Dodaj do ulubionych

powieści prawnicze,sądowe -autor?

IP: *.icpnet.pl 09.04.03, 03:28
Witam,
jakis czas temu czytałam swietną ksiązkę autora ,który sam jest prawnikiem i
pisze powieści tego typu ,sa bodajże ekranizowane również. Dość popularne
nazwisko na naszym rynku wydawniczym ale niestety zapomniałam ...

Głowny bohater przymierza sie do robienia aplikacji ,ma spore kłopoty
finansowe ,rozpoczyna od ogłoszenia upadłosci .Zakłada z przyjacielem
kancelarie.Przemieszkuje u przemiłej staruszki ,która twierdzi ,ze posiada
olbrzymi majatek i prosi go o sporzadzenie testamentu.Jednocześnie pracuje
nad druga sprawą -afera ubezpieczeniowa (chyba ;)) ,która przysporzy mu
olbrzymiej sławy ze wzgledu na brak doswiadczenia i osobe oskarzyciela -
niekwestionowanego fachowca i drania w jednej osobie.Po drodze zjawia sie
dziewczyna bita przez swojego partnera ,miedzy nimi rodzi sie romans .Chłopak
ma przed soba duze kłopoty z tym agresywnym męzczyną i tak pojawia się
kolejna rozprawa ,gdzie sam jest emocjonalnie zaangazowany.

Te ksiazki sa kopalnia wiedzy o amerykańskim systemie sądowniczym i czyta sie
je bardzo lekko zarazem.

Jesli komus cos mówi ten opis bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi :)

Obserwuj wątek
    • mariko13 Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? 09.04.03, 09:01
      Witam!
      W tematyce prawniczej akcje swoich książek umiejscawia jeden z popularniejszych
      obecnie autorów powieści sensacyjnych - John Grisham, np. : Firma /najlepsza/,
      Klient, Czas zabijania, Raport Pelikana, itd. Ja osobiście lubie stare
      kryminały Erle Stanleya Gardnera /amerykański prawnik, piszacy kryminały/,
      zwłaszcza cykl z prokuratorem Selbym / Zamknięty krąg, Pięć dni w Madison City/.
      pozdrawiam - slawek
    • Gość: czapski John Grisham "Rainmaker" IP: *.utp.pl / 10.10.9.* 09.04.03, 09:25
      Gość portalu: ania napisał(a):

> Witam,
      > jakis czas temu czytałam swietną ksiązkę autora ,który sam jest prawnikiem i
      > pisze powieści tego typu ,sa bodajże ekranizowane również. Dość popularne
      > nazwisko na naszym rynku wydawniczym ale niestety zapomniałam ...
      >
      > Głowny bohater przymierza sie do robienia aplikacji ,ma spore kłopoty
      > finansowe ,rozpoczyna od ogłoszenia upadłosci .Zakłada z przyjacielem
      > kancelarie.Przemieszkuje u przemiłej staruszki ,która twierdzi ,ze posiada
      > olbrzymi majatek i prosi go o sporzadzenie testamentu.Jednocześnie pracuje
      > nad druga sprawą -afera ubezpieczeniowa (chyba ;)) ,która przysporzy mu
      > olbrzymiej sławy ze wzgledu na brak doswiadczenia i osobe oskarzyciela -
      > niekwestionowanego fachowca i drania w jednej osobie.Po drodze zjawia sie
      > dziewczyna bita przez swojego partnera ,miedzy nimi rodzi sie romans .Chłopak
      > ma przed soba duze kłopoty z tym agresywnym męzczyną i tak pojawia się
      > kolejna rozprawa ,gdzie sam jest emocjonalnie zaangazowany.
      >
      > Te ksiazki sa kopalnia wiedzy o amerykańskim systemie sądowniczym i czyta sie
      > je bardzo lekko zarazem.
      >
      > Jesli komus cos mówi ten opis bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi :)
      >
      >
      >
      >
    • hania_76 Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? 09.04.03, 10:27
      John Grisham. Ostatnia książka jego autorstwa to "The Summons" (chyba
      tłumaczone jako "Wezwanie"). Polecam.
    • Gość: mary Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? IP: *.radiotel.com.pl / 10.200.0.* 09.04.03, 12:08
      Nie byłabym pochopna w ocenie tego rodzaju książek jako kopalni wiedzy o systemie sądowniczym w USA. Nie tylko autorzy nie zawsze wiernie i zgodnie z rzeczywistością opisują procesy, to w dodatku na ogół książka traci na przekładzie. Dla osoby nie związanej z tematem jest to niezauważalne, ale dla kogoś bardziej obytego z tematyką prawniczą takie kwiatuszki jak odrzucenie pozwu lub zbycie nieruchomości poprzez złożenie podpisu na umowie - wywołują lekkie rozbawienie. Że nie wspomnę już o pełnym oburzenia stwierdzeniu, które nieodłącznie wiąże się z wydaniem przez sąd wyroku w ktorejś z głośnych spraw: Wyrok nie jest prawomocny - tak jakby sąd celowo, złośliwie wydał taki wybrakowany wyrok;-)
      Z tych względów nie ufam zbytnio w prawdziwość opisów systemu prawnego - ani w polskich ani w amerykańskich książkach.
      pozdrawiam i przepraszam za czepianie się
      mary
      • Gość: szcz Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? IP: *.czes.gazeta.pl 09.04.03, 12:57
        Nie wiem, czy w tej kategorii sie mieści, ale wybitną książką z sądem w tle
        jest „Zabić drozda” Harper Lee. Choć w rzeczywistości to rzecz o czymś innym.
      • Gość: ania Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? IP: *.icpnet.pl 09.04.03, 13:15
        Dzieki wielkie to na pewno to :) inne tytuły tez wygladają zachecajaco -
        skorzystam.
        Twoje uwagi nie uwazam za 'czepianie się',warto wiedzieć laikowi co moze byc
        fikcja literacka.
        pozdrawiam
    • Gość: babyblue Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? IP: *.pl / 192.168.0.* 09.04.03, 18:38
      Aniu, czytałaś Johna Grishama: "The Rainmaker" (wyszła po polsku, pod tytułem
      chyba "Zaklinacz deszczu") - ale ja, osobiście, za bardzo jej nie lubię.
      Za to bardzo polecam "The Runaway Jury" (chyba "Ława Przysięgłych) i "The Firm"
      (Firma)- doskonała intryga i zaskakujące zakończenie. Ale bardzo odradzam film -
      inne zakończenie i baardzo nudny.
    • Gość: sudaj grisham? IP: *.play-internet.pl 24.07.14, 21:23
      mili moi , postarajcie sie przeczytac cos rownie ciakwego autorstwa benrharda- okolo 11 ksiazek chronologicznych w tytule wszystko prawie - sprawiedliwosc- cos jak grisham, bardzo ciekawe i mile i tu tez mlody prawnik zamieszkuje u starszej pani ktora go robi w trabe mamiac wielkim swoim majatkiem- moze to czytalas wlasnie?
      • andaba Re: grisham? 24.07.14, 21:41
        > mili moi , postarajcie sie przeczytac cos rownie ciakwego autorstwa benrharda-
        > okolo 11 ksiazek chronologicznych w tytule wszystko prawie - sprawiedliwos

Popieram, świetne książki, niestety, w bibliotekach są pojedyncze egzemplarze, a wznowień nie ma.
      • wawrzanka Fiu, fiu, to się nazywa refleks szachisty!/nt 25.07.14, 19:19
    • vichta Re: powieści prawnicze,sądowe -autor? 25.07.14, 17:18
      Poszukiwane przez Ciebie watki znajdziesz w ksiazkach Jodi Picoult. "Bez mojej zgody" (zdecydowanie lepsza niz film), "Czarownice z Salem Falls", "Karuzela uczuc"...
      Polecam ksiazki tej autorki. Zostalo mi jeszcze kilka tytulow do przeczytania i na pewno wkrotce po nie siegne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka