Dodaj do ulubionych

MERLIN - co tam się dzieje?!

25.10.06, 23:21
Czy ktoś moze wie co się stało z powazną kiedyś księgarnią internetową
MERLIN? Korzystam z niej od paru lat, ale to co tam wyprawiają od paru
miesięcy przechodzi ludzkie pojęcie. Zamawiałam książki i płyty głównie z
braku czasu na chodzenie do księgarni i EMPIKÓW. Ale ostatnio:
- w Merlinie tytuły są dostępne nawet tydzień później niż wszedzie
- ceny coraz częściej 15-20% wyzsze niż w mieście
-gigantyczne opóźnienia w dostawach (zdarza się, że książka dostepna "od
ręki" przychodzi kurierem po 7-8 dniach

Dziś (25.10) dostałam maila, że 2 - płytowe dvd z KODEM DA VINCI, które
zamówiłam 3 tygodnie temu (miało być wysłane 23.10 w dniu premiery), jest
opóźnione ok. 7 dni. Weszłam więc do Media Markt którego nie znoszę i
kupiłam - jest tam od 3 dni w sprzedazy! Cena 59 zł, w Merlinie - 67 zł!
Widzę ostatnio dużo reklam MERLINA, czarno widzę ich przyszłość przy takim
serwisie
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 00:47
      Jest źle, jest źle. Wydawało mi się, że chcą przynajmniej wprowadzić jakąś
      zniżkę dla stałych klientów, ale chyba z tego nici. Głupio robią, bo
      konkurencja jest spora, ostatnio do gry włączył się empik...
      • Gość: nioma Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 08:35
        od lat regularnie kupowalam w merlinie
        ostatnio takze nawalili z terminem
        poza tym odrzuca mnie nowa szata graficzna ich strony i chyba
        podziekuje za wspolprace
        polecacie cos w zamian?
        • Gość: an Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 10:51
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=50017355
    • marghot Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 26.10.06, 11:53
      fakt, ceny nie są już atrakcyjne.
      Obecnie skorzystam chyba ostatni raz, gdyż w ramach upominku na 4 lata z
      Marlinem dostałam 10% zniżki, wazne 30dni.
      Później przeniosę się do Empiku - można odebrać samemu i wówczas koszty
      przesyłki odpadają. A same ksiązki wypadają kilka zł taniej, co przy większym
      jednorazowym zakupie tworzy calkiem okrągłą sumkę
      • Gość: trzyczwarte Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.chello.pl 26.10.06, 16:11
        W ciagu ostatnich 300 dni wydałeś w Merlinie 1476,44 zł.
        Przysługuje Ci więc przesyłka gratis na terenie Polski - pocztą lub kurierem!

Taki prezencik dostałam, chyba padnę z wrażenia.
        • Gość: czytelnik Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 17:24
          Ja i tak odbieram w sklepie, bo jestem z wawy. Na terenie całej Polski można
          sobie z kolei odbierać paczki w punktach empiku (plus dla empiku - brak
          ograniczeń terytorialnych). Za taką promocję to ja dziękuję.
      • Gość: aga Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: 62.233.243.* 30.10.06, 13:37
        > Później przeniosę się do Empiku - można odebrać samemu i wówczas koszty
        > przesyłki odpadają.

Zamawiałam w Empiku dwa razy - i więcej nie będę. Paczka miała być w podanym
        dniu do odbioru w sklepie - czekałam na nią ponad tydzień. Następna paczka w
        ogóle nie dotarła - "chyba zaginęła w transporcie". Musiałam zamawiac drugi raz
        i znów odczekac swoje.
        W Vividzie bardzo "twórczo" realizują zamówienia - zamiast słownika niemiecko-
        polskiego, dostałam polsko-francuski :)
        Chyba jednak zostaję przy Merlinie.
        • smoczykowka Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 31.10.06, 09:35
          Szczerze przyznam, że zazdroszczę Merlinowi takich klientów! Lojalnych, bowiem
          rozważających dalsze zakupy, mimo niezadowolenia z obsługi. Jak mogą zdobyć
          zaufanie tych klientów małe księgarnie internetowe? Czy obawy przed
          skorzystaniem z nieznanej księgarni są silniejsze od potencjalnego zadowolenia
          z zakupów? Jak przełamać te obawy? Małe księgarnie cieszą się z każdego jednego
          nowego klienta. Dla małych księgarni każdy klient jest klientem wyjątkowym ;)!

pozdrawiam
          Ela Smoczyk
          Klub Książki Smoczykówka - zapach kawy i książki
          www.smoczykowka.osdw.pl
          • skajstop Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 31.10.06, 10:58
            Widzisz, to chyba kwestia nie tylko lojalności. Również ceny. Sprawdziłem - i w
            Merlinie moje książki (wszystkie) są tańsze niż u ciebie. A wiem, że kupujący
            patrzą na to, bo przy regularnych zakupach te z pozoru nieduże oszczędności
            potrafią dać kolejną książkę...
            • smoczykowka Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 03.11.06, 12:46
              Ponieważ uwagi dotyczące Merlina, skupiały się przede wszystkim na
              nieterminowych dostawach, na braku odpowiedzi i generalnie rzecz biorąc
              masowej "zautomatyzowanej" obsłudze - moje zagajenie dotyczyło właśnie
              potencjalnie lepszej jakości obsługi prowadzonej przez małe księgarnie. Wysoka
              jakość obsługi, indywidualne traktowanie klienta, profesjonalne doradztwo(!),
              postrzeganie nabywcy jako czytelnika i miłośnika książek, a nie po prostu
              klienta - są to aspekty, którymi mogę konkurować. Niestety, też boleję nad tym,
              że ceny książek to nie jest jeszcze mój najsilniejszy punkt. Cały czas pracuję
              jednak nad wdrożeniem indywiduajnej polityki rabatowej dla stałych klientów,
              nad jeszcze lepszymi promocjami itd. Markety mają z reguły niższe ceny, moi
              klienci mają swoją księgarnię ;)
    • Gość: myszor Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 14:31
      Czy to tylko mój net nawala, czy ogólnie MErlin?
      Nieważne na jaką płytę kliekne - pojawia mi się MErlinowy komunikat "Strona o
      podanym adresie nie istnieje". Co tam się wyrabia?
      • Gość: miśka Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 15:51
        no własnie...
        ostatnio zamówiłam książkę, po kilku dniach dostałam maila,
        że maja problemy z realizacja, bo towar uległ uszkodzeniu,
        ale ani słowa o tym, czy i kiedy moje zamówienie zostanie zrealizowane:/
        • Gość: Myszor Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 17:01
          Ale porażka!
          Chyba zmienię sklep. A mogli sporo zarobić, bo listę zakupów mam długasną.
      • wacek69 Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 29.10.06, 19:17
        ja mam to samo... dziś nie otwierają się strony, wczoraj nie działała
        wyszukiwarka... naprawdę dno
        • Gość: Joanna Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 09:58
          Mi też już mniej się podoba, ale ceny płyt (z muzyką) w dalszym ciągu są
          konkurencyjne, zwłaszcza, że wybór jest stosunkowo duży (choć i tak nie ma
          wielu rzeczy, które mnie interesują). Na pewno nie zacznę z tego powodu kupować
          w EMPiKu, nie lubię tych salonów, nie umiem się przyzwyczaić. Wolę księgarnie,
          takie jak Prus czy Libra (w Warszawie), które oferują mi zniżkę studencką
          (która jednak zaraz przestanie mi przysługiwać). Zakupy tradycyjne, nie przez
          Internet, są przy tym bardziej przyjemne.
          • librero Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 30.10.06, 10:07
            a ja wczoraj doszlam do kompletnie innego wniosku. Porównałam ceny płyt w
            Merlinie i Empiku i niestety w Merlinie jest srednio 10 pln drozej na plycie
            (np. Garbarek, Grzegorz Piotrowski, Avishai Cohen).
            Ksiazki kosztują mniej więcej tyle samo, są wahania rzędu 5 pln.
            Merlin przestał być konkurencyjny, szata graficzna do d, ciekawe promocje tez
            skonczyly sie jakis czas temu. Chyba nie widze juz powodow, aby tam kupowac.
            • Gość: Joanna Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 10:21
              To bardzo ciekawe. Muszę sprawdzić, bo przyznam, że jednak ostatnią płytę
              kupiłam w Merlinie miesiąc czy 2 miesiące temu (Lontano Stańki). Mogę więc mieć
              nieaktualne informacje. Tylko że przyzwyczaiłam się tam kupować muzykę...
            • Gość: Myszor Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 10:57
              Porównywałam ceny paru pozycji z innymi sklepami. "Psłaterz wrześniowy", na
              który mam ochotę jest droższy o parę zł w Empiku, ale już "Piaty Elefant" -
              tańszy. Za to np. w Vividzie wychodzi sporo taniej.
              Fakt, Merlin przestał być konkurencyjny.
    • marghot Zrobiłam symulację 30.10.06, 13:27
      te same wydania książek oraz 1 płyta Piotra Barona. Koszyk w Vivid.pl wyniósł
      191zł, natomiast w Merlinie 160zł.
      jednak biorąc pod uwagę, iż w polowie listopada nie będę juz mogla skorzystać z
      oferowanego mi przez Merlin upustu, różnica bedize niższa o ok. 7-10zl na
      korzyść Merlina.
    • Gość: Magda Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 10:46
      9sekund.pl/ - porównanie ofert (książek, czasopism, płyt itd)
      www.gigant.pl - księgarnia internetowa (podobno świetna)
    • Gość: opty Re: Też zrobiłam porównanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 11:19
      Merlina z Empikiem i wyszło,
      że książki mają średnio o 0,50zł tansze w Empiku
      płyty jednak droższe w Empiku (wybrane pozycje)
      opłaca się tylko wtedy ,jeżeli samemu się odbierze w punkcie Empiku lub zrobi
      zakupy pow. 100 zł
      • wacek69 merlin 02.11.06, 23:54
        dzięki za wszystkie uwagi
        • mimbla.londyn Re: merlin 05.11.06, 11:52

• kropka.nad.zet 23 dni 23.11.06, 10:07
            ale co - Merlin zwlekał z wysyłką, czy wyłał, a zawiniła poczta?
            bo niejasne to jest
    • Gość: Myszor Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 14:08
      Musze przyznać, że tym razem Merlin się popisał. Przesyłkę dostałam w
      rekordowym tempie. Naprawdę, gratuluję.
      • Gość: quentin Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:34
        No własnie!! Co sie tam dzieje?? Na nowości (już w dystrybucji) trzeba czekać
        ok. miesiąca - wolę dorzucić te 2 zł i kupiś w księgarni! Już kilka musiałam
        wycofać. Poza tym system oszukuje - kilka razy się zdarzyło, że podawał
        info "dostawa gratis", po czym jak już złożyłam zamówienie, doliczał 11 zł za
        przesyłkę. Popsuli się, na serio się zastanawiam nad rezygnacją z Merlina...
        szkoda
        • Gość: myszor Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:41
          Ja też się zastanawiałam, ale sie rozmyśliłam. Ostatnie dwie przesyłki - bez
          zarzutu.
          Teraz może być tylko problem z dostawą z racji strajku naszej cudnej poczty :/
          • Gość: quentin Re: MERLIN - co tam się dzieje?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:19
            Ja się zastanawiam, bo 3 ostatnie zamówienia były do niczego - z ich winy.
            Trzeba przyznać, że niektóre produkty mają właśnie oni i po bardzo sensownych
            cenach, ale chyba właśnie do takich się ograniczę. "Normalne" zakupy będę robić
            w Empik.com (choć też mają mnóstwo wad), albo starą sprawdzoną metodą - w
            księgarni. Bo choć zawsze byłam zadowolona z Merlina, to ostatnio nie mam już
            do nich nerwów:(
            • wytuli Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 23.11.06, 11:33
              kiepsko z nimi ostatnio...
    • alexanderson Re: MERLIN - co tam się dzieje?! 23.11.06, 12:08
      Ja tam książki kupuję zazwyczaj w Ksiazki.pl:
      www.ksiegarnia.ksiazki.pl/
      Jest taniej niż w Merlinie, a dostawa gratis kurierem jest już od 99 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka