się zdziwi... aha, o czym ja tu miałem... jak wam mało, to jest jeszcze jego biografia pióra J.Gleicka pod (wszystko mówiącym) tytułem "Geniusz". Chyba nawet lepsza niż poprzednie, a na pewno grubsza :-) Czyta się jak dobrą powieść przygodową, co tu kryć, gościu miał ciekawe życie... fr Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Ciekawe biografie 28.11.02, 11:17 Obie "autobiografie" Feynmanna są po prostu genialne. I to właśnie ta książka mi również zmieniła pogląd na biografie w ogóle... Piszę "autobiografie", gdyż co prawda prowadzone są w pierwszoosobowej narracji, ale de facto spisane zostały przez innego człowieka (nazwiska nie pomnę), na co zwróciła mi uwagę pewna znajoma... Książki te są na tyle doskonałe, że nawet u osób, które na słowo "fizyka" dostają wysypki i gorączki krwotocznej, są w stanie wywołać zainteresowanie tą nauką ścisłą... Gleick to osobny rozdział, że zboczę trochę z tematu. To taki fizyk-pisarz bestsellerów. Wszystkie jego książki, z którymi się zetknąłem, były napisame w sposób wyjątkowo jasny i przejrzysty, czapki z głów - gdyż gość potrafi najbardziej zawikłane zagadki współczasnej fizyki ubrać w słowa zrozumiałe dla laika. Polecam zwłaszcza dwie: "Chaos - wprowadzenie do teorii chaosu" oraz "Kotki Schroedingera". Obie niesamowicie otwierają umysł. modrzew, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Feynmann 28.11.02, 16:25 ydorius napisał: > > Obie "autobiografie" Feynmanna są po prostu genialne. I to właśnie ta książka > mi również zmieniła pogląd na biografie w ogóle... Tak, tylko, nigdzie ich nie można kupić. Szukam i szukam, po sklepach i na sieci i nic :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Feynmann 28.11.02, 16:30 Moge Ci pozyczyc :-)) Serio :-)))) m, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Feynmann 28.11.02, 21:15 ydorius napisał: > > Moge Ci pozyczyc :-)) > Serio :-)))) > > m, > .y. A chcesz zaryzykować? Bo jak coś jest dobre (a ta biografia wydaje mi się, że jest) to ja lubię mieć na własność :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
martolka spontaniczna acz krótka recenzja 'Feynmana' 15.01.03, 20:50 I cóż ja mogę jeszcze dodać do zachwytów nad Feynmanem i jego biografią? (na razie przeczytałam tylko pierwszą z dwu) Poprzednicy moi mieli rację: ten człowiek miał bardzo ciekawe życie, nudzić się przy tej książce niepodobna. Co prawda tłumaczenie miejscami kuleje i daje się to zauważyć nawet bez znajomości tekstu oryginalnego (za to ze znajomością j. ang.:-), ale to, być może, wyjaśnia metoda powstawania książki (spisane z taśm), która z kolei wyjaśnia nieco chaotyczny momentami styl narracji. Ogólnie jednak: jest dobrze, a to że sam Feynman był postacią nietuzinkową sprawia, że czyta się tę biografię wyśmienicie. Książka na pewno zainteresuje nie tylko fizyków albo osoby zakochane w Feynmanie, bądź tych, którzy czytają wszystkie biografie jak leci. Polecałabym ją właśnie tym, którzy nigdy do fizyki, czy innych nauk teoretycznych, nie mogli się przekonać. Powiem więcej – powinna wejść do spisu podręczników dla nauczycieli fizyki oraz lektur szkolnych, ze szczególnym naciskiem na fragmenty poświęcone krytyce systemu szkolnictwa oraz 'metodyki' nauczania. Ostatni rozdział na pamięć ;-)))) Co mnie w tej biografii pociąga, albo, konkretniej, co pociąga mnie w panu Feynmanie:-), to jego entuzjazm i radość z jaką pochłaniał życie. Częstotliwość, z jaką na stronach pojawiają się optymistyczne okrzyki: 'coś wspaniałego!', 'coś pięknego!', podkreśla jego umiejętność dostrzeżenia i zachwycenia się szczegółami świata, który przyszło nam zamieszkiwać. Dalej, godna podziwu chęć doświadczania i zbadania wszystkiego, co tylko się da, rozliczne talenta, poczucie humoru oraz, oczywiście, nieprzeciętna inteligencja i logika myślenia. To jest książka, którą 'połyka się' migiem, przy której ma się dobrą zabawę, ale która pozostawia coś więcej – daje trochę głębsze spojrzenie na otaczającą rzeczywistość i pragnienie poznawania. Zachęcam bardzo bardzo. (tylko