Gość: qwerty IP: *.walecznych.net 27.12.06, 22:49 czy moglibyscie mi polecic jakies ksiazki przedstawiajace pozycje kobiet w krajach wyznaniowych chodzi mi tu o islam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skajstop Re: kobiety w islamie 27.12.06, 22:53 Non-fiction, ale bardzo dobre: "Kobieta w islamie" Wiebke Walther, WAiF 1982. To rzeczowa analiza społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka69 Re: kobiety w islamie 27.12.06, 23:02 "Przedział dla pań" Anity Nair, właśnie czytam. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: kobiety w islamie 27.12.06, 23:08 margotka69 napisała: > "Przedział dla pań" Anity Nair, właśnie czytam. Polecam. ale to przecież o Indiach i z Islamem nic wspólnego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kobiety w islamie 28.12.06, 12:01 > ale to przecież o Indiach i z Islamem nic wspólnego nie ma... Chiaro, prawie 15% mieszkańców Indii wyznaje islam, Ale jak to się ma do przedziału nie wiem... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: kobiety w islamie 28.12.06, 14:53 nchyb napisała: > > ale to przecież o Indiach i z Islamem nic wspólnego nie ma... > Chiaro, prawie 15% mieszkańców Indii wyznaje islam, > Ale jak to się ma do przedziału nie wiem... ;-) z tego co pamiętam, jak czytałam, to tam nie było, ale za to świetnie pokazana sytuacja kobiet tamże, książka jak to hinduskie, które czytałam, dość przygnębiająca... Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: kobiety w islamie 27.12.06, 23:13 Asne Seierstadt - The Bookseller of Kabul Odpowiedz Link Zgłoś
joszte Re: kobiety w islamie 28.12.06, 08:57 Sasson Jean 'Majjada. Kobieta Iraku' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albertynam Re: kobiety w islamie IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.06, 09:56 Opowiesci starego Kairu, autor Mahfuz (nie jestem pewna pisowni). Poczatek XX wieku, powieśc o rodzinie z klasy sredniej, wiekszosc o kobietach. Bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek_k Re: kobiety w islamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 10:44 "Czytając Lolitę w Teheranie" - Azar Nafisi "Wszystkie jesteście niewierne!" - Zoja & Cristofari Rita & Follain John "Zdławiony krzyk" - Tortajada Ana "Być kobietą w Oriencie" - pod red. Danuty Chmielowskiej, Barbary Grabowskiej i Ewy Machut-Mendeckiej (fragmenty) Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: kobiety w islamie 28.12.06, 11:56 Hanan asz-Szajch "Kobiety z piasku i mirry". Jest to powieść libańskiej pisarki opowiadająca o losach czterech kobiet zamieszkałych w "pustynnym kraju" - domyślnie w Arabii Saudyjskiej. Wartościowa z tego powodu, że ukazuje ten świat "od środka", oczami Arabki. Z literatury non-fiction - Geraldine Brooks "Dziewięć części pożądania". Najlepsza moim zdaniem pozycja publicystyczno-reportażowa o kobietach w krajach muzułmańskich. Dobrze ją przeczytać na początek, zanim się sięgnie po inne książki "w tym temacie". No i stara książka, ale o nieprzemijającej wartości: "Al Hakima" Claude Fayein. Autorka była francuską lekarką, która pod koniec lat 40-tych XX wieku pracowała w Jemenie. Natomiast nie polecam książek grafomanki Jean Sasson ("Księżniczka", "Majjada - kobieta Iraku" - wyjątkowy gniot). Odpowiedz Link Zgłoś
joszte Re: kobiety w islamie 29.12.06, 09:48 czytam wlasnie 'przedzial dla pan' nair. podobne wrazenie co do sasson- grafomania. te ksiazki sa o tyle wartosciowe, ze opisuja rzeczywistosc, o ktorej generalnie wiemy malo albo nic. dlatego warto przeczytac obie wymienione. choc przyznam, ze czasami ciezko udac przed samym soba, ze sie nie dostrzega, jak to nazywasz 'wyjatkowej grafomanii' tych ksiazek. niniejszym w tym przypadku warto sie postarac nie zauwazac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
judytta Re: kobiety w islamie 29.12.06, 09:54 "Rozdarty Czarczaf" Carmen Binladin "Sabatina-pakistańska dziewczyna" Sabatina James judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: kobiety w islamie 07.01.07, 18:50 Ewa Machut-Mendecka "Archetypy islamu" --rozdział o haremie Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: kobiety w islamie 11.01.07, 20:21 Gość portalu: max napisał(a): > ? pliz, rozwiń pytanie, bo nie wiem, na co miałbym odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: kobiety w islamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:31 > pliz, rozwiń pytanie, bo nie wiem, na co miałbym odpowiedzieć logiczne że to było podbijanie tematu.....matko? Odpowiedz Link Zgłoś
hermionagranger5 Muzułmanki z Jawy 11.01.07, 20:49 Jest bardzo ciekawy tekst Suzanne Brenner o jawajskich muzułmankach - nietypowe ujęcie. Artykuł odnosi się do islamskiego odrodzenia, ale dotyczy wykształconych dziewczyn z klasy średniej, które w dodatku powracaja do tradycyjnych rytuałów wbrew woli mężczyzn w swoich rodzinach (albo ku ich ironicznej uciesze!).Mam ten tekst w pdf, po angielsku. Jeśli podasz maila, to Ci prześlę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: kobiety w islamie 11.01.07, 21:21 podałam ten sam tytuł w wątku o wiosce rybackiej w tle, ale tu też jak najbardziej pasuje: "Dziewczyna z Wybrzeża" Toer Pramoedya Ananta Odpowiedz Link Zgłoś