mister1 22.06.06, 11:34 zycze drugie tyle i dziekuje za wszystko - zawsze czekalem z niecierpliwoscia na Panska kolejna ksiazke. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: umyslscisniety Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.06, 14:36 wywiad z kumplem tegoz pana,wlasciwie mowia tylko o konwickim.rozmowa jeszcze z przed mundialu:) kiosk.onet.pl/charaktery/1342516,1250,1,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 23.06.06, 16:14 Wczoraj TV Polonia powtórzyła film dokumentalny z 2002 roku, w którym Tadeusz Konwicki powiedział, że za długo już żyje na tym świecie. Smutno mi się zrobiło, gdy to usłyszałam, bo to oznacza, że źle się wśród nas czuje... Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 23.06.06, 16:18 Nie :) To oznacza, że ma do siebie dystans, do świata dystans, a w dodatku poczucie humoru i skromny jest :) Wielki pisarz, jakich teraz już sie nie produkuje... Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 23.06.06, 17:20 czytam i cenię, lubię ten świat. Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.06, 21:22 A ja nic nie czytalam. No to pewnie jestem taka mania od prania. Czy ralizm socjalistyczny tak mnie wzruszac powinien? Odpowiedz Link Zgłoś
cytatnik Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 23.06.06, 21:25 Lili, dziecko drogie, skoro nawet nie umiesz poprawnie napisać, że chodzi ci o socrealizm, to wróć do szkoły, do elementarza. Konwicki za trudny o 10 lat. Albo o całe głupiutkie życie. I nie, Konwicki nie uprawiał "ralizmu socjalistycznego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.06, 21:44 Rojsty-wyd.1948, Przy budowie-wyd.1950, Wladza-1954. Zachodnie encyklopedie wymieniaja te tytuly i nie sadze, aby wydalo je reakcyjne podziemie albo wydawnictwo londynskie. I nie lubie, kiedy zwracaja sie do mnie nieznajomi per dziecko lub dziecinko. Sorry za kleks na laurce, ale wolno mi miec odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
cytatnik Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 23.06.06, 21:51 Gość portalu: lili napisał(a): > Rojsty-wyd.1948, Przy budowie-wyd.1950, Wladza-1954. Zachodnie encyklopedie > wymieniaja te tytuly i nie sadze, aby wydalo je reakcyjne podziemie albo > wydawnictwo londynskie. "Rojsty" - "Rozrachunek z przeszłością. Dramatyczne losy ostatniego polskiego oddziału partyzanckiego na zajętej przez sowieckie wojska Wileńszczyźnie." Rzeczywiście, realizm socjalistyczny pełną gębą. Kup tutaj: www.merlin.com.pl/frontend/towar/80491;jsessionid=073695108E8AFA41B63680F5F1885B95 Od razu widać, że książki nie czytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.06, 21:57 Przeczytaj sam/sama ja nie zainwestuje ani czasu, ani kaski. Odpowiedz Link Zgłoś
cytatnik Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 23.06.06, 22:01 Gość portalu: lili napisał(a): > Przeczytaj sam/sama ja nie zainwestuje ani czasu, ani kaski. Ja ją znam. Nie wypowiadam się o książkach, które znam ze słyszenia :) Tu sobie poczytaj, jak bardzo był socrealistyczny: gu.us.edu.pl/gusa.php?op=artykul&rok=2002&miesiac=5&id=2296&type=norm Może to ci da do myślenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.chello.pl 24.06.06, 15:44 Nie warto zajmować się powieściami Konwickiego, jeśli już to warto obejrzeć ze dwa jego filmy, na ten przykład SALTO I JAK DALEKO STAD...Wszystkiej jego książki i filmy o tym samym, więc warto ograniczyć się to tych dwóch filmów i do 10 stron jakiejś książki. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 24.06.06, 18:17 nie warto zajmowac sie twoim zdaniem, bo po prostu Gamoniu nic nie masz do powiedzenia ( jak sadze zadnej ksiazki Tadeusza Konwickiego nie czytales bo bys nie wypisywal bzdur). Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 "Rojsty" 24.06.06, 18:14 "Rojsty" to jest ksiazka o partyzantce a " Na budowie" o Nowej Hucie ale niewiele ma wspolnego ( a raczej nic) z propaganda komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: "Rojsty" IP: *.citynet.pl 24.06.06, 20:02 Po pierwsze, nie "Na budowie" tylko "Przy budowie". Po drugie, to czysty soc, więc nie opowiadaj banialuków, że niewiele ma wspólnego z propagadną komunizmu. Po trzecie, rzecz dzieje się w Łuńczycach. Po czwarte, cytat z tego czerwonego gniota: "Na zakończenie inżynier Czapor powiedział: Towarzysze, idzie wiosna, na budowę przyjdą nowi ludzie. Przyjmiemy ich już jako zwarty, mocny świadomy swoich zadań kolektyw. Przyjmujemy ich i nie damy się rozproszyć. Wręcz przeciwnie, umocnimy się jeszcze bardziej, prowadząc walkę o nowego cżłowieka. Bowiem Plan Sześcioletni, jak wielka powódź, będzie ogarniał coraz większe tereny, całą Polskę, zewsząd wyciągnie każdego obywatela i uniesie ze sobą. Z tych sześciu lat wyjdzie nowy, piękny człowiek" (wyd. II, Czytelnik 1952, s. 90). I to nie jest socrealizm? Takich tekstów jest tam mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: mistrzu cytatniku IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.06, 20:55 encyklopedia.pwn.pl/62416_1.html Rzecz ulatwiajac podrzucam komentujacej/emu bez komentarza:)) I spadam, bo mnie to nudzi. Milych lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: mistrzu cytatniku IP: *.chello.pl 25.06.06, 11:37 gdybyś mister wychodził w swojej inteligencji poza podawanie nazwiska i dopisek nieco zapomniany, to nie pisałbyś takich bzdetów na tym forum. Lubisz grafomanów i sam jesteś grafoman. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: mistrzu cytatniku 26.06.06, 07:51 gamoniu - twoje prymitywne docinki dowodza, ze zakonczyles swa edukacje na poczatku zasadniczej szkoly zawodowej - proza pan Konwickiego troche dla ciebie za ciezka.Poczytaj sobie jakies komiksy, moze Karol May to cos dla ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: mistrzu cytatniku IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 26.06.06, 08:35 odnieś to do siebie, wszak na tym forum zachwycałeś się grafomanem Nienackim, jakimś felietonistą KLaszem, powieścią "turbaczow..." - zej już byc nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: mistrzu cytatniku IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.06.06, 23:21 Ja mam gdzieś, co jest w Przy budowie. Późniejsze książki Konwickiego są niesamowite, po prostu świetne. Po taki Sennik współczesny mogłabym sięgać wiele razy i się nie nudzić. Pamiętam, że ta książka mnie po prostu oczarowała. Chciałabym, żeby ukazały się na dvd filmy w jego reżyserii. Na pewno bym po nie sięgnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
cytatnik Re: mistrzu cytatniku 27.06.06, 09:00 Ejże, ja do Konwickiego nic nie mam, nie mnie trzeba na pal wbijać! :) Dodaj do listy "Małą Apokalipsę" i "Kompleks polski" - bardzo przenikliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: mistrzu cytatniku 27.06.06, 09:16 to bylo do osobnika o nicku "gamon" Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Jego portret fotograficzny... 27.06.06, 03:08 ...autorstwa Piotra Wójcika: serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35132,545138.html Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 27.06.06, 15:47 Wielu zdolnych ludzi wspierało swoim talentem prl-owską rzeczywistość... z młodzieńczych przekonań, z koniunkturalizmu, z braku innych możliwości ... różnie bywało... Czy przekreśla to człowieka i całą jego twórczość? ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.chello.pl 27.06.06, 22:14 relatywizm moralny jest jak najbardziej na miejscu, idzmy tym tropem a uznamy mein kamp za calkiem zgrabnie napisana ksiazke Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 27.06.06, 23:22 Nonsens,nie przekresla. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 27.06.06, 23:25 Nawet ten, kto zabil czlowieka, po odsiadce ma prawo do normalnego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.kracen.hor.net.pl 30.06.06, 11:27 Nie przekreśla. Po prostu nie można się wylączyć z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 28.06.06, 07:28 zawsze z nierpliwoscia czekalem na nastepna ksiazke Konwickiego - na pierwszym miejscu chyba "Sennik wspolczesny" , "Wniebowstapienie""Nic albo nic",wspanialy "Kompleks polski", "Mala apokalipsa" czy przesympatyczny ZWIERZOCZŁEKOUPIÓR. Mam chyba komplet Konwickiego w swej biblioteczce i niekiedy z przyjemnoscia do niektorych jego utworow wracam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 28.06.06, 08:18 domyślam się że w twojej bibliteczce są tylko książki wydane przed 1989 rokiem Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 28.06.06, 08:43 domyslam sie, ze w twej glowie panuje sterylna pustka, gamoniu. PS w PRLu mieszkalem niecale 20 lat wiec mniej nim przesiaklem niz ty... Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 28.06.06, 10:29 gamoń, Akurat Mein Kampf nie jest dobrą książką, tylko dość nudnym bełkotem... przynajmniej jej pierwsza połowa, bo dalej nie przebrnąłem, jak się kiedyś z ciekawości za to wziąłem... Można zlustrować wszystkich pisarzy PRLu i ich twórczość, tylko po co? Skandynawowie dali Nobla Szymborskiej, a przecież z nią było podobnie... Ale być może nie mam racji, być może należałoby spalić ich wszystkie książki i wykasować wszystkie wątki na ich temat, blokując zarazem powstawanie nowych.. Tylko dokąd by to zaprowadziło? Tak samo jak mister1 ma prawo wywoływać na światło dzienne prl-owskich autorów, tak samo ty masz prawo się z tego nabijać... Nie ma już komuny, nie ma cenzury (przynajmniej teoretycznie), cieszmy się więc z tego i korzystajmy... :) ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 28.06.06, 16:07 skandynawowie lubuja dawac nobla komunistom, by wspomniec nerude, france;a, szolochowa, sartre'a i wielu innych; wiec to zadba rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.06.06, 23:20 Prosimy zatem o gamoniowego kandydata do głównej nagrody literackiej. Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 30.06.06, 09:27 Czytałam ostatnio wywiad z panem Konwickim i bardzo mnie ten pisarz zaciekawił. Chciałabym przeczytać jakąś jego książkę. Co moglibyście polecić..? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 30.06.06, 09:31 moze "Mala apokalipsa" ? Powieść ta ukazała się w 1979 r. w drugim obiegu. Dzieje się ona w bliskiej, ale nieokreślonej przyszłości (pojawia się motyw zjazdu w 40-lecie PRL-u, na którym Polska ma zostać włączona w skład ZSRR). Wszystkie zdarzenia opisane są w konwencji groteskowej. Główny bohater – pisarz - otrzymuje od opozycji ofertę, aby podczas zjazdu dokonał samospalenia, które byłoby aktem protestu. Bohater próbuje nieśmiało wykręcać się, trudno mu jednak odmówić. Propozycja ta jest w oczach opozycji wyróżnieniem. Ostatnią dobę przed samospaleniem bohater wędruje po Warszawie. Całe miasto pogrążone jest w chaosie. Dzieją się w nim niezwykłe zdarzenia. Działacze partyjni okazują się spiskowcami, trzeba przekupywać listonosza, by dostarczał korespondencję. Stolica jest w fazie fizycznego rozpadu, symbolizującego rozkład PRL-u. Z Pałacu Kultury odpadają tynki, most Poniatowskiego zawala się. Społeczeństwo pogrążone jest w marazmie i godzi się nawet na utratę niepodległości. Konwicki ukazuje, jak daleko posunięty jest rozkład ustroju Polski Ludowej, gdzie nawet opozycja podejmuje absurdalne działania. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 albo "Sennik wspolczesny" 30.06.06, 09:34 SENNIK WSPÓŁCZESNY” · tu nakładają się na siebie dwie płaszczyzny czasu · bohater i zarazem narrator ukazuje się nam wśród wydarzeń dziejących się współcześnie, ale przeżywa je jakby były one dalszym ciągiem koszmaru sennego, którego wcześniejsze etapy to wspomnienia z wojny, partyzantki i innych wydarzeń- już zapadłych w przeszłość· · w czasie wojny bohater był dowódcą partyzanckiego oddziału, wykonał udany zamach na niemiecki pociąg. Uczynił to jednak bez rozkazu i raczej wbrew intencjom dowództwa, został więc zdegradowany · jako zwykły żołnierz ma się zrehabilitować· , wykonując wyrok na rzekomym donosicielu, w którego winę jednak nie wierzy. Strzela więc tak, by nie trafić· - na zrodzony stąd konflikt nakłada się następny · w późniejszych latach bohater wstępuje do partii. Nie chce jednak wyjawić· pseudonimu byłego dowódcy w partyzantce, która po wojnie związana była z podziemiem politycznym. Odmawia, bo „nie chce nikogo zdradzić· ”. Wie, że każda zdrada będzie się za nim wlokła jako nieustający wyrzut sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: albo "Sennik wspolczesny" IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 30.06.06, 10:17 nie czytaj tych ramot, bo umrzesz z nudów, a jeśli determinacja bedzie duża to : Nowy Świat i okolice, tak sa takei luzne historyjki, wiec mozna przecyztac ze 3 i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 czytelnictwo gamoniaste 30.06.06, 10:35 przeciez widac cymbale, ze zazwyczaj cala twa znajomosc ksiazki, to te przesylabilizowane trzy zdania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: czytelnictwo gamoniaste IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 30.06.06, 10:50 ale zawsze to moje zdania - ty tylko kopiować teksty innych potrafisz, tudzież wyciagac jakichś grafomanów w prl-owskiej trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: czytelnictwo gamoniaste 30.06.06, 10:58 - nazwac Konwickiego, Borchardta czy Czajke grafomanami dowodzi braku szarych komorek nieszczesniku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: czytelnictwo gamoniaste IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 30.06.06, 11:45 pisać, że "ubie ksiązki nienackiego lub przywolywac osoby zapomniane"- to jest choroba ducha najogledniej mowiac Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: czytelnictwo gamoniaste 30.06.06, 21:40 "ubisz" glownie wypisywac obrazliwe glupoty bez najmniejszej znajomosci przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: czytelnictwo gamoniaste IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.06, 23:09 Gamoniu jestes super. Gamoniastych jest wiecej:-)))) A mister twister moze byly minister..... pieni sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: czytelnictwo gamoniaste 01.07.06, 09:16 sie nie pieni - chociaz powinien sie pienic na osobnikow opluwajacych tak znakomitego pisarza, jakim jest Tadeusz Konwicki. Glupactwem jest tez w durny sposob wyrazac sie o Karolu Borchardtcie ( dowodzi to, ze sie jego tworczosci nie zna) czy znakomitj, a niestety nie wznawianej Izabelli Czajki-Stachowicz (kopalnia wiadomosci o latach miedzywojennych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tata Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:00 pytanie do 2 osob ktore jada po Konwickim kto waszym zdaniem w Polsce zasluguje na miano superpisarza na ktore bezczelnie wepchal sie pan Tadeusz? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 04.07.06, 00:48 z zyjacych Mrozek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.chello.pl 05.07.06, 16:59 mieliśmy trzech wielkich pisarzy: Witkacego, Schulza i Gombrowicza i nie trzeba nam więcej, a ze współczesnych niech nam Szewc wystarczy, reszta to grafomania, ramota i patyna. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 05.07.06, 17:44 chlopie, ani Witkacego, Schulza czy Gombrowicza nie czytales. Przeciez bys jednego zdania z ich prozy nie zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.nask.waw.pl 06.07.06, 08:20 chyba zrozumiałem skoro do Nienackiego i innych pzpr-owcow czuje wstret. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 06.07.06, 14:50 nie wiem czym ci zawinil autor "Pana Samochodzika" - a dla ciebie nawet Konwicki to "PZPRowiec" - a nadal cieszacy sie popularnoscia Borchardt to "PRLowiec". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.chello.pl 06.07.06, 22:06 tym panom czytelnicy już dawno podziękowali, tylko frustraci ciagle męczą ich nazwiska na forach Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 06.07.06, 22:28 tobie gamoniu tez pare osob podziekowalo. Ty nie do pisania lecz do lopaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.nask.waw.pl 07.07.06, 08:34 maja szczęście "twoi idole", że tworzyli w PRL-u, bo dziś to tylko pracą fizyczna mogli się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 07.07.06, 14:56 lopata w lopate z gamoniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 09.07.06, 21:57 Ale Ty, gamon, dzielisz. A wiesz, ze Mickiewicz byl wspolpracownikiem Ochrany, hę? I tysz mial okresy. Wileńsko-Kowieński, Paryski etc. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 09.07.06, 21:58 Nie mow za innych. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 09.07.06, 21:59 Posty w tym watku zakonczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke 10.07.06, 19:27 jednak odpowiadanie na zaczepki " gamonia" mija sie z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Tadeusz Konwicki konczy osiemdziesiatke IP: *.chello.pl 10.07.06, 21:49 a polemika z wielbicielami grafomanii - też Odpowiedz Link Zgłoś