trudno ją znaleźć :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius cóz ja... 16.01.03, 12:33 moge dodac lub ujac... Bardzo ladna recenzja i jaka spontaniczna :-))) A ksiazke wcale nie tak trudno zdobyc jest. Zawsze mozna od kogos pozyczyc... :-))) m, .y. P.S. off-top: nie bedzie mnie w piatek, wiec nie dostaniesz drugiej czesci. Proponuje audiencje prywatna :-)))) ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Feynman (popieram!), Bułhakow, Almodóvar (dodaję) 27.02.03, 10:56 Jakoś umknął mi ten wątek... Pisałem już o Feynmanie w innym miejscu, ale i tu się przyłączę do tych, którzy go wychwalają. Tak, to jedna z nielicznych biografii, jakie czytałem, bo nie przepadam za gatunkiem; ale równocześnie jedna z moich ulubionych książek, ze względu na postać tego uczonego. Zdarza mi się brać za biografie, kiedy zainteresuje mnie sam człowiek, nigdy w odwrotną stronę. Wspomniałem, że Feynman jest jednym z nielicznych, którzy zainteresowali mnie na tyle, by czytać o ich życiu. Drugim jest Michał Bułhakow i książka o nim pióra Andrzeja Drawicza - „Mistrz i diabeł”, czytana przeze mnie kilkakrotnie i dziś już tak mi bliska jak nie przyrównując sam „Mistrz i Małgorzata”. Trzecim człowiekiem w tym kontekście jest Pedro Almodóvar. Własnie czytam książkę „Almodóvar. Rozmowy”. Nie jest to biografia w pełnym tego słowa znaczeniu. Jak sam tytuł mówi - są to rozmowy, głównie o jego filmach, z których oglądałem mniej więcej połowę. Ale mi to nie przeszkadza, że niektórych nie oglądałem. Kiedyś to nadrobię, a książkę czyta się wspaniale, bo ma bardzo przyjemny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mema Re: Ciekawe biografie IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 14:06 To ja lece szukac tych biografii. :)) Swego czasu poczytywałam "Fenymanna wykłady z fizyki" i wydały mi sie fascynujące.. jesli "ksiazki do fizyki" tego pana zrobiły na mnie takie wrazenie.. mema p.s. A z mojego "doświadczenia biograficznego" polecam wszystko, co napisał o sławnych ludziac I. Stone- swietnie napisane, wciąga, fascynuje postacią bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Ciekawe biografie 16.01.03, 15:11 Pierwszy tom sie wlasnie zwalnia, jak rozumiem :-)))) Moge puscic w dalszy obieg :-))) m, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosi Re: Ciekawe biografie IP: *.p.lodz.pl 03.11.02, 21:56 Ja zawsze lubiłem książki "o ludziach". Bardzo podobały mi się: "Niemcewicz od przodu i tyłu" Karola Zbyszewskiego i "Schulz pod kluczem" Wiesława Budzyńskiego. Obie napisane bardzo przystępnie, a "Niemcewicz" to dla mnie majstersztyk stylu dziennikarskiego bardzo dobrze ożenionego z talentem literackim. Obie książki wydał Świat Książki, chyba w ubiegłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Ciekawe biografie IP: *.unitel.com.pl 28.11.02, 10:37 Frida biografia malarki F. kahlo - rewelacja (wyd. Muza) Prywatne życie Alberta Einsteina - super, zupełnie inaczej spojrzysz na znanego fizyka (wyd. Prószyński) Mikołaj Kopernik - biografia wydana w tej samej serii co Einstein (Prószyński) Biografia Leonarda Cohena - niesamowita postać (Prószyński) każda biografia Jima Morrisona - obraz czasów i epoki która juz nie wróci (zycie zgodnie z zasadą sex, drugs and rockandroll) 15 minut sławy - biografia malarki która była potem w tzw. "stajni" Andyego Warhola, bardzo ciekawa książka Agnieszki - ilustrowana i bodaj najlepsza biografia Agnieszki Osieckiej (Prószyński) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Ciekawe biografie IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 28.11.02, 12:05 maszom napisał: > Kiedyś uważałem, że biografie są nudne jako książki i lepiej przeczytać > kolejną powieść sensacyjną. Co o tym sądzicie? Możecie polecić jakąś ciekawą > biografię? Bardzo ciekawą biografią jest "Sen o Troji" niestety nie pamiętam autora, opowiada o H. Schliemannie. Człowieku, który odkopał Troję, szkoda że książki tej nie można nigdzie nabyć chyba że w antykwariacie. Polecam również "Wyprawę Kontiki" T.Heyerdala nie jest to może biografia ale wspomnienia dotyczące jednej podróży za to naprawdę super. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica sen o troi 03.10.03, 17:57 właśnie dziś widziałam sen o troi w antykwariacie... może się skuszę. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielka Re: Ciekawe biografie IP: *.york.ac.uk / 172.16.1.* 28.11.02, 13:12 Wiec rzecz jasna, ksiazka o Wittgensteinie, "Duty of Genius", autorem rzeczy jest Roy Monk. Tenze autor napisal rowniez biografie Russella, nie pomne tytulu, ale trzeba sie bedzie za dzielo zabrac. Za wspomnienie o istnieniu biografii Feynmana uprzejmie dziekuje, btw, czlowiek jest wybitnie zacna postacia, i z radoscia posiedze sobie nad jego codziennoscia. A co na temat "Intelektualistow" Paula Johnsona? Wszystko do wyrzucenia, czy uwazacie , ze cos sie z tego uda uratowac? klaniam sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sullivan Re: Ciekawe biografie IP: 159.50.96.* 28.11.02, 14:14 Jedna z moich ulubionych lektur byl swego czasu "Boski Juliusz" Jacka Bochenskiego. To nie jest typowa biografia, raczej literacki esej, ale czyta sie kapitalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw "Boski Juliusz" 26.12.02, 01:36 Faktycznie, ja też chciałem to polecić :-))))) Jedna z najlepszych "biografii" jakie czytałem :-) Kiedyś też czytałem niezłą biografię Tuwima, ale nie pamiętam czyją :-( - nie pamiętam książek, których nie posiadam w bibliotece i nie moge spojrzeć na grzbiet (dlatego mam sporą kolekcję :-) ) Jeśli ktoś zna dobrą biografię Tuwima lub Słonimskiego (obaj byli kumplami i nieźle rozrabiali, dlatego sądze że obie czytałoby się nieźle) to bardzo prosze o namiary na takową :-) Z góry serdeczne dzięki :-) pijaw_głosujący_za_Bocheńskim Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: 'Boski Juliusz' 27.02.03, 23:25 Jak podobaja ci sie "rozrabiajacy" poeci, to polecam (co prawda nieco pozniejsze chronologicznie) "Portrety z bufetem w tle" Śliwonika - rzecz o poetach powojennych skupionych wokol pisma "Wspolczesnosc": Grochowiak, Stachura, Himmilsbach i inni - fantastyczna lektura. A i jeszcze cos w rodzaju autobiografii Poswiatowskiej - "Ksiazka dla przyjaciela" - bardzo dobra rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: Ciekawe biografie 28.11.02, 13:44 "Udręka i ekstaza" Stone'a - biografia Michała Anioła "Wyznania gorszycielki" - Irena Krzywicka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia7 Re: Ciekawe biografie IP: *.zabpan.lodz.pl 28.11.02, 14:08 Fred Hoyle "Mój dom kędy wieją wiatry" - to ten od Wielkiego Wybuchu, ale książka nie tylko o fizyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazka z DixieLand Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: *.asm.bellsouth.net 28.11.02, 15:41 Angielsko-irlandzko jezyczna : Frank McCourt "Angela's Ashes" i "'TIS". Jedyne ksiazki, ktore czytalam nonstop przez 2 lata i nadal otwieram znane mi dokladnie strony. Proponuje zajrzec do Frank McCourt fun club w internecie, znalazlam tam tez wpisy Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frene Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: ASK:* / 192.168.1.* 29.11.02, 23:35 Jeszcze mozesz przeczytać "DZIENNIKI GENIUSZA" Salvadora Dali I biografie Hitlera, jest kilka ciekawych, ale w tej chwili nie pamiętam nazwisk autorów godnych polecenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jena Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: *.infonet.gda.pl / 192.168.6.* 03.12.02, 13:58 Biografie napisane przez Pierre'a la Mure : Henri Toulouse Lautreca ( tytuł Moulin Rouge)i Debussego - tytułu nie pamiętam. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
remulus Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie 20.12.02, 22:57 Mieszkam w RFNie i czytam "Pamiętniki Nauczycieli z obozów i więzień hitlerwoskich (1939-1945)", Warzawa 1962. - Ciekawe? Nie, okropnie, ale warto przeczytac. Szukam - aby kupić - książka autora W. Gębika: Z diabłami n ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: *.czes.gazeta.pl 20.12.02, 23:45 Z typowo naukowych, historycznych biografii świetny jest �Aleksander Wielki� Petera Greena (właśnie wznowił go PIW), �Churchill� Martina Gilberta i �Bismarck� Grafa von Krokow - to napisane przystępnym językiem książki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 11:06 Dodalabym także biografię Juliusza Cezara - "Cezar" Waltera i "Autobiografię Stalina" - autora niestety nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: 57.66.48.* 21.02.03, 10:46 O Debussym - "Claire de lune" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: Najciekawsze wedlug mnie biografie IP: *.chello.pl 03.10.03, 11:25 To wyszło po polsku w "Świecie Książki" pt. "Popiół i żar", jest też dalszy ciąg: "I rzeczywiście". Rzeczywiście świetne. A z anglojęzycznych polecam Susan Travers "To morrow to be brave", znakomicie napisana autobiografia jedynej kobiety, która była oficerem Legii Cudzoziemskiej. Więcej informacji o tej książce na jej stronie internetowej, jak wrzucisz w wyszukiwarkę yahoo "Susan Travers", to znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Rudolf Hess IP: derwisz:* / 10.5.6.* 22.12.02, 14:31 Jest taka książka - "37 lat życia" o ojcu Kolbe i jego oprawcy Hessie (zarządzał obozem w Oświęcimiu). Dobre, bo bez oceniania, raczej poszukiwanie przyczyn narodzin osobowiści autorytarnej w dzieciństwie R.H. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Ciekawe biografie 16.01.03, 13:26 Polecę jeszcze dwie książki. Po pierwsze, dołączam do chóru zachwyconych autobiografią Agaty Christie (z innego podobnego wątku:-) – bardzo dobra lektura. Świetny opis życia na przełomie wieków XIX i XX. Ona sama: interesująca osoba, którą miałoby się ochotę poznać osobiście. Druga rzecz z zupełnie innej półki. Miałam okazję przeczytać niedawno autobiografię B.I. Singera "Miłość i Wygnanie" (naprawdę zupełnie inna półka:-). Polecam tym, którzy lubią trudne pytania i którym nie przeszkadza, że być może po lekturze wpadną w dołek :-))) Mało tu happy-endów, a sama autobiografia kończy się tak, jak Singer lubił kończyć swoje historie – właściwie bez zakończenia, bez podsumowania, otwarta na dalszy, niełatwy z reguły, przewrotny ciąg dalszy. Kogo ciekawi spojrzenie na Polskę i szczególnie Warszawę okresu międzywojennego z punktu widzenia Żydowskiego młodzieńca, znajdzie tu mnóstwo materiału, pokazującego raczej odmienną rzeczywistość od np. tej pokazywanej w filmach z tamtego okresu, inną ocenę Polaków i Żydów w przededniu wojny, następnie interesująco zestawienią z losami emigrantów w USA. Kto lubi skomplikowane charakterki ludzkie powinien się zachwycić. Napisana zajmującym językiem (jak na Noblistę przystało) ciekawa historia ciekawego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henry Re: agatha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 09:11 potwierdzam i zapomnialem ujac te ksiazke w mojej wczesniejszej wypowiedzi, rewelacyjna ksiazka !!!!!!!!!!!!!!1 bardziej nawet o anglii i swiecie tamtych lat niz o jej ksiazkach, polecam henry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: Ciekawe biografie IP: 157.25.128.* 16.01.03, 15:11 Tu co chwila pojawia się wątek dotyczący biografii. Ja bardzo lubię i najczęsciej czytam tylko biografie i pamiętniki. Od czasu do czasu sięgam po owieść. Za chwilę podciągnę te poprzednie wątki do góry, tylko muszę je odszukać. W tej chwili czytam "Pamiętnik statecznej panienki" Simone de Bouvoir - współtwórczyni egzystencjalizmu (partnerki Sartra). Polecam. Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hcnik Re: Ciekawe biografie IP: *.math.uu.se 18.01.03, 16:14 Biografia Joyce'a Ellmana jest rewelacyjna. Nie wiem czy zostala przetlumaczona na polski ? Joyce tanczacy z jakas pania chyba w Triescie, wylecial jej w czasie tanca kwiatek z kieszeni. Na to Joyce: "I'm sorry, it seems that I have deflowered you..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hcnik Re: joyce IP: *.math.uu.se 19.01.03, 09:41 zielka napisała: > no , jesli to Joyce, to nie szkodzi;-) Gorzej by bylo jakby to byl Proust, tanczacy z panem... A propos tego, to wlasnie u Ellmana jest opisane jedyne spotkanie tej wybitnej dwojki (tzn. w innej wersji jest jeszcze inne spotkanie). Proust odjezdzal ze znajomymi z jakiegos party i Joyce im sie wladowal do samochodu. Po chwili zapalil papierosa i otworzyl okno, obie rzeczy ktore mogly Prousta wpedzic do grobu (z jego zdrowiem). Rozmowa sie nie kleila i jak dojechali do Prousta, to powiedzial do kierowcy zeby laskawie odwiozl pana Joyce'a do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiesina Bardzo ciekawa biografia IP: 212.182.93.* 19.01.03, 10:57 Przeczytajcie sobie "Kult Kazika" autorstwa Leszka Gnoińskiego. To najlepsza bigrafia jaką kiedykolwiek czytałem. Bardzo humorystyczna, rzeczowa, bez pierdół i badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Ciekawe biografie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 18:46 Każda biografia jest niepowtarzalna i ciekawa. Wszystkie chciałbym przeczytać niestety niestać mnie na ich kupno. A pożyczyć i nie mieć książki na łasność , to tego nie lubię. Polecam wszystkie biografie wydane przez PIW a szczególnie "Ryszard III" Kendall'a. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifonka Re: Ciekawe biografie IP: *.domain.pl / 10.12.136.* 24.01.03, 16:35 Irving Stone "Pasja życia". dla wielbicieli malartwa i pasji nie mogłam się oderwać, zarywałam noce a w fabryce tylko myslalam kiedy bede mogla wrocic na strony biografii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: Ciekawe biografie IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 19:34 "Moja autobiografia" Chaplina - jedna z pierwszych biografii, jakie czytalem. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: Ciekawe biografie IP: *.244.176.42.Dial1.NewYork2.Level3.net 17.02.03, 19:09 biografie - ja wprost uwielbiam:) niesmowita podroz ...czasem mysle dlaczego tak lubie - szukam ciagle odpowiedzi - polecam Nurowskiej"Miloscnice", Sylvie Plath,polecam Anais Nin... kobiety ciekawe i warto probowac je rozumiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0minika Re: Ciekawe biografie IP: 213.17.138.* 17.02.03, 21:59 Jestem właśnie w trakcie czytania biografi Romana Polańskiego z roku 1984. Bardzo ciekawa książka, wciąga...;) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Ciekawe biografie 20.02.03, 08:57 "Król życia" Parandowskiego - boigrafia Oscara Wilde'a "Światło i cień" autora nie pamiętam - bigrafia Byrona "Nikt nie wyjdzie stąd żywy" też autorów nie pamiętam (było ich dwóch)- biografia Jima Morrisona Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Ciekawe biografie 20.02.03, 09:53 witajcie przeczytalm wszystkie watki i wiele tytulów sobie spisalam. Ze swej strony moge polecic biografie Philipa K. Dicka "Boze inwazje" piora Lawrena Sutina. Kapitalna, swietnie napisana ksiazka. prawdziwa, bez upiekszen, bez niedomowien. Ja uwielbiam ksiazki Dicka, wiec dla mnie to byl w ogole odlot, ale nawet jak ktos nie czyta takiej literatury - Dick byl postacia tak kontrowersyjna i dziwaczna, na pograniczu choroby psychicznej i narkomani, a jednoczesnie tak genialny, ze naprawde WARTO zapoznac sie z ta ksiazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marga Re: Ciekawe biografie IP: *.pppool.de 23.02.03, 10:37 Pamietniki Paderewskiego - podroze po calym swiecie i spotkania ze slawnymi ludzmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaguś Re: Ciekawe biografie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 10:39 maszom napisał: > Kiedyś uważałem, że biografie są nudne jako książki i lepiej przeczytać > kolejną powieść sensacyjną. Co o tym sądzicie? Możecie polecić jakąś ciekawą > biografię? Polecam biografie Marii Curie Skłaodowskiej napisana przez jej córkę Ewę Curie.Ksiażka bardziej myslę przeznaczona dla kobiet.Napisana ładną polszczyzną, niesamowicie oddającą uczucia, siłę i charakter Marii.Fantastyczne przemyślenia po przeczytaniu, Warto:) Odpowiedz Link Zgłoś