Gość: Syrenka IP: *.abnamro.com 31.07.01, 22:25 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meander Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 192.168.0.* / *.wimbp.zgora.pl 05.10.01, 10:59 "Taka piękna żałoba" - piękna, jak wiele pozornie niepięknych reczy w świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imbir Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 193.227.223.* 08.10.01, 08:48 Postrzyżyny - nie zapomnę tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr B. Re: Bohumil Hrabal IP: *.unitel.com.pl 09.10.01, 09:40 "Postrzyżyny". Uwielbiam stryja Pepina i "zabijaczkę" czyli świniobicie, wejście na komin, motocykl "Laurent & Clement" i kiedy mały Lolan pytał - gdzie są moje baranki... można opowiadać i opowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleena Re: Bohumil Hrabal IP: *.opole.dialup.inetia.pl 09.10.01, 20:02 A ja najbardziej kocham "Obsługiwałem angielskiego króla". To taka śmieszno- gorzka opowieść o życiu, dorastaniu... Ha! Pochwalę się: parę lat temu, gdy byłam w Pradze wybrałam się do ulubionej hospody Hrabala "U zlateho tygra" i On tam był! Mam książkę z dedykacją i strzegę tej knihy jak oka w głowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr B. Re: Bohumil Hrabal IP: *.unitel.com.pl 10.10.01, 11:36 Gość portalu: aleena napisał(a): > Mam książkę z dedykacją i strzegę tej knihy jak oka w głowie. > Pozdrawiam Zazdroszę Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 172.16.3.* 15.01.02, 15:15 Gość portalu: imbir napisał(a): > Postrzyżyny - nie zapomnę tego filmu. Ale miało być o prozie, a nie o filmach. Zapraszamy na forum kino i telewizja. Chociaż rzeczywiście wszystkie filmy Menzla wg. Hrabala są świetne. Zwłaszcza Pociągi pod specjalnym nadzorem i Postrzyżyny, ale to naprawdę rozmowa na inne forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAWALITA Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 15:16 Czytałem "Pociągi..." i "...... samotność"-coś po tych książkach zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy 16.01.02, 10:11 A mnie zafascynował "Czuły barbarzyńca"- najbardziej niezwykła biografia. I oczywiście "Taka piękna żałoba"- cudowna opowieść o dzieciństwie. Ostatnio czytałam "Listy do Kwiecieńki" i chyba lepiej rozumiem Czechów. Chciałabym przeczytać Hrabala po czesku, bo w tłumaczeniu traci się wiele, co zauważyłam właśnie w "Listach do Kwiecieńki" - czytałam je także w oryginale, ale moja znajomość czeskiego jest za mała, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 195.117.114.* 09.03.02, 13:21 wlasnie skonczylem czytac 'sprzedam dom w ktorym nie chce juz mieszkac'. bardzo lubie to jego niby wesole, a jednak smutne pisanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysia200 Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 217.153.19.* 04.05.02, 17:56 zbyt glosna samotnosc to jedna z najlepszych ksiazek mego zycia.ten jezyk....o rany,naprawde robi gigantyczne wrazenie. co najciekawsze dla mnie to ze w przeciwienstwie do np kundery kazda ksiazka ma swoj klimat ale nie jest na jedno kopyto. ps polecam Bambini di Praga mega! Odpowiedz Link Zgłoś