Gość: Małgosia Re: książki w domu IP: webcacheB* / *.butterfree.dialup.pol.co.uk 01.01.03, 14:28 Cześć, na trzech pokojach mamy ponad 7 tysięcy książek. Plus to co ja mam na swoim, ponad tysiąc. Ja uważam że książkom należy się szacunek więc gromadzę je na pólkach chociaż o porządku na tych półkach nie mogę powiedzeić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
traven Re: książki w domu. Witannia z Ukrainy! 02.01.03, 14:58 Szczyri Noworiczni witannia wsim knygoliubam! Jaki my schoz'i! U nas ti sami problemy. Ne zwaz'ajuczy na brak miscia dlia knyz'ok budemo chytaty! Odpowiedz Link Zgłoś
eta Re: książki w domu 07.01.03, 14:06 1.znalazłem stara listę książek. okazuje się, że 1/10 zaginela w pomroce dziejow ale je znajde, na niekturych mam juz namiary 2. biblioteka moja przeszła juz cztery przeproewadzki, co cennnuiejsze i ukochansze egzemplarze okladam w stare kalendarze, gdy kiedyc bede mial dom, zbuduje w nim biblioteke, a wtedy pokaza sie w calym swoim blasku. 3. Rubeusie bede wdzieczny za program do katalogowania ksiazek 4. czekam na 13 pensje i ruszam w tango!!! -------------\\- -//--------- Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: książki w domu 02.01.03, 17:23 Witam w klubie! *g* > ile macie w domu książek? W mieszkaniu mamy około 2.000. W piwnicy stoi jeszcze parę kartonów z książkami z dzieciństwa, ale nie chcę ich sprzedać (może moja siostra kiedyś dla dzieci będzie chciała). > ciągle > kupuję nowe książki, które tylko stan obecny pogarszają. Skąd ja to znam? Obok księgarni przejść i nie wejść? Albo wejść do księgarni i wyjść bez książki??? Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: książki w domu IP: *.avamex.krakow.pl 02.01.03, 20:41 Witam.Ja także mam w domu spory ksiegozbiór( nawet kiedyś na Forum pytałam "Jak układacie książki na półkach?").Czytam teraz z wielką sympatią Wasze wypowiedzi i wszystkim Wam -zbieraczom ,chomikom i miłośnikom literatury - polecam książkę Barbary N.Łopieńskiej "Książki i ludzie :rozmowy Barbary N.Łopieńskiej". Poczytajcie sobie o księgozbiorach znanych osób ; szczególnie utkwiła mi w pamięci wizyta autorki w domu państwa Anny i Jerzego Turowiczów i w domu Marii Janion( ta rozmowa zaczyna się od okrzyku : "Jezus Maria !" na widok tego ,co dzieje się w mieszkaniu szacownej Pani Profesor.Wspaniała lektura ! Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedenzwas Re: książki w domu IP: *.proxy.aol.com 06.01.03, 18:46 zbieracze, napomknê o czymœcie nie napomknêli w zapamiêtaniu: mój ulubiony sen, ¿e jestem w ksiêgarni; zbieractwo ksi¹¿ek jest tak¹ sam¹ mani¹, jak zbieractwo czegokolwiek innego; mam ksi¹¿ki kupione 20 lat temu i jeszcze nie przeczytane; s¹ takie, które przeczyta³em piêæ i wiêcej razy; ju¿ mi siê zdarza³o kupiæ takie, co mia³em; ma siê masê ksi¹¿ek niepotrzebnych; ksi¹¿ki gromadz¹ tyle kurzu, ¿e mo¿na siê nieraz wyrzygaæ ze wstrêtu; gromadzenie ksi¹¿ek nie ma sensu z wielu powodów - jak siê trochê w ¿yciu poczyta to widaæ, ¿e tych na które warto by³o traciæ ¿ycie, nie by³o wiêcej ni¿ tuzin; - do wiêkszoœci z nich nie ma czasu wróciæ; - to, czego siê szuka w ksi¹¿kach, jest nie do znalezienia w ksi¹¿kach; - ci, co pisz¹ ksi¹¿ki s¹ tak samo g³upi jak my; - wiêkszoœæ ksi¹¿ek jest dobrze napisana tylko do po³owy, albo i to nie; - itd itd jak siê ma du¿o ksi¹¿ek, dobrze jest mieæ dzieci; zbieracz nienawidzi tego, co mu ksi¹¿kê œwisn¹³ i bedzie mu to pamiêta³ do koñca ¿ycia; jest dzik¹ rozkosz¹ podp.... ksi¹¿kê z ksiêgarni albo komuœ z domu; w³aœciciel wielkiej biblioteki jest takim samym samolubnym skurw... jak w³aœciciel psa; a poza tym tak by sobie cz³owiek siad³ na pod³odze, otoczy³ siê swym ksiêgozbiorem, kartkowa³ i tak je g³aska³ i g³aska³; nie ufam zbieraczom, odk¹d widzia³em jednego, co sobie u³o¿y³ je wszystkie w têczê kolorów z ok³adek, jak kredki w pude³ku; zbieractwo ksi¹¿ek, nawet u profesjonalistów uniwersyteckich, to jest autokoronacja i zastêpcze dowartoœciowywanie; wciskali mi kiedyœ Enc. Britt. - dobre parêdziesi¹t tomów za dobre perêset dolarów, nie kupi³em, bo by³em biedny i nienawidzi³em siebie za to, teraz mam tê encykl. na jednym dysku za $30; przez takie durne pisanie jak Wasze i moje oduczam siê czytaæ ksi¹¿ki. Odpowiedz Link Zgłoś
eta Re: książki w domu 04.02.03, 13:57 nie kradne ksiazek ksiazek nie zbieam dla samego zbieractwa, lecz dlatego ze je lubie Odpowiedz Link Zgłoś
_nie_znajoma Re: książki w domu 08.02.03, 22:21 Uwielbiam zapach papieru, ktory nawet po wielu wielu latach pachnie jakby dopiero ksiazki wyszly z drukarni, wiec u mnie ksiazki zajmuja jakies 3 wielkie regaly i mnostwo kartonow. Odpowiedz Link Zgłoś
_nie_znajoma Re: książki w domu 08.02.03, 22:22 Jestem maniaczka. Sorki, ze nie w jednym liscie, ale sie kliknelo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: książki w domu IP: *.axelspringer.com.pl 09.02.03, 03:59 80 metrów bieżących półek. Razy średnio 33 sztuki na metr = ok. 2600. Jaka szkoda, że kilkaset nie wróciło ze mną zza granicy. Ale mam problem. Za kilka miesięcy się przeprowadzam. Wtedy nie będę lubił książek. Przez jakiś tydzień, czyli do wyleczenia zakwasów po dźwiganiu paczek. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki w domu 09.02.03, 11:47 Gość portalu: dziadek napisał(a): > > Ale mam problem. Za kilka miesięcy się przeprowadzam. Wtedy nie będę lubił > książek. Przez jakiś tydzień, czyli do wyleczenia zakwasów po dźwiganiu paczek. Przeprowadzki służą domowym bibliotekom :-) Przy tej okazji nagle objawia się nam książka , którą uważaliśmy za zaginioną , a z kolei inna okazuje się być sklonowana w dwóch albo i trzech egzemplarzach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: książki w domu IP: *.ciechanowiec.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 09:14 przeczytaj www.bibliotekaciechanowiec.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: książki w domu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 21:52 Ludzie, czy wy te książki czytacie czy tylko ustawiacie na półkach? Odpowiedz Link Zgłoś
dmf Re: książki w domu 24.03.03, 21:43 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ludzie, czy wy te książki czytacie czy tylko ustawiacie na półkach? Czytamy, czytamy, choć z uwagi na brak czasu oraz ilość zakupionych lektur, niekiedy najpierw ustawiamy, a dużo później czytamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eta Re: książki w domu 26.03.03, 08:47 chetnie bysmy ustawiali, gdyby bylo miejsce a na razie czytamy i ukrywamy, gdzie sie da byle nie do piwnicy, wole wyslac tam telewizor i lodówke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: książki w domu IP: *.ciechanowiec.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 10:03 WITAM WIĘC PRZEKAŻ JE POTRZEBUJĄCYM WWW.BIBLIOTEKACIECHANOWIEC.REPUBLIKA.PL Odpowiedz Link Zgłoś