Dodaj do ulubionych

po francusku

IP: *.radiotel.com.pl / 192.168.171.* 01.09.03, 17:37
Hej!
Czy wiecie, gdzie w Krakowie można zdobyć książki (powieści, kryminały, nawet romanse:-) w języku francuskim? Chodzi mi o bibliotekę, a nie o księgarnię. Nie jestem studentką, więc biblioteka fil. romańskiej odpada:-(

Dzięki za wszelkie informacje!!!
pozdrawiam
mary
Obserwuj wątek
    • Gość: basiek Re: po francusku IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 01.09.03, 18:30
      na ul. stolarskiej jest Instytut Francuski ( przy konsulacie fr )i maja tam
      fajna biblioteke. nie orientuje sie tylko czy "ludzie z zewnatrz" moga u nich
      pozyczac, czy tylko ci, ktorzy chodza do nich na kurs fr. ale zapytac mozesz :)
      pozdr.
      • Gość: mary Re: po francusku IP: *.radiotel.com.pl / 192.168.171.* 01.09.03, 20:36
        Dzięki. Wiem o Instytucie, bo kiedyś uczyłam się tam języka, ale faktycznie wydaje mi się, że zarówno książki, jak i płyty mają jedynie dla kursantów. Ale mimo to póję tam zapytać. Na razie kończę opowiadania A.Christie, tłumaczone na francuski - język bardzo przystępny, a jednak coś człowiekowi zawsze w pamięć zapadnie :-)

Pozdrawiam
        mary
        • Gość: Kawka Re: po francusku IP: *.avamex.krakow.pl 01.09.03, 21:15
          W Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej przy ul.Rajskiej 1 na I piętrze jest
          Wypożyczalnia Obcojęzyczna .Zapisać się do niej i korzystać z jej księgozbioru
          (bezpłatnie!!!) może KAŻDA osoba mieszkająca w Województwie Małopolskim .Musisz
          tylko wziąć ze sobą dowód osobisty ,a jeżeli jestes studentką -to jeszcze
          indeks.Pierwszą kartę czytelniczą (ważną także w Wypożyczalni Naukowej)
          dostaje się tam gratis . Można wypożyczyć dwie książki (albo trzy-dokładnie nie
          pamiętam) na jeden miesiąc.Widziałam tam też kasety -są to chyba powieści
          czytane przez lektorów. Jest tam też literatura w języku
          angielskim,niemieckim ,rosyjskim,hiszpańskim i... holenderskim (akurat tylko
          cztery powieści ,ale zawsze coś!). Wypożyczalnia ta jest czynna;
          pon.,wtorek,środa,piątek od 10.00 do 18.30, we czwartek -od 12.do 18.30 i w
          sobotę od 10.00-14.00(tego akurat nie jestem pewna na 100 %). Jak juz tam
          będziesz,to zapisz się jeszcze do Wypożyczalni Muzycznej (na II piętrze ,jest
          otwarta w tych samych godzinach).Mają tam wspaniałą fonotekę ,a co
          najwazniejsze -można tam korzystać ze zbiorów nie tylko na miejscu,ale też
          pożyczać do domu kasety,płyty CD i płyty analogowe. Można tez przegrywać sobie
          samemu wybrane utwory .Znalazłam tam na płytach analogowych
          rarytasiki,których długo szukałam (np."Już się zmierzcha" -pieśn Wacława z
          szamotuł ,arię z opery "Sadko" ,"Tańce połowieckie" z opery "Kniaż Igor"
          Borodina
          i

"Tańce cygańskie " Sarasatego. Jest tam jubileuszowe wydanie "Piwnicy pod
          Baranami",no i ...zresztą sama zobaczysz.Pozdrawiam.
    • Gość: vin moze Cie zaciekawi : IP: 213.56.66.* 04.09.03, 04:09
      Witaj,
      ponizej podaje kilka adresow "wirtualnej ksiazki" :

abu.cnam.fr/
      www.le-chateau.ilias. com

www.zazieweb.com

humanities.uchicago.edu/orgs/ARTFL/
      muse.base.free.fr/
      clicnet.swarthmore.edu/
      www.antidata.org

pozdrawiam i milej lektury
      vin