Gość: zarobiona IP: *.aster.pl 27.03.07, 23:07 W tym roku planuję urlop na Sycylii, fajnie byłby przeczytać tam książkę, której akcja toczy się właśnie na Sycylii, co oprócz Ojca Chrzestnego polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EWa Re: Książka z Sycylią w tle IP: *.CNet.Gawex.PL 28.03.07, 00:19 Tak! Tak! Koniecznie Lampedusa i mój ulubiony książę Salina! A potem moze jeszcze Sciascia "Wszystko, co mu się należy " Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 07:58 Bardziej współcześnie - seria kryminałów o komisarzu Montalbano Andrei Camiilleri. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nioma Re: Książka z Sycylią w tle IP: 80.72.33.* 28.03.07, 09:04 Sycylijczyk Mario Puzo Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 09:53 Frances Mayes w "Bella Toskania" opisuje m.in. swoją podróż na Sycylię. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 10:35 Frances Mayes pojechała na Sycylię, aby studiować tam dzieła sycylijskich pisarzy : Lampedusy i Sciasci. Opisała to w książce "A Year in the World", która powinna się po polsku ukazać jeszcze w tym roku, może nawet przed wakacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Książka z Sycylią w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 09:46 zazdroszczę:) To nasze marzenie, ale planujemy dopiero za dwa lata ze względu na nowgo członka rodziny, który ma się dopiero pojawić. Co do ksiażek - Lampedusa koniecznie. A może pochwal sie, jaką wyprawę planujesz? Lecisz? Jedziesz samochodem? Na długo? Strasznie jestem ciekawa. W razie czego pochwal się na priv - jo-asiunka @ gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarobiona Re: Książka z Sycylią w tle IP: *.pl 28.03.07, 11:08 Dziękuję za wszystkie książkowe podpowiedzi!!! To wprawdzie tylko dwutygodniowa wycieczka (bo na samodzielną organizację wyjazdy brak zarówno czasu jak i funduszy) ale to będzie moja podróż poślubna….. Dodatkowo oboje z moim przyszłym mężem nie mieliśmy od trzech lat prawdziwych wakacji, więc już nie możemy się doczekać :) Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 10:06 luigi pirandello andrea camilleri giovanni verga leonardo sciascia Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 10:44 Na podróż (zwłaszcza lotniczą) polecam stary kryminał "Tango November" Johna Howletta - to jest o katastrofie lotniczej na stokach Etny. Czytałam to wiele lat temu, ale w zeszłym roku zabrałam specjalnie w podróż na Sycylię. Lecisz, czytasz o tym samolocie, a tu Etna w dole... Przyznaję, że ta sytuacja sprawiła mi niekłamaną przyjemność, ale ja uwielbiam latać :D A niezależnie od okoliczności - świetnie się czyta, tylko trzeba szukać w antykwariatach. Odpowiedz Link Zgłoś
currrara Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 12:25 Sycylia od środka - Danilo Dolci. Polecam. Nawet wytropiłam Ci ją na allegro: aukcja.onet.pl/show_item.php?item=175585453 Miłych wrażeń z wycieczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Książka z Sycylią w tle 28.03.07, 20:27 Lily Prior "La Cucina". W sam raz nadaje sie na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
julie_bella2001 Re: Książka z Sycylią w tle 01.04.07, 01:24 Kryminal Kim jest Lou Sciortino? Napisal Ottavio Cappellani, a jesli znasz wloski to oczywiscie Nato in Sicilia Enzo Russo.Nie wiem czy wyszlo po polsku... Odpowiedz Link Zgłoś