bababa1982 31.10.06, 08:44 Która z poniższych książek Hemingwaya warta jest przeczytania najbardziej (zamierzam kupić na początek tylko jedną): RUCHOME ŚWIĘTO MIEĆ I NIE MIEĆ WYSPY NA GOLFSZTROMIE ZA RZEKĘ W CIEŃ DRZEW Dziękuję z góry za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itek1 Re: Książki Hemingwaya 31.10.06, 13:13 > A w drugiej kolejności? :-) W drugiej kolejnosci dowolna z 3 pozostalych ksiazek. Na Twojej liscie brak jest b.ciekawych ksiazek EH- Slonce tez wschodzi, Smierc po poludniu,Zielone wzgorza Afryki oraz Rajski ogrod. Polecam je zaraz za Ruchomym swietem. Poza tym koniecznie opowiadania oraz Stary czlowiek i morze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Książki Hemingwaya 02.11.06, 17:58 KOMU BIJE DZWON!!! to mój faworyt. Z Twojej listy znam tylko Ruchome święto. Za pierwszym razem odłożyłam w 1/3, ale za drugim doczytałam do samego końca i bardzo mi się podobało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Książki Hemingwaya IP: *.czestochowa.agora.pl 03.11.06, 20:19 Z wymienionych przez Ciebie rzeczywiście najlepsze jest RUCHOME ŚWIĘTO, chociaż nie jest to szczególnie reprezentatywna książka dla zainteresowaniań i sposobu pisania autora. W tym wypadku lepiej przeczytać którąś z trzech pozostałych. A może jednak najlepiej od razu zabraż się za zdecydowanie najlepsze dzieła mistrza Hemingwaya: „Słońce też wschodzi”, „Stary człowiek i morze” i nowele z tomu „49 opowiadań”. Co do „Komu bije dzwon” to z pewnością najbardziej znana jego powieść i najpowszechniej chwalona, ale ja prywatnie za nią nie przepadam, co nie znaczy, że nie warto przeczytać - może Tobie akurat ona się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Książki Hemingwaya 03.11.06, 20:43 > Z wymienionych przez Ciebie rzeczywiście najlepsze jest RUCHOME ŚWIĘTO, chociaż > nie jest to szczególnie reprezentatywna książka dla zainteresowaniań i sposobu > pisania autora. Co upowaznia Ciebie do wnioskow, ze niby Ruchome nie jest reprezentatywne dla zainteresowan i sposobu pisania. Dla mnie tyo belkot w najczystszej postaci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Książki Hemingwaya IP: *.czestochowa.agora.pl 03.11.06, 21:46 itek1 napisał: > Co upowaznia Ciebie do wnioskow, ze niby Ruchome nie jest reprezentatywne dla > zainteresowan i sposobu pisania. A to, że przeczytałem większośc książek Hemingwaya i na ogół są one inaczej napisane i traktuja o czym innym niż Ruchome święto - skądinąd bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Książki Hemingwaya 03.11.06, 23:15 Wiesz, czepiam sie, bo wprowadzasz po prostu ludzi w blad. Ruchome swieto jest mniej wiecej o tym samym co Slonce tez wschodzi, a pisane jest w ten sam sposob co Smierc po poludniu czy Zielone wzgorza Afryki. Nic szczegolnego i nadzwyczajnego, co zdajesz sie twierdzic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Książki Hemingwaya 03.11.06, 20:47 A BTW w czym lepsze, zdecydowanie lepsze (sic!) jest Slonce od Ruchomego lub Stary od Zielonych? People are strange i gadaja czasem od rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Książki Hemingwaya 03.11.06, 22:22 Zdecydowanie "Za rzekę w cień drzew", ale zrobisz jak uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś