Dodaj do ulubionych

Manuela Gretkowska

13.04.03, 13:18
Przeczytałam niedawno "Polkę", bardzo mi się spodobała. Mam pytanie czy
reszta jej książek jest podobna, mam zamiar się za nie zabrać, a nie chcę się
rozczarować. Agata
Obserwuj wątek
    • Gość: staruch Re: Manuela Gretkowska IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 16:07
      Chodza sluchy, ze to jej najgorsza ksiazka. Ja jej tworczosci nie trawie, wysiadlem po trzeciej powiesci. Ale jesli "Polka" jest najgorsza, to znaczy, ze reszta jest lepsza, zatem ma szanse Ci sie spodobac :-). Inna sprawa, ze wszyscy znajomi twierdza, ze niezaleznie od ktorej powiesci Gretkowskiej zaczynaja - z kazda nastepna czytana jest gorzej...
      • lena_magda Re: Manuela Gretkowska 13.04.03, 18:29
        Dla mnie to pisarka pretensjonalana, czytenik ma ją podziwiać za erudycję,
        wydumane temty. Zawsze patrzyłam na nią trochę nieufnie, publiczność służyć ma
        jedynie za odbiorcę, a to dla mnie za mało. Nie mogę się z jej pisarstwem
        utożsamić, wejść w nie do końca. Poza tym odczuwam po lekturze tylko
        rozdrażnienie.

Nie znajduję w jej prozie głębi, wszystko jest dla mnie takie....powierzchowne.

Ale można ją lubić. Znam takich ;)

pzdr
    • Gość: Malena Re: Manuela Gretkowska IP: *.wegorzewo.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 19:42
      spalisz sie na pierwszych stronach, nie probuj nawet czytac...ona jest
      nadwyraz "przesadzista"...A jej "upiększacze" sprowadzają ksiażki do
      kiczu...poczytaj sobie Nurowską, albo nawet Wiśniewskiego...wyjdzie Ci to na
      dobre
      • Gość: szatanista Re: Manuela Gretkowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.03, 03:17
        czytelnicy nie lubieja m. gretkoskiej chyba tu zabardzo..

mnie sie podoba, fajnie bawi sie jezykiem i rzeczywiscie tak jak 'harlekiny'
        czyta sie letko i szybko.
        • Gość: xzc Re: Manuela Gretkowska IP: *.acn.pl 29.07.03, 21:39
          Gość portalu: szatanista napisał(a):

> czytelnicy nie lubieja m. gretkoskiej chyba tu zabardzo..
          >
          >
          > mnie sie podoba, fajnie bawi sie jezykiem i rzeczywiscie tak jak 'harlekiny'
          > czyta sie letko i szybko.
      • Gość: ewa Re: Manuela Gretkowska IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 01:23
        No cóż Wiśniewski hm on jest beznadziejny!!! to tak jak bym chciała pisać jak
        to jest być kotem będąc psem. Może metafora dziwna ale on też jest dla m,nie
        dziwny
    • zielka Re: Manuela Gretkowska 14.04.03, 09:10
      ech,no jasne, ze czytaj. bardzo zacna rozrywka, przyjazne sluchanie nieglupiej
      kobiety. szkoda jeno, ze ma poglady polityczno-religijne zupelnie inne niz
      moje.. Hm. Ale polecam "Tarot Paryski", po prostu zacna ksiazka o Kartezjuszu,
      Berkeleyu i la fellation:-)
    • hania_76 Re: Manuela Gretkowska 14.04.03, 10:29
      Manuela Gretkowska to dla mnie szczyty pretensjonalnego bezguścia w literaturze
      z nurtu fizjologiczno-niby-gorszącego. Przykro mi, nie podobał mi się
      ani "Tarot paryski" ani "My zdies' emigranty" ani jej, pożal się Boże,
      felietony w piśmie pt. "Twój Styl".
    • Gość: agata_29 Re: Manuela Gretkowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 14:03
      Dzięki za wszystkie rady, szczerze mówiąc nie sądziłam, że tak ostro ją
      potraktujecie. Ale "de gusta non discutanta est" więc jednak spróbuję zabrać
      się za kolejną. Może tylko po to żeby zobaczyć czy macie rację. Fakt, że jej
      felietony działały mi na nerwy, ale ksiązka mi się podobała, może dlatego, że
      jest po prostu inna. Aczy to dobrze czy źle każdy sam oceni. Agata
      • Gość: lingua Re: Manuela Gretkowska IP: *.ipt.aol.com 23.04.03, 23:51
        Gość portalu: agata_29 napisał(a):
        Ale "de gusta non discutanta est"...

Ahem... To powiedzenie na pewno nie brzmi "de gusta non discutanta est"... Po
        co cytować z łaciny, jeśli nie robi się tego poprawnie? Powinno być "de
        gustibus non disputandum est", ewentualnie "de gustibus non est disputandum".

Pozdrawiam :)
        • foxy21 Re: Manuela Gretkowska 26.04.03, 11:51
          Polka mi sie podobala, jest fajna, pelna optymizmu.
          Natomiast inne ksiazki nie, ostatnio czytalam "Sceny z zycia..." nie moglam
          nawet skonczyc(wlasciwie nie chcialam).
    • Gość: Zawalita Re: Manuela Gretkowska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.03, 22:45
      czytałem mniej nudne dzienniki niz "Polka"
    • Gość: kolo Re: Manuela Gretkowska IP: *.crowley.pl 29.04.03, 11:18
      Gretkowska jest zalosna. Taka wyrachowana skandalistka. Duzo spermy,
      lechtaczek, pwlocin, tyle, ze bez sensu, bez taktu, niepotrzebnie. O czym Ona w
      ogole pisze i po co to robi?
      • Gość: ewa Re: Manuela Gretkowska IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 01:21
        Mili moi.
        Na temat MANUELI Gretkowskiej mogę powiedzieć wiele i wiele napisac.
        Po pierwsze każda jej książka jest inna. Po drugie trzeba znać się na religii,
        sztuce, filozofii żeby ją zrozumieć, no cóż nie każdy taką wiedzę
        posiada. "Polka" jest inną ksiązką niż wszystkie, to zabawny, ujmujacy,
        szczery do bólu pamiętnik kobiety w ciąży. Nie dziwię się, że mężczyznom się
        nie podoba w końcu to my rodzimy nie oni. Jeśli oprócz treści szukasz
        czytelniku formy w ksiązce to u niej znajdziesz tak jak Manuela bawi się
        słowem, jak buduje neologizmy, do jakich znaczeń się odwołuję-mistrzostwo w
        tej kwestii polecam "Silikon". Nie jest wcale skandalistką byłam na spotkaniu
        z nią i jest normalną kobietą a że pisze o seksie- wy hipokryci, a jakich wy
        słów używaciw w łóżku???Jest naturalna, prawdziwa i szczera a to że
        piszę "łechtaczka" to co ma napisać? (dzyndzelek???) wulgarni są ludzie ,
        którzy co drugie słowo przeklinają nawet nad tym nie panując.
        Polecam także "Namiętnik" to opowiadania o miłości, związkach, zawodach
        miłosnych i o sexie- bo przecież on chyba istnieje w naszym życiu hm?
        Ok chyba dośc napisałam żeby przekonać tych którzy zastanawiają się czy
        sięgnąć po jej książki.
        Ps chetnie podyskutuję z tymi którzy już coś przeczytali .
        Aha szkoda że nie ma jej już w TV (zakaz występowania) teraz jest
        Persona non Gretkowska (jak powiedział jej mąż)
        pozdrawiam wszystkich gretkowiczów.
        ewa
        • Gość: dortu Re: Manuela Gretkowska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 19:33
          POdzielam Twoje zdanie co do "Polki" i zdecydowanie uważam, że jest to
          najlepsza książka tej autorki. Następna - "Swiatowidz", następna - "Silikon".
          Reszty mogłoby nie być, albo mogłaby je napisać od nowa. Kobieta ma talent
          reporterski, dar obserwacji, cięty język - to widać nie tylko w wymienionych
          pozycjach. Ale nie zgadzam się z Tobą w kwestiach językowych. Doprawdy jest
          dużo subtelnych, choć niekoniecznie anatomicznych ani obscenicznych określeń,
          których można używać pisząc o sprawach alkowy. Znacznie milej się czyta te
          wątki, gdy coś jest niedopowiedziane, coś ukryte. Nie widzę żadnego
          racjonalnego powodu, by kobieta musiała używać słowa "chuj". Jeśli tak mówi w
          rzeczywistości, to nalezy jej tylko współczuć, że ma tak ubogie słownictwo i
          nie potrafi nic subtelniejszego wymyślić - tymczasem narratorka "Podręcznika do
          ludzi", w dużej mierze przecież alter ego autorki, chyba do tego gatunku nie
          należy, skoro połowę książki wypełniają filozoficzno-kabalistyczne dywagacje.
          Jeśli nawet Gretkowska nie jest skandalistką sensu stricto (to znaczy, jeśli
          nie jest JUŻ, bo pewne fakty z jej życia podawane na łamach prasy - jeśli
          dobrze pamiętam, chyba w "Pani" był taki dość spory reportaż - świadczą, że
          kiedyś bardzo lubiła szokowac znajomych obscenicznymi pomysłami) - to chyba nie
          może się powstrzymać od prowokowania. A w moich oczach wulgaryzmy - jeśli nie
          są częścią świata przedstawionego - nie dodają uroku literaturze.
        • coox Re: Manuela Gretkowska 17.08.03, 23:33
          sie zgadzam manuela jest bardzo inteligenta i jej proza
          jest dla myslących inaczej tak w skrócie, nie myślałem
          tak dopóki nie wziąłem się za jej książki.
          Najbardziej podoba mi się seksun i godzilla kto nie wie o
          co chodzi ten kiep.
          Horyzonta trza se rozciągać ot co.
          pozdrawiam
      • Gość: viola Re: Manuela Gretkowska IP: *.acn.pl 04.05.03, 22:19
        Gość portalu: kolo napisał(a):

> Gretkowska jest zalosna. Taka wyrachowana skandalistka. Duzo spermy,
        > lechtaczek, pwlocin, tyle, ze bez sensu, bez taktu, niepotrzebnie. O czym
        Ona w
        >
        > ogole pisze i po co to robi?

To fakt. Żenujące i głupie...
    • free79 Re: Manuela Gretkowska 04.05.03, 22:58
      agata_29 napisała:

> Przeczytałam niedawno "Polkę", bardzo mi się spodobała. Mam pytanie czy
      > reszta jej książek jest podobna, mam zamiar się za nie zabrać, a nie chcę się
      > rozczarować. Agata

Jeśli interesuje Cię grafomania, wulgarność stylizowana na rewolucyjny
      przełom w konwenansach i - całej kulturze, to czytaj sobie Gretkowską. To
      mierna literatura. Choć znam literaturoznawców, którzy wzdychają z zachwytu na
      hasło Gretkowska. Niestety ludzie sądzą, że prowokacje trzeba przyjmowac
      entuzjastycznie, bo jak nie, to jesteś zacofanym głupkiem.
      Pewien krytyk polskiej literatury, znakomity profesor niemiecki, powiedział
      kiedyś o Gretkowskiej: "Żeby powstała dobra literatura nie wystarczą jeszcze
      dwie łechtaczki". Przeczytałam kilka książek Gretkowskiej i nie doszukałam się
      ŻADNYCH literackich walorów, raczej udawanie (i tą irytującą wulgarność, nie
      rozumiem dlaczego słowo CHUJ ma zrewolucjonizowac moje poglądy na sztukę, nawet
      mnie to nie szokuje, raczej śmieszy - ta miernota, ten pseudointelektualny
      bełkot), które to udawanie i tak przez rentgenowskie oko bardziej
      świadomego "rzeczy" czytelnika zostanie rozszyfrowane.
      Ale czytaj co chcesz, to wolny kraj. :-)Pozdrawiam, Free. :-)
      • Gość: sissy Re: Manuela Gretkowska IP: *.icpnet.pl 27.05.03, 14:58
        free79 napisała:

> Jeśli interesuje Cię grafomania, wulgarność stylizowana na rewolucyjny
        > przełom w konwenansach i - całej kulturze, to czytaj sobie Gretkowską. To
        > mierna literatura. Choć znam literaturoznawców, którzy wzdychają z zachwytu
        na
        > hasło Gretkowska. Niestety ludzie sądzą, że prowokacje trzeba przyjmowac
        > entuzjastycznie, bo jak nie, to jesteś zacofanym głupkiem.
        > Pewien krytyk polskiej literatury, znakomity profesor niemiecki,
        powiedział
        > kiedyś o Gretkowskiej: "Żeby powstała dobra literatura nie wystarczą jeszcze
        > dwie łechtaczki". Przeczytałam kilka książek Gretkowskiej i nie doszukałam
        się
        > ŻADNYCH literackich walorów, raczej udawanie (i tą irytującą wulgarność, nie
        > rozumiem dlaczego słowo CHUJ ma zrewolucjonizowac moje poglądy na sztukę,
        nawet
        >
        > mnie to nie szokuje, raczej śmieszy - ta miernota, ten pseudointelektualny
        > bełkot), które to udawanie i tak przez rentgenowskie oko bardziej
        > świadomego "rzeczy" czytelnika zostanie rozszyfrowane.
        > Ale czytaj co chcesz, to wolny kraj. :-)Pozdrawiam, Free. :-)

Popieram w 100%. Ja już normalnie wysiadam, jak widzę tę całą literaturę
        tzw. "postmodernistyczną" :P Im więcej bełkotu, bałaganu i wulgaryzmów tym
        bardziej powinno się to to podobać. A spróbuj powiedzieć, że nie - zaraz na
        ciebie ludzie naskoczą, że jestes pruderyjna, zacofana i się w ogóle nie znasz.
        Hehe.
        • Gość: julka Re: Manuela Gretkowska IP: 217.11.133.* 27.05.03, 15:23
          Bo słowem "postmodernizm" często okleja się najgorsze kicze. Jeśli autor nie
          miał pojęcia o czym pisać, ale za wszelką cenę chciał zrobić wrażenie na
          odbiorcy, jeśli mamy do czynienia z bełkotem i całkowitą pustką, a nieudolność
          zastępuje się "szokowaniem i łamaniem konwencji", wtedy pada słowo-klucz:
          postmodernizm...
          A wracając do twórczości Mamueli: to Mniszkówna po LSD.
    • Gość: Blue Valentine Re: Manuela Gretkowska IP: *.gorzow.mm.pl 29.05.03, 10:57
      Gretkowska sili się na oryginalność, chce być uznawana za czołową skandalistkę
      w naszym polskim piekiełku. Jednak opisywane ekscesy, anatomiczne dziwolągi i
      pseudopodniety zwyczajnie mnie nudzą, by nie napisać - śmieszą. Gretkowska
      jest egzaltowana i banalna, a wszystkich usiłuje przekonać, że jej powieści
      mają w sobie coś więcej niż powierzchowne skandalizowanie. Jeśli ktoś lubi
      faktyczny "pieprzyk" w literaturze, to powinien czytać H. Millera - to jest
      dopiero pisarz! Natomiast Gretkowska udziela się ostatnio w kolorowych
      magazynach dla pań. Tam pasuje doskonale...
      Wiem, może jestem dla tej pani zbyt ostra, ale na studiach miałam zajęcia z
      jej fanem i musieliśmy czytać wszystkie jej "dzieła". Reakcja alergiczna, jak
      widać, pozostała...
      • nowamloda Re: Manuela Gretkowska 28.07.03, 09:39
        Byl na tym forum podobny post jakies ½ roku temu i Gretkowska zostala zszargana
        kompletnie. Ciesze sie, ze tym razem jest wiecej osob, ktorym sie podoba.
        Gretkowska dla mnie to inteligentny humor. Polka jest inna od pozostalych jej
        powoesci, bo bardziej osobista i napisana w formie pamietnika. Wiec jezeli Ci
        soie podobala, to siegnij na poczatek np. po My zdzes emigranty.
        • procenka Re: Manuela Gretkowska 28.07.03, 13:28
          a ja polecam "namietnik"
          i "tarot paryski"

"sceny z zycia malzenskiego' sa takie sobie, opowiadanie jej meza bardziej mi
          sie podobalo, chociaz jej opis sexu analnego - swietny

pozdr
          iza
      • Gość: Imię lub ksywa: Re: Manuela Gretkowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 02:16
        kurwaa, jaki pieprzyk, o czym ty pieprzysz?

po prostu potrafi sie ciekawie poslugiwac jezykiem polskim

jak dla mnie najlepiej w tym kraju obecnie...

Gość portalu: Blue Valentine napisał(a):

> Gretkowska sili się na oryginalność, chce być uznawana za czołową
        skandalistkę
        > w naszym polskim piekiełku. Jednak opisywane ekscesy, anatomiczne dziwolągi i
        > pseudopodniety zwyczajnie mnie nudzą, by nie napisać - śmieszą. Gretkowska
        > jest egzaltowana i banalna, a wszystkich usiłuje przekonać, że jej powieści
        > mają w sobie coś więcej niż powierzchowne skandalizowanie. Jeśli ktoś lubi
        > faktyczny "pieprzyk" w literaturze, to powinien czytać H. Millera - to jest
        > dopiero pisarz! Natomiast Gretkowska udziela się ostatnio w kolorowych
        > magazynach dla pań. Tam pasuje doskonale...
        > Wiem, może jestem dla tej pani zbyt ostra, ale na studiach miałam zajęcia z
        > jej fanem i musieliśmy czytać wszystkie jej "dzieła". Reakcja alergiczna, jak
        > widać, pozostała...
    • Gość: uważny czytelnik Re: Manuela Gretkowska IP: 80.51.244.* 28.07.03, 16:06
      agata_29 napisała:

> Przeczytałam niedawno "Polkę", bardzo mi się spodobała. Mam pytanie czy
      > reszta jej książek jest podobna, mam zamiar się za nie zabrać, a nie chcę się
      > rozczarować. Agata

Nie wiem, nie czytałem w całości żadnej z jej książek.
      • Gość: (gość portalu) Re: Manuela Gretkowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.03, 16:45
        fajnie pisze i fajnych wywiadow udziela.

maslowska tez udziela fajnych wywiadow /ksiazka mi sie nie podobala za bardzo,
        a moze jakos zle do niej podszedlem.../
    • Gość: Cygnus X-1 Re: Manuela Gretkowska IP: *.localdomain / 192.168.21.* 11.08.03, 08:50
      O twórczości tej pani moja opinia zilustrowana cytatem:
      "Jeszcze raz się przekonywamy, jak trudno wyjaśnić człowieka przez organa
      płciowe, wnętrzności i ekskrementy."
      Jan Parandowski
    • Gość: JM Re: Manuela Gretkowska IP: grottger.Fema.krakow.pl:* / 192.168.1.* 23.08.03, 21:48
      My zdies' emigranty - pierwsza i najlepsza, potem to juz pikowanie w dól. Ale w
      My zdies' pare fajnych pomyslow - pułapki na myszy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka