a_l_f 03.01.07, 19:21 witam poszukuje ksiązek dotyczacych II wojny światowej chciałabym, abym z tych pozycji otrzymała jak najwięcej informacji, i jednocześnie, aby były one podane w ciekawy sposób. z góry dzięki alf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forumowicz_pospolity Re: II wojna światowa 03.01.07, 19:42 ale co to ma być? beletrystyka? biografie? a moze chodzi o jakis specjalny obszar działań wojennych albo okres?? Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_f Re: II wojna światowa 04.01.07, 14:23 beletrystyka, biografie... coś, z czego wyciągnę informacje o wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nchyb proponuję Czterech pancernych... :-) IP: *.orange.pl 04.01.07, 15:26 i do tego stawkę większą iż życie. Jeszcze dorzycam Kolumbow, Najeźdźców, Kamienie na szaniec i 5 lat kacetu... A na dokładkę najnowsze ksiażki Wołoszańskiego,np. Twierdza szyfrów, Operacja Taos i Sieć. Na pewnoczegoś się dowiesz. Polecam też zorientowanie się jaka tematya Cię interesuje, bo o wojnie to ja sama mam wdomu kilka metrów, ale przeglądowo przez różne kraje i przez te 6 lat to waśnie Stawka z Klossem będzie... ;-) Naprawdę, zbyt ogón pytanie zadajesz, by rozsądnie i rzeczowo odpowiedzieć. Możesz poczytać lektury z ostatniej klasy ogóliaka, tam wojenności trochę jest. Albo podręcziki z historii. Naprawdę, wojna to czas działana 6 lat, przyczyn i skutki to wiele at wstecz i później, cały swiat, działania typu walki, bitwy i potyczki, desanty,ofensywy, widziane przez ludz z każde strony barykady, oczai katów i ofiar, podanie rozsądnych propozycji z dzałań w samej Polsce może poważnie obciazyć serwer Gazety... ;-) Pmyśl więc i napisz,c konkretnie Cięinteresuje, bo jak wojna w formie beletrystyki, to może Iga Folleta, a może seria o zamosich Kaktusach Zawady, węc co? hmmm.... I na jakim poziomie. Podstawówka, gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Re: II wojna światowa 05.01.07, 14:23 Z beletrystyki opartej na faktach proponuję B. Wołoszańskiego "Operacja TALOS", "Twierdza szyfrów", "Sieć - ostatni bastion SS". Z książek opowiadających o historii proponuję serię "Historyczne Bitwy". Jest to charakterystyczna seria książek w niewielkim formacie. Autorzy nigdy nie skupiają się jedynie na przebiegu danej bitwy, lecz opisują też ich genezę, tło polityczno-społeczne, wyposażenie stron itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: II wojna światowa 04.01.07, 15:05 Adama Majewskiego "Wojna, ludzie i medycyna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszysta Re: II wojna światowa IP: 83.175.180.* 04.01.07, 15:27 "Długi marsz" Rawicz. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: II wojna światowa 04.01.07, 15:39 informacje o wojnie to mozesz tez wyciagnac z prostego almanachu albo podrecznika do szkoły średniej:) troche za ogólnie to formułujesz jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
luisapaserinni Kloss, ogórek i wspomnienia 05.01.07, 12:08 wczoraj po obejrzeniu 1 odcinka Klossa i zjedzeniu ogórka konserwowego to caluteńką noc śniły mi się najazdy (czołgami!) hitlerowców na pewną dzielnicę Wrocławia (hehehe, jakoś nielogicznie, chyba, że to jacyś rewizjoniści byli), koszmar, koszmar, koszmar (huk, ogień, żelazo, krew, trupy i bezwzględni Niemcy, blee...i tak aż do rana...) A dla pikanterii polecam "Codzienność zapamiętana" czyli Warmia i Mazury we wspomnieniach" red. Hans-Jurgen Karp i Robert Traba, wojna i okres zaraz po wojnie we wspomnieniach wypędzonych z WiM i na WiM Odpowiedz Link Zgłoś
en_veneficam Re: II wojna światowa 05.01.07, 12:35 jeśli interesują Cię informacje o lotnikach polskich i ich losach proponuję książki napisane przez Nich samych, na dobry początek polecam: J.Zumbach "Ostatnia walka" W.Urbanowicz "Myśliwcy" W. Urbanowicz "Początek jutra" W. Urbanowicz "Ogień nad Chinami" W. Urbanowicz "Swit zwycięstwa" W.Król "Walczyłem pod niebem Londynu" W. Król "Polskie skrzydła nad Francją" W. Król "Wielka Brytania 1940" S.Skalski "Czarne krzyże nad Polską" www.roman.biskupin.wroc.pl/relacjemenu.html-Wojenne relacje lotników Odpowiedz Link Zgłoś
en_veneficam Re: II wojna światowa 05.01.07, 12:36 www.roman.biskupin.wroc.pl/relacjemenu.html to poprawna strona Odpowiedz Link Zgłoś
luisapaserinni Lotnicy Wro - off topic 05.01.07, 12:48 Ja jestem zainteresowana tą inicjatywą, widzę, że strona jest na serwerze Biskupina (Wrocław?), czy zainteresowania twórców strony związane są też z wrocławskim lotnictwem? Interesuje mnie okres wojny i po wojnie, aż do teraz, szczególnie podtrzymywanie pamięci o lotnikach, propagowanie wiedzy na ten temat oraz przekazy medialne. Czy mogłabym się skonsultować z Tobą w tej materii? Czy działasz/cie w jakiejś organizacji? Z góry dziękuję za pomoc :) ps.widziałam nowy pomnik lotników na okrągłym skwerze między blokami na os. Kosmonautów:), w okolicach Bulwaru Ikara Odpowiedz Link Zgłoś
en_veneficam Re: Lotnicy Wro - off topic 05.01.07, 13:08 witam! ja jestem z warszawy i nie należę do żadnej organizacji, ale razem z moim narzeczonym jesteśmy "fanatykami" lotnictwa i lotników, szczególnie tych z II wojny Swiatowej. A na stronke natknęłam się z internecie. Na razie nasza działaność jako dwójki zapaleńców ogranicza sie do znajomych, wiele osób pożycza od nas książki, szczególnie Zumbach przypada im do gustu:) i chodzenie na cmentarz wojskowy na warszawskich Powązkach i palenie światełek na grobach lotników: leżą tam min: J. Zumbach. S. Skalski, W. Król i W. Łokuciewski. Bardzo chętnie nawiążemy Z Tobą kontakt, pisz na mojego maila z gazety pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia311 Re: II wojna światowa 06.01.07, 16:11 Tytułów mogłabym wymieniać setki, ograniczę sie więc do kilkunastu, moim skromnym zdaniem, najlepszych. Już wyżej ktoś wspominał o "Kamieniach na szaniec" "Kolumbach" i innych. W takim razie ja dopiszę: 1. A.Kamiński "Zośka i Parasol" 2. T.Jurga "Obrona Polski 1939" 3. J.Ślaski "Polsa walcząca" 4. A.Borkiewicz - Celińska "Batalion Zośka" 5. P.Stachiewicz "Parasol" 6. W.Bartoszewski "Dni walczącej stolicy" 7. W.Batoszewski "W drodze do niepodległości" 8. L.M.Bartelski "Powstanie warszawskie" 9. S.Broniewski "Całym życiem - Szare Szeregi w relacji naczelnika" 10. S.Broniewski "Akcja pod Arsenałem" 11. praca zbiorowa "Harcerki 2939 - 1945" 12. D.Kaczyńska "Byli żołnierzami Parasola" 13. C.Chlebowski "Wachlarz" 14. C.Chlebowski "Pozdrówcie góry Świętokrzyskie" 15. A.K.Kunert "Rzeczpospolita walcząca" 16. "Pamiętniki żołnierzy baonu Zośka" 17. C.Chlebowski " 'Ponury' major Jan Piwnik 1912 - 1944" 18. S.Salmonowicz "Polskie Państwo Podziemne" 19. I.Rowecka - Mielczarska "Ojciec" 20. H. Witkowski " 'Kedyw' okręgu warszawskiego AK w latach 1943-1944" Może poprzestanę na tej garstce tytułów;-) Odpowiedz Link Zgłoś