nextbestthing 20.05.07, 02:14 Czy ktoś z Was kupował książkę/film w amazon.com albo amazon.co.uk? Jak można zapłacić, jeśli się nie ma karty kredytowej? Czy można zrobić przelew z konta bankowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zettrzy Re: kupowanie w amazon 22.05.07, 01:12 ja tam kupuje od paru lat i bardzo sobie chwale - w rzeczy samej, przestalam chodzic do ksiegarn naziemnych w sprawie platnosci, tak mozna sobie podlaczyc konto, ta informacja jest na stronie amazon, trzeba poszukac; polecam te forme platnosci, unika sie procentow mozna takze ustalic sobie wish list, i wybierac pozycje z tej listy, wtedy latwiej jest kontrolowac wydatki (nie ma tego szoku kiedy w ksiegarni przychodzi do placenia i rachunek wypada na pareset dolcow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nextbestthing Re: kupowanie w amazon IP: *.aster.pl 23.05.07, 01:15 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: kupowanie w amazon 24.05.07, 15:15 Kilka lat temu kupiłam na niemieckim amazonie jakąs płyte i wszystko było ok. Jakieś 2 tygodnie temu po latach, zarejestrowałam sie ponownie, również na amazon.de, ponieważ książka (przewodnik niedostępny w Polsce), której poszukiwałam, właśnie tam wyszła najtaniej. Dokonałam rejestracji, wszystko dobrze wypełniłam (znam niemiecki a przynajmniej tak mi się daje;) i wysłałam zamówienie. Trochę dziwił mnie fakt że nie było żadnej weryfikacji danych poprzez kliknięcie np na link od amazon w mailu itp. Ale nic to, napisali że transakcja dokonana, to super. Potem pojawił się mail (oczywiście wylądował w koszu jako spam) ale tylko potwierdzający dokonanie zakupu. Niestety, po kilku dniach zniknął ze skrzynki, być może sama go nawet wywaliłam, ponieważ czyściłam folder spamu i pewnie wtedy popłynął. Po jakimś czasie postanowiłam sprawdzić w historii zamówień, jak się ma mój przewodnik, a tam ... piszą mi że nie ma żadnego zamówienia ! Że nic nie kupowałam w ogóle. Więc skąd był tamten mail od amazon i skąd potwierdzenia zakupu ??? Czym prędzej zadzwoniłam odczywiście do swojego banku zapytać czy ściągnięto mi coś z karty. Niby nie ściągnęli, ale już oczywiście się nieco zdenerwowałam,w końcu podałam numer karty. Zastanawaim się czy jak drugi raz dokonam zamówienia, to nagle nie przyslą mi dwóch książek i nie będe musiała płacić za obydwie (100 zł jedna...). Albo moze znów się powtórzy brak zamówienia ?? Mieliście podobne doświadczenia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: kupowanie w amazon IP: 77.222.224.* 24.05.07, 17:35 dziwne, u mnie wszystko poszło ok. zamówienie, przelew i książki do domu. coś im się może w systemie pokręciło. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: kupowanie w amazon 31.05.07, 15:50 Minęło 6 dni od mojego postu i... dostałam dziś przesyłkę ! :)) Nie wiem jakim cudem piszą że nie było zamówienia, ale niech sobie piszą co chcą, najważniejsze że moj przewodnik mam już w domu! Narobiłam hałasu o nic ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 też mam pytanie 24.05.07, 18:00 Ostatnio szukam usilnie pewnej książki więc weszłam na amazon i znalazłam, tyle tylko, że nie rozumiem pewnej rzeczy. Oóż można kupić książkę nową, powiedzmy za 12 euro, ale obok jest propozycja "used from np.3 euro". To znaczy, że mogę kupić starą za 3 ale i za 10 i za 12? Mam kupić w ciemno? Jaka właściwie jest cena? Pomóżcie, plizzz Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: też mam pytanie 24.05.07, 19:32 Normalnie, jesli ze strony z opisem ksiazki klikniesz na koszyk, to kupujesz w Amazonie po standardowej cenie. Jesli klikniesz na "used and new vailable from..." (to jest link) to dostaniesz liste sprzedajacych (innych niz Amazon, Amazon tu jest tylko posrednikiem) nowe i uzywane ksiazki w roznych cenach, dodajesz do koszyka ktora sobie wybierzesz i te kupujesz od tego sprzedajacego (najczesciej sa to ksiegarnie lub antykwariaty). Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: też mam pytanie 25.05.07, 08:59 staua napisała: > Jesli klikniesz na "used and new vailable > from..." (to jest link) to dostaniesz liste sprzedajacych (innych niz Amazon, > Amazon tu jest tylko posrednikiem) nowe i uzywane ksiazki w roznych cenach, > dodajesz do koszyka ktora sobie wybierzesz i te kupujesz od tego sprzedajacego > (najczesciej sa to ksiegarnie lub antykwariaty). Tylko że jeśli się mieszka w Polsce, to nie można zamawiać tą drogą. Usługa jest ograniczona do określonych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: też mam pytanie 25.05.07, 15:55 Nie mieszkam w Polsce, wiec napisalam, jak jest. Jesli z Polski ta droga zamawiac nie mozna, to problem, na ktory odpowiedzialam, sam sie rozwiazuje - wyboru nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: kupowanie w amazon 25.05.07, 10:15 Dzięki za odpowiedzi, chyba mnie zaćmiło, że nie widziałam, że link jest aktywny. Niestety Polska rzeczywiście nie jest objęta tym rodzajem zakupów... Ale jestem zła, ( tu wymazałam określenie które mi się ciśnie na usta), będę musiała poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: kupowanie w amazon 25.05.07, 12:17 A bezpośrednio od Amazona nie możesz kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: kupowanie w amazon 25.05.07, 15:56 Od tych sprzedawcow czesto mozna kupic taniej, a poza tym niektore ksiazki wyswietlaja sie w Amazon, ale Amazon ich nie sprzedaje i tylko od nich mozna kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: kupowanie w amazon 25.05.07, 19:55 Pewnie, że mogę, tylko chciałam kupić więcej tytułów tego samego autora. Jedna nowa kosztuje np. 40 euro, a używana np. 3-6. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: kupowanie w amazon 31.05.07, 14:35 Popatrz na link reklamowy, który się pojawił na tym forum. Piszą, że można przez nich zamówić książki z Amazon Marketplace (czyli właśnie te "New and used from...") Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: kupowanie w amazon 31.05.07, 21:13 z tymi uzywanymi uwazaj - Amazon nie zamieszcza dokladnego opisu egzemplarza, a takowy moze byc w dosyc ciekawym stanie; uzywane ksiazki lepiej kupic przez Barnes & Noble, przynajmniej napisza ze np. dwie strony sa rozdarte i sklejone tasma, a strona 33 od konca jest wydrukowana co drugie slowo ;) poza tym, podaja przeciez kto to sprzedaje, wiec zawsze mozesz skontaktowac sie ze sprzedawca bezposrednio; wiekszosc uzywanych ksiazek pochodzi z antykwariatow, a takowe bardzo czesto maja swoje wlasne strony w internecie, no i oczywiscie numer telefonu oraz adres naziemny, wiec mozna sie z nimi skontaktowac na wiele sposobow Odpowiedz Link Zgłoś