Gość: Basia IP: *.acn.waw.pl 27.07.03, 00:01 Ja najbardziej chyba śmiałam się przy "Trzech panów w łódce nie licząc psa". A wy? Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucja2003 Re: Książki do śmiechu 27.07.03, 00:03 "Lesio" Chmielewskiej - można skonać. I jeszcze "Całe zdanie nieboszczyka", jak kopała szydełkiem w lochu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Książki do śmiechu IP: 80.48.165.* 27.07.03, 22:44 Z tytulow pani Chmielewskiej dodalabym "Harpie" - przkomiczne postacie zrzedliwych, klotliwych ciotek. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkamarkotka Re: Książki do śmiechu 08.04.04, 14:00 I jeszcze Romans Wszechczasow i Niebianska Krowa Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kat Re: Książki do śmiechu IP: *.icpnet.pl 29.02.04, 22:47 "Kościarz" Luke'a Rhineharta i "Dwanaście krzeseł" Ilfa i Pietrowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Książki do śmiechu IP: *.lodz.mm.pl 27.07.03, 10:45 przy "Mikołajku" :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
komandor0 Trzech panów 27.07.03, 14:19 to najlepsza humorystyczna książka jakapowstała. To wzorzec, elementarz poczucia humoru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Trzech panów 27.07.03, 17:30 jest kilka, do łez przy Poczcie literackiej i Rymowankach Szymborskiej, przy Mikołajku, chociaż Mikołajek na wakacjach nie jest już taki śmieszny, usmiechałam się przy Buszującym w zbożu i przy Buddzie z przedmieścia Hanifa Kureishi, zabawna jest powieść What Men Think about Sex, ale jest chyba jeszcze nie przetłumaczona, do nabycia w Empiku, na wakacje w sam raz, oczywiście wszystkie Pamiętniki Adriana Mole'a i Bart Simpson's Guide to Life, przygody Tytusa, Romka i A'Tomka to chyba klasyka, dopiszę tytuły, jeśli coś mi się jeszcze przypomni, pozdrawiam, loki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Książki do śmiechu IP: *.chello.pl 27.07.03, 21:58 "Zapiski na pudełku od zapałek" Umberto Eco (za dosłowność tytułu nie ręczę). Dowcipne felietony o absurdach współczesnego świata np. Dlaczego leki na wstydliwe choroby mają nazwy wprost sugerujące chorobę którą leczą? Dlaczego Indianie w western'ach zawsze są skończonymi pierdołami? itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lucja2003 Re: Książki do śmiechu 27.07.03, 22:18 Książki Małgorzaty Musierowicz są momentami bardzo zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Książki do śmiechu 27.07.03, 22:24 zapomniałam o Rzeczpospolitej od płota do płota Skoczylasa i Beresia, zupełnie niepoważna :-) loki Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: Książki do śmiechu 28.07.03, 08:55 Dodam od siebie "Kongres futurologiczny" i "Dzienniki gwiazdowe" Lema. List otwarty "Ratujmy kosmos" - toż to coś przecudnego!A profesor Dońda, który miał dwie i pół matki, a być może ojcem jego był żabą? A historia pana, który mógł stworzyć Kosmos lepszym, ale go komary gryzły i nie dopilnował maszyny dziejosprawczej? A druga, o naprawianiu historii powszechnej? A ta historia o podróży kosmicznej, podczas której Tichy wyroił sobie historię swego rodu? I inną, podczas której on sam w postaci dwojga dzielnych dzieci uratował siebie wielopostaciowego przed zagładą? Znacie? To przeczytajcie raz jeszcze w wakacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inn Re: Książki do śmiechu IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 09:38 P.G. Wodehouse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książki do śmiechu IP: 195.216.116.* 28.07.03, 09:39 Moje stałe i niezmienne rozśmieszacze to: Szaman morski - Karol Olgierd Burchardt Zwariowana łódka - Farley Mowat (np. Obiezyświat , Prószyński) Człowiek który napisał ksiązkę - Erik Tarloff (Wyd. Litercakie, seria z globusem) Zapiski z małej wyspy - Bryson (Zysk - Kameleon) Wilt, Alternatywa wg Wilta, Odjazd wg Wilta - Tom Sharpe (Zysk - Kameleon) Kompleks Portnoya - Philip Roth Pozdrawiam!!!:-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Książki do śmiechu IP: 217.11.133.* 28.07.03, 11:56 Czy wiesz, kto ostatnio wydał Zwariowaną łódkę? Szukam tej książki od lat (moją ktoś mi ukradł, a jest prześwietna), Prószyński wydał w 1992, śladu po niej nie ma nawet w wydawnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książki do śmiechu IP: 195.216.116.* 28.07.03, 12:21 Witaj Bruno!!! Ostatnio to niestety Prószyński w tym 1992 roku. Ale ksiązka pojawia sie na allegro.pl albo w antykwariacie antykwariat.literacki.com za kilka dosłownie zł. Ostatnio pozyczyłam mój egz. znajomym i zanim mi oddali przeczytali 3 razy - nie mogąc się oderwać i smiejąc sie wielokrotnie przy tych zabawnych scenach. Tak więc życzę owocnych poszukiwań. zdarza się tez że "Zawiowana..." trafia do tzw. tanich księgarni. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Książki do śmiechu IP: 212.106.6.* 02.02.04, 16:20 Jest teraz w taniej ksiazce na Koszykach! za grosze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareh Re: Książki do śmiechu IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.04.04, 03:05 Wpadlem tu przypadkowo. Czy czytasz tylko ksiazki o wodzie? A co z "Konopielka"? Chociaz prawde mowiac tam tez jest woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Książki do śmiechu IP: 81.210.22.* 28.07.03, 11:07 Autostopem przez galaktykę Adamsa (trylogia w pięciu częściach). Już wstęp powoduje przejście do pozycji lekko horyzontalnej w paroksyzmach śmiechu, a dalej jest jeszcze lepiej... Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Książki do śmiechu IP: 217.11.133.* 28.07.03, 11:54 Wolę Restaurację na końcy Wszechświata. No ale "cześć i dzięki za ryby!" stało się rytualnym pożegnaniem na koniec każdej imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Douglas Adams IP: 81.210.22.* 28.07.03, 11:58 Witam... Miałem na myśli całą trylogię w pięciu częściach, ale rzeczywiście mogłem zostać źle zrozumiany...:-) Douglas Adams napisał jeszcze 2 dobre humoreski detektywistyczne "Holistyczna agencję detektywistyczną" oraz "Długi, mroczny podwieczorek dusz"... Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Książki do śmiechu IP: *.net.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 13.04.04, 13:29 Autostopem przez galaktykę, to lektura obowiązkowa dla tych, którzy lubią się pośmiać. Ale uwaga nie powinno się tego czytać w miejscach publicznych, wygląda sie dośc dziwinie, zarykując sie śmiechem i wykręcają na wszystkie strony. Książka jest genialna!!! polecam również popularnego ostatnio Eduardo Mendoze i jego zwariowane "Przygody fryzjera damskiego", no i oczywiście "Paragraf 22" Helera, momentami też śmieszy - aczkolwiek jest to specyficzny rodzaj żartu, często bliski czarnego humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino73 Re: Książki do śmiechu IP: *.mofnet.gov.pl 28.07.03, 12:01 12 krzeseł - i.ilf, e.pietrow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Książki do śmiechu IP: *.lodz.mm.pl 28.07.03, 12:13 Gość portalu: dino73 napisał(a): > 12 krzeseł - i.ilf, e.pietrow tak, jasne! moje rosyjskojęzyczne koleżanki (dla których to lektura obowiązkowa w szkole) powątpiewały, czy polski przekład może w pełni oddać klimat, wszystkie żarty i gry językowe, ale moim zdaniem, udało się pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
beember Re: Książki do śmiechu 28.07.03, 12:18 Terry Pratchet- wszystko z Discworld. Przygody dobrego wojaka Szwejka-Haszka Pociagi pod specjalnym nadzorem-Hrabala,niektore sceny Ogolnie klimat czeskich pisarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewmpre Re: Książki do śmiechu IP: *.acn.waw.pl 28.07.03, 12:33 Szalone życie Rudolfa J. Fabickiej. Podobno powstaje druga część. Super!! Odpowiedz Link Zgłoś
irysek1 Re: Książki do śmiechu 28.07.03, 13:11 "Wakacje z moją ciotką" Graham Green wydal kiedys Prószynski, czytali ją w Trójce: Pokora Wojciech i Kwiatkowska jako ciotka... I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clevera jest juz IP: 80.51.242.* 13.04.04, 21:54 2 czesc "Swinskim truchtem" juz w ksiegarniach Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: no przecież :) 28.07.03, 14:46 hm :-) za szybko system wysłał wiadomość no przecież: Don Kichot Misreadings Umberto Eco, nie znam polskiego tytułu Opowieści kosmikomiczne Italo Calvino fragmenty Mistrza i Małgorzaty Changing Places (Zamiana miejsc)i The British Museum is Falling Down (Muzeum brytyjskie w posadach drży) Lodge'a Lucky Jim (Jim Szczęściarz)Kingsleya Amisa Catch 22 (Paragraf 22) My Beautiful Laundrette Hanifa Kureishi, polskiego tytułu nie znam Bajki robotów Lema opowiadania Donalda Barthelmego, tytuł chyba 40 opowiadań miłej lektury, loki :-)) opowiadania Lost in the Funhouse Johna Bartha, nie znam polskiego tytułu Odpowiedz Link Zgłoś
czarowny_kwiecien Re: no przecież :) 29.07.03, 13:51 mietowe_loczki napisała: > My Beautiful Laundrette Hanifa Kureishi, polskiego tytułu nie znam "Moja piekna pralnia", tak przetlumaczono tytul filmu Frearsa. Ja wole "Pralnia, moja milosc" :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Książki do śmiechu 28.07.03, 14:59 Cala seria o Mikolajku:-)))) Wyborna!! dzierżbór! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Książki do śmiechu 28.07.03, 18:25 dziad_borowy napisał: > Cala seria o Mikolajku:-)))) Wyborna!! > dzierżbór! pisalim, pisalim :-))) borze liściasty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Fakt, przepraszam:-)) 29.07.03, 10:54 ps. jakże uroczy nick:-))) dzierżbór!! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Fakt, przepraszam:-)) 29.07.03, 16:22 dziad_borowy napisał: > ps. jakże uroczy nick:-))) > dzierżbór!! [Katarzyna Iwanowna oblała się rumieńcem] ależ zewzajemnie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria0 Re: Fakt, przepraszam:-)) 29.07.03, 17:09 "Fioletowa Krowa" - wiersze poetow anglojezycznych w tlumaczeniu i wyborze Stanislawa Baranczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
uszata_skarpetka od Mikołajka do Załuckiego 04.02.04, 18:01 cała seria o Mikołajku, "Lesio" Chmielewskiej, "Kpiny i kpinki" Załuckiego, książki Carrolla- doskonałe poczucie humoru autora, choć książki nie stworzone by śmieszyć, Musierowicz też :)))....jak mi się cos przypomni to dopiszę ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dortu Re: Książki do śmiechu IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 19:36 W tej chwili przypominam sobie następujące: na pierwszym miejscu "Szwejk" Chmielewskiej - prawie wszystko, najbardziej "Lesio", "Pafnucy", "Autobiografia" Samozwaniec - obszerne fragmenty "Marii i Magdaleny", kilka zbiorków opowiadań np."Tylko dla kobiet" i "Tylko dla mężczyzn" Borchardta - prawie w każdej książce kilka śmiesznych opowiadań, najlepsze w "Znaczy Kapitanie" i "Krążowniku spod Samosierry" Pruszkowskiej "Przyślę Panu list i klucz" Zientarowej "Wojna domowa" antologia humoru żydowskiego "Przy szabasowych świecach" (opr.H.Safrin) a także : liczne fragmenty "Jeżycjady" Musierowicz, niektóre wątki z wiedźmińskiej sagi Sapkowskiego (zwłaszcza z 2 pierwszych części) Kiedy byłam młodsza, śmieszył mnie Wiech, ale ostatnio jakoś po niego nie sięgałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kami Re: Książki do śmiechu IP: *.mediacom.pl 28.07.03, 21:24 Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcą się dobrze bawić, książki K. Makuszyńskiego. Są wyśmienite!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich miłosnikow literatury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueBerry Re: Książki do śmiechu IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 29.07.03, 12:26 ja zdecydowanie kiedys obsmiewalam sie z ksiazek Chmielewskiej. co tam obsmiewalam - ryczalam dzikim rykiem jak lachotany osiol. cos takiego przydazylo mi sie rowniez podczas lektury: niektore opowiadania Sapkowskiego, Dobry Omen Pratchett i Gailman niektore czesciach Swiata Dysku Pratchetta I ty mozesz uratowac ludzkosc rowniez tego autora Skutki uboczne i Wyrownac rachunki Woody Allen Wykonczymy wszystkich obrzydliwcow Boris Vian Malomownosc Lady Ann - zbior opowiadan jakiegos angielskiego pisarza ktorego nazwiska teraz nie pomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Książki do śmiechu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 15:50 ostatnio chichałam się przy trylogii uniwersyteckiej Lodge'a. A poza tym Irving, np. Hotel New Hampishire Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek1976 Re: Książki do śmiechu 29.07.03, 18:19 Poza wieloma wyzej wymienionymi, polecam jeszcze goraco Geralda Durrella - przede wszystkim "Moja rodzina i inne zwierzeta" oraz "Moje ptaki, zwierzaki i krewni"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Książki do śmiechu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.07.03, 20:39 Serafina i kochankowie Nepomuckiej V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JIM Re: Książki do śmiechu IP: *.il.waw.pl / 10.0.20.* 30.07.03, 10:55 Małomówność lady Anny - Saki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniaczytania Re: Książki do śmiechu IP: 193.187.38.* 30.07.03, 12:42 Mnie bardzo ubawila ksiazka Grishama "Uciec przed swietami" Smialam sie prawie do lez. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Książki do śmiechu 30.07.03, 12:53 "Moralność pani Dulskiej" G. Zapolskiej, "Maleńkie lato" S. Mrożka, "Pamiętnik pani Hanki" T. Dołęgi - Mostowicza, "Lesio" J. Chmielewskiej, "Sekretny Dziennik Adriana Mole'a, lat 13 i 3/4" i "Bolesne dojrzewanie Adriana Mole'a" S. Townsend, "Duma i uprzedzenie" J. Austen, cała seria "Mikołajków" Sempe i Gosciny. Wszystkie gorąco polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Książki do śmiechu 05.08.03, 13:04 Dla mnie też "Trzech panów w łódce(nie licząc psa)". Ale już "Trzej panowie na rowerach" to spore rozczarowanie - chociaż "momenty były - maaasz". Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: Książki do śmiechu 05.08.03, 13:29 1. "Maria i Magdalena" M. Samozwaniec (chyba już nikt tak nie napisze :o( ) 2. "Z pamiętnika bywalca" Zaruba (chyba tylko w antykwariatach) 3. "Bridged Jones" -obie- zrywam boki przy jej pogrzybkowych odlotach (już mi się przypomina :DDDDDD aż się cała pomarszczyłam) 4. Chmielewska: zwłaszcza za " całe zdanie nieboszczyka" i "wszyscy jesteśmy podejrzani" Odpowiedz Link Zgłoś
monia___ Re: Książki do śmiechu 15.08.03, 22:34 amoniak2 napisała: > 1. "Maria i Magdalena" M. Samozwaniec (chyba już nikt tak nie napisze :o( ) ja tez polecam ksiazki Magdaleny Samozwaniec. sa swietne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Książki do śmiechu IP: 213.76.10.* 11.08.03, 23:54 Kiedyś radiowa Trójka ogłosiła plebiscyt na najśmieszniejsze książki.Czy ktoś może zna wyniki? Na mojej prywatnej liście na pierwszym miejscu jest Trzech panów w łódce(kiedyś chciałam to czytać karmiąc dziecko piersią ale Maleństwo było zbyt wystraszone moimi ciągłymi wybuchami śmiechu). Z niewymienionych tutaj książek polecam Guareschiego serię o Don Camillu i 4 książki Billa Cosbiego (Dziecinstwo , Miłość i małżeństwo, Być tatą, Czas leci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmartini Re: Książki do śmiechu IP: *.acn.waw.pl 12.08.03, 12:22 Polecam wątek założony przez Imbira pt. "Najśmieszniejsze jakie polecam", ostatni wpis był w kwietniu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=173465 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mad Max Re: Książki do śmiechu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.03, 20:03 Jako dziecko to uśmiałem się przy "Mikołajku", wszystkie. Jako młodzian to przy "Lesio" a dorosły to przy "Lekcje tańca dla..." Hrabala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Musierowicz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.03, 22:09 "Brulion bebe" nie pamiętam jak to się pisało. gdy Bernard żeromski wisi przed dyrektorem i ten sam skład na wywiadówce! ryczę ze śmiechu! "Kraina Chichów"- na fizyce czytałam fragment w którym scena miłosna zostaje pzrerwana telefonem mamusi pytającej czy bohater kupił ciepłe majtki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 90533 Re: Książki do śmiechu IP: *.tychy.net.pl / 10.10.54.* 12.08.03, 22:17 "Mikołajek","Piotrek zgubił dziadka oko, a Jasiek chce dożyć spokojnej starości" Odpowiedz Link Zgłoś