Dodaj do ulubionych

powieść historyczna ze średniowieczem w tle

IP: 213.76.177.* 22.07.06, 20:03
Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • monia145 Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 22.07.06, 20:18
      Oczywiście "Królowie przeklęci" M.Druon'a, powieści Waltera Scotta, " Czerwone
      tarcze" J.Iwaszkiewicza
      • bdx65 Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 23.07.06, 10:19
        Bunscha, Kraszewskiego, Kossak-Szczucką, Malewską, Eco, Parnickiego;
      • rhesus Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 26.07.06, 18:30
        tak,tak,tak...."Królowie przeklęci" jak najbardziej....aż chyba jeszcze raz to
        przeczytam :)
        • Gość: d0minika Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.54.jawnet.pl 26.07.06, 19:22
          Zdecydowanie tak - właśnie jestem w drugim tomie:)
    • elwinga Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 23.07.06, 10:24
      Jeśli czytasz po francusku - Jeanne Bourin.
    • Gość: anytsuj Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.ip.fastwebnet.it 23.07.06, 12:32
      sredniowiecze w skandynawii: sigrid undset ''krystyna corka lavransa'' i inne
      • Gość: midi Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: 213.76.177.* 23.07.06, 17:11
        Dziękuję wszystkim za podane tytuły książek:)Tak się składa, że jestem w trakcie
        czytania jednej z wymienionych:)
    • Gość: YOG Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 20:04
      "Narrenturm" oraz "Bozy Bojownicy" - A.Sapkowski; fajne osadzone w krucjatach przeciwko Husytom i odwrotnie patrząc w najazdach husyckich.polecam
    • 1802l Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 26.07.06, 15:02
      Ja uwielbiałam Władysława Jana Grabskiego :Sagę o jarlu Broniszu"! Mniam! I
      Gołubiewa "Bolesława Chrobrego" - ale trzeba się wciągnąć. I "Srebrne orły"
      Parnickiego.
      Za to ni cholery nie pamiętam [czterdzieści lat minęło :( ]autora/ki
      wielotomowej sagi chyba o księstwie świdnickim...
      A dla małolatów Mrówczyńskiego "Armia milcząca" i drugi tom, składające się
      na "opowieść o pomorskiej królowej Kryście". Bohaterka była urodna i silna
      jak ... jak wiem kto?
      • Gość: Angus Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: .3.* / 193.111.30.* 04.08.06, 11:18
        tenże Grabski "Rapsodia świdnicka"
    • bluebebe Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 26.07.06, 20:59
      "Królowie przeklęci" są świetni i straszni zarazem. Zastanawiam się czy ludzie
      się zmienili od tamtego czasu? Chyba nie, mają tylko inne metody. To jest
      przerażające.
    • Gość: czytak Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 27.07.06, 10:58
      Na pewno mogę polecić "Galernika", którego autorem jest pisarz słoweński
      Drago JANČAR.
      Galernik "...jest opowieścią o losach tułacza z wyboru, zmagającego się z
      przeciwnościami losu w średniowiecznej Europie, której codziennością pod
      rządami Świętej Inkwizycji są procesy czarownic, płonące stosy, labirynt
      tajnych stowarzyszeń, obławy na "czcicieli szatana", pokutne pielgrzymki
      biczowników, epidemie morowej zarazy. Niezwykłe przygody bohatera rozgrywają
      się na tle zarysowanych szkicowo wydarzeń historycznych. Wplecione w akcję
      odrębne epizody to pełne humoru anegdoty lub alegorie ludzkiego losu. Powstała
      powieść, którą można by nazwać egzystencjalno-historyczną, barwna,
      wielowarstwowa, trzymająca czytelnika w napięciu." [z okładki]

• Gość: vktr Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.bulldogdsl.com 29.07.06, 20:20
        polecam trylogie nienackiego pt."Ja dago" dla mnie rewelacja.
      • kossace Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 30.07.06, 00:23
        Gość portalu: czytak napisał(a):

> Na pewno mogę polecić "Galernika", którego autorem jest pisarz słoweński
        > Drago JANČAR.
        > Galernik "...jest opowieścią o losach tułacza z wyboru, zmagającego się z
        > przeciwnościami losu w średniowiecznej Europie, której codziennością pod
        > rządami Świętej Inkwizycji są procesy czarownic, płonące stosy, labirynt
        > tajnych stowarzyszeń, obławy na "czcicieli szatana", pokutne pielgrzymki
        > biczowników, epidemie morowej zarazy. Niezwykłe przygody bohatera rozgrywają
        > się na tle zarysowanych szkicowo wydarzeń historycznych. Wplecione w akcję
        > odrębne epizody to pełne humoru anegdoty lub alegorie ludzkiego losu.
        Powstała
        > powieść, którą można by nazwać egzystencjalno-historyczną, barwna,
        > wielowarstwowa, trzymająca czytelnika w napięciu." [z okładki]
        >
        > _________________________
        > "Kto czyta, nie błądzi."

no własnie, zainteresowałem sia pozycją, jednak jak narazie nie znalazłem,
        poproszę zatem o jakies namiary (rok wydania.., będe wdzieczny)

A tak poza tym wracając do wątku, to polecam (juz kiedyś wspomniana w innym
        wątku)oczywiście -jak na razie- trylogię Petera Berlinga - Dzieci Graala, Krew
        Królów, Korona Świata oraz mający ukazać się w Polsce w 2007 4 tom - Czarny
        Kielich. Coś dla heretyków takich jak ja, akcja osadzona w realiach
        średniowiecza tuż po zdobyciu katarskiej twierdzy Montsegur w 1244 r. Jak dla
        mnie rewelacja - higly recommended!
        • Gość: midi Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: 213.76.177.* 30.07.06, 11:13
          Udało mi się dostać "Galernika" w bibliotece. Wydał ją Państwowy Instytut
          Wydawniczy w 1988 r.

Cały czas korzystam z Waszych propozycji :)

Dziękuję i pozdrawiam.
          • kossace Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 30.07.06, 15:49
            Gość portalu: midi napisał(a):

> Udało mi się dostać "Galernika" w bibliotece. Wydał ją Państwowy Instytut
            > Wydawniczy w 1988 r.
            >
            > Cały czas korzystam z Waszych propozycji :)
            >
            > Dziękuję i pozdrawiam.

dzięki midi, teraz już wiem , ze będę musiał węszyć w antykwariatach, bo
            wznowienia raczej nie było...
    • hersister Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 29.07.06, 22:06
      Szczerze polecam "Filary ziemi" Kena Folleta!
      Nie jest to typowa dla tego autora sensacja, ale warto po nią sięgnąć.
      Średniwieczne, Anglia, wątek miłosny, intrygi, historyczne tło - wszystko to
      składa się na naprawdę fajną powieść.
      Książkę badzo miło się czyta, i uwaga: bardzo wciąga ;-)
      Ostatnio została wznowiona (chyba wyd. "Albatros"}.
      To chyba dlatego, że Follet już dawno zapowiedział kontynuację powieści i może
      przymierzają się do jej wydania (mam nadzieję...)
      • Gość: gamoń Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 04.08.06, 11:48
        nic nie polecamy, no a gdyby ktoś polecenie parabelum wymusił, to Czarny anioł
        Waltariego o upadku Konstantynopola
        • Gość: Wisnia Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 07.08.06, 09:59
          Jak Waltari to jeszcze Karin córka Monsa - też chyba sredniowiecze, ale odnóża
          za to nie poświęcę.
          • 1802l Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 07.08.06, 15:01
            I dobrze! Bo to czasy [u nas] Zygmunta Augusta}... Nasza Kasia Jagiellonka -
            siostra Zygmunta - była szwagierka biednej Karin
      • Gość: anialub Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: 62.29.248.* 08.08.06, 14:49
        Też polecam Filary ziemi - wciągająca lektura!
    • Gość: Wisnia Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 07.08.06, 08:16
      Kazimierz Korkozowicz - Przyłbice i kaptury (i cały cykl "Czarny")- raczej późne
      średniowiecze (okolice bitwy pod Grunwaldem)
    • Gość: Wiśnia Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 07.08.06, 12:17
      O sklerozo - Imię róży Umberto Eco
      • johnny_p Umberto Eco - Baudolino 07.08.06, 15:00
        Przygodowa ze hej, ale inteligentna, jak to Eco. Mo i oczywiscie facet wie, o
        czym pisze.
        (cesarz Barbarossa, zdobycie Konstantynopola przez krzyzowcow w 1024, wielkie
        falszerstwa, itp.)
      • kossace Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 08.08.06, 16:04
        Gość portalu: Wiśnia napisał(a):

> O sklerozo - Imię róży Umberto Eco

tę książkę akurat mi się ciężko czytało pomimo, ze tematyka jest przednia...,
        styl Eco w tej książce jest dośc specyficzny, strasznie długie, rozbudowane
        zdania, opisy, dygresje, co powodowało, ze musiałem się mocno skupić, aby nie
        stracić wątku. Książka wymaga od czytelnika sporo uwagi.
        za to film oglądałem z przyjemnoscią wiele razy.
        • zorija Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 28.11.06, 10:10
          Cykl o Cadfaelu E. Peters-kryminały ze średniowieczną Anglią w tle (ten sam
          okres co w "Filarach ziemii")
    • hahalszka Re: powieść historyczna ze średniowieczem w tle 28.11.06, 12:49
      "Kamienie wołać będą" Hanny Malewskiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka