Dodaj do ulubionych

Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy.

IP: *.abnamro.com 31.07.01, 22:25
Obserwuj wątek
    • Gość: meander Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 192.168.0.* / *.wimbp.zgora.pl 05.10.01, 10:59
      "Taka piękna żałoba" - piękna, jak wiele pozornie niepięknych reczy w świecie...
    • Gość: imbir Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 193.227.223.* 08.10.01, 08:48
      Postrzyżyny - nie zapomnę tego filmu.
      • Gość: Piotr B. Re: Bohumil Hrabal IP: *.unitel.com.pl 09.10.01, 09:40
        "Postrzyżyny". Uwielbiam stryja Pepina i "zabijaczkę" czyli świniobicie,
        wejście na komin, motocykl "Laurent & Clement" i kiedy mały Lolan pytał - gdzie
        są moje baranki... można opowiadać i opowiadać.
        • Gość: aleena Re: Bohumil Hrabal IP: *.opole.dialup.inetia.pl 09.10.01, 20:02
          A ja najbardziej kocham "Obsługiwałem angielskiego króla". To taka śmieszno-
          gorzka opowieść o życiu, dorastaniu...
          Ha! Pochwalę się: parę lat temu, gdy byłam w Pradze wybrałam się do ulubionej
          hospody Hrabala "U zlateho tygra" i On tam był!
          Mam książkę z dedykacją i strzegę tej knihy jak oka w głowie.
          Pozdrawiam
          • Gość: Piotr B. Re: Bohumil Hrabal IP: *.unitel.com.pl 10.10.01, 11:36
            Gość portalu: aleena napisał(a):

> Mam książkę z dedykacją i strzegę tej knihy jak oka w głowie.
            > Pozdrawiam

Zazdroszę Ci.

• Gość: Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 172.16.3.* 15.01.02, 15:15
        Gość portalu: imbir napisał(a):

> Postrzyżyny - nie zapomnę tego filmu.

Ale miało być o prozie, a nie o filmach. Zapraszamy na forum kino i telewizja.
        Chociaż rzeczywiście wszystkie filmy Menzla wg. Hrabala są świetne. Zwłaszcza
        Pociągi pod specjalnym nadzorem i Postrzyżyny, ale to naprawdę rozmowa na inne
        forum...

• Gość: ZAWALITA Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 15:16
      Czytałem "Pociągi..." i "...... samotność"-coś po tych książkach zostaje.
    • kathy Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy 16.01.02, 10:11
      A mnie zafascynował "Czuły barbarzyńca"- najbardziej niezwykła biografia. I
      oczywiście "Taka piękna żałoba"- cudowna opowieść o dzieciństwie. Ostatnio
      czytałam "Listy do Kwiecieńki" i chyba lepiej rozumiem Czechów. Chciałabym
      przeczytać Hrabala po czesku, bo w tłumaczeniu traci się wiele, co zauważyłam
      właśnie w "Listach do Kwiecieńki" - czytałam je także w oryginale, ale moja
      znajomość czeskiego jest za mała, niestety.
    • Gość: ed Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 195.117.114.* 09.03.02, 13:21
      wlasnie skonczylem czytac 'sprzedam dom w ktorym nie chce juz mieszkac'. bardzo
      lubie to jego niby wesole, a jednak smutne pisanie...
      • Gość: mysia200 Re: Bohumil Hrabal - chetnie porozmawiam z fanami jego genialnej prozy IP: 217.153.19.* 04.05.02, 17:56
        zbyt glosna samotnosc to jedna z najlepszych ksiazek mego zycia.ten jezyk....o
        rany,naprawde robi gigantyczne wrazenie.
        co najciekawsze dla mnie to ze w przeciwienstwie do np kundery kazda ksiazka ma
        swoj klimat ale nie jest na jedno kopyto.
        ps polecam Bambini di Praga
        mega!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka