Dodaj do ulubionych

książka dla dwojga

10.12.06, 20:22
Witam
Idę na ślub przyjaciółki i zamiast kwiatów chca otrzymac książki i tu pojawia sie problem. Na ile znam przyjaciółke to jej przyszłego męża nie bardzo a wypadało by było to coś dla dwojga. Wiem że lubią podróże po Polsce więc zastanawiam sie nad albumem o zabytkach Polski itp. ale chętnie przczytam Wasze propozycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: książka dla dwojga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:01
      Album fotograficzny, np. Ludzie Vouge'a.
      • regndronning Re: książka dla dwojga 11.12.06, 08:30
        Hej
        My tez tak chcielismy tz ksiazki zamiast kwiatow i od wiekszosci dostalismy
        ksiazi. Czesc osob pytala nas, co bysmy chcieli, i tak bylo najlepiej...
        zapobieglo to dublowaniu tytulow, ktore juz mielismy na polkach.
        Album nie jest zlym pomyslem - doskalismy klika fajnych.. a moze
        przewodnik "Polska dla dwojga" albo "Polska na weekend"? :)
        czywiscie moze byc ksiazka kucharska
    • ruskie-pierogi Re: książka dla dwojga 11.12.06, 08:57
      No wlasnie - ksiazka kucharska to taki slubny standard. zwlaszcza ze wybor jest
      ogromny - ladne wydania albumowe kuchni z calego swiata. to chyba ksiazki ktore
      ciesza wiekszosc osob bo nawet jesli sie nie gotuje to mozna poogladac :)

---
      Gry - ogromny wybór
      • farida15 Re: książka dla dwojga 11.12.06, 09:23
        dziękuje za podpowiedzi, ja myślalam nad książką kucharską i myślałam że większośc gości włąśnie pójdzie tym tropem ale rzeczywiście wybór w tej dziedzinie jest ogromny.
        Pozdrawiam
        • Gość: Myszor Re: książka dla dwojga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 16:38
          farida15 napisała:

> dziękuje za podpowiedzi, ja myślalam nad książką kucharską i myślałam że
          większ
          > ośc gości włąśnie pójdzie tym tropem ale rzeczywiście wybór w tej dziedzinie
          je
          > st ogromny.

Niektórzy goście weselni robią taką specjalną listę, na której wpisują
          wymyślone przez siebie prezenty - ot, po to, zeby sie nie dublowały :) Może tak
          powinno być i przy książkach? Bo a nuż ktoś kupi takie same książki
          kicharskie? ;)
          Pozdrawiam.
    • Gość: ana Re: książka dla dwojga IP: *.chello.pl 11.12.06, 11:27
      Słownik Chazarski Pavica - dla niej egzemplarz żeński, a dla niego męski;-)
    • ada08 Re: książka dla dwojga 11.12.06, 19:02
      farida15 napisała:

> Na ile znam przyjaciółke to jej przyszłego męża nie bardzo a wypada
      > ło by było to coś dla dwojga.

Jeśli przyjaciółkę znasz, a przyszłego męża przyjaciółki nie znasz to wspólna
      dla nich "nagroda książkowa":-) jest raczej ryzykowna :-)

Książki kucharskie - fakt, dość bezpieczne. Turystyczne też (chociaż nigdy nie
      wiadomo kto czego nie lubi, gotowania czy podróżowania? Jeszcze jedno z dwojga
      weźmie i się obrazi za taki prezent? :-))

Jeszcze może być jakiś poradnik językowy albo inna encyklopedia :-)

A może jakieś listy "literackich małżonków"? Np. Listy Anny i Jarosława
      Iwaszkiewiczów (1922-1926). Pierwsze listy jeszcze z czasów narzeczeństwa,
      potem, po ślubie, często z domu wyjeżdżali, więc do siebie dużo pisali. Ona
      częściej z Polski (Zakopane), on częściej z zagranicy (ale i ona zagranicę
      wyjeżdżała i też pisała).

Ciekawe te listy. Ale jeśli Twoja przyjaciólka i jej przyszły mąż nie
      przepadają za epistolografią to mogą się rozczarować.

Ja to bym im odkurzacz kupiła :-) Zawsze to wspólnota majątkowa :-) I można na
      inną maszynkę wymienić :-)
      a.

PS A poza tym: Wszystkiego Najlepszego Młodej Parze! :-)
      a.
      • farida15 Re: książka dla dwojga 11.12.06, 21:12
        Słusznie zauważyłaś Ada08, że najgorzej w tym przypadku byłoby kupienie czegoś, co np. by jej przyszłemu mężowi nie spodobało się, przyjaciółkę znam i chciałabym, że by jej przyszły mąż też poczuł się jak „swój”

Dziękuje za podpowiedzi, z tymi słownikami fajny pomysł :)
        • Gość: rapsodiagitana Re: książka dla dwojga IP: *.torun.mm.pl 12.12.06, 22:02
          Hmmm... Nie podpowiem chyba nic konkretnego (nie znam w końcu przyjaciółki). Ale
          tak mi się wydaje, że kupno książki w dobrze znanym guście koleżanki nie byłoby
          taką gafą... W końcu na każdym ślubie są goście pana młodego i panny młodej;
          wiadomo, że rzadko ktoś równie dobrze zna i ją, i jego. Gdyby wszyscy goście
          próbowali się wstrzelić w gust obojga, to wszystkie ich prezenty byłyby trochę
          mdlaste, bezpieczne i nudnawe. A przy nastawieniu, że kierujemy się gustem
          osoby, która nas zaprosiła, na pewno przynajmniej jej sprawimy dużą przyjemność.
          Poza tym, skoro się pobierają, to może mają choć trochę wspólny gust i
          zainteresowania :)
          Podsumowując - ja bym celowała w gust przyjaciółki. Może ewentualnie wykreślając
          pozycje wybitnie kobiece, albo hardkorowo oryginalne (różne są hobby...).
    • mettea Re: książka dla dwojga 15.12.06, 13:29
      Świetny pomysł z tymi książkami na prezent ślubny, z checią stanęłabym po raz
      drugi na ślubnym kobiercu z tego powodu;)
      Ja zapytałabym przyjaciółki, co chciałaby dostać, przy czym poprosiłabym ją o
      kilka tytułów w celu dokonania wyboru.
      Ja robię taką listę książek przed urodzinami, mikołajem, gwiazdką, dniem
      kobiet, walentynkami itede...i wręczam ja mężowi. Wiem, że dostanę wymarzony
      prezent.
    • Gość: pinakolada Re: książka dla dwojga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 13:50
      ..książka dla dwojga hmm moze "Kamasutra" - pomysł dobry sprawdzony :)
      • farida15 Re: książka dla dwojga 02.01.07, 16:32
        Bardzo dziekuje za pomysły skorzystam przy kupnie dla przyjaciółki i może sama poprosze o niktóre pozycje swoich gości ;) unikne kontaktu z kwiatami (alergie mam;))
      • easz Re: książka dla dwojga 03.01.07, 17:23
        Nie wiem, czy to nie nazbyt banalne, ale może Leksykon wątków miłosnych
        Kopalińskiego?.. A albumy malarskie?.. ale można nie trafić w upodobania. Tropem
        kucharskim - może coś o urządzaniu mieszkania, wystroju wnętrz, feng shui;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka