Gość: jeff IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.05.07, 21:27 co sadzicie o nim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: proust... 10.05.07, 21:39 sądzę, że jego nazwisko powinno się jednak pisać z dużej litery... Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: proust... 10.05.07, 21:47 sądze, ze zdrowy psychicznie to on nie był... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo mini :) Re: proust... IP: *.aster.pl 10.05.07, 22:54 dla pisarza to komplement czy nie? p.s. lubił magdalenki :) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: proust... 10.05.07, 23:47 ale czy na pewno? na pewno nie lubił wkładania paluchów nawet do brudnych szklanek i mieszkał w pokoju wyłozonym korkiem. te szklanki do dziś pamiętam - biedna gosposia. tak to jest, jak człowiek przeczyta biografie pisarza, którego książki uwielbia - już nigdy potem nie jest tak samo. na wszelki wypadek nigdy nie przeczytałam ani biografii ani dzienników t. manna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 01:47 Normalni ludzie, jak każdy inny. Tyle, że - na ogół - dusze twórcze, i - oby jak najwięcej - indywidualiści. Rodzynki w ludzkim cieście. Dlaczego na przykład z 3. Rzeszy, skoro p.Tomaszu Mann mowa, wyemigrowało 2.500 pisarzy, a nie na przykład szewców, urzędników pocztowych i robotników budowlanych? Dlaczego przede wszystkim o tych pierwszych się mówi? Miał rację Jan Szczepański, mówiąc, że aby świat się rozwijał, a może nawet by tylko przetrwał, konieczna jest POLITYKA ukierunkowana na TWÓRCZOŚĆ, INDYWIDUALNOŚCI i POTRZEBĘ DAWANIA. I moim zdaniem bez tego ani rusz! ------- A jeśli chodzi o ich wizerunek jako ludzi, no, na co dzien.. To tak, jak dziecko gapi się w TV i widzi Kwaśniewskiego, a potem Kaczyńskiego czy kogo tam z tych wielkich w polityce. A potem dane mu jest, że pozna tego czy owego. Zobaczy Olka, i co? Taki mały facet, przysadzisty, w miarę sympatyczny. I co? I normalny człowiek. A jak zajdzie do niego do domu, to co - marmury? Ech, ludzie. P.S. Jednak jest regułą, że po poznaniu kogoś z mniej i bardziej wielkich tego kraju/świata, następuje rozczarowanie. Bo widzi się takiego samego człowieka, jak każdy inny, riebionki dorogije;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. mini Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 08:25 Tytuł tej biografii? Szczerze mówiąc, kąpię szklanki w takiej ilości spienionej wody, że nie bardzo mu się dziwię. Czemuż jednak nie odesłał gosposi? I oszczędziłby... Ten korek to on? Pamiętałam, że jakiś pisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: proust... 11.05.07, 08:28 korek to on. gosposia respektowała wszystkie jego dziwactwa. Książka: Céleste Albaret, "Pan Proust", Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h mini Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 08:32 o, jak szybko :) a co Ty tu robisz? ja to chyba szykuję się do pracy :) dziękuję za tytuł Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: proust... 11.05.07, 20:40 ja się szykowałam na szkolenie. sama pojechałam, daleko, autostradą i się nie zgubiłam. tzn z sat-navem pojechałam. i ww sumie to się zgubiłam dwa razy, ale mnie sat- nav znalazł. dlatego droga w tę zajęła mi 50 minut, a wewtę 2 godziny proszę za tytuł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesołe homo Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 21:30 lost highway? :) a ja się przyznaję, że nie znam Prousta, jedynie jakiś fragmencik, W stronę Swanna czy jakoś tak. Dziwaczny facet był. Ale kto nie jest :) Już szukam biografii. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: proust... 11.05.07, 22:21 raczej kurka małgosia zguboina w miejskiej dzungli ;-) biografię bez W poszukiwaniu..? nie wiem, czy warto. mnie najbardziej kręciło dowiadywanie sie, skad sie wzięła Odetta, na kim wzrowoany był Swann, na kim albertyna i skąd ta magdalenka. czyttałam raz 1-7, drugi 1-4, bo te początkowe najbardziej mi się podobają. z wiekiem jednak zmneijszyła mi się tolerancja na dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuug ie opisy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyletanckie homo Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 22:54 Matko Boska, całych siedem tomów? i nie zawaliła Ci się półka? ;) Dobra, Proust ustawił się w kolejce. Może coś wyprzedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutne homo Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:07 patrz aster - to samo, pierunie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo mini :) Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:14 wrr :) smutne to nie ja sam jesteś pierun, Braineater, zrób z nami porządek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 02:02 Co to znaczy dla pisarza to komplement czy odwrotnie??!! Czy wolimy na przykład ludzi wojny, czy Stasiuka, który, wiedząc, ze grozi mu więzienie, zdecydował się nie pójść do wojska, bo miał postawę pacyfisty? To kto tu jest normalny? Świat czy ww. pisarz? Przypomina mi się ksiądz Pirożyński niejaki. Tyn umysł światły rycynzuwał ksiunszki. Ksiunżka, w której były sprawy damsko-męskie, była wg niego be. Ksiunszka, gdzie była wojna, była OK. Moje gratulacje:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo mini :) Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 08:34 Cicho, bo przyjdzie Zdzicho i rozgoni całe towarzycho. Spokojnie, człowieku, nie irytuj się i nie unoś. Nie wiem, jak Ty, ale mnie odpowiadają ludzie inni niż chory świat, a przez to postrzegani czasem za nie bardzo zwykłych. Świrusy (pisarze) są potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Errata Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 21:00 Bez "bo":) Cicho, przyjdzie Zdzicho i rozgoni towarzycho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małe homo Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 22:56 Z "bo" podoba mi się jednak bardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h mini Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:15 szkoda, że nie będzie disputandum. miałem ochotę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homo faber Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:15 NO pewnie, że ten świat jest chory. Ameryka wydaliła Chaplina, ktory obnażał choroby cywilizacji. Jednak na przykład Jan Paweł II nawiązywał w swych symbolicznych zachowaniach do idei Nieśmiertelnego Włóczęgi. Ciekawy też Dalaj Lama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h mini Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:18 A Homo Twist do czego nawiązywał? p.s. nie kradnij mi nicka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Faber Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:21 Homo Twist - tu patrzaj: www.google.pl/search?hl=pl&q=Homo+Twist+&btnG=Szukaj+w+Google&lr= Już zmieniłem nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Kowalski Re: proust... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:29 Jan Paweł II naprawdę nawiązywał do idei największego komika filmowego świata. Zresztą wiadomo, że obydwaj nieśli przesłanie ekumeniczne, humanistyczne, czy jak to tam jeszcze nazywają. B. często nie docenia się artystów... Czyż Chaplin nie był znaczącym na świecie przywódcą duchowym? Dlaczego na przykład niemiecka dyplomacja w USA apelowała do rządu tego państwa o zdjęcie "Dyktatora", a w 3. Rzeszy nie emitowano tego filmu? Dotąd nie wiem, kto dał światu więcej - Papież czy Chaplin. Choć obydwaj bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: proust... 11.05.07, 09:58 Miał kilka nerwic, to pewne. Poza tym chory w rzeczywistości i z urojenia. A jego zwyczaj wynajmowania pokoju hotelowego wraz ze wszystkimi sąsiednimi (piętro wyżej i niżej też), by mu żaden hałas nie przeszkadzał... Odpowiedz Link Zgłoś
jednatakaa Re: proust... 11.05.07, 08:44 Co kto lubi, co kto woli. Podczas studiów był na liście obowiązkowych lektur. Inni się krzywili i dochodzili do strony 30, 40 z wysiłkiem, ja akurat przebrnęłam przez Prousta z najwiekszą przyjemnością i narracja mnie połozyła na kolana.Ale są tacy, co go nie trawią... Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: proust... 11.05.07, 14:34 najlepsza jest : Marcelina Proust zawsze mnie to rozwala!! Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa wiecie wy co... 11.05.07, 23:31 moze i ja mam dyżur, ale chyba pójdę do inne watku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
homo.mini Re: wiecie wy co... 11.05.07, 23:37 Nie idź. Przykro, że zrobił się tu bigos z tego powodu, że Zdzichu lubi się podszywać :/ Ze swej strony przepraszam i znikam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: wiecie wy co... IP: *.aster.pl 11.05.07, 23:41 To podszywanie takie towarzyskie było, i jedynie częściowe wszak;) Mimo to obiecuję, że już nie będę tego robił, jeśli kogo denerwuje. A więc - przepraszam:) Serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa e, nocowy! 11.05.07, 23:50 to był taki żarcik.. ze poziom absurdu podniósł się tak, ze czuje, ze to piątek. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu społecznie Dzień dobry Państwu, IP: *.aster.pl 12.05.07, 02:17 Miłego Weekendu życzy Pucio Pucio Zdzichu Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_prust Re: proust... 15.05.07, 13:36 Wiesz przecież, że ja będę zawsze żył przy niej, jelenie, jelenie, Franics Jammes, widelec. Odpowiedz Link Zgłoś