Dodaj do ulubionych

palahniuk rozbitek

23.05.06, 15:35
Mogałbym zacząc wątek jak skończę ksiązkę a dopiero zaczęłam czytać.
Zapowiada się ciekawie. Oszczędna forma więc jesli ktoś liczy na bogaty,
wybujały język to się rozczaruje ale podobno sukcesem powieści jest minimum
formy, maksimum treści :)) a może ktoś już pożarł ?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: palahniuk rozbitek 23.05.06, 15:40
      Pożarłem.
      Bez większych wrażeń.
      Dobrze napisane, dobrze przetłumaczone, ale to i tak najsłabsza powieśc
      Palahniuka.
      Pomysł wyjściowy ciekawy jak zwykle, wykonanie przyzwoite, ale w sumie troche
      puste.
      Czekam aż ktoś sie odważy wydać Choke, Diary albo Lullaby:)

P:)
      • sutekh1 Re: palahniuk rozbitek 23.05.06, 17:19
        jedyne co wiem o tej książce to że jest napisana tak, że czyta sie od tyłu, od
        tyłka po prostu. początek taki sam prawie jak koniec - tudzież dwa pociski
        wymierzone w siebie nawzajem.
      • nienietoperz Re: palahniuk rozbitek 23.05.06, 17:27
        O/t do Braineatera - czy Palahniuk napisal same najslabsze powiesci?
        Ostatnio za najslabsza JM uznawales Fight club :-)
        • braineater Re: palahniuk rozbitek 23.05.06, 18:41
          no Fight idzie jako drugi od końca, ale faktycznie robią wszystko, by polskiego
          czytelnika zrazić do czytania tego autora...:)

• marla8 Re: palahniuk rozbitek 24.05.06, 09:11
            To co mi się podoba w "rozbitku" to narracja jakby z zewnątrz, zimna , oddalona
            od samego narratora. Nie czytałam Fight Club, ktoś mi powiedział,że nie jest
            rewelacyjna, może to kwestia tłumaczenia. A co jest takiego rewelacyjnego w
            niewydanychjeszcze u nas ksiązkach Palahniuka ? Napwiasem mówiąc FC ekranowy
            jest świetny.
            • braineater Re: palahniuk rozbitek 24.05.06, 09:26
              Co rewelacyjnego? - brak hamulców w łamaniu tabu obyczajowych, ostry cynizm
              obserwacji, doskonale brutalny język. To wszystko jest tez (w mniejszym
              stopniu) w obu wydanych u nas powieściach, tylko to są już teksty duzo bardziej
              łagodne, nie ruszające żadnych zakazanych tematów. Po prostu - pierwsze
              powieści sa nieustającą jazdą po bandzie, a Rozbitek i Fajt Klab już nie:)

• Gość: zbig. Re: palahniuk rozbitek IP: *.chello.pl 25.05.06, 23:31
        Panie Mózgojadzie, z tego co wiem, wydawca powoli przymierza sie do "Lullaby".
        Jeśli ktoś czyta po rosyjsku, polecam: lib.meta.ua/index.php?book_id=7951
        - rosyjski przekład "Lullaby"
        • marla8 Re: palahniuk rozbitek 26.05.06, 11:17
          Który wydawca ? Niebieska studnia ? Z tego co wiem mają wydać Fight Club w
          tłumaczeniu L.Jęczmyka reszta zależy od tego jak ksiązki beda się sprzedawać.
          Jednakże byłoby miło :)
          • Gość: Zbig. Re: palahniuk rozbitek IP: *.chello.pl 03.06.06, 13:05
            No tak, Jęczyk tłumaczy "Fight Club", a "Lullaby" jest następne na liście. Tym
            niemniej, rzecz jasna, nie wiadomo, jak będą się miały sprawy z finansami i
            sprzedażą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka