cien_wiatru 06.10.06, 17:42 Prosze o wypowiedzi na temat tego autora. Kupilam " Athenian murder " ale jakos mnie na razie nie wciaga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathias_sammer Re: SOMOZA 06.10.06, 17:50 i juz zdazylas nas o tym powiedomic?:) hehehe m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: SOMOZA 06.10.06, 18:08 Czytałam "Dafne znikająca", bardzo mi się podobała i szybko mnie wciągneła, błyskotliwa z oryginalnym pomysłem :) Polecam. Innych pozycji tego autora niestety nie znam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: SOMOZA 06.10.06, 18:06 hahahahaha, ide i dzieki za rozbawienie mnie przy piatku. a co stalo sie z twoim niemieckim? nieuzywany odpadl? hahahaha mathias- sammler Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: SOMOZA 06.10.06, 19:40 mieszkam w kraju niemieckojezycznym i niemieckiego uzywam codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: SOMOZA 06.10.06, 19:49 Czytałam "Jaskinię filozofów"( to chyba jest ta ksiązka o której piszesz?) i "Trzynastą damę"- podobały mi się, zwłaszcza "Jaskinia..- przewrotne to jego pisarstwo. Lubię ksiązki, traktujące o innych ksiązkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: SOMOZA 06.10.06, 21:08 Mnie "Jaskinia Filozofów" wciągnęła bardzo, bawiłam się znakomicie i konstrukcją (to chyba coś w rodzaju postmodernistycznej odpowiedzi na powieść szkatułkową?) i aluzjami literackimi (cudny Herakles Pontor, wielbiciel fig) i sposobem przedstawienia Ateńskiego świata. Jedyne co mnie rozczarowało, i to bardzo, to samo rozwiązanie zagadki, ale nie będę spoilerować. Somozy czytałam jeszcze "Namalowane okno". Miałam dziwne wrażenie, że książka mogła być wspaniała (Barcelona, obraz kina, który mógłby rywalizować z kinem Paradiso, sporo świetnie nakreślonych postaci), ale autorowi trochę zabrakło sił, żeby nadać jej godną formę. Mimo wszystko, nie żałuję i w wolnej chwili może sięgnę po więcej. Pewną wadą Somozy jest to, że o ile mogę wnioskować z dwóch książek i okładek kilku innych, ma kilka tematów, które obsesyjnie wałkuje. Ale to ciekawe i przyjemne tematy: przenikanie się fikcji i rzeczywistości, światy alternatywne, zaburzone chronologie no i ten modny "intertekstualizm" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: SOMOZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 08:24 czytałam 13 damę, zupełnie mi nie podeszła, zupełnie jakbym czytała wynurzenia człowieka o zaburzeniach psychicznych, więcej nie próbowałam, ten typ literatury nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
rumka Re: SOMOZA 09.10.06, 20:03 "Clara i półmrok" chodzi za mną od roku, nie moge uwolnic się od tej książki, a "Trzynasta dama " jest niezwykla,skończyłam kilka dni temu, potem jeszcze pokartkowałam kikakrotnie ( i wiem jak długo we mnie zostanie ...). Polecam, polecam, polecam mrocznego Senora Somoze . Odpowiedz Link Zgłoś