Dodaj do ulubionych

Zabawa w cytaty!!

• Gość: gosc Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:01
      "tylko pamietaj: nie rob zadnych unikow"
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.01.07, 22:56
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> "tylko pamietaj: nie rob zadnych unikow"

? To chyba "Kajko i Kokosz", ale gwarantuję, że nie byli przedmiotem zagadki. :-)
        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.07, 08:06
          Łukianienko?
          • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 19.01.07, 10:34
            Rozumiem, że to do mojego cytatu: nie.
            • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.07, 17:44
              sugeruję cos podpowiedzieć, bo zabawa trochę traci impet
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 20.01.07, 16:43
                Może Stefan Żeromski "Siłaczka” albo "Popioły".

P.S Czyżby wątek zaczął siadać?

Cóż moze nie będe skromna ale poprostu mnie w nim ostatnio zabrakło.

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 22.01.07, 08:18
                  Przepraszam za opóźnienie, ale słabo u mnie z czasem, a w dodatku grypka łapie.
                  Kolejne podpowiedzi:
                  - ta powieść była wydana pierwotnie pod innym tytułem niż przyjęła później,
                  - pierwotnie ukazywała się też w odcinkach,
                  - no i zdradzę najważniejsze; to książka innego i lżejszego kalibru niż
                  sugerowałyby padające tu nazwiska w typie Lema. Zgodnie z moją pasją do
                  krzyżowania i zderzania ze sobą elementów popultury i kultury wysokiej,
                  chciałem być trochę podstępny i zadać Forumowiczom cytat sugerujący Dzieło
                  Poważne, a w rzeczywistości pochodzący z innego źródła. ;-)
                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 22.01.07, 08:19
                    Oczywiście miało być "popkultury".
                    • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 22.01.07, 17:12
                      Może to "Znachor"
                      Dołęga-Mostowicz Tadeusz
                      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 22.01.07, 17:32
                        Bardziej "Profesor Wilczur".
                        Hej, czy mógłbyś, Waldemarze jeszcze cośkolwiek podpowiedzieć?
                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 23.01.07, 13:37
                          Nie Dołęga-Mostowicz - II połowa XX w. W pierwszej wersji tytułu znajdowało się
                          słowo "spółki", a w drugiej - "nieznajomy". Autor ukończył prawo, pierwotnie
                          pracował jako dziennikarz...tyle chyba starczy, a zresztą muszę lecieć (szczerze
                          mówiąc aż do piątku w ogóle nie powinienem marnować czasu na Internet ;-)).
                          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 23.01.07, 19:35
                            Kraszewski, Józef Ignacy
                            "Wielki nieznajomy"
                            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 23.01.07, 19:55
                              Proszę, juwom, przeczytaj jeszcze raz moje wskazówki; szczególnie co do daty.

Kolejne: w pierwszej wersji tytułu było też słowo "nieziemskie", a w drugiej -
                              "tajemniczy".
                              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 23.01.07, 20:04
                                Tak to jest gdy nie czyta sie do końca.

Więc proponuje to : "Tajemniczy nieznajomy z zoo" Edmund Niziurski
                                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 23.01.07, 20:05
                                  A pierwotny tytuł to : "Nieziemskie przypadki Bubla i spółki" :)
                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 23.01.07, 20:45
                                    Brawo, nareszcie. ;-)

Myślałem też, że powyższe cytaty ktoś skojarzy z pisarzami SF młodszego
                                    pokolenia - Żerdzińskim, może Ziemkiewiczem czy nawet Huberathem - i zastanowi
                                    go, że zdanie napisane w młodzieżowej powieści przez znanego humorystę brzmi
                                    dokładnie tak samo, jak mogłyby brzmieć najbardziej otchłanne myśli tamtych
                                    twórców (tzn. dotyczy to pierwszego cytatu - drugi nie zawiera dętego patosu, a
                                    merytorycznie jest prawdziwy niezależnie od kontekstu i autora).
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 25.01.07, 20:50
      Przepraszam za drobne opóźnienie, ale nie miałam jak zadać zagadki.

kategoria literatura polska

<<< Zza zasłony dochodziła krzątanina ojca. Stukały kubki, szczękały fajerki,
      trzaskał ogień, chrupał chleb pod ciężarem noża. XXX sięgał po metalowy dzbanek
      stojący obok łóżka i usiadł, aby nie rozlać wody podczas picia. przechylił
      dzbanek i woda wlała się w wyschniętą jamę ustną wypełnioną szorstkim językiem.
      Płyneła szerokim strumieniem, aż zwilgotniała koszula nocna zawiązana pod szyją
      sztywnymi od krochmalu trokami. Zardzewiałe żabki zaskrzypiały na metalowej
      szynie, zasłona rozdzieliła się i wypuściła w duszne wnętrze niszy jasny słup
      światła.
      - Wyglądasz jak siedem plag egipskich. - Niewysoki, krępy mężczyzna trzymał w
      sękatych palcach poobijany kubek.>>>
      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 26.01.07, 00:04
        "Wspólny pokój" Uniłowskiego??
        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 19:45
          marek krajewski "widma w mieście breslau"
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 27.01.07, 17:39
            Zgadza się ceolk to Marek Krajewski "Widma w mieście Breslau". Gratulacje !!!!
            Twoja kolej.
            • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.07, 16:54
              "Spoglądając w tamtej chwili wstecz, zrozumiałem, że zbyt długo żyłem pośród
              książek uwięziony na nędznej, uniwersyteckiej posadce. I oto nagle, w owym
              pełnym ech bizantyjskim domu - jednym z największych cudów historii - mój duch
              wyzwolił się z tych kajdanów. W jednej chwili pojąłem, że cokolwiek się
              wydarzy, nigdy już nie wrócę do tamtego więzienia. Zapragnąłem, by moje życie
              wzbiło się pod niebiosa, rozprzestrzeniło się tak, jak wzbijało się i
              rozprzestrzeniało wnętrze starodawnej świątyni. Serce rosło mi jak nigdy
              podczas moich studiów nad holenderskimi kupcami. Zerknąłem na Helen. Była
              poruszona tak samo jak ja"

tłumaczenie
              • Gość: juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 17:20
                "Historyk" E. Kostova
                • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.07, 15:16
                  zgadza się. twoja kolej
                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 01.02.07, 16:51
                    Kategoria : tłumaczenie

<<< - Ale nie powietrze, którym oddychacie?

- O! Mógłbym wyrabiać i powietrze na moje potrzeby, lecz to zbędny wysiłek,
                    gdyż mogę wypłynąć na powierzchnię morza, kiedy mi się podoba. Wprawdzie
                    elektryczność nie daje powietrza do oddychania, jednak porusza potężne pompy,
                    gromadzące je we właściwych zbiornikach, co mi pozwala przedłużyć w potrzebie
                    mój pobyt w głębi morza, a nawet pozostać tam, gdy chcę, bardzo długo.>>>

Powodznia!!!

• Gość: bbbzyta Re: Zabawa w cytaty!! IP: 148.81.232.* 01.02.07, 17:12
                      Jules Verne? 20 tysięcy mil...? Tajemnicza wyspa?
                      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 01.02.07, 19:55
                        "20 tysięcy mil podmorskiej żeglugi" Verne'a, zdecydowanie.
                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 02.02.07, 17:52
                          I jak, juwom: kto z nas dostąpi zaszczytu przedstawienia kolejnego cytatu? ;-)
                          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.02.07, 18:35
                            bbbzyta zgadł był pierwszy, więc on zadaje cytat. Już było tak że podawalismy
                            po dwa tytuły i zawsze było to uznawane, więc i w tym przypadku bbbzyta zadaje
                            cytat. :)
                            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 02.02.07, 18:37
                              Proszę bardzo, z tym że nie przesądzałbym, czy bbzyta to ON - bardziej
                              prawdopodobne, że ONA. ;-) Więc czekamy!
                              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.02.07, 18:44
                                Jeśli się pomyliłam to przepraszam Cię bbbzyta.
                                Waldemarze nie ma się co czepiać każdego słówka. :)
                                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 02.02.07, 18:48
                                  Dobrze, już siedzę cicho... ;-)
    • Gość: zaza Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 23:44
      "Kto ma sile w rekach ten ma swiat u stop"
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 02.02.07, 23:50
        Czy to bbbzyta? ;-)
        • bbbzyta Re: Zabawa w cytaty!! 03.02.07, 10:26
          Doprawdy, wzruszyłam się do łez na wieść, że wygrałam!
          Oczywiście, moja płeć jest zdecydowanie żeńska, Waldemarze. A oto cytat:

Mój przyjaciel ... odradzał mi wyjazd ...
          - Żyją z klasą - powiedział. - Żarcie jest świetne, kobiety nie przestrzegają politycznej poprawności, a w dodatku noszą ekstrabieliznę. Mimo to - ostrzegał mnie w następnym zdaniu - życie wśród ... to piekło.
          • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.02.07, 12:34
            " Merde! Rok w Paryżu" Stephen Clarke?
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 03.02.07, 16:24
              Czy to "Polska da się lubić. Mój prywatny przewodnik po Polsce i Polakach" S.
              Mollera, o Zdecydowanie Kobieca bbbzyto? ;-)
              • bbbzyta Tak, to "Merde"! 04.02.07, 00:34
                Niestety, Waldemarze, mój Idolu! (z powodu oczytania oczywiście :-) )
                Gratuluję Misscraft, berło teraz w Twoje ręce - czekamy na cytat.
                • misscraft Re: Tak, to "Merde"! 04.02.07, 21:42
                  Dzięki:) Oto cytat (kategoria tłumaczenie):

" Staliśmy nieruchomo i po raz pierwszy poczuliśmy ból i strach. A staliśmy
                  nieruchomo, aby nie stracić tego bólu cenniejszego niż rozkosz."
                  • waldemar_batura Re: Tak, to "Merde"! 04.02.07, 21:49
                    Dopiero teraz rozumiem, jak ciężko idolom w rodzaju Bono czy samego Michała
                    Wiśniewskiego z ich brzemieniem odpowiedzialności. Nie mogę zawieść opinii
                    bbbzyty o moim oczytaniu! ;-) Czy wystarczy, jeśli pokombinuję i zgadnę, że
                    chodzi o "Hymn" Ayn Rand?
                    • ewab2507 Re: Tak, to "Merde"! 05.02.07, 09:48
                      no tak... jak zwykle nie zdążyłam :):) pozdrowienia i różne wyrazy :)
                    • misscraft Re: Tak, to "Merde"! 05.02.07, 18:21
                      Dobrze! Teraz Twoja kolej:)
                      • waldemar_batura Cytat 05.02.07, 23:54
                        Tak więc zanim X otrzymał swoje odznaczenie, stanął przed sądem wojskowym.
                        Został uniewinniony. Y nie bardzo rozumiał, dlaczego tylko on - i nikt poza nim
                        - stawał przed sądem. Łatwo jednak było wyobrazić sobie Y jako bardziej łzawą
                        odmianę pseudo-Lorda Jima, człowieka żyjącego na dobrowolnym wygnaniu,
                        rozmyślającego ponuro - mimo orderu - o straconym honorze, o ponurej tajemnicy,
                        wyobrażającego sobie, że straszliwe piętno przylgnęło do niego na całe życie. A
                        tymczasem było zupełnie inaczej. Nie przylgnęło do niego żadne piętno.
                        • waldemar_batura Re: Cytat 05.02.07, 23:56
                          "Łatwo jednak było wyobrazić sobie Y" - tu powinien być "X".
                        • misscraft Re: Cytat 06.02.07, 09:59
                          Polska książka, czy tłumaczenie?
                          • kawka34 Re: Zabawa w cytaty 06.02.07, 11:35
                            Może "Zwyczajni bohaterowie" Scott Turow
                            • Gość: asiulka Re: Zabawa w cytaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 11:43
                              "Westerplatte" Wańkowicza
                              • Gość: asiulka Re: Zabawa w cytaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 11:44
                                albo Janusza Roszki "Westerplatte broni się jeszcze"
                                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 06.02.07, 13:14
                                  Tłumaczenie, prawidłowa odpowiedź jeszcze nie padła.
                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 06.02.07, 21:55
                                    Dodam następny kawałek:

I bez najmniejszych oporów X dyskutował o swojej przygodzie z Y, który przed
                                    wielu laty czytał o niej powściągliwy artykuł w "Paris-Soir". A nawet komentował
                                    ją niesłychanie zabawnie. "Przecież ludzie - powiedział - nie robią sobie sportu
                                    z pakowania Niemców do kotła." Dopiero w ciągu tych ostatnich miesięcy, kiedy
                                    był pijany, dowodził kilkakrotnie zdumionemu Y, że nie tylko jest winny, ale co
                                    więcej, że zawsze cierpiał straszliwie z tego powodu.
                                    • kawka34 Re: Zabawa w cytaty 07.02.07, 12:58
                                      Spróbuje Camus "L'Envers et l'Endroit"
                                      • Gość: asiulka Re: Zabawa w cytaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:24
                                        Ja bym dała "Ląd zapomniany przez czas" Edgar Rice Burroughs
                                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 07.02.07, 15:30
                                          Nie. Dam kolejny cytat: może ktoś pozna po trunku, drogą pośrednich skojarzeń...;-)

Posunął się znacznie dalej. Ani cień winy nie padał na palaczy. Nie było w ogóle
                                          mowy o wydaniu im rozkazu. Naprężając mięśnie oznajmił z sardonicznym
                                          uśmieszkiem, że sam własnoręcznie dokonał tego czynu. Ale w tym czasie biedny X
                                          zatracił już prawie zupełnie zdolność mówienia prawdy i jego życie stało się
                                          donkiszotowską słowną fantazją. W przeciwieństwie do Lorda Jima dość mało dbał
                                          teraz o swój honor, niemieccy zaś oficerowie byli po prostu pretekstem do
                                          kupienia jeszcze jednej butelki mescalu.
                                          • monikate Re: Zabawa w cytaty 07.02.07, 16:42
                                            "Pod wulkanem" Malcolma Lowry'ego?!
                                            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 07.02.07, 16:46
                                              Oh, yeah. Powiedz: skojarzyłaś po linii mescal-Meksyk? :-)
                                              • monikate Re: Zabawa w cytaty 07.02.07, 17:02
                                                Tak, tak albowiem dość dawno czytałam Lowry'ego.
                                                No, to teraz ja! Kategoria: powieść polska, 2 połowa 20 wieku:
                                                "W siódmej klasie na wiosnę zjawiał się na lekcji z rakietą tenisową, prosto z
                                                kortu. Biały sweter z krótkimi rękawami i białe spodnie flanelowe zaprasowane
                                                na ostry kant. Mina przy tym jakby nigdy nic. Takich właśnie widywaliśmy tylko
                                                w <Illustrated London News>, które czasami trafiały do Suchodołu. Ktoś a nas
                                                cmoknął: - Tip-top! - Ale profesor matematyki był odmiennego zdania. Gdy tylko
                                                ujrzał J., a zwłaszcza gdy zauważył leżące obok zeszytów piłeczki tenisowe w
                                                siatce, rakietę i czapeczkę z przeciwsłonecznym daszkiem, poprawił okulary,
                                                odchrząknął i wezwał J. do tablicy".
                                                • monikate Re: Zabawa w cytaty 08.02.07, 20:05
                                                  Naprawdę nikt nie wie? Ten pisarz (już nie żyje) również był b.
                                                  lansowany, "modny". Lecz jego książki do dziś nie straciły na wartości.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 09.02.07, 08:11
                                                    Putrament?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty 09.02.07, 17:11
                                                    Nie. Jaki tam z niego Putrament. Dobre pochodzenie, praca w ruchu oporu u
                                                    naszego pisarza są... Lubi wracać do czasów minionych, do pewnej epoki
                                                    charakterystycznej. Tyle podpowiedzi :)
                                                  • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.07, 16:35
                                                    może coś podpowiesz, bo się nam konkurs zawiesił
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty 13.02.07, 17:13
                                                    B. często klimaty C.K., Galicji naszej kochanej występują u tego pana.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 13.02.07, 18:09
                                                    Kuśniewicz?

(Zupełnie zapomniałem o wątku ;-)).
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty 14.02.07, 16:39
                                                    No przeca, że Kuśniewicz. Moze jeeszcze zgadniesz, o jaką książkę chodzi? Tak
                                                    czy owak-teraz Ty zadajesz zagadkę.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 15.02.07, 12:44
                                                    monikate napisała:

> No przeca, że Kuśniewicz. Moze jeeszcze zgadniesz, o jaką książkę chodzi? Tak
                                                    > czy owak-teraz Ty zadajesz zagadkę.

Z tym "przeca" to bez przesady - nie mówiłem tak podczas własnych zagadek, bo
                                                    wiem, że są mniej oczywiste niż się je zadającym może wydawać. ;-) Tytuł to
                                                    pewnie będzie "Lekcja martwego języka", ale głowy nie dam. Zagadkę zadam dziś
                                                    lub jutro.
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty 15.02.07, 21:01
                                                    Na zagadkę czekamy. Aha, to nie z "Lekcji martwego języka" cytat pochodzi.
                                                    Powieść wcześniej napisana. Z nalotem na czasy po 2 wojnie światowej.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 17.02.07, 20:12
                                                    Kuśniewicza już nie będę dalej zgadywał - skoro nie kojarzę konkretnego tytułu,
                                                    miałoby to tylko charakter mechanicznej eliminacji. Nowa zagadka: słowa
                                                    myśliciela, który przy obecnie powracających prądach umysłowych ma zapewne
                                                    szansę odzyskać gdzieniegdzie popularność. Wystarczy jego nazwisko:

"Polacy statystycznie zajmują miejsce pośrednie między narodami słabymi
                                                    liczebnie, jak Czesi i Węgrzy, a silnymi i rojnymi, jak Niemcy, Włosi, Anglicy,
                                                    Rosjanie. W rzeczywistości jednak liczą się ono do wielkich narodów, ze względu
                                                    na swój wyjątkowy potencjał biologiczny i swą rolę posłanniczą.
                                                    (...) A więc słabość i niedojrzałość mocarstwowa Polski jest nieprawdą. I młode
                                                    pokolenie przejawia trafny instynkt historyczny, gdy woła, że przyszedł już czas
                                                    na podjęcie misji dziejowej i na realizację polityki imperialnej w wielkim
                                                    stylu. Ciśnienie demograficzne Polski współczesnej czyni ją - w modnej dziś
                                                    terminologii - jednym z narodów dynamicznych, takich jak Niemcy, Włosi, Japonia.
                                                    (...) Stąd pochodzi militarna tężyzna Polski, przejawiona w postawie całego
                                                    społeczeństwa w obliczu ostatnich wydarzeń, tu ma swe źródło śmiałość i polot, z
                                                    jakimi te młodsze roczniki, snują plany wojny o Prusy Wschodnie i Śląsk, budowy
                                                    polskiego imperium Europy Środkowej a nawet krucjaty na Wschód, celem rozbicia
                                                    Sowietów i rozciągnięcia wpływów Polski od wybrzeży Morza Czarnego aż po Kaukaz.
                                                    (...) A przecież wskrzeszenie Polski odbyło się w takich okolicznościach, że
                                                    możemy śmiało mówić o działaniu Opatrzności, rzucającej świadomie nową siłę na
                                                    arenę przełomowych wydarzeń.
                                                    (...) Wielkość i siła Polski tkwi jednak w czym innym niż w statystyce. Rachunek
                                                    wykazuje na przykład że Niemców jest w Europie trzy razy więcej niż Polaków. Nie
                                                    świadczy to jednak wcale, by jednostka absolutna rzeczywistej siły czynnika
                                                    polskiego w Europie była mniejsza niż niemiecka (...) Wartości moralne są
                                                    wielkościami niewymiernymi. A jednak to one decydują o żywotności, o powodzeniu,
                                                    o zwycięstwie.
                                                    (...) Położenie Polski w tak eksponowanym punkcie Europy, w otwartych granicach,
                                                    między olbrzymimi państwami, górującymi nad nią terytorialnie, ludnościowo,
                                                    ekonomicznie, jest na pozór naszym minusem. W istocie jednak właśnie to
                                                    położenie centralne, tak niebezpieczne, jest jednym z elementów naszej siły.
                                                    (...) Czynnikiem naszej siły jest również realizm i dośrodkowość polskiego mitu
                                                    historycznego.
                                                    (...) Przeświadczenie o szczególnym posłannictwie historycznym narodów
                                                    słowiańskich nie jest na pewno utopią myślicieli i poetów. (...) Według
                                                    Hoene-Wrońskiego wszystkie języki słowiańskie są tylko narzeczami języka
                                                    polskiego. Istnieją zatem wszelkie dane, by Polska stała się przewodniczką
                                                    duchową i polityczną świata słowiańskiego."

Dalszych cytatów już raczej nie będzie, bo powyższe zdania zawierają wszystkie
                                                    dane pozwalające na identyfikację autora - może tylko trzeba będzie trochę
                                                    pokombinować. ;-)
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty 17.02.07, 20:14
                                                    P.S. Moniko, czy możesz zdradzić, skąd ta determinacja w wyjaśnianiu, czego
                                                    należy żądać od wołu, a czego od krowy? :-)
                                                  • monikate Waldemarze :) 18.02.07, 17:34
                                                    1. Aż determinacja? Eee tam... Prosta logika i tyle! Poza tym nie znalazłam
                                                    dotychczas sygnaturki, która by mi równie trafnie pasiła, przynajmniej teraz :)
                                                    2. To były "Strefy" Kuśniewicza.
                                                    3. Co do zagadki: też obstawiam Dmowskiego.
                                                  • pinkdot Re: Zabawa w cytaty 18.02.07, 12:46
                                                    Brzmi to jak słowa Romana Dmowskiego.
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty 18.02.07, 21:24
                                                    A może Wincenty Lutosławski?
                                                  • Gość: incogutto Re: Zabawa w cytaty IP: 84.38.27.* 18.02.07, 23:26
                                                  • Gość: incogutto Re: Zabawa w cytaty IP: 84.38.27.* 18.02.07, 23:27
                                                    Beck?
                                                  • Gość: johnny Re: Zabawa w cytaty IP: 84.38.27.* 18.02.07, 23:31
                                                    Beck?
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty 19.02.07, 11:57
                                                    Może Czajkowski "Kośćiół w Grużyńcach"
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty 19.02.07, 11:59
                                                    Może Czajkowskiego "Kościół w Grużyńcach
    • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 19.02.07, 11:59
      Czajkowskiego "Kościół w Grużyńcach
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 20.02.07, 10:29
        Nie: to ani Dmowski (to byłoby za proste ;-), a zresztą on nie postulowałby
        przesuwania granic na Wschód), ani żaden inny z wymienionych. Autor był później
        związany z AK i żył jeszcze przez wiele lat po wojnie.
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 20.02.07, 14:25
          Ja zaproponujje Bukaty Antoni
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 20.02.07, 20:42
            albo Jerzy Bronisław Braun
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 20.02.07, 21:03
              Gratulacje - nawet nie wiedziałem, że na drugie mu było Bronisław! ;-)
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 22.02.07, 14:24
      Kategoria: literatura polska

<<< Przybywszy do XXX znalazłem ją mizerną, ale spoglądała na mnie raźnie.
      Widocznie miało kochane biedactwo gotowe w zapasie argumenty i wierzyło w ich
      siłę; wierzyło, że gdy je wypowie, nie pozostanie mi nic innego, tylko położyć
      uszy po sobie i umilknąć raz na zawsze. Anielskie złudzenie, że prawda może być
      tylko jedna na świecie!NIe wdawaj się ze mną nigdy, moja YYY, w żadne
      rozumowania, bo ja jeśli wierzę w jaką prawdę i w jakie argumenty, to chyba w
      prawdę i prawa miłości, a przy tym dość jestem przebiegły, by każdy twój
      argument przewrócić jak rękawiczkę i uczynić z niego broń przeciw tobie. Nie
      ocalą cię ani twoje rozumowania, ani moja dla ciebie litość, bo im się okażesz
      bielszą, doskonalszą, im bardziej mnie wzruszysz, tym cię będę kochał więcej, a
      im bardziej cię pokocham tym będziesz mi pożądniejszą. Mam dla ciebie tylko
      krokodyle łzy, które płynąc zaostrzają zarazem moją drapieżność. to jest błędne
      koło miłości.>>>
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 22.02.07, 23:04
        juwom.shyw napisała:

> Kategoria: literatura polska
        >
        > <<< Przybywszy do XXX znalazłem ją mizerną, ale spoglądała na mnie
        > raźnie.
        > Widocznie miało kochane biedactwo gotowe w zapasie argumenty i wierzyło w ich
        > siłę; wierzyło, że gdy je wypowie, nie pozostanie mi nic innego, tylko położyć
        > uszy po sobie i umilknąć raz na zawsze. Anielskie złudzenie, że prawda może być
        >
        > tylko jedna na świecie!NIe wdawaj się ze mną nigdy, moja YYY, w żadne
        > rozumowania, bo ja jeśli wierzę w jaką prawdę i w jakie argumenty, to chyba w
        > prawdę i prawa miłości, a przy tym dość jestem przebiegły, by każdy twój
        > argument przewrócić jak rękawiczkę i uczynić z niego broń przeciw tobie. Nie
        > ocalą cię ani twoje rozumowania, ani moja dla ciebie litość, bo im się okażesz
        > bielszą, doskonalszą, im bardziej mnie wzruszysz, tym cię będę kochał więcej, a
        >
        > im bardziej cię pokocham tym będziesz mi pożądniejszą. Mam dla ciebie tylko
        > krokodyle łzy, które płynąc zaostrzają zarazem moją drapieżność. to jest błędne
        >
        > koło miłości.>>>

Ach, aż się wzruszyłem. Bo to przecież ta postać, która kazała Tołstojowi
        napisać w "Dziennikach" "bardzo błyskotliwy" o Autorze. To więcej i lepiej niż
        hrabia T. kiedykolwiek napisał o Dostojewskim: czyli mamy tu sytuację jak z
        Mickiewiczem chwalącym Garczyńskiego kosztem Juliusza. A Bohater to Leon
        Płoszowski z "Bez dogmatu". Nb. różni krytycy próbują przekonać nas, że sam
        Sienkiewicz był bardziej skomplikowany niż by się wydawało, że dzielił wiele z
        niby to zwalczanych przezeń poglądów Płoszowskiego i Petroniusza. Ale kogo to
        obchodzi, gdy wszyscy wiedzą, że Sienkiewicz to taki Podbipięta, tylko nie
        pobłogosławiony w realu odpowiednią siłą fizyczną? ;-)
        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 23.02.07, 11:15
          Mogę zadać cytat? ;-) Chciałbym to zrobić szybko, bo po pracy wyjeżdżam i z
          dostępem do netu może być różnie.
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 23.02.07, 12:39
            Zgadza się H. Sienkiewicz "Bez dogmatu". Możesz zadać cytat. Gratuluje!!
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 23.02.07, 17:50
              Tu jest taki problem, że wyjeżdżam - może będę miał dostęp do netu przez
              najbliższe parę dni, ale później już na pewno nie - więc na moją odpowiedź, czy
              ktoś odgadł może trzeba będzie poczekać do 11-12 marca. Jeśli nie odezwę się
              przez jakiś tydzień, może PT Forumowicze rozstrzygną odpowiedź między sobą; to
              już Wy zadecydujcie. Oto cytat (tłumaczenie):

Człowiek minie i ród przeminie -
              Ludzkość przetrwa po wieków wiek:
              Oto wznosi Kain świątynię,
              Nieśmiertelny chram Baalbek!

Jego zbrodnia - trzykroć przeklęta!
              Ale - dumny z Edenu krok!
              I choć pierwszy Śmierci się lękał -
              Pierwszy spotkał Jej Kain wzrok.

Szukający Boga daremnie -
              Pierwszy przeklął Boga i świat,
              I na samym progu tajemnic
              Ujrzał ścianę mroku, i padł.

Lecz i tutaj - w ciemnościach sławi
              Światła, Wiedzy i Myśli ład;
              Słońcu świętą wieżę postawi,
              Ziemi ciężki zostawi ślad.

Płowowłosy, z głową olbrzyma,
              Przepasany jest skórą lwa,
              I zmęczenie się go nie ima,
              Cały z brązu i żaru - trwa.

Bezmiar pychy jak bezmiar winy.
              Płoną ślepia czerwoną krwią;
              I Libanu kwietne doliny
              Pod kamiennym ciężarem drżą.

Na wysokość codziennie nową
              Dźwiga w znoju za głazem głaz.
              Kona wiedząc, że bliski czas:
              Pozna Stwórca zemstę Kainową!

JEgo zbrodnia

Gdzie He

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 23.02.07, 17:51
                > JEgo zbrodnia
                >
                >
                > Gdzie He

Tu się zaplątało jakieś powtórzenie bez znaczenia.
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 24.02.07, 15:49
                  Zupełny strzał : Burroughs?
                  • Gość: kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:15
                    Edgar Allan Poe[edytuj]
                    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 28.02.07, 11:23
                      Proponuje, żeby zaczekać na waldemara aby rostrzygnoł cytat i chyba dał jakąś
                      podpowiedź co do cytatu.
                      • sztuka.latania juwom.shyw 01.03.07, 19:00
                        powinno być 'rozstrzygnął'! ;)

pozdrawiam
                        • ewab2507 Re: juwom.shyw 02.03.07, 10:38
                          sztuka.latania napisała:
                          > powinno być 'rozstrzygnął'! ;)
                          > pozdrawiam

a nie "rozstrzygł" ??? hahahaha :):):) to byłby taki piękny wyraz, prawie
                          jak "krk" :)
                          • waldemar_batura Re: juwom.shyw 05.03.07, 17:53
                            Na razie nie zgadliście. Podpowiedź: jeden z tytułów autorstwa Pana X ma związek
                            z prawdopodobnie najstarszym miastem świata.
                            • ewab2507 Re: juwom.shyw 06.03.07, 09:51
                              Jerycho? Ur? o które miasto chodzi?
                              • waldemar_batura Re: juwom.shyw 06.03.07, 14:27
                                Jerycho.
                              • waldemar_batura Re: juwom.shyw 06.03.07, 14:27
                                No i teraz będzie już b. łatwe.
                                • juwom.shyw Re: juwom.shyw 07.03.07, 09:26
                                  Czy chodzi tutaj o John Milton
                                  • waldemar_batura Re: juwom.shyw 07.03.07, 11:50
                                    Nie. Europa na wschód od Łaby.
                                    • waldemar_batura Re: juwom.shyw 07.03.07, 12:00
                                      A autor uważany był za mistrza w pisaniu o miłości.
                                      • kawka34 Re: juwom.shyw 07.03.07, 12:15
                                        Może Fryderyk Nietzsche, choć nie sądze.
                                        • waldemar_batura Re: juwom.shyw 07.03.07, 13:18
                                          kawka34 napisała:

> Może Fryderyk Nietzsche, choć nie sądze.

Idziesz do kobiety? Nie zapomnij bicza! - to raczej specyficzne mistrzostwo
                                          pisania o miłości. ;-)

Nie: zawodowy literat, Europa Wschodnia, urodzony w XIX w., zmarł w XX na
                                          emigracji...
                                          • Gość: bbbzyta Re: juwom.shyw IP: 148.81.232.* 07.03.07, 13:26
                                            Iwan Bunin???
                                            • waldemar_batura Re: juwom.shyw 07.03.07, 14:03
                                              Tak, tak i jeszcze raz tak! Twoja kolej, O bbbzyto (dlaczego właściwie nie
                                              bbzyto ani bbbbzyto? To forum jest pełne tajemnic. Kto je rozwikła?).
                                              • bbbzyta Re: juwom.shyw 07.03.07, 14:15
                                                Merci Waldemarze! Postaram się podać cytat pod wieczór.
                                                A w ogóle to "Boh trojcu liubit" :)
                                                • bbbzyta Re: juwom.shyw 08.03.07, 01:10
                                                  Oto cytat (tłumaczenie):
                                                  Ojciec mój zdążał śladem Zuzanny; przez ramię miał przewieszoną koszulę nocną,
                                                  ubrany zaś był jedynie w spodnie z pośpiechu zapięte tylko na jeden guzik,
                                                  guzik zaś ów z pośpiechu tylko do połowy wetknięty był w dziurkę.
                                                  - Czy nie zapomniała imienia? - zawołał ojciec wsuwając głowę przez uchylone
                                                  drzwi. - Nie, nie - odparł wikary tonem człowieka, który wie, co mówi.
                                                  - I dziecko jest zdrowsze - zawołała Zuzanna. - A jak że się miewa twoja pani?
                                                  - spytał ojciec. - Cóż, czuje się, jak się czuje. - A bodaj cię! - rzekł
                                                  ojciec, przy czym guzik u jego spodni wysunął się z dziurki.
                                                  Nie mamy więc pewności, czy jego okrzyk skierowany był do Zuzanny, czy też
                                                  do dziurki od guzika - czy "A bodaj cię!" wyrażało pogardę czy skromność.
                                                  Wątpliwość ta dopóty pozostanie wątpliwością, dopóki nie będę miał czasu
                                                  napisać trzech następujących rozdziałów, czyli rozdziału o pannach służących,
                                                  rozdziału o "a-bodaj-cię" i rozdziału o dziurkach od guzików.
                                                  • waldemar_batura Re: juwom.shyw 08.03.07, 02:05
                                                    Strzał na ślepo przed snem: "Życie i myśli JWPana Tristrama Shandy" Sterne'a?
                                                  • bbbzyta Re: juwom.shyw 08.03.07, 12:00
                                                    A jakże Waldemarze, Idolu mój, gratulacje! oczywiście stary dobry Tristram :) Aż dziw, że gdy wrzuciłam Sterne'a w forumową wyszukiwarkę, pojawił się tylko raz i to jako uboczne napomknięcie.
                                                    Prosimy o cytat :)
                                                  • ewab2507 Re: juwom.shyw 08.03.07, 14:58
                                                    bbbzyta napisała:

> A jakże Waldemarze, Idolu mój, gratulacje! oczywiście stary dobry Tristram :)
                                                    A
                                                    > ż dziw, że gdy wrzuciłam Sterne'a w forumową wyszukiwarkę, pojawił się tylko
                                                    ra
                                                    > z i to jako uboczne napomknięcie.
                                                    > Prosimy o cytat :)

no i znowu wszystko przegapiłam... eeeecccchhh ta praca... i jak zwykle "guru
                                                    wątkowy" odgadł zagadkę... czekamy na cytat Panie Waldemarze :)
                                                  • waldemar_batura Re: juwom.shyw 08.03.07, 16:22
                                                    ewab2507 napisała:

> bbbzyta napisała:
                                                    >
                                                    > > A jakże Waldemarze, Idolu mój, gratulacje! oczywiście stary dobry Tristra
                                                    > m :)
                                                    > A
                                                    > > ż dziw, że gdy wrzuciłam Sterne'a w forumową wyszukiwarkę, pojawił się ty
                                                    > lko
                                                    > ra
                                                    > > z i to jako uboczne napomknięcie.
                                                    > > Prosimy o cytat :)
                                                    >
                                                    >
                                                    > no i znowu wszystko przegapiłam... eeeecccchhh ta praca... i jak zwykle "guru
                                                    > wątkowy" odgadł zagadkę... czekamy na cytat Panie Waldemarze :)

Jaki tam ze mnie guru: nawet nie wyciągam kasy i seksu od wyznawców -
                                                    przynajmniej jak dotąd. ;-) A następnym razem dam więcej czasu innym (dobry
                                                    sposób na zamaskowanie faktu, że pewnie nie będę miał tyle szczęścia z
                                                    odgadnięciem jak bywało ostatnio :-)).
                                                  • waldemar_batura Re: juwom.shyw 08.03.07, 16:17
                                                    bbbzyta napisała:

> A jakże Waldemarze, Idolu mój, gratulacje! oczywiście stary dobry Tristram :) A
                                                    > ż dziw, że gdy wrzuciłam Sterne'a w forumową wyszukiwarkę, pojawił się tylko ra
                                                    > z i to jako uboczne napomknięcie.
                                                    > Prosimy o cytat :)

Dziękuję, bbbzyto i podpowiadam, że następnym razem wystarczy, że zapytasz o
                                                    cytat ze swojej sygnaturki - nie znam go, ale wygląda sympatycznie, więc chętnie
                                                    poznałbym źródło. ;-)
                                                  • waldemar_batura Nowy cytat - tłumaczenie 08.03.07, 16:37
                                                    Och, przyjaciele! - wołał X - czy wierzycie w moją niewinność i przewrotność
                                                    moich oskarżycieli? Upewnijcie mnie o tym wznosząc radosne "alleluja"!
                                                    Kościół zabrzmiał triumfalnym "alleluja"!, a w świętej ciszy X modlił się: - O
                                                    Panie, który zstąpiłeś z potężnego tronu i obroniłeś swego sługę przed zamachem
                                                    najemników szatana! Dziękujemy Ci, ponieważ wskutek tego możemy nadal wykonywać
                                                    Twoje i jedynie Twoje dzieło! Nie z mniejszym, lecz z jeszcze większym zapałem
                                                    będziemy dążyć ku największej czystości, ku bogobojnemu życiu i cieszyć się z
                                                    wyzwolenia od wszelkich pokus!
                                                    Odwrócił się, by mówić również do chóru, i po raz pierwszy zobaczył, że jest tam
                                                    nowa śpiewaczka, dziewczyna o czarujących nóżkach i żywych oczach, z którą na
                                                    pewno zawrze bardzo bliską znajomość. Ale ta myśl była tak szybka, że nie
                                                    przerwała nawet peanu modlitwy:
                                                    - Pozwól mi, Panie, uznać ten dzień za początek nowego i pełniejszego życia, za
                                                    początek krzyżowej wyprawy o całkowitą moralność i władztwo chrześcijańskiego
                                                    Kościoła w całym kraju. O Panie nasz, dzieło Twoje dopiero rozpoczęto! My
                                                    jeszcze uczynimy Y moralnym państwem!
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 11.03.07, 18:32
                                                    Widzę, że przydałaby się podpowiedź; pisarz, o którego chodzi jest też autorem
                                                    znanego terminu na określenie mieszczanina-filistra.
                                                  • Gość: bbbzyta Re: Nowy cytat - tłumaczenie IP: 148.81.232.* 12.03.07, 09:07
                                                    Babbit? Sinclair Lewis? Oczywiście zgaduję :)
                                                  • bbbzyta Re: Nowy cytat - tłumaczenie 12.03.07, 09:10
                                                    Babbit mieszczanin? Sinclair Lewis "Elmer Gantry"? Zgaduję :)
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 12.03.07, 22:43
                                                    Brawo, Idolko. :-)

P.S. Skąd sygnaturka? Kolekcjonuję pochodzenie co ciekawszych.
                                                  • bbbzyta Re: Nowy cytat - tłumaczenie 14.03.07, 00:05
                                                    Oto nowy fragment do odgadnięcia (nie jest to tłumaczenie):

Z moimi przyjaciółmi paryskimi spotykałam się przede wszystkim w kawiarniach,
                                                    w tych zwłaszcza, które stanowiły wówczas rodzaj artystycznych klubów.
                                                    Ach, kawiarnie paryskie owego czasu! Ruch samochodowy był nikły,
                                                    nic nie zasłaniało widoku na uliczne perspektywy, spalin nie było i Paryż pachniał
                                                    bardzo specjalnie i bardzo uroczo. Umiałam poznawać ten zapach już wychodząc z dworca,
                                                    ale obecne czasy całkiem go wymiotły. Siedziało się tedy na tarasach kawiarni,
                                                    czyli prosto na ulicy, i tak można było siedzieć godzinami, nigdy nie było dość.
                                                    Były to heroiczne czasy "Le Dome" i "La Coupole" na Montparnasse i tam siedząc
                                                    albo spotykało się znajomych, albo oglądało się różnych sławnych artystów,
                                                    o ile się ich nie znało.

PS: Waldemarze, wierszyk z moją sygnaturką umieściłam w oddzielnym wątku :-)
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 14.03.07, 14:02
                                                    "Wspomnienia" Moniki Żeromskiej?
                                                  • Gość: bbbzyta Re: Nowy cytat - tłumaczenie IP: 148.81.232.* 14.03.07, 15:28
                                                    :-( Nie. Ale na razie jeszcze nie podpowiadam.
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 14.03.07, 15:47
                                                    Nie rób zmartwionej minki, Zyto: powinnaś się cieszyć, że zadałaś trudną
                                                    zagadkę. :-) Moja następna próba: "Wyznania gorszycielki" Krzywickiej.
                                                  • bbbzyta Re: Nowy cytat - tłumaczenie 14.03.07, 16:13
                                                    Waldemarze, właściwie to szkoda fatygi, żeby wynajdywać cytaty dla Ciebie ;-)
                                                    (a już zwłaszcza mojej, bo ja leniwa jestem :D ) - i tak wszystko wiesz.
                                                    Tak, to Irenka. Zadawaj :-)
                                                  • misscraft Re: Nowy cytat - tłumaczenie 18.03.07, 00:06
                                                    up
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 18.03.07, 15:51
                                                    Proszę. Tłumaczenie, tym razem odmienny klimat.

Cały czas, który J i R spędzili dotąd razem, wyniósłby w sumie zaledwie godziny.
                                                    A wypowiedziane słowa nie zapełniłyby nawet okólnika SHAEF-u. Po raz pierwszy w
                                                    jego karierze statystyka zdarza się, że z dostępnych danych nie może wyciągnąć
                                                    żadnych sensownych wniosków.
                                                    Razem są długim stykiem skóry, lejącym się potem, startym przez napierające na
                                                    siebie muskuły i kości, nieczęstym słowem poza jej lub jego imieniem.
                                                    Osobno obmyślają pieprzne dialogi filmowe, scenariusze odgrywane nocami, kiedy
                                                    bofory dobijają się do jej nieba, a jego wiatr szumi po plaży wśród pętli z
                                                    drutu kolczastego. Hotel "May Fair".
                                                    (...) Peszą wszystkich. Wyglądają tak niewinnie. Ludzie instynktownie chcą ich
                                                    chronić; odżegnują się od rozmów o śmierci, interesach, obłudzie, gdy tylko R i
                                                    J są w pobliżu. Można gadać wyłącznie o brakach w zaopatrzeniu, piosenkach i
                                                    swoich chłopakach, filmach i bluzkach...
                                                    Z włosami wetkniętymi za uszy i miękkim podbródkiem, widzianym z profilu,
                                                    wygląda na dziewięcio-, dziesięciolatkę, samotna przy oknie, mrugająca oczyma w
                                                    słońcu, obracająca głowę na cienkiej kapie, szczytująca we łzach, poczerwieniała
                                                    i wykrzywiona dziecięca buzia układająca się do okrzyku, och, och...
                                                  • kawka34 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 20.03.07, 19:14
                                                    Może jakaś podpowiedź :)
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 21.03.07, 15:50
                                                    Więc szybka podpowiedź, mam nadzieję, że nie zdradzająca za wiele: ;-)

Autor pochodzi zza Wielkiej Wody. Miał kłopoty z jedną z otrzymanych nagród
                                                    literackich - odebrano mu ją w końcu ze względu na obsceniczność i
                                                    niezrozumiałość nagrodzonej książki.
                                                  • kawka34 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 23.03.07, 13:31
                                                    Czy chodzi tutaj o Gao Xingjian?
                                                  • kawka34 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 23.03.07, 13:33
                                                    albo o Kenzaburo Oe.
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 23.03.07, 15:13
                                                    Nie. Autor anglojęzyczny.
                                                  • Gość: ceolk Re: Nowy cytat - tłumaczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 17:47
                                                    coś z Burroughsa?
                                                    obsceniczność do niego pasuje
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 24.03.07, 19:38
                                                    Nie, trochę inny kierunek. Mniej dragów, więcej zróżnicowania formalnego,
                                                    aluzji, gry z czytelnikiem.
                                                    Akcja tej konkretnie powieści dzieje się w czasie II Wojny.
                                                  • efemeryda1 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 25.03.07, 00:53
                                                    Thomas Pynchon?
                                                  • waldemar_batura Re: Nowy cytat - tłumaczenie 25.03.07, 00:58
                                                    YES! :-) "Tęcza grawitacji". Zdążyłaś idealnie, bo właśnie kończy się "Kill
                                                    Bill" i idę spać - czekamy na zagadkę.
                                                  • efemeryda1 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 25.03.07, 01:06
                                                    To ja trzykrotnie: YES! YES! YES!:)) (bez podtekstów) A zdążyłam chyba
                                                    nieidealnie, bo właśnie skończył się Kill Bill i zamiast iść spać będę myśleć:(
                                                  • efemeryda1 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 25.03.07, 03:39
                                                    Zaczytałam się trochę i prawie zapomniałam o zagadce... Chyba prosta będzie.
                                                    Kategoria: tłumaczenie.
                                                    "Owszem, brzmiało ładnie, nawet bardzo, i kiedy X obudził się tuż po świcie,
                                                    imię wciąż dźwięczało mu w uszach. Tak wiele się zmieniło podczas tego snu, tak
                                                    wiele się wydarzyło w jego życiu między zamknięciem a otwarciem oczu, że w
                                                    pierwszym momencie nie zauważył śniegu, który napadał nocą ani też nie
                                                    zorientował się, że to nie słowo "S." podzwania w jego świadomości, lecz pokryte
                                                    szronem gałęzie trzeszczą leniwie na wietrze. Ociągał się z opuszczeniem świata
                                                    snów, więc dopiero po chwili poczuł przenikliwy chłód na skórze, a potem, kiedy
                                                    już otuliło go zimno, uświadomił sobie, że czuje też równie dotkliwe gorąco. Coś
                                                    w nim płonęło. Zimno panowało na zewnątrz, gorąco było w środku; ciało wprawdzie
                                                    obsypał śnieg, ale do wewnątrz powróciła gorączka, tak silna i paraliżująca jak
                                                    poprzedniego dnia."
                                                  • Gość: incogutto Re: Nowy cytat - tłumaczenie IP: 84.38.27.* 25.03.07, 23:22
                                                    mann
                                                  • efemeryda1 Re: Nowy cytat - tłumaczenie 26.03.07, 22:07
                                                    nie Mann, lit. anglojęzyczna. Hmm, może wyszła mi niechcący trochę trudna
                                                    zagadka, bo nie jest to najbardziej znana książka tego autora, ale gwarantuję,
                                                    że pana znacie;) Jeśli nikt nie będzie trafiał, dam później drugi fragment.
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty 04.04.07, 11:52
                                                    "Pałac snów" Ismail Kadare? może jakaś podpowiedź
                                                  • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty 04.04.07, 15:12
                                                    Nie, niestety:( Ale dzięki za odgrzebanie wątku:)
                                                    Myślę, że wystarczy autor, bo książkę chyba rzeczywiście niepopularną
                                                    wybrałam... Może najpierw jeszcze jeden cytat, bardziej charakterystyczny:
                                                    "Niemniej szosa była niedaleko i kiedy wreszcie - po czterdziestu minutach
                                                    przedzierania się przez ciernie, występy skalne i sterczące korzenie, które
                                                    tarasowały drogę, po straceniu równowagi i zsunięciu się z nasypu ziemnego, po
                                                    ubabraniu sierści błockiem topniejącego śniegu - chory i trawiony gorączką G. ją
                                                    zobaczył, zrozumiał, że ratunek jest tuż-tuż. (...)..., droga jawiła się G. jako
                                                    widowisko najczystszej światłości, rzeka przytłaczającego blasku. Zobaczył to,
                                                    czego z nadzieją szukał, i wiedział, że pomysł, który przyszedł mu do głowy w
                                                    trakcie czterdziestominutowej mozolnej wędrówki przez wzgórze, jest jedynym
                                                    właściwym rozwiązaniem problemu."
                                                    I coś o autorze: Amerykanin, silnie związany z pewnym miejscem, znany również w
                                                    świecie filmu.
                                                    Mam nadzieję, że ułatwiłam i ktoś się pokusi o odgadnięcie. Bo to moja pierwsza
                                                    zagadka i tak jakoś przepadła...
                                                  • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty 04.04.07, 15:14
                                                    Jeszcze jedno. Ewentualnych dalszych podpowiedzi albo potwierdzeń;) udzielę
                                                    dopiero na początku przyszłego tygodnia, bo właśnie uciekam na święta. Więc przy
                                                    okazji wesołych świąt wszystkim życzę i mnóstwo wiosennej euforii:))
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty 04.04.07, 20:49
                                                    Może Stephen King?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty 04.04.07, 21:48
                                                    Też myślę, że to King
                                                  • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty 10.04.07, 21:30
                                                    Nie, nie King. Kolejne podpowiedzi: z filmem związany również jako reżyser, a
                                                    jego miejsce na ziemi (tak sądzę) to Nowy Jork.
                                                  • Gość: ewelinka76 Re: Zabawa w cytaty IP: 195.136.192.* 11.04.07, 13:01
                                                    W.Allen?
                                                  • Gość: efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty IP: *.bsk.vectranet.pl 11.04.07, 21:13
                                                    Nie:(
                                                    Allen to głównie reżyser, a autor tego cytatu to głównie pisarz.
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty 11.04.07, 21:28
                                                    Elia Kazan?
                                                  • Gość: efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty IP: *.bsk.vectranet.pl 14.04.07, 00:43
                                                    I znowu nie:(((
                                                    Może ktoś jeszcze spróbuje...?
                                                  • Gość: bbbzyta Re: Zabawa w cytaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 13:17
                                                    Paul Auster?
                                                  • bbbzyta Re: Zabawa w cytaty 14.04.07, 13:18
                                                    Paul Auster?
                                                  • bbbzyta Re: Zabawa w cytaty 14.04.07, 13:20
                                                    Paul Auster? Nie wiem, czy nie wysyłam tego trzeci raz z rzędu, bo mi się nie pojawia :(
                                                  • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty 14.04.07, 20:18
                                                    Rzeczywiście trzeci raz z rzędu, ale TAAAAAAAAAK!!!!!!!!!!!!!
                                                    A ta ilość wykrzykników to dlatego, że baaardzo się cieszę, że komuś się w końcu
                                                    udało. Paul Auster i "Timbuktu".
                                                    Twoja kolej na zagadkę.
                                                  • bbbzyta Re: Zabawa w cytaty 16.04.07, 16:47
                                                    Dzięki efemerydo :-))) !
                                                    Oto mój cytat - tłumaczenie:

... To tylko strategia. Terroryści,
                                                    kamikadze nie mordują nas tylko
                                                    dla przyjemności mordowania. Mordują
                                                    nas, żeby nas złamać. Żeby nas zastraszyć,
                                                    wycieńczyć, pozbawić odwagi, przyprzeć do muru.
                                                    Ich celem nie jest zapełnienie cmantarzy.
                                                    Nie jest zniszczenie naszych drapaczy chmur,
                                                    naszych Krzywych Wież z Pizy,
                                                    naszych wież Eiffla, naszych katedr,
                                                    naszych Dawidów Michała Anioła.
                                                    Jest nim zniszczenie naszej duszy,
                                                    naszych idei, naszych uczuć, naszych marzeń.
                                                    I podbicie na nowo Zachodu.
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty 18.04.07, 21:13
                                                    Fallaci, „Siła rozumu”
                                                  • bbbzyta Re: Zabawa w cytaty 19.04.07, 07:22
                                                    Zgadza się! Gratulacje :)
                                                    Zadawaj juwom.shyw :}
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty 19.04.07, 18:42
                                                    DZIĘKUJE. ALE NA CYTAT MUSICIE POCZEKAĆ DO SOBOTY. POZDRAWIAM
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty 22.04.07, 17:05
                                                    Kategoria : tłumaczenie

<<<< Wkroczył do kuchni i popatrzył na nich. Podrzucał klucz uniwersalny lewą
                                                    ręką, pobrzękując łańcuszkiem przy białym metalowym języczku, po czym chwytał
                                                    go znowu. XXX był mizerny i wyczerpany. YYY musiała płakać, bo oczy miała
                                                    czerwone, podkrążone. Na ten widok poczuł nagły przypływ radości. Nie cierpiał
                                                    sam, to pewne.
                                                    Spojrzeli na niego bez słowa.
                                                    - Nic tam nie ma - oznajmił, zdumniony szczerością własnego głosu. - Absolutnie
                                                    nic.
                                                    Podrzucał klucz i łapał, podrzucał go i łapał z uspakajającym uśmiechem,
                                                    wiedział, jak na ich twarzach pojawia się wyraz ulgi, a zarazem myślał, że
                                                    nigdy w życiu tak bardzo nie chciał się napić jak właśnie w tej chwili.>>>
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty 26.04.07, 20:06
                                                    king "Lśnienie"
                                                  • Gość: wiola456 Re: Zabawa w cytaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:52
                                                    Dolores Claibornei - Dasz się nabrać raz zmądrzeć szybko czas, dasz
                                                    się nabrać dwa razy jesteś cymbał bez skazy.
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 29.04.07, 14:43
      zgadza się. gratulacje, Twoja kolej!!!
      • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 13.05.07, 17:19
        Dzięki, sorry, że tak długo nie pisałam ale byłem poza zasięgiem internetu.
        Kategoria: tłumaczenie
        Teraz siadam koło innego więźnia, który oznajmia, że ma na imię Aszmil;
        pochodzi z Kosowa, jest w trakcie procesu.
        - O co jest pan oskarżony? - pytam.
        - Nielegalne sprowadzanie imigrantów - mówi i zanim coś powiem, ciągnie dalej: -
        Oni wszyscy są więźniami politycznymi, którzy trafiliby do więzień albo
        gorzej, gdyby zostali w swoim kraju. - To brzmi jak dobrze przećwiczona
        kwestia. - A za co pan oberwał? "
        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 13.05.07, 21:46
          "Dziennik więzienny" Archera.
          • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 15.05.07, 18:11
            Zgadza się. Gratulacje, zadajesz cytat. :)
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.05.07, 09:34
              Tłumaczenie.

"Pan K był dobrym panem, na swoją modłę. X nie utrzymywał bezpośrednich
              kontaktów z panem K, w tym okresie. Nie żeby X miał kiedykolwiek utrzymywać
              bezpośrednie kontakty z panem K, nie miał ich bowiem, utrzymywać. Myślał
              jednak, w tym okresie, że nadejdzie taki czas, kiedy będzie utrzymywał
              bezpośrednie kontakty z panem K, na pierwszym piętrze. Tak, myślał, że jego
              czas nadejdzie, tak jak myślał, że czas ten dopiero co skończył się dla A, a
              dla E właśnie się zaczynał.
              (...)
              W kwestii tak ważnej jak wygląd fizyczny pana K, X miał niestety mało do
              powiedzenia, albo też zgoła nic. Jednego dnia bowiem pan K był wysoki, tłusty,
              blady i ciemnowłosy, a następnego chudy, mały, rumiany i blond, a następnego
              tęgi, średniego wzrostu, żółtawy i rudawy (...)".
              • easz Re: Zabawa w cytaty!! 16.05.07, 09:41
                Beckett?...
                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.05.07, 09:53
                  Brawo: to pewnie rekord tempa odgadnięcia mojego cytatu, a może nawet rekord
                  dla całego wątku. ;-) Podanie tytułu przez Ciebie będzie już tylko
                  formalnością...
                  • easz Re: Zabawa w cytaty!! 16.05.07, 10:28
                    Oo, nie wiem czy taką formalnością... Watt?.. Dawno czytałam.
                    Jeśli tak, drugiego rekordu nie popełnię ;) - nad cytatem pomyślę wieczorem.
                    Może być?..
                    • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.05.07, 10:42
                      Dokładnie - "Watt".
                      Z Twoim cytatem bynajmniej Cię nie pośpieszam, tym bardziej że nie mogę obiecać
                      zbyt aktywnego jego odgadywania: pochłaniają mnie teraz ważniejsze sprawy (a
                      przynajmniej pochłaniać powinny) i właściwie sam się wstydzę, że wróciłem do
                      nałogu i znów coś skrobnąłem na forum. ;-)
                      • easz Re: Zabawa w cytaty!! 16.05.07, 11:03
                        To aż tak wciąga;)?.. Strach iść dalej - ja debiutuję w tym wątku.
                        Pochłaniać powinny, właśnie - też tak mam... no i co;)?
                        Łatwe, czy trudne życzy pan sobie?
                        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 18.05.07, 13:52
                          Witam, nowego gracza. Czekam na cytat. :)
                          • easz Re: Zabawa w cytaty!! 18.05.07, 16:35
                            Witam i przepraszam za zwłokę - nie sądziłam, że ta część zabawy będzie taka
                            trudna;)! Problem decyzyjny - chyba dlatego, że pierwszy raz i pewnie jedyny;/
                            Oto cytat, tłumaczenie:

<Loża nr 5 niczym się nie różniła od sąsiednich. Dyrektorowie głośno się śmiejąc
                            przesuwali fotele, zaglądali pod nie, podnosili pokrowce, a nader uważnie
                            obejrzeli ten, z którego zwykle odzywał się głos.Stwierdzili jednak, że to
                            porządny fotel i niczego w nim nie ma niezwykłego. Zeszli potem jeszcze do loży
                            na parterze, leżącej dokładnie pod lożą numer 5 na piętrze, ale i tam nie
                            znaleźli nic szczególnego.
                            - Oni wszyscy kpią sobie z nas – rzekł wreszcie Richard – W sobotę gramy Fausta.
                            Obejrzymy razem przedstawienie w loży numer pięć na pierszym piętrze!>

Powodzenia:)
                            • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty!! 24.05.07, 23:51
                              Nie wiem, czy ten wątek nie zamiera:(
                              Odgrzebałam go, bo sama niedawno po raz pierwszy zadawałam zagadkę i miałam
                              nadzieję, że kogoś się pokusi o odgadnięcie (udało się:), więc gdy zobaczyłam,
                              że po Twojej pierwszej zagadce jest taka długa cisza, postanowiłam strzelać;)
                              Książki nie znam, tak nawiasem mówiąc to nie jestem pewna, czy istnieje (ale tak
                              wiele filmów jest adaptacjami, że jest nadzieja, że istnieje), ale teatr, loża +
                              dziwne efekty kojarzą mi się z Upiorem w operze.
                              • easz Re: Zabawa w cytaty!! 28.05.07, 11:43
                                Gratuluję! I sobie też - już myślałam, że to rzeczywiście koniec;) Dzięki,
                                podniosłaś mnie na duchu, to nie było takie trudne, prawda:)?.. Dokładnie chodzi
                                o tłumaczenie pt. Upiór opery Gastona Leroux, wydane niedawno przez Książnicę,
                                tłumacza nie pamiętam niestety, a jest też inny przekład, zatytułowany <Upiór w
                                operze>. Przekazuję pałeczkę:)
                                • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty!! 29.05.07, 23:18
                                  Super, po raz drugi będę miała przyjemność zadać zagadkę:) Tym razem postaram
                                  się o coś łatwego, ale to dopiero jutro.
                                  • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty!! 30.05.07, 21:11
                                    Zgodnie z obietnicą, tym razem proste. kategoria: tłumaczenie
                                    "Od trzech tygodni bywałem przeważnie pijany i wychodziłem na scenę ze złudną
                                    wiarą w siebie, skutki zaś dawały na siebie czekać krócej, niż na nie czeka
                                    opieszały uczeń, który może żyć iluzją aż do chwili rozdawania świadectw; pół
                                    roku to długi okres na iluzje. Mnie już po trzech tygodniach przestano stawiać
                                    kwiaty w pokoju, w połowie drugiego miesiąca zaczęto mi dawać pokoje bez
                                    łazienki, a z początkiem trzeciego odległość od dworca wynosiła już siedem
                                    marek, podczas gdy moja gaża stopniała do jednej trzeciej."
                                    Powodzenia:)
                                    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 01.06.07, 19:48
                                      Może jakaś podpowiedź :)
                                      • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty!! 01.06.07, 23:20
                                        OK, może być podpowiedź:) Autor jest noblistą/Noblistą? (hmm, ale mam zaćmienie,
                                        nie mam pojęcia, czy to się pisze z dużej czy małej litery...; stawiam raczej na
                                        małą, ale nie mam pewności:( To straszne, kiedyś nie miewałam takich
                                        dylematów... Czyżby oznaka demencji?;)
                                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 03.06.07, 14:01
                                          Kupuję samogłoskę "h". ;-) Hesse? Hamsun?
                                    • mmk9 Re: Zabawa w cytaty!! 03.06.07, 14:09
                                      Moze Zwierzenia clowna H. Boella ?
                                      • efemeryda1 Re: Zabawa w cytaty!! 03.06.07, 17:46
                                        'samogłoska';) "h" rzeczywiście trafiona, Waldemarze, ale w imieniu. mmk9, kolej
                                        na Ciebie, bo to Heinrich Boell i "Zwierzenia klowna":) Gratulacje:)
                                        • mmk9 Re: Zabawa w cytaty!! 03.06.07, 20:36
                                          na pewnym etapie życia wielką radoscią jest cos sobie przypomnieć :D
                                          a oto cytat :

Trawy rozstępowaly sie z szelestem, ostre i wysuszone. Ziemia popękala w
                                          skwarze, drążyly ją szczeliny. Spoglądając na rozpostarte w dal połacie stepu
                                          Stach tęsknił za lasem, za jego żywą gęstwiną, mchem i paprocią, zielonymi
                                          liśćmi, korą drzew, wonnym i szumiącym chłodem. Zwędrował nadniemeńskie lasy i
                                          gdy porownywal je z jałowością stepu, ogarniało go przygnębienie. Czuł sie obco
                                          wśrod trawiastego żywiołu.
                                          • mmk9 Re: Zabawa w cytaty!! 07.06.07, 09:17
                                            za latwe ? za trudne ? Chyba raczej agonia wątku. Dla porządku kawałek ciągu
                                            dalszego :
                                            Tylko wiosną rozkosznie bylo zanurzyc się w swiezy i rozkwitły step.
                                            Wspomnał milosne wędrówki z Zosią, jej włosy splątane z trawami, smak
                                            pocałunków. Nie przyznal się, że byla pierwszą w jego życiu kobietą, zdawało mu
                                            się, ze gsdyby się z tym zdradzil, zyskalaby nad nim niepomierną władze. Co
                                            prawda i tak ją miala /.../

a potem...
                                            Siedzieli kręgiem z podwiniętymi nogami, wokól sędziwego samowara, i
                                            popijali czaj. Ze stropu na sznureczkach zwisal spory kawał cukru, który lizali
                                            po kolei.
                                            • mlody-xxl Re: Zabawa w cytaty!! 07.06.07, 17:11
                                              "Wielbłąd na stepie"?
                                              • mmk9 Re: Zabawa w cytaty!! 08.06.07, 09:16
                                                Tak. Prosimy o zagadkę.
                                                • mlody-xxl Re: Zabawa w cytaty!! 08.06.07, 10:05
                                                  " - Kristianie Iwanowiczu, ja... ja, zdaje się, nic takiego, Kristianie
                                                  Iwanowiczu - zaczął lękliwie i drżąc na całym ciele nasz bohater, pragnąc pokorą
                                                  i uległością wywołać choć troszkę litości u okrutnego Kristiana Iwanowicza.
                                                  - Pan otrzymać urzędowy mieszkanie z opał, z licht i z usługa, czego pan nie
                                                  godzien - surowo i przerażająco zabrzmiała jak wyrok odpowiedź Kristiana Iwanowicza.
                                                  Nasz bohater krzyknął i chwycił się za głowę. Niestety! Przeczuwał to już od
                                                  dawna."
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 08.06.07, 23:26
                                                    "Sobowtór" Dostojewskiego.

P.S. Wybaczcie nieregularny udział, ale obecnie jestem tak zakręcony, że jak
                                                    widać mylę nawet samogłoski ze spółgłoskami. ;-) Ale jak widać innym też się
                                                    trochę znudziło.
                                                  • mlody-xxl Re: Zabawa w cytaty!! 09.06.07, 08:58
                                                    No tak, to było chyba zbyt proste :).
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 09.06.07, 17:18
                                                    Proszę. Jeśli komuś się będzie chciało zgadywać: w poniedziałek wyjeżdżam na
                                                    tydzień, więc w międzyczasie nie będę mógł służyć podpowiedziami.

Do
                                                    Wojskowego Prokuratora
                                                    Garnizonowego
                                                    w N...

W związku ze śledztwem prowadzonym przez tamt. Prokuraturę w sprawie szer. X
                                                    przesyłam w załączeniu żądaną opinię służbową wyż. wym., oświadczenie
                                                    rozprowadzającego, kpr. Y, oraz znaleziony w szafce szeregowca X zeszyt
                                                    40-kartkowy (w żółtych okładkach) zawierający jego pamiętnik i dwa listy (od.
                                                    ob. H z Poznania i ob. Z z Chorzowa), które to listy nadeszły w ostatnich dniach
                                                    na nazwisko wyż. wym. do naszej jednostki.

Dowódca J.W. Nr...

Załączników: 5
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 19.06.07, 22:46
                                                    Bawimy się w ogóle dalej?
                                                    Autor pisał m.in. o Syberii.
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 01.07.07, 15:35
                                                    Może jakaś podpowiedź. nie kojarze tego cytatu. :)
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 01.07.07, 17:52
                                                    Wyrazy uznania, Kawko, za desperacką próbę wskrzeszenia wątku. ;-)
                                                    Jeśli dodam, że autor w tym roku wydał książkę stanowiącą zakończenie jego
                                                    znanego cyklu, to sądzę, że łatwo będzie zgadnąć.
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 01.07.07, 18:34
                                                    Marek Krajewski???
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 01.07.07, 22:11
                                                    Niestety nie.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 02.07.07, 21:50
                                                    No to usuńmy wszelkie wątpliwości: nazwisko tajemniczego Autora kojarzy się z grą.
                                                  • Gość: M. Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 16:46
                                                    Zbigniew Domino. Hm?
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 04.07.07, 00:54
                                                    Uff, brawo, jeśli wciąż są chętni, to prosimy o następny cytat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka