Dodaj do ulubionych

Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów?

IP: *.iscnet.pl 08.04.06, 13:19
Witam!

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy sądzicie, że są jakieś ksiązki,
które są arcydziełami na skalę światową? Może "Samotność w sieci" powinniśmy
promować na świecie?

Ps. Na stronie dumnizpolski.pl toczy się dyskusja na ten temat
(polskiej literatury)

----------
dumnizpolski.pl
Obserwuj wątek
    • bdx65 Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 08.04.06, 13:34
      To miał być żart?
      Z Wiśniewskim...
      • Gość: nocka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.54.187.248.eltronik.net.pl 08.04.06, 13:40
        dlaczego od razu żart?
        Skoro się podobają te wszystkie czytadełka,
        i jeszcze filmowane przyciągają rzesze.
        Oczywiście w innej kategorii,
        czyli np. to się dobrze sprzedaje,
        albo współczesna dla kobiet(?),
        bądź też łzawe i sentymentalne i takie tam inne.
        Szanujmy zatem literaturę, bez patosu.
        Wiosna to pora radosna!
    • bdx65 "Pan Tadeusz" 08.04.06, 13:34
    • markiz.de.sade Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 08.04.06, 14:12
      Gość portalu: dumnizpolski.pl napisał(a):

Może "Samotność w sieci" powinniśmy
      > promować na świecie?

Dodałbym do tego jeszcze "Trędowatą" i "365 obiadów" Ćwierciakiewiczowej ;)
      • llilly Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 08.04.06, 14:22
        Brawo!!!Masz moje pełne poparcie :-)))))) dorzucam "Grzeczność na co dzień"
        Kamyczka ;-)))))))))))))
      • eeela Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 09.04.06, 23:25
        > Dodałbym do tego jeszcze "Trędowatą" i "365 obiadów" Ćwierciakiewiczowej ;)

Prosze sobie nie kpic z "Obiadow", to bardzo wazka lektura!
        • markiz.de.sade Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 10.04.06, 11:56
          eeela napisała:

> Prosze sobie nie kpic z "Obiadow", to bardzo wazka lektura!

I jak tu gadać z ludźmi?! Przecież ja zgłaszam "365 obiadów" do tytułu książki
          wszechczasów. Polecam czytanie ze zrozumieniem ;)
          • eeela Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 18.04.06, 19:51
            Bo okiem mrugales na koncu zdania. Dwuznacznie.
    • Gość: psi Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:59
      brawo za temat! wg mnie książką wszechczasów są "notatki z podziemia"
      dostojewskiego!
      • biljana Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 09.04.06, 22:18
        Gość portalu: psi napisał(a):

> brawo za temat! wg mnie książką wszechczasów są "notatki z podziemia"
        > dostojewskiego!

ale polska ksiazka te "notatki.." sa ;-) ?
    • veera Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 09.04.06, 15:06
      "Bramy raju" Andrzejewskiego.
      • skir.dhu Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 09.04.06, 21:33
        Cwierciakiewiczowa jest wysmienita - wraz z mijajacym czasem zyskuje na
        egzotyce - nie wysmiewajcie sie bez sprobowania ;)
        Powaznie zas glosuje na Dabrowska. Zarowno "Noce i dnie" jako powiesc
        (czytadlo?) jak i "Dzienniki" jako zapis refleksji i obserwacji rzeczywistosci
        maja te ponadczasowa i ponadkontynentalna wartosc dobrego pisarstwa
        zawierajacego "story", informacje, glebszy sens i uniwersalne przeslanie.
        Nieustajaco sie dziwie i zaluje, ze Polacy nie umieli sprzedac na Zachod a
        szczegolnie do Stanow serialu "Noce i dnie" - zarowno powiesc jak i dzielo
        Antczaka maja wszystkie elementy, ktore tutaj moglyby byc zrozumiane i
        docenione.
        Skir Dhu
        • bdx65 Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 10.04.06, 08:40
          "Noce i dnie" - oczywiście...
          I jeszcze "Chłopi".
          • lajlah Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 10.04.06, 16:13
            Zgadzam się, co do "Chłopów":)
            • martolka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 11.04.06, 11:19
              Nad Niemnem :-)
        • mimbla.londyn Pytanie do Skir.dhu 10.04.06, 13:22
          Czy wiesz juz cos moze o wydaniu "Dziennikow"-pelna wersja?

Dabrowska w testamencie z 63 roku zastrzegla,
          ze dzienniki w calosci moga byc publikowane w 40 lat po jej smierci.
          Znaczy,ze w 2005 uplynal wyznaczony termin dostepnosci.
        • Gość: Ewela Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 18:05
          Ćwierciakiewiczowa - przedni pomysł ;-))). A propos filmu "Noce i Dnie", Mama
          mówiła mi kiedyś (bo w tamtych czasach oglądałam jeszcze świat z perspektywy
          becika) że ten film był w swoim czasie nominowany do Oskara. Ponoć przegrał
          ze "Sprawą Kramerów".
          • aga.p.p Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 21.04.06, 09:15
            Był nominowany trzy lata wcześniej niż Sprawa Kramerów. Ale nawet jeśli by to było w jednym roku, to i tak nie mógłby z nią przegrać, bo kategorie im by się nie pokryły:)) A w 77. Antczakowi Oscara zabrał Annaud za Czarne i białe w kolorze:))

pzdr,
            Aga
        • ashton Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 21.04.06, 07:53
          Dzienniki Dąbrowskiej genialne są...
    • jack_ryan Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 09.04.06, 21:35
      Edmund Niziurski "Siódme wtajemniczenie".
      • Gość: jaija Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.04.06, 23:55
        Twórczość Schulza. Dla tych, którzy napiszą, że to nie jest twórczość polska:
        jest, gdyż mimo semickiego pochodzenia, Schulz twórzył w języku polskim i na
        terenie ówczesnej Polski. A zupełnie odrębna sprawą jest to, że był
        zeświecczonym Żydem.
        Pan Tadeusz, moim zdaniem, nie byłby chyba dośc zrozumiały, a arcydzieła, moim
        zdaniem, są uniwersalne w swym odbiorze, o ile tłumacz dobry ;)
        • bdx65 Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 10.04.06, 08:37
          Gość portalu: jaija napisał(a):

> Pan Tadeusz, moim zdaniem, nie byłby chyba dośc zrozumiały, a arcydzieła,
          moim
          > zdaniem, są uniwersalne w swym odbiorze, o ile tłumacz dobry ;)

"PT" został przetłumaczony po raz pierwszy na j. francuski prozą (XIXw.), czemu
          się nie należy dziwić, ale to właśnie forma wierszowana "robi" z tej pozycji
          arcydzieło.
          Zupełnie niedawno , w latach 90. przetłumaczono poemat na tenże język wierszem,
          a w zeszłym roku na koreański (wierszem).
          Bez kunsztownej formy byłaby to opowiastka obyczajowa z zaścianka Europy i nic
          więcej.

• marcinlet Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 10.04.06, 08:52
        jack_ryan napisał:

> Edmund Niziurski "Siódme wtajemniczenie".
        Chyba ze 100 razy to przeczytałem.
        • Gość: FUNKYMAN Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:39
          Zly Tyrmanda
    • paul_ina "Lesio" Joanny Chmielewskiej 10.04.06, 23:40
      Śmiech to zdrowie.
    • Gość: kasia Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 08:12
      Polska literatura jest kompletnie niezrozumiala dla obcokrajowcow, ale jak już
      coś , to Lalke Prusa, Noce i Dnie Dabrowskiej i wiersze Herberta oraz Milosza.
    • martolka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 11.04.06, 11:21
      Zarty zartami, ale rozejrzawszy sie po literaturze polskiej (na pewno cos
      ominelam) to broni sie niewielu. Ja proponuje Dzienniki Gombrowicza i cala
      paczke reportarzy Kapuscinskiego oraz Jagielskiego. Tyle.
      • Gość: kasia Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 13:44
        Myslisz, ze obcokrajowcy zrozumieli by duzo z Dziennika Gombrowicza ?
        • veera Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 11.04.06, 13:54
          Przecież Gombrowicz jest mega-popularny na świecie, kto wie, czy nie jest
          najpopularniejszym polskim pisarzem w kosmosie. Jego twórczośc bada mnóstwo
          naukowców z wielu krajów.
          • martolka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 11.04.06, 14:12
            veera napisała:

> Przecież Gombrowicz jest mega-popularny na świecie

jak i Kapuscinski (nie wiem jak z Jagielskim).

a tak poza tym to obpowiadalam na pytanie o ksiazke wszechczasów, a wypromowac,
            jak wiadomo, mozna ponoc wszystko.
            • Gość: kasia Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 15:49
              No ale czy akurat Dziennik trafilby np. do przecietnego Anglika? Nie mowie o
              literaturoznawcach, specjalistach.
              • martolka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 11.04.06, 16:05
                > No ale czy akurat Dziennik trafilby np. do przecietnego Anglika?

hm, nie wiem, czy akurat "ksiazka wszechczasów" musialaby zaraz trafiac do
                przecietnego kogokolwiek, to raz, a po drugie Gombrowicz w Dziennikach jest
                bardzo przystepny i mysle, ze spokojnie Anglik móglby przeczytac i wiele sie
                nauczyc.
                • mitrof Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 11.04.06, 17:15
                  Fabula Rasa
                  • zresetowany_berbec Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 12.04.06, 13:38
                    ja kocham Krzyżaków, ale nie ma sensu promować tej książki na świecie.
                    natomiast u nas - jak najbardziej.
                    • jot58ka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 12.04.06, 14:11
                      Najlepsze to są polsie ruskie pierogi. Znakomitych książek jest na szczęście
                      dużo. Wiem tylko jaki jest najlepszy tytuł: "I ominęli Emaus". Gdyby książka
                      dorównywała tytułowi nie miałabym problemu z wyborem.
      • nestea1 Sądze, ze Kapusciński to rozsądna propozycja... 13.04.06, 17:28

• marquis No to chyba jasne, że "Lalka" (?) n/t. 13.04.06, 01:11
    • Gość: F. Ferdydurke n/t IP: *.thinprint.de / *.thinprint.de 13.04.06, 12:05
      • Gość: olalola Re: Ferdydurke n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:19
        popieram! ferdydurke jest najlepsza polska rzecza jaka do tej pory zdarzylo mi
        sie przeczytac
    • sojuz1 Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 13.04.06, 12:17
      Karol Wojtyła "Tryptyk rzymski".
    • skajstop Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 13.04.06, 18:31
      Bardzo zdecydowanie "Lalka".
    • elwee Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 14.04.06, 09:49
      Moje propozycje:
      -Nad Niemnem
      -Noce i dnie
      -Chłopi
      -Madame A.Libery
      -Kajtkowe przygody...(naprawdę)
      Pozdrawiam..
      • Gość: malgosia Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.acn.waw.pl 19.04.06, 08:15
        ja tego nie lubie, ale mysle ze obłęd krzysztonia
    • Gość: antyGW Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.icpnet.pl 20.04.06, 12:49
      LALKA LALKA LALKAAAAAAAAAAAAAA I JESZCZE RAZ LAAAAAAAAALKAAAAAAAAAAAAAA

TO JEST ARCYDZIELO I TYLKO DLATEGO ZE ZOSTALO NAPISANE W POLSCE NIE ZYSKALO
      SWIATOWEJ SLAWY.GDYBY TO BYLA KSIAZKA ROSYJSKA, DAJMY NA TO- CZYTANO BY JA NA
      SWIECIE W JEDNYM RZEDZIE Z ANNA KARENINA CZY IDIOTA.

drugie miejsce przyznalbym NOCOM I DNIOM (wartosc tej genialnej powiesci zaniza
      niestety socjalistyczny watek z Agnieszka w roli glownej, wyraznie odbiega od
      poziomu calego dziela, jakby ktos go tam wlepil z koniecznosci, na sile)

pozdrawiam
      • sobiepanna 'Lalka' b/t 21.04.06, 12:40

• Gość: Starling Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.net.autocom.pl 23.04.06, 20:39
      LALKA
    • kicia7 Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? 23.04.06, 22:55
      Zdecydowanie "Tajemnica Szyfru Marabuta" i "Bromba i inni". Jeżeli ktoś wskaże
      w literaturze światowej postać cieplejejszą, sympatyczniejszą i życiowo
      mądrzejszą niż Bromba, to zjem własny kapelusz (kupię specjalnie na tę
      okazję :))).
    • Gość: Delfinka Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:37
      Ja też uważam, że Gombrowicz; najchętniej wszystkie książki, które są wybitnie
      trudne do przetłumaczenia i w zasadzie ich geniusz dostępny jest tylko dla Polaków.
      • Gość: gg Re: Jaka najlepsza polska ksiązka wszechczasów? IP: *.ghnet.pl 05.05.06, 14:48
        Koziolek Matolek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka