anutka1 29.03.03, 23:56 Jakie możecie polecić książki o tematyce podróżniczej - coś o wyprawach w góry ,o podróżach innych, może dziwnych - ciekawych. O jakich autorach warto wspomnieć też przy tej okazji. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: staruch Re: podróżnicze IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 09:38 Trudno powiedziec - oferta jest ogromna. "Tematyka podroznicza" to moze byc zarowno Verne, Fiedler, Perepeczko, Centkiewiczowie, Szklarski jak i Kapuscinski. A zabawnie wygladaja oni w jednym worku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: podróżnicze IP: *.krakow.pl 30.03.03, 13:22 Polecam ci całą serię książek z cyklu "Obieżyświat" wydawnictwa Prószyński i S-ka. Mnie najbardziej podobały sie książki Neigel'a Barley'a: "Niewinny antropolog", "Plaga gasienic" (obie o wyprawach do Kamerunu) i "Bezpieczny sport" (o wyprawie do Indonezji). Bardzo podobała mi sie też "Chwila przez zmierzchem" Marcina Kydryńskiego (o wyprawie Marcina Kydryńskiego z Marcinem Mellerem - tym który prowadził telewizyjnego "Agenta" - przez Afrykę: od Kairu do Przylądka Dobrej Nadziei). Teraz czytam ksiązkę Neil'a Kelly - "Żonglerka tygrysami": o zabawnych spostrzeżeniach autora na temat Indii (gdzie pracował w agencji reklamowej). Poza tym polecam ci jeszcze książkę "Zdobycie Rio Colca" Jerzego Majchrowskiego (niestety nie pamiętam wydawnictwa) o Polakach, którzy jako pierwsi na swiecie przepłyneli najgłębszy kanion swiata. Poza tym warto iść do jakiejś wiekszej księgarni....na ogół znajduje się tam dział z mapami, przewodnikami i często własnie z ksiązkami podrózniczymi. Pozdrawiam i życzę miłego czytania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
a.b.c Re: podróżnicze 31.03.03, 21:27 Niedawno zaczęłam wątek na ten temat poszukaj wstecz bo padło tam wiele ciekawych propozycji lektór od innych forumowiczów.Ja bardzo lubię książki podróżnicze. Jeśli idzie o góry to polecam "Wszystko za Everest" autora nie pamiętam w tej chwili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: podróżnicze 31.03.03, 23:22 o muszę przyznać że temat gór jest mi bardzo bliski i my�lę że sięgnę po takie wła�nie pozycje (a i zajrzę do poprzedniego wštku ;-) ) Pozdrawiam Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tai-pan13 Re: podróżnicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.03, 16:40 A ja polecam Thora Heyerdahla, np Aku-aku, Wyprawa Kon-Tiki,Wyprawa Ra, Fatu Hiva. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: podróżnicze IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.04.03, 23:46 Cenię serię z rózą wiatrów (nie pamietam wydawnictwa) i "Obieżyświata" z Prószyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uasiczka Re: podróżnicze IP: 212.244.209.* 03.04.03, 08:20 a ja polecam podróżniki cejrowskiego (okładki dość wyraźnie wskazują na treść, więc chyba nie da się pomylić z tymi politycznymi) są naprawdę dobre i śmieszne. tytuly to chyba "wc na końcu orinoko" i "podróżnik wc". polecam nawet jego przeciwnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrioosh Re: podróżnicze IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 09:27 Felietony z Afryki autorstwa Bogdana Szczygła sa swietne niestety nie pamietam tytulow tych ksiazek. Ciekawie takze pisze Olgierd Budrewicz. Syrioosh Odpowiedz Link Zgłoś