Gość: Biedrona IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 12:52 Napiszcie prosze co sądzicie o tej książce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szecherezada Re: Mały Książe 11.12.01, 20:41 maly ksiaze to ksiazka, ktora odmienila moje zycie, czytalam ja setki razy, po polsku, po angielsku(niezly absurd co?) i po francusku, mysle, ze zawiera co najmniej tyle wzorcow postepowan, co dekalaog, ale jest bardziej ludzka, wspolczesna i bardziej "kochana", choc smutna, to przynosi nadzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Mały Książę w oryginale IP: 217.11.141.* 11.12.01, 20:50 galeb.etf.bg.ac.yu/mp/mp/pp.html Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Mały Książę w oryginale 11.12.01, 21:36 Gość portalu: Kaja napisał(a): > <a href="http://galeb.etf.bg.ac.yu/mp/mp/pp.html">galeb.etf.bg.ac.yu/mp/mp/pp.h > tml</a> a ja niestety nie umiem po francusku... a o ksiazce moge powiedziec tyle, ze jest po prostu piekna. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze Re: Mały Książe 11.12.01, 21:44 Jest to jedna z tych nielicznych ksiazek, ktora - jesli ja 'dobrze' przeczytasz - pojdzie za Toba wszedzie. Pozdrawiam, mk. PS. republika.pl/oskarm/ksiazka/ksiazka.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gollum Re: Mały Książe IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.01.02, 16:55 Mały Książę jest calkiem przyjemny, ale tylko na raz. Sa lepsze, moze mniej natchnione i pelne prawd czy moralow ksiazki, np. Wladca Pierscieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: Mały Książe IP: *.net.bialystok.pl 17.12.01, 16:00 A cóż można powiedzieć o czymś tak cudownym? To była chyba jedyna lektura- oprócz "Kamieni na szaniec"- którą czytałam z przyjemnością. Do dzis znam mnóstwo cytatów, choć minęły 4 lata. To magiczna książka. A czy może ktoś czytał...jakby to ująć... drugą część? Ukazała sie jakiś rok temu, ale jeszcze nie spotkałam się z nią. Zapewne beznadziejna, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomciob Re: Mały Książe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 15:17 Witam wszystkich (a Biedronę w szczególności - co za zbieg okoliczności) Taka piękna mała książeczka. Piękna bo napisana językiem najprostszym z możliwych. Bezpośrednim, konkretnym, każde słowo znaczy w niej to co naprawdę znaczy bez żadnych podtekstów. Siłą Małego Księcia są słowa, a właściwiej bezpośredniość ich znaczeń. Tam kocham znaczy kocham, przyjaciel to przyjaciel, a łzy to smutek po stracie kogoś naprawdę bliskiego. Głównym i najważniejszym tematem Małego Księcia jest oczywiście miłość. Miłość rozumiana bezpośrednio i jednoznacznie jako bycie z kimś. Są w Małym Księciu ludzie ze swoimi wszystkimi sprawami i jest pytanie: która z tych spraw jest dla mnie najważniejsza. Mały Książę nie ma problemu z odpowiedzią na to pytanie. Najważniejsza dla niego Róża ma tylko cztery kolce do obrony przed światem. Dla niej naprawdę warto żyć. Gdybym miał wybrać książkę tę jedną jedyną, którą muszę wziąć na bezludną wyspę miałbym tylko jeden problem: zabrać Biblię czy Małego Księcia. Najpewniej rzuciłbym monetą. Pozdrawiam. (tomciob) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedrona Re: Mały Książe IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 10:07 Dziękuje Ci pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenko Re: Mały Książe IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.12.01, 16:31 Mały ksiaze jest to ewenement jedyny w swoim rodzaju dla kazdego bez wzgledu na wiek. Czytałam ja mając -nascie lat, potem czytalam moim dzieciom gdy były w wieku przedszkolnym, teraz i ja i one wracamy do niej systematycznie. Czytając ją dziesiątki razy ma się wrażenie że czyta sie po raz pierwszy. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedrona Re: Mały Książe IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 10:13 Przepraszam, wszystkim Wam dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mram Re: Mały Książe 14.01.02, 05:40 A ja dziękuje wszystkim co tutaj... po przeczytaniu Waszych wypowiedzi do skromnej mej biblioteczki zajrzałem a tam Księcia nie ma tyle przeprowadzek, tyle zabiegania musiał zginąć... księgarnie mam 3/5 metra od swojej pracy łatwo nadrobić może kto jeszcze napisze co...? bo to piękne takie niemal jak sam... może. Odpowiedz Link Zgłoś
poomerang Tylko nie dajcie sie nabrac... 20.03.02, 08:58 Tylko nie dajcie sie nabrac na niejakiego "Malego Ksiecia odnalezionego" autorstwa niejakiego Davidtsa (czy cos takiego). Jest to niby ciag dalszy, ale czegos rownie PUSTEGO nie znajdziecie w calej literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 a nikt z was sie po prostu zwyczajnie... IP: *.lightspeed.com.sg / 10.25.1.* 20.03.02, 09:09 nie poplakal czytajac go? plakalem gdy odchodzil jak mialem 3 lata i sluchalem mamy siedzac jej na kolanach lza sie kreci gdy czytam mojemu synowi a minelo 36 lat... malo sie zmienia gdy sie ma do czynienia z doskonaloscia nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
vwdoka Re: Mały Książe 20.03.02, 11:35 Można napisać tylko jedo, JEST BOSKA! Pozdrawiam, vwdoka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzymałp Odmienne zdanie IP: 195.116.167.* 20.03.02, 15:12 Osmiele sie mieć odmienne zdanie o " Małym Księciu". Mały Ksiąze jest dla mnie jeszcze jedną książką... jak to nazwać, żeby nie urazić? Chodzi o to, że są takie książki,jak na przykład " modlitwa żaby" de Mello, które pełne sa bardzo banalnych prawd, zalatuja moralizatorskim smrodkiem i podaja gotowe recepty na życie. Wszystko to podane jest na tacy, za pomoca bardzo prostych, zbyt prostych, czytelnych dla każdego alegorii. Tu nie ma miejsca na myślenie, na zastanawianie się, własna interpretacje zdarzeń. To są stosy " złotych myśli" i " mądrości zyciowych". Osobiście wolę książki, które nie mówią aż tak wprost. Do powyższych zaliczyła bym równiez " Alchemika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly.k Re: Odmienne zdanie IP: *.BrockU.CA 20.03.02, 16:29 Widzisz, wszystko zalezy od tego, kiedy sie do tej wody wchodzi *po raz pierwszy*. Pozdrawiam, mk. PS. W 'Malym Ksieciu' nie znalazlem stosow madrosci zyciowych. Moze nie umiem szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżymałp Re: Odmienne zdanie IP: 195.116.167.* 20.03.02, 16:58 Oj, cos takiego pamiętam : że najważniejsze jest niewidoczne dla oczu ( prawda, ale co za banał) i że przyjaciela sobie trzeba oswoić- co to jest jak nie " mądrości życiowe"? A pierwszy raz ( i jedyny ) czytałam małego księcia w ósmej klasie.Za późno chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Odmienne zdanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.03.02, 11:12 Czytam mojej 5-letniej córce, uwielbia ją. Sama też słucha na kasetach w wykonaniu Krzysztofa Kołbasiuka. Odpowiedz Link Zgłoś