Dodaj do ulubionych

Antyromanse

28.04.06, 16:53
Na tym forum czesto zakladane sa watki pt.najpiekniejsza ksiazka o milosci,
najsmutniejsza ksiazka o milosci, najbardziej wciagajaca ksiazka o milosci,
najpiekniejsza ksiazka o milosci napisana przez faceta, najpiekniejsza
ksiazkia o milosci napisana przez facetke,etc.
Pora moze na ksiazki, ktore roboczo okreslam jako antyromanse, a zatem na
takie, ktore osmieszaja ten gatunek literacki.
Moj typ na antyromans to "Starosc" Italo Svevo.
Ksiazka w ktorej banalne zdarzenia zwiazane z wielka miloscia umozliwiaja
wydobycie banalnosci przezyc, mysli i czynow bohaterow.
To taki pierwszy z brzegu przyklad.
Inne typy mile widziane:)
Obserwuj wątek
    • ben-oni Re: Antyromanse 28.04.06, 17:40
      Czy "Don Kichot" mieści się w tym gatunku??
      • itek1 Re: Antyromanse 28.04.06, 17:47
        IMO tak.
    • braineater Re: Antyromanse 28.04.06, 17:57
      po mojemu Miłość w czasach zarazy grafomana Marqueza
      poniekąd Gra w Klasy grafomana Cortazara
      i niewątpliwie Lolita oraz Czarodziej grafomana Nabokova
      Z ksiązek pisanych przez niegrafomanów, to Służąca i jej pan Roberta Coovera
      oraz Upadek Sombrera pana Brautigana

P:)
      • daria13 Re: Antyromanse 28.04.06, 18:03
        Dla mnie w pewnym sensie Czarodziejska góra Manna.
        • itek1 Re: Antyromanse 28.04.06, 18:07
          Dlaczego tak uwazasz? To dla mnie dziwne.
          • daria13 Re: Antyromanse 28.04.06, 18:23
            itek1 napisał:

> Dlaczego tak uwazasz? To dla mnie dziwne.

Może dlatego, że miłość Hansa do Kławdii jest śmieszna i egzaltowana?
            • itek1 Re: Antyromanse 28.04.06, 18:33
              A czy istnieje milosc nie smieszna, zwlaszcza jesli facet jest slepo zakochany i
              calkowicie pozbawiona egzaltacji?
              • Gość: daria13 Re: Antyromanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:13
                Jeśli miłość w ogóle istnieje, to nie powinna być egzaltowana. Jeśli jest
                egzaltowana i śmieszna, jest najczęściej nietrwała. Miłość nietrwała nie jest
                miłością par excellence.
                Tyle w największym uproszczeniu:)
                • itek1 Re: Antyromanse 28.04.06, 20:05
                  Wszystko to jest kwestia interpretacji: co jest smieszne dla Ciebie nie musi byc
                  smieszne dla mnie, co jest egzaltowane moim zdaniem, Twoim wcale byc nie musi.
                  > Miłość nietrwała nie jest miłością par excellence.
                  To dla mnie jest komiczne zdanie:)
                  Czy jesli utracisz wiare to znaczy, ze nigdy tak naprawde nie wierzylas.
                  Czy jeslin stracilas nadzieje, to znaczy, ze nigdy tak naprawde nie mialas nadziei.
                  Czy jesli kogos kochalas i sie z nim rozminelas, a po jakims czasie o nim
                  zapomnialas, to znaczy, ze tak naprawde nigdy go nie kochalas?
                  etc.
                  Nie wydaje mi sie.
                  Ale moze skrot byl zbyt duzy jak na moje skromne mozliwosci.
                  • staua Re: Antyromanse 28.04.06, 20:13
                    Ja tez akurat w to zdanie nie wierze - uwazam, ze milosc, nawet jesli sie
                    skonczyla w sensie rzeczywistego zwiazku, trwa w nas jakos na zawsze (i nie
                    wyklucza milosci do innej osoby). Tak przynajmniej czuje.
                    Jesli chodzi o antyromans, nadal sie zastanawiam.
                    • mamarcela Re: Antyromanse 28.04.06, 20:36
                      1. zgadzam się ze Stauą :-)
                      2. większośc miłości przechodzi przez fazę zakochania, która łączy się ze
                      swoistą egzaltacją.
                      Jeśli wyrzucimy egzaltacje to, co zrobimy z miłością romantyczną?
                      3. jedyne antyromanse, kóre mi w tej chwili przychodza do głowy to z zupełnie
                      różnych beczek: opowiadanie "Śliczna dziewczyna" Marka Hłaski i "kłamczucha"
                      Musierowicz.
                      P:-)
                      • Gość: daria13 Re: Antyromanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 10:18
                        Każdy ma prawo do własnego wyobrażenia prawdziwej miłości. To o czym Wy mówicie
                        to zakochanie, które może być piękne, głębokie i romatnyczne, ale albo umrze
                        śmiercią naturalną, albo zostanie brutalnie przerwane przez niesprzyjające
                        okoliczności, lub też przerodzi się w miłość PRAWDZIWĄ, której prawdziwość,
                        według moich standardów, mierzy się właśnie jej długowiecznością, trwałością i
                        co za tym idzie wyłacznością. Różne są stopnie zakochania, jeśli są dość
                        intensywne, mogą rzeczywiście, po tym jak miną i zrobią miejsce następnym
                        zakochaniom, pozostawać w człowieku na zawsze, ale właśnie to, że mijają, jest
                        oznaką tego, że nie są PRAWDZIWĄ miłością. Tak to już sobie wykoncypowałam i
                        dlatego opis uczucia, jakim Hans Castrop darzy Kławdię, nie jest dla mnie
                        opisem miłości prawdziwej i nie może zostać uznany za romans, tym bardziej, że
                        uczucie Hansa nie jest najważniejszym aspektem Czarodziejskiej góry.
                        Tak z ciekawości;czy komuś z Was imponowało uczucie Castropa podczas lektury
                        tej książki?
                        • ben-oni Re: Antyromanse 29.04.06, 12:02
                          Ależ z Ciebie "koszmarna" idealistka.
                          Mozna kochać pół roku tak, że buty same się sznurują a później puk! i
                          odkochanie gotowe. I w momencie kochania dałby sobie człowiek reke uciąć za te
                          drugą osobę. Rok później chodziłby bez łapy.
                          Romek i Julka miłowali się jak korzeń z nacią, ale jaka pewność czy po trzecim
                          porodzie i przy pierwszych oznakach łysiny u Romka, Julia nie wystawiłaby mu
                          kufry przed "bramę od ogrodu"? A miłość była wielka.
                          "Kazda miłość jest pierwsza, najgorętsza, najszczersza...". Tak sądzę.
                          A castorp był dużym dzieckiem co przy Kławdii uwidaczniało sie okrutnie.
                          • Gość: daria13 Re: Antyromanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 14:35
                            Polecam film o miłości jedynej, prawdziwej w takim pojęciu, w jakim chciałabym
                            ją widzieć i oczywiście realną tylko w filmie - Bardzo długie zaręczyny. Przed
                            chwilą odeszłam od telewizora. Bardzo ładny film. Polecam.
                            Btw. czy książka, na podstawie której powstał film miała polskie tłumaczenie?
                            Byłabym zainteresowana.
                            Ps.
                            Bardzo podoba mi sie porównaie z samosznurującymi się butami:))Mówiłam
                            przecież, że zakochanie może być bardzo głębokie i piękne:)
    • lirael Re: Antyromanse 28.04.06, 18:22
      "Na ustach grzechu" Magdaleny Samozwaniec (zabawna parodia "Trędowatej")
    • mamarcela Re: Antyromanse 29.04.06, 11:48
      W pewien sposób demistyfikuje miłość także :"Kobieta i Pajac" Pierre'a Louysa
      (aka filmowy "Mroczny przedmiot pożądania" Bunuela)
      • Gość: daria13 Re: Antyromanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 14:28
        Jeśli za antyromans uznamy książkę mówiącą o miłości chorej, opartej na różnego
        rodzaju dewiacjach, miłość, która nie mieści się w kanonach uczucia wzniosłego
        i romantycznego, to dobrym przykładem może być Pianistka Jelinkowej.
        Klasycznym antyromansem, odzierającym z cienia choćby piękna relacje damsko-
        męskie są też Amatorki, tejże samej autorki.
    • Gość: alojzz Re: Antyromanse IP: *.is.net.pl 29.04.06, 15:17
      Wprawdzie jeszcze tego nie czytałem, fragment dopiero, ale chyba "622 upadki
      Bunga" Witkacego.

alojz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka