sowca 08.11.06, 16:54 No, to po raz drugi zaczynam watek z zagadkami ( w tamtym dobrnelismy do setki postow!). Zagadka banalna jak zawsze moje :P Jaką częśc garderoby była najbardziej charakterystyczna dla ciotki Eveline? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowca Re: Zagadki cz. 2 09.11.06, 16:27 Naprawde lubisz?:D dzieki, bardzo mi milo, tym bardziej, ze wlasnie dobrze odgadles :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 09.11.06, 22:01 Właśnie dlatego je lubię :-) Zagadka będzie jutro lub w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 10.11.06, 14:47 Taak?:> w takim razie musze utrudnic :P tak serio, to jak zadaje naprawde trudna, to nikt nie odgaduje, robi sie zator w zagadkowym watku i tyle z tego jest :P pozdrawiam, czekam na zagadke :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 11.11.06, 22:02 Ok, kolejna zagadka: Ile kielichów schował pułkownik König? Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 16:43 pięć ich było o ile dobrze pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.11.06, 23:54 czy Tomaszowi zdarzyło się prowadzić inny pojazdy niż wehikuł? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 14.11.06, 10:30 oczywiscie... np. rower w Zlotej rekawicy (do Boreczna) ;-))))) mercedesa Grety Herbst ajajaj, a IFA Nemsty? jechal do szpitala z chorym chlopakiem tyle chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 14.11.06, 15:58 I chyba jesczez lincolna Karen? ale nie ejstem pewna Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 14.11.06, 22:07 ifa i rower - tak. w mercedesie Tomasz zasiadł chyba tylko w roli pasażera. lincolna wyciągał z błota na hol, można to uznać za prowadzenie lincolna:) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 15.11.06, 10:13 Mercedesem chyba jechal, kiedy Greta niby to weszla do domu towarowego, a potem poszla do Buchera. czy moze wrocil stamtad taksowka? bo Greta pojechala przeciez do Dobenecka z Bucherem, a mercedesa zostawila na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 18.11.06, 02:26 sprawdziłem "u źródeł", p. Samochodzik zostawił mercedesa i wrócił na piechotę do hotelu. czyli na liscie prowadzonych przez Tomasza pojazdów pozostają: rower, ifa oraz holowany lincoln. Dawaj zagadkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 20.11.06, 13:10 Kto i gdzie pil herbate zaparzoną na wodzie z Wisły? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 20.11.06, 16:04 Hm,czyzby Tomasz, kiedy zatrzymal sie w Antoninowie na Wisłą w "Wyspie Złoczyncow"? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 21.11.06, 15:43 Hm, no to może tak: jakim samochodem jezdzil von Dobeneck i jego narzeczona? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 22.11.06, 09:35 volvo wystarczy? nie pamietam czy byl okreslony model Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 22.11.06, 10:52 Oczywiscie, ze wystarczy:) ja tez nie pamietam, czy byl to okreslony model :P Twoja kolej:) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 23.11.06, 13:41 no to z tej samej beczki - kim z zawodu byl Alfred von Dobeneck? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 24.11.06, 22:24 Prawnikiem? chociaz chyba nie pracowal w zawodzie, zajmowal sie raczej gra w karty i robieniem sobie dlugow :P Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 28.11.06, 17:41 udało mi się ustalić, że Dobeneck nie miał zawodu, co wygarnęła mu panna Strachwitz. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 29.11.06, 09:36 latajacy.kubek napisał: > udało mi się ustalić, że Dobeneck nie miał zawodu, co wygarnęła mu panna Strachwitz. otoz to :) Twoja kolej Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 29.11.06, 19:11 kto kogo określił mianem 'najpiękniejsza squaw'? Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 30.11.06, 17:49 > Winnetou mowil tak o Brigitte Bardot :) Tak! Dawaj zagadkę Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 30.11.06, 23:03 Czym madame Eveline zszokowala statecznych gości starej winiarni niedaleko Orlego Gniazda? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 01.12.06, 09:43 zamiast jak zwykle zalozyc kapelusz, przyszla na to spotkanie w jakims starym i chyba powyginanym helmie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 01.12.06, 22:29 Tak:) wygladala jakby miala na glowie garnek :P swoja droga, ciotka Eveline to jedna z moich ulubionych postaci z PS Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 03.12.06, 17:26 To takie mam pytanko - gdzie w serii wspominana jest miejscowosc JErzwald? ja pamietam co najmniej trzy takie miejsca. dodam, ze w jednym jest nawet najprawdopodobnije opisany dom samego Nienackiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 04.12.06, 12:17 gdy Tomasz scigany przez Baturę i Domini'ego jedzie uwolnić p. Denver, kawalkada samochodów przejeżdża przez Jerzwałd. (Rękawiaca) gdy z jadą z Moniką do ruin pałacu w Gardzieniu, w opisie okolicy wymieniony jest Jerzwałd (Niewidizalni) gdy ścigają bandę ścigającą Romana, dobijają do brzegu właśnie w Jerzwałdzie. (Nemo) J. pojawia się również w opisie trasy uciekającego przed frontem transportu z muzeum (Nemo) w Niewidzialnych Tomasz jadąc z Bądza do Siemian powinien zdaje się pzrejeżdżać przez J. ale nazwa nie jest wymieniona coś jeszcze?... Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 05.12.06, 10:03 ja wiecej nie znam :) a pamietasz, w ktorym z nich jest (tak sadze) wspomniany dom Nienackiego? i od razu dawaj zagadke... Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 06.12.06, 00:59 > ja wiecej nie znam :) > a pamietasz, w ktorym z nich jest (tak sadze) wspomniany dom Nienackiego? > > i od razu dawaj zagadke... stawiam na 'Nemo', ale nie dlatego że wiem coś konkretnie, tylko dlatego że jedynie tam w opisie wpomniane były jakies zabudowania a zagadkę mam taką: podskakujący Pan Smochodzik - w którym to było tomie i w jakich okolicznościach? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 06.12.06, 10:38 no tak.... mam jedno podejrzenie, ale z pamieci tego sie nie da powiedziec :) pomogla mi wyszukiwarka. wiec poczekam na propozycje innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 06.12.06, 14:41 Wow, ale zadales pytanie... za Chiny nie wiem, ake bede myslec. Powiedzcie mi tylko jedna rzecz, co Wy wpisujecie w google, zeby dowiedziec sie takich szczegolow?:) Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 07.12.06, 18:30 może ułatwieniem będzie jeśli zamienię w treści zagadki "w którym to było tomie" na "w której to było księdze"? :) targacik - a jak w końcu jest z tym domem Nienackiego? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 07.12.06, 20:14 tajacy.kubek napisał: > może ułatwieniem będzie jeśli zamienię w treści zagadki "w którym to było tomie > " na "w której to było księdze"? :) Chodzi o "Księgę strachów" - moment, kiedy wszyscy skakali udając figury szachowe? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 08.12.06, 18:55 Trudna sprawa: nie chcę się powtórzyć, a szczerze mówiąc nie chce mi się czytać wszystkich poprzednich zagadek. Może tak: jak inaczej nazywał się Batura (to oczywiście przypadkowa zbieżność, że go wybrałem ;-) ) w 2 tomach "PS", gdzie występuje też nie pod swoim nazwiskiem? (jeśli coś przeoczyłem i zdarzyło się to więcej razy, będzie to bonusowy punkt dla odgadującego). Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 08.12.06, 23:13 Hm, raz występował jako Jan Pakuła ("Niesamowity Dwór"), a drugi raz jako...hm.... Duduś?:P Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 11:00 Dokładnie - inżynier Pakuła i blada twarz nazywana Dudusiem, jak określał to Winnetou. ;-) Widzę, że tu prawdziwi znawcy - Twoja kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 15:19 Trafił swój na swego:) Kim był Mieczysław Pawłowski? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 09.12.06, 18:23 Inżynier Mieczysław Pawłowski - "Milczący Wilk" z "PS i Winnetou". Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 10.12.06, 12:04 Może taka zagadka: jaki zakres maksymalnych prędkości wehikułu podawany był w różnych tomach? (Pamiętam to jeszcze z dzieciństwa, gdy zastanawiałem się, ile to Ferrari właściwie wyciągało ;-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 10.12.06, 12:30 Tak mi się kojarzy, że od 220 do 240 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 11.12.06, 09:36 hi hi hi nienacki.art.pl/i_ferrari_410.html :))))) a co do domu Nienackiego - jak ktos wspomnial: w Nowych Przygodach, kiedy Lisia Skorka z kumplami goni Romana i dopada go na skrzyzowaniu drogi do Siemian i do Susza. Samochodzik przybija przy ojsciu jakiegos kanalu i wyzej na skarpie widzi swiatla samotnego domu. bylem przy ujsciu tego kanalu, a najblizszy widoczny dom- to wlasnie dom Nienackiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 11.12.06, 11:53 tragacik napisał: > hi hi hi > nienacki.art.pl/i_ferrari_410.html :))))) > > a co do domu Nienackiego - jak ktos wspomnial: w Nowych Przygodach, kiedy Lisia > > Skorka z kumplami goni Romana i dopada go na skrzyzowaniu drogi do Siemian i > do Susza. Samochodzik przybija przy ojsciu jakiegos kanalu i wyzej na skarpie > widzi swiatla samotnego domu. > bylem przy ujsciu tego kanalu, a najblizszy widoczny dom- to wlasnie dom > Nienackiego :) A z podpowiedzią to się liczy? ;-) Ale OK, rozwiązałeś, z tym że ja sam pamiętałem inne liczby - nie od 200, ale od 225 do 280 km/h. Może w "Nowych przygodach" wymienione było "ponad 200"? Coś mi się tak kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 12.12.06, 15:32 no dokladnie to teraz juz nie pamietam. ale raczej bylo rowno, bo inaczej bym napisal, ze "powyzej 200" zagadka jest taka: kto i gdzie chcial kupic dwie skrzynki piwa w gospodzie, a dodatkowo - dlaczego ich nie kupil? Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 12.12.06, 16:42 > zagadka jest taka: kto i gdzie chcial kupic dwie skrzynki piwa w gospodzie, a > dodatkowo - dlaczego ich nie kupil? to Krawacik. ale była tylko jedna... Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 12:13 gdzie p.Tomasz schował się przed dyrektorem Marczakiem i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 15:56 Przykucnal za wehikulem, zeby nie byc zmuszonym do podwozenia swojego szefa, ktory akurat mial ciezkie paczki :p przewozenie byloby o tyle klopotliwe, ze miejsce kierowcy zajmowal wlansie olbrzymi dog ;] Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 19:06 tak jest:) nawiasem mówiąc to przezabawna scenka, no nie? zagadka w Twoje ręce Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 13.12.06, 21:25 Oj, zabawna, zabawna:D Protazy jest super:D Hm, no dobra: Kto i po co niósł gdzieś wielki karton owinięty w gazetę?? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 09:35 Cagliostro na przystan we Fromborku, zeby przekazac Baturze kielichy??? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 11:27 E, nie, on niósł chyba po prostu tekturowe pudełko. Karton mi się z niczym nie kojarzy :-( Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 12:34 Chodzi mi karton zwinięty w RULON i dopiero owinięty w gazetę:) Moze podpowiem: osoba, ktora ow karton niosła, musiała przejsc przez park:) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 18:09 Wybaczcie, znów nie miałem czasu się włączyć - tzn. kojarzyłem, że chodzi o Wacka Krawacika i Brodacza, ale nie było kiedy zastanowić się czy sprawdzić, dlaczego nie kupili tego piwa. Co do obecnej zagadki - chodzi o pannę Marysię Wierzchoń, kiedy szła do niesamowitego dworu ze specjalną planszą do wywoływania duchów. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 14.12.06, 21:26 O pannę Marysię i o tę sytuację mi chodzi, ale panna Wierzchon miała na imię Barbara :p ale domyslam sie, ze to pomyłka po prostu, więc Twoja kolej:) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 16.12.06, 13:46 Trochę zawiany byłem i mi się pomyliło. ;-) Zagadka dotyczy tomu, który dopiero później został włączony do kanonu: gdzie pracował wcześniej człowiek, który pomógł Tomaszowi w ostatecznym rozwiązaniu zagadki Ałbazina? Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 16.12.06, 23:33 czyż nie były to spec służby u Wielkiego Brata? ponieważ wybywam na tydzien, na wypadek gdyby odpowiedź została uznana daję zagadkę: czym wymachiwał Cagliostro broniąc się przed Asem? Wesolych Swiąt! Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 18.12.06, 19:58 latajacy.kubek napisał: > czyż nie były to spec służby u Wielkiego Brata? Dokładnie: kontrwywiad w czasie wojny=SMIERSZ=osobisty rywal Jamesa Bonda. :-) > > ponieważ wybywam na tydzien, na wypadek gdyby odpowiedź została uznana daję zag > adkę: czym wymachiwał Cagliostro broniąc się przed Asem? Straszył ukrytą w środku Asa panną Alę swoimi myszkami. > Wesolych Swiąt! Nawzajem! Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 19.12.06, 08:15 Errata; panna Ala tak naprawdę sterowała Asem zdalnie, tylko że oczywiście Cagliostro i Tomasz o tym nie wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 08:30 Teraz? Waldemarrr :-) Może wyjechał na święta... Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 12:35 Wprawdzie Kubek nie potwierdził mojej odpowiedzi, ale dziś albo jutro mogę dopisać zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 12:37 Chyba możesz pisać (aczkolwiek myszki po nim chodziły, a wymachiwał zaskrońcem, z tego co pamiętam) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 27.12.06, 14:37 W takim razie nie czuję się teraz godzien zadać zagadki - niech się Kubek wypowie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 11:43 chodziło o wymachy, czyli o zaskrońca, le_szek Twoja kolej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 12:25 Uuuu, po co mi to było ;-) Dobra, zostajemy we Fromborku: jakim samochodem jeździł inżynier Zegadło? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 28.12.06, 21:32 e_szek napisał: > Uuuu, po co mi to było ;-) > Dobra, zostajemy we Fromborku: jakim samochodem jeździł inżynier Zegadło? No to hardcore, czyli z pamięci ;-) - niebieskim Oplem. Sądząc z rocznika, prawdopodobnie Rekordem. A moja skromna osoba z przyległościami - czerwonym Mustangiem... :-) Choć i tak wolałem betę ze "Złotej rękawicy". Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 04.01.07, 22:43 Wybaczcie przydługą nieobecność; dopiero po okresie świąteczno-sylwestrowym odrabiam zaległości na forach. ;-) Oto zagadka, tym razem ostrzegam, że trochę podstępnie sformułowana: jak chciał odróżnić się od pierwszego drugi psi przyjaciel Pana Samochodzika? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 05.01.07, 14:03 Przybrał postać doga o innej maści ;] zdaje się, ze to nawet dokładny cytat :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 13:49 Dobrze, ale - choc moze sie czepiam ;-) - jakie bylo umaszczenie obu? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 14:25 jeden tzw. niebieski czyli coś stalowego ciemnego, drugi arlekin biały w czarne kropki chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 16:01 Nchyb ma racje: Prot byl stalowoszary, a Robin arlekin Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 16:15 wiecie, ze Nienacki mial oba takie psy: najpierw doga błekitnego, a potem wlasnie arlekina (a nawet dwa naraz :)? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki cz. 2 08.01.07, 18:57 nchyb napisała: > jeden tzw. niebieski czyli coś stalowego ciemnego, drugi arlekin biały w czarne > > kropki chyba... Słusznie: Protazy był dogiem błękitnym, a ten zmiennokształtny Robin - arlekinem. Zauważyłem, że w tym wątku pilnujemy dokładności: więc chyba Twoja kolej na zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Nowa zagadka... 09.01.07, 11:19 będzie prosta... :-) Tak mnie po emisji Wilczych ech nadawanych niedawno w TVPolska natknęlo, ze o ksiażkę - dla mnie w klimacie zbiżoną- ponownie sięgnęłam. Kojarzy ktoś, co to mogła być za książka? I jakie tam podobieństwo występowało? A da tych, co "Wilczych ech" nie widzieli, zagadka z innej strony - dlaczego pan Opałko nie mógł się odzywać? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Nowa zagadka... 09.01.07, 13:56 Pan Opalko nie mogl sie odzywac, bo przegral zaklad ze swoimi studentami (antropologii). Stawka bylo nieodzywanie sie podczas calego letniego obozu badawczego studentow, a z drugiej strony - chyba bukiet roz ??? Niestety nie pamietam, co bylo kwestia zakladu... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 09:37 odpowiedź oczywiście zaliczona. A wracając do pierwszego pytanka, naprawdę nikomu bunkry z wilczych ech i poszukiwania zaginionych skarbów po powojennych bandach - nie skojarzyły się z Wyspą Złoczyńców, bandą Barabasza itp?... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 19:23 Ja nie mam dostepu do polskiej telewizji - a szkoda - lubie polska kinematografie z lat 60-tych. Chyba sobie sprawie prezent w postaci kilku plyt DVD - i bede je ogladala samotnie, bo moj maz nie-Polak kompletnie nie kuma bazy:( No ale coz - mnie z kolei nie podniecaja filmy Bollywood :))) Na marginesie - nie ogladalam Wilczych Dolow - sprawdzilam w internecie i oczywiscie skojarzylo mi sie z banda Barabasza, ale uznalam, ze nie fair byloby odpowiedziec nie z glowy :))) pomysle na kolejna zagadka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Nowa zagadka... 10.01.07, 19:28 Bardzo prosta: Jakiej luksusowej marki samochodu posiadaczem byl ojciec Wilhelma Tella - lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 19:34 Wartburgiem. Przypomina się stary dowcip, gdzie obok siebie stały wartburg de luxe i bmw standard ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Nowa zagadka... 11.01.07, 03:52 Tak jest! Poprosze o dowcip, bo nie znam:) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Nowa zagadka... 11.01.07, 11:32 Z dowcipem może być problem, bo pamiętam z niego tylko to, co napisałem (może to zresztą nie był dowcip, tylko fragment jakieś felietonu - pamięć dobra, ale krótka). Zagadka będzie prawdopodobnie jutro albo w poniedziałek - pora wybrać się do biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 12:31 Przepraszam za opóźnienie, za to zagadka prosta (jak mniemam): jak miał na imię kolega Bigos? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 18:26 Zgadza się. Dawaj następną, może już w nowym wątku 'Zagadki cz.3'. Będzie się łatwiej zorientować. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nowa zagadka... 16.01.07, 19:40 ja wiem, że Bigos z niesamowitego dworu to Jan. Ale na pytanie o imię Bigosa pierwszy przyszedł mi na imię Marcin. Bo mi się z Głową na tranzystorach Ożogowskiej skojarzyło. I tam też był Bigos. I Maciora... Sowca, dawaj nową zagadkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Nowa zagadka... 18.01.07, 02:45 Prosze wymienic wszystkie rzeczy, ktore w bardziej lub mniej tajemniczy sposob zniknely z/w tajemniczym dworze... :) nchyb napisała: > ja wiem, że Bigos z niesamowitego dworu to Jan. Ale na pytanie o imię Bigosa > pierwszy przyszedł mi na imię Marcin. Bo mi się z Głową na tranzystorach > Ożogowskiej skojarzyło. I tam też był Bigos. I Maciora... > > Sowca, dawaj nową zagadkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Nowa zagadka... 18.01.07, 10:48 1. Klucze do wszystkich pomieszczen (szybko sie znalazly) 2. Sfalszowana depesza z zaproszeniem do Lodzi 3. Gabka z lazienki (sprawca: wyjatkowo - kustosz) 4. Kustosz :-)))))))))) chociaz to nie rzecz... 5. Worek wegla :) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Nowa zagadka... 18.01.07, 14:05 brawo, brawo... ale jeszcze cos przed przyjazdem kustosza i cos jeszcze po przyjezdzie kustosza .. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Nowa zagadka... 10.01.07, 10:40 stawka zakladu byl tytul filmu, ktory byl grany w kinie, do ktorego wybierali sie studenci. to na marginesie :) a, ja z kolei nie pamietam tytulow filmow o ktory byl spor Odpowiedz Link Zgłoś