Dodaj do ulubionych

Leena Lehtolainen

03.05.06, 23:20
Przeczytalam "Kobiete ze sniegu", ktora podobala mi sie bardzo (ciekawa dawka zimowej,
egzotycznej Finlandii, feminizmu sporo - roznorodne, barwne postaci kobiet, mezczyzn - nieco
zabarwione ironia, dobra intryga kryminalna, spostrzezenia nt. spoleczenstwa finskiego ). Troszke
mi zgrzytalo polskie tlumaczenie, ale nie na tyle, aby przeszkadzalo w czytaniu. Czy ukazaly sie po
polsku jakies inne jej ksiazki (najchetniej z Maria Kallio, ale jestem tez ciekawa, czy jakies inne
zostaly wydane...)
Obserwuj wątek
    • beatanu Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 08:54
      staua napisała:
      > Czy ukazaly sie po
      > polsku jakies inne jej ksiazki (najchetniej z Maria Kallio, ale jestem tez
      ciek
      > awa, czy jakies inne
      > zostaly wydane...)

Niestety nie:(
      Wszystkie jej powieści z Marią Kallio w roli głównej (dziewięć) przełożono na
      niemiecki, kilka na szwedzki, francuski i hiszpański. Nie znalazłam nic po
      angielsku, ale nie szukałam specjalnie dokładnie...

Czytałam tylko jedną (Spirala śmierci) po szwedzku. Zachwyciła mnie ... tak
      sobie. Spodziewałam się czegoś więcej. Chociaż trudno mi nie odmówić autorce
      sympatii z powodu jej feministycznych sympatii :)
      • jogardii Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 09:25
        Polecam ostatnio wydany inny kryminał fiński z serii o policjancie Harjunpää,
        pt. "Harjunpää i kapłan zła", autor : Matti Yrjänä Joensuu.
        Książka super, niestety póki co, na razie osiągalna jest też tylko ta jedna z
        całej serii. Tłumaczenie nieco lepsze od książki Leehtolainen, aczkolwiek nie
        uwzględniające pewnej fińskiej specyfiki, np. religijnej. Ciekawe czy Wam
        również się ta książka spodoba ? Napiszcie.
      • staua Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 16:26
        Ja szukalam dosc dokladnie, wydaje mi sie, ze bardziej prawdopodobny jest przeklad na polski. W
        Amazonie sa niemieckie wersje, wiec w ostatecznosci kupie, choc wolalabym po polsku lub angielsku.
        Po wyslaniu tego watku zajrzalam tez na forum o kryminalach i w watku o polnocy przeczytalam
        wszystko - no, ale myslalam,z e moze cos sie zmienilo przez te kilka meisiecy... Niestety, nie. Moze
        napisze do Terytoriow z zapytaniem :-)
    • noida Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 12:58
      A mnie ta książka trochę rozczarowała... Czytało się dobrze, ale zakończenie
      jakieś takie naciągane. Niemniej ma swoje smaczki. Gdyby wyszło coś jeszcze to
      pewnie chętnie bym przeczytała, ale chyba się na to niestety nie zanosi...
      • staua Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 16:28
        Ostatnio czytalam tyle ksiazek o niezadowalajacych zakonczeniach, ze na ich tle ta wypadla calkiem,
        calkiem - ale rzeczywiscie, nie umywa sie do Poirota na przyklad (zupelnie nie spodziewalam sie
        jednak, ze morderca bedzie wlasnie ta osoba, stawialam na dwie zupelnie inne, chociaz poniekad jedna
        z nich sie sprawdzila - przepraszam, ze tak pokretnie, ale nie chce, zeby wyszedl spoiler, a ciekawa
        jestem, czy Ty zgadlas?)
        • noida Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 19:08
          To fakt, że zakończenia nader często bywają niesatysfakcjonujące. Ostatnio mnie
          tak rozczarował Marek Krajewski.
          Powiem ci szczerze, że nie zgadłam. Chyba nawet nie próbowałam zgadnąć, bo w
          sumie wszystkie trzy kandydatki były tak samo prowdopodobne.
          • staua Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 20:09
            Ja w ogole nie bralam pod uwage TEJ kandydatki...
            Krajewski - nie znam. Czy to tez kryminal?
            Moje ostatnie rozczarowanie (zakonczenie, ale calosc w sumie) to "Pod Skora".
            • beatanu Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 20:40
              staua napisała:
              > Moje ostatnie rozczarowanie (zakonczenie, ale calosc w sumie) to "Pod Skora".

UUuuu, szkoda. Właśnie się przymierzałam do tej lekturki i... na razie sobie
              chyba daruję. Na szczęście (?) mam jeszcze ze czterdzieści rzeczy czekających
              na półce...
              • staua Re: Leena Lehtolainen 04.05.06, 20:50
                Po przeczytaniu "Platka" lepiej nie czytac "Pod Skora". Odwrotnie - owszem. Da sie przeczytac, ale dla
                mnie fabula byla bardzo przewidywalna.
            • noida Re: Leena Lehtolainen 05.05.06, 11:20
              Marek Krajewski "Widma w Breslau". Jest o nim spory wątek na KiS.
              • staua Re: Leena Lehtolainen 05.05.06, 16:05
                Aha, kojarze ten tytul. Pewnie omijalam z racji tego, ze trudno dostepny dla mnie w tej chwili, ale juz
                niedlugo bede mogla kupic, wiec poczytam ten watek.
              • staua A wczoraj 05.05.06, 16:06
                wypozyczylam sobie jednego Mankella (pierwszego?) i kolejna Marthe Grimes z serii o Richardzie Jury.
                • mamarcela Re: A wczoraj 05.05.06, 16:12
                  No, to ja tez teraz Mankella czytam (od Noidy zresztą) na zmianę z Sjowall i
                  Wahloo. :-)
                  • noida Re: A wczoraj 07.05.06, 13:59
                    Szwedzkie kryminały to jest to!
                    :)
                    • beatanu Re: A wczoraj 07.05.06, 14:13
                      noida napisała:

> Szwedzkie kryminały to jest to!
                      > :)

Właśnie przeczytałam artykuł w DN "świeża szwedzka krew dla Niemców" o
                      popularności szwedzkich kryminałów u naszego zachodniego sąsiada. Sam Mankell
                      sprzedał na niemieckojęzyznym rynku 15 milionów książek! A przecież są jeszcze
                      inni - Marklund, Turesson, Dahl, Nesser, Edwardsson, Trosell i zmarły
                      przedwcześnie Stig Larsson... Jest w czym wybierać.
                      • beatanu errata 07.05.06, 14:14
                        sorry, uśmierciłam przypadkowo Stiga Larssona. Zmarł był i już więcej książek
                        nie napisze Stieg L.

:)
                        • Gość: FOXIE77 Re: errata IP: 170.134.133.* 07.05.06, 17:17

Tez wlasnie czytam juz trzecia ksiazke Mankella , i musze przyznac
                          ze klimaty polnocne bardzo mi pasuja.Moze dlatego ze mieszkam w tropiku.
                          Lubie kryminaly , a u niego jeszcze ciekawy i dla mnie nieznany
                          obraz Szwecji.

pozd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka