Dodaj do ulubionych

inspiracje literackie w reklamie 2

IP: *.sti.net.pl 03.07.03, 17:00
Sluchajcie-potrzebuje Waszej pomocy:)Licze ze macie lepsza pamiec ode mnie i
mi pomozecie.Potrzebuje zebrac kilka przykładów na wykorzystanie motywów
literackich w reklamie.Moga byc przyklady z reklam starych ,np.posctac
Zabłoby w reklamie piwa....Prosze-kliknijcie:)
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: inspiracje literackie w reklamie 2 03.07.03, 17:57
      hmmm
      wątki biblijne, chociażby ostatnio koszmarna reklama wody jurajskiej z Adamem i
      Ewą
      bajki - ostatnio Kopciuszek i Krolewna Sniezka w reklamie jakiegos proszku
      (chyba E)
      kiedyś tam Pollena 2000 i Kiemlicze (? sorry, nie przebrnalem przez Potop)
      z "Ojciec, prac?"

moze jeszcze cos wymysle
      • Gość: tomciooo Re: inspiracje literackie w reklamie 2 IP: *.sti.net.pl 03.07.03, 21:59
        dzieki:)
    • Gość: juna Re: inspiracje literackie w reklamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 01:07
      Przed wyborami prezydenckimi Mazowiecki był "reklamowany" przy użyciu
      okładki "Pana Tadeusza" i tekstu z offu "Już Mickiewicz wiedział..." Troszkę
      dziecinne.
      • Gość: ulka Re: inspiracje literackie w reklamie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 23:07
        Ktoś tu wspomniał wątki biblijne, więc natychmiast przychodzi mi na myśl,
        reklama, która kilka lat temu mną wstrząsneła: mężczyzna w stroju babilońskiego
        kapłana trzyma w ręku dachówkę (cegłę? pustak?) i podpis: "Z nami zbudowanoby
        wieżę Babel- Ytong". I druga reklama, bardzo moim zdaniem dobra: stary Indianin
        przed wigwamem, za nim rozległa preria, podpis (nadpis konkretnie): "Leetvo,
        ojczyzno moja". W ogóle Lee miało wtedy świetną kampanię, ale reszta mało
        literacka, np. W murowanej piwnicy tańcowaLee zbójnicy (zdjęcie adekwatne). No
        i ostatnio reklama jakiejś firmy produkującej przetwory (Pudliszki?): na
        billboardzie wielka truskawa, podpis: Opowieść o prawdziwym owocu. To na razie
        wszystko, pozdrawiam, a o czym piszesz, że potrzebne Ci te informacje?
    • opeongo Re: inspiracje literackie w reklamie 2 07.07.03, 13:43
      z Potopu byl jeszcze Roch Kowalski. Tez reklama Polleny 2000.
      Ale nie pamietam o co chodzilo :(
    • Gość: bruno Re: inspiracje literackie w reklamie 2 IP: 217.11.133.* 07.07.03, 14:05
      Sprzed kilku lat reklama kleju Atlas z Krzyżakami idącymi na bitwę i
      śpiewającymi "O tamdaradei!" - bardziej jednak było to nawiązaniem do filmu
      Forda, ale jednak pośrednio Sienkiewicz.
      Również starawa reklama, ale moim zdaniem - cudo.

Lasem idzie jakiś starzec, gościńcem nadjeżdżają konni i jeden z nich pyta:
      - A kimżeż Wy jesteście?
      - Jam jest Jurand ze Spychowa!
      - Ale nam powiadali, że Krzyżacy was oślepili
      - Tak, to prawda ale ja wracam z kliniki okulistycznej Korvity.

Przytaczam dialogi, bo reklama funkcjonowała krótko i chyba tylko na
      regionalnej. Pokręciło mnie ze śmiechu...
    • Gość: lupus.lupus Re: inspiracje literackie w reklamie 2 IP: kennex:* / 10.0.3.* 07.07.03, 14:29
      bardziej filmowa niż literacka-jakiś proszek do prania jest reklamowany w rytm
      walca z "Nocy i dni" ( pięknego zresztą )
      • Gość: lupus.lupus Re: inspiracje literackie w reklamie 2 IP: kennex:* / 10.0.3.* 07.07.03, 14:33
        W rytm..co ja plotę..w takt :)
        • brunosch Noce i dnie 10.07.03, 12:29
          Tak, facet wkłada śnieżnobiałą koszulę i zachwycony wchodzi do bajorka po
          nenufary
    • xkropka Re: inspiracje literackie w reklamie 2 07.07.03, 14:54
      Na pewno w jakiejs reklamie ktos uzyl monologu Hamleta. Ale gdzie to bylo, to
      juz nie pamietam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka