Dodaj do ulubionych

podróżnicze

29.03.03, 23:56
Jakie możecie polecić książki o tematyce podróżniczej - coś o wyprawach w
góry ,o podróżach innych, może dziwnych - ciekawych.
O jakich autorach warto wspomnieć też przy tej okazji.
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: staruch Re: podróżnicze IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 09:38
      Trudno powiedziec - oferta jest ogromna. "Tematyka podroznicza" to moze byc zarowno Verne, Fiedler, Perepeczko, Centkiewiczowie, Szklarski jak i Kapuscinski. A zabawnie wygladaja oni w jednym worku...
      • anutka1 Re: podróżnicze 30.03.03, 10:16
        a jakaś jedna z najciekawszych pozycji?
    • Gość: Ana Re: podróżnicze IP: *.krakow.pl 30.03.03, 13:22
      Polecam ci całą serię książek z cyklu "Obieżyświat" wydawnictwa Prószyński i
      S-ka.
      Mnie najbardziej podobały sie książki Neigel'a Barley'a: "Niewinny
      antropolog", "Plaga gasienic" (obie o wyprawach do Kamerunu) i "Bezpieczny
      sport" (o wyprawie do Indonezji).
      Bardzo podobała mi sie też "Chwila przez zmierzchem" Marcina Kydryńskiego (o
      wyprawie Marcina Kydryńskiego z Marcinem Mellerem - tym który prowadził
      telewizyjnego "Agenta" - przez Afrykę: od Kairu do Przylądka Dobrej Nadziei).
      Teraz czytam ksiązkę Neil'a Kelly - "Żonglerka tygrysami": o zabawnych
      spostrzeżeniach autora na temat Indii (gdzie pracował w agencji reklamowej).

Poza tym polecam ci jeszcze książkę "Zdobycie Rio Colca" Jerzego Majchrowskiego
      (niestety nie pamiętam wydawnictwa) o Polakach, którzy jako pierwsi na swiecie
      przepłyneli najgłębszy kanion swiata.

Poza tym warto iść do jakiejś wiekszej księgarni....na ogół znajduje się tam
      dział z mapami, przewodnikami i często własnie z ksiązkami podrózniczymi.

Pozdrawiam i życzę miłego czytania. :)
    • a.b.c Re: podróżnicze 31.03.03, 21:27
      Niedawno zaczęłam wątek na ten temat poszukaj wstecz bo padło tam wiele ciekawych propozycji lektór od innych
      forumowiczów.Ja bardzo lubię książki podróżnicze. Jeśli idzie o góry to polecam "Wszystko za Everest" autora nie
      pamiętam w tej chwili.
      Pozdrawiam
      • anutka1 Re: podróżnicze 31.03.03, 23:22
        o muszę przyznać że temat gór jest mi bardzo bliski i my�lę że sięgnę po takie
        wła�nie pozycje (a i zajrzę do poprzedniego wštku ;-) )

Pozdrawiam
        Dzięki
    • Gość: tai-pan13 Re: podróżnicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.03, 16:40
      A ja polecam Thora Heyerdahla, np Aku-aku, Wyprawa Kon-Tiki,Wyprawa Ra, Fatu
      Hiva.
    • Gość: mo Re: podróżnicze IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.04.03, 23:46
      Cenię serię z rózą wiatrów (nie pamietam wydawnictwa) i "Obieżyświata" z
      Prószyńskiego.
    • Gość: uasiczka Re: podróżnicze IP: 212.244.209.* 03.04.03, 08:20
      a ja polecam podróżniki cejrowskiego (okładki dość wyraźnie wskazują na treść,
      więc chyba nie da się pomylić z tymi politycznymi) są naprawdę dobre i
      śmieszne. tytuly to chyba "wc na końcu orinoko" i "podróżnik wc". polecam nawet
      jego przeciwnikom.
    • Gość: Syrioosh Re: podróżnicze IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 09:27

Felietony z Afryki autorstwa Bogdana Szczygła sa swietne niestety nie pamietam
      tytulow tych ksiazek.
      Ciekawie takze pisze Olgierd Budrewicz.

Syrioosh
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka