itek1 07.11.06, 10:02 Ukazala sie niedawno nowa powiesc Chwina- Dolina Radosci. Czy znajdzie sie osoba, ktora juz ja przeczytala, albo chociazby zaczela i moze podzieli sie wrazeniami? Stefan Chwin to dla mnie wazny autor ze wzgledu na Hanemanna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: nowa powiesc Chwina 08.11.06, 08:26 Dla mnie tez Chwin jest dosc waznym pisarzem, takze ze wzgledu na Hanemanna. Nowej powiesci jeszcze nie czytalam, ale rowniez ciekawa jestem opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: nowa powiesc Chwina 08.11.06, 11:12 W ostatniej Polityce jest recenzja Anny Nasiłowskiej pt."Baśń historyczna" a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: nowa powiesc Chwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 15:41 Ja przeczytałam już jakiś czas temu. Jestem.. trochę rozczarowana. Zawsze uwielbiałam opisy Chiwna, ale tutaj przegina. w kółko: pudry i szminki, puzderka i buteleczki - odnisłam wrażenie, że są naciągane i sztuczne, a nie kunsztowne i wysmakowane. Sama historia nie porwała mnie, choć tak bardzo lubię Chwina. Czytadło, które trochę skojarzyło mi się z klimatem Pachnidła. Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: nowa powiesc Chwina 08.11.06, 16:00 > Czytadło, które trochę skojarzyło mi się z klimatem Pachnidła. Wiesz, taka wypowiedz w kontekscie Chwina (czytado) wzbudza moj niepokoj, gdyz to nie jest pisarz piszacy wylacznie dla zabawy czytelnika (jak Pachnidlo czy inne czytadlo), ale mu zawsze chodzi o cos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
jabeta Re: nowa powiesc Chwina 08.11.06, 17:21 Dla mnie Chwin to tylko udany autor Hanemanna. Reszta najwyżej taka sobie- miało byc estetyzująco i klasycyzująconamieszczańsko a wyszło nijako. Ostatnia tyż nijaka- górna a nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: nowa powiesc Chwina 08.11.06, 20:34 mnie też to niepokoi, uwierz mi, bo znam całą dotychczasową twórczosć Chwina i miałam o niej zgola inne zdanie. Może za bardzo czekałam na tę książkę? Za dużo się spodziewalam i teraz jestem niesprawiedliwa? Nie wiem, ale jednak mnie rozczarowało - to tylko moje odczucie a nie krytyka literacka, której nie lubie i nie umiem uprawiać, choc wykształcenie jak najbardziej ku temu sposobne:) p.s. Pachnidło mi się NIE podobało i też uważam je za czytadło. I to jest najgorsze w tym wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba-agata Re: nowa powiesc Chwina IP: *.gorzow.mm.pl 09.11.06, 07:44 Mnie jak dotychczas nie podobała się tylko "Żona prezydenta". Uwielbiam taką literaturę, która daje się smakować i rzeczywiście smakuje. Nie jest czytadełkiem Odpowiedz Link Zgłoś