Dodaj do ulubionych

słówko o księgarniach

26.01.06, 20:39
Po dluższym pobycie za granicą, zaczęłam krytycznym okiem patrzeć na nasze
księgarnie. Za to, że traktują nas jako pospolitych klientów a nie czytelników.

To wszystko przez to, że spędziłam ogrom czasu siedząc w kucki na ciepłych i
miękkich wykładzinach w księgarniach na Wyspach. Każdy tam po prostu kto miał
czas i ochotę mógł w spokoju sobie przejrzeć daną lekturę czy też ją
'napocząć' czytaniem. Nikt się nie krępował, a obsługa traktowała chwilę;)
niezdecydowania jako coś najnormalniejszego pod slońcem.

Zastanawiam się czy w naszym kraju też są księgarnie w których można ot, co
sobie usiąść na podłodze czy na kanapie, podumać nad ksiązką bez żadnego
pośpiechu. Gdyż niestety w moim ponad 200 tyś. mieście takich miejsc nie ma:(
Obserwuj wątek
    • Gość: ślązara zależy gdzie... IP: 81.210.89.* 26.01.06, 20:44
      ja jestem ze śląska więc: Matras w Bytomiu i Empik Megastore w Katowicach
      • Gość: zoe17 Re: zależy gdzie... IP: *.drzewna / *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 16:25
        W Katowicach jest cudna ksiegarnia na ulicy podajze 3 maja. Ksiegarnia firmowa
        Swiat Ksiazki - ale maja tez inne wydawnictwa. Swietna atmosfera, fotele,
        wieczory autorskie i promocyjne - np.wieczor promujacy ksiazke o Chinach i
        dziewczyna przebrana za Chinke czestujaca herbata i ciasteczkami z wrozba,
        glosne czytanie ksiaki. Bardzo fajne miejsce.Zawsze tam chodze.
    • braineater :) 26.01.06, 20:52
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=35668977&v=2&s=0
      P:)
      • karolino Re: :) 26.01.06, 21:19
        ups, braintear nasze wątki się zderzyły:) Niestety nie zauważyłam raczej żadnych
        zachowań z brytyjskich księgarni przytoczonych przez Ciebie. Może dlatego, że
        mieszkałam w specyficznej dzielnicy...

Slyszałam natomiast, że w amerykańskich księgarniach niektórzy czują się jak u
        siebie w domu i bez cergieli polegują sobie na podłodze z lekturką, a co
        sprytniejsi uczniowie odrabiają zadania domowe przy użyciu księgarnianych
        podręczników;
        • jacek1f w Arkadii w w-wce jest ksiegarnia (nie Emp) i tam 26.01.06, 22:12
          sa kanapy i fotele. I nawet mozna wyjsc po kawe i wejsc z nia do poczytania.
          I nawet Pan/Pani za ladą wiedza o co pytamy.
          • i2h2 Re: w Arkadii w w-wce jest ksiegarnia (nie Emp) i 26.01.06, 23:06
            jacek1f napisał:
            > sa kanapy i fotele. I nawet mozna wyjsc po kawe i wejsc z nia do poczytania.
            > I nawet Pan/Pani za ladą wiedza o co pytamy.

O matko, w którym miejscu i jak się nazywa?! Ja chcę do tej księgarni!
            Pozdr.
    • weatherwax Re: słówko o księgarniach 26.01.06, 23:00
      A na Śląsku jeszcze Empik w Geant'cie.
    • gatta13 Re: słówko o księgarniach 26.01.06, 23:22
      Kilkanaście lat temu byłam w Londynie, w ogrooooomnym sklepie muzycznym, usiadłyśmy sobie z koleżanką na podłodze i przepisałyśmy z dołączonych do płyt książeczek z tekstami _wszystkie_ teksty Marillionu. Łaziłyśmy tam kilka dni, uśmiechano się do nas, nikt nas nie wyganiał, nikt się nie dziwił...
      • chihiro2 Re: słówko o księgarniach 26.01.06, 23:24
        To byl pewnie HMV. Biedne bylyscie, nie bylo internetu...
        • gatta13 Re: słówko o księgarniach 26.01.06, 23:44
          Nie mam pojęcia, co to było. :) To był chyba rok 1992 i tylko jeden kolega z klasy miał komputer, Atari, nam się nie śniło wtedy o tym. A co dopiero internet.

Ale to było naprawdę fajne, wykładzina była mięciutka, ludzie mili, do dziś gdzieś mam ten zeszyt w zielonej okładce. Też angielski oczywiście. :)

gatta_sentymentalna
    • chihiro2 Re: słówko o księgarniach 26.01.06, 23:28
      W Anglii kazda wieksza ksiegarnia ma kawiarenke, gdzie mozna sie napic i zjesc
      cos, a przy tym czytac ksiazki i pisma wziete z odpowiednich regalow. Wszyscy
      tak robia i mnie sie to bardzo podoba, choc ja wole miec ksiazke na wlasnosc i
      czytac w zaciszu domowym...

A to co mi sie podoba w glownej publicznej bibliotece oxfordzkiej jest to, ze
      mozna w internecie przejrzec katalog biblioteczny, dowiedziec sie, czy dana
      ksiazka jest wypozyczona, zarezerwowac ksiazke, sprawdzic rozne dane ksiazki
      itp. Bardzo oszczedza czas, gdy ktos chce cos konkretnego.
      • ben-oni Re: słówko o księgarniach 27.01.06, 00:54
        Zawsze byłem zdania, ze IM tam na Zachodzie to się wszystkim w d..ach
        poprzewracało!:))
        Uważam, że prawdziwe wchłanianie literatury wymaga piwnicznej izby oświetlonej
        żółtą czterdziestowatową żarówką i zimna wlewajacego się przez nieszczelne
        okienko. Sztuka wymaga cierpienia! :))
        Na kanapie z kawką i papieroskiem to kazdy cymbał może zostać szczerym
        czytaczem! Ależ ten kapitalizm jest podstepny!! :))
        • Gość: xxx Re: słówko o księgarniach IP: *.aster.pl 28.01.06, 12:09
          W Warszawie takich księgarń jest pełno. Numery Litery, Czuły barbarzyńca,
          Tabaruk(lub Tarabuk), prawie wszystkie Empiki, większość z sieci Matras,
          Traffic.
          • ben-oni Re: słówko o księgarniach 28.01.06, 14:19
            Nie watpię. Czasami wogóle mam wrażenie, że Warszawa to niby tu ale zupełnie
            gdzieś indziej.
            Przerost formy nad treścią? gest za pożyczone? Titanic?
        • beatanu Re: słówko o księgarniach 28.01.06, 16:43
          ben-oni napisał:
          > Na kanapie z kawką i papieroskiem to kazdy cymbał może zostać szczerym
          > czytaczem! Ależ ten kapitalizm jest podstepny!! :))

Gwoli ścisłości: palenie w takich przyjaznych czytaczom księgarniach jest
          zabronione ;)

• Gość: kwiecienka1 Re: słówko o księgarniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 17:20
      :(
      a właśnie, że niestety nie...
      z tego powodu coraz rzadziej zaglądam do Czułego Barbarzyńcy - trudno mi się
      czyta/przegląda coś kiedy się duszę dymem papierosów współczytaczy
      wiem, wiem nadwrażliwa jestem :)
      i dlatego zostaję w Empikach
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka