damroka090 05.09.03, 12:20 Witam. Co pomożecie mi polecić ze współczesnej literatury skandynawskiej, zwłaszca z powieści obyczajowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniaczytania Re: literatura skandynawska 05.09.03, 12:37 "Anna, Hanna i Johanna" Marianne Fredriksonn. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: literatura skandynawska 11.09.03, 16:57 Dodam jeszcze tej samej autorki: "Elisabeth i Katarina" Odpowiedz Link Zgłoś
szwedzka Re: literatura skandynawska 05.09.03, 20:22 damroka090 napisała: > Witam. Co pomożecie mi polecić ze współczesnej literatury skandynawskiej, > zwłaszca z powieści obyczajowej? "Czarną Wodę" Kerstin Ekman. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
vilya1 Re: literatura skandynawska 10.09.03, 13:07 Nie polecę, co prawda, nic nowego, ale przyłączę się do polecania "Czarnej Wody"... Rewelacyjna książka! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: literatura skandynawska IP: 150.254.102.* 10.09.03, 14:30 Przepraszam, tak na marginesie, a gdzie ty bys Danie zaliczyl??? Bo chyba nie do Europy Srodkowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: literatura skandynawska IP: 150.254.102.* 10.09.03, 14:32 Sorry, rzecz jasna odnosi sie to do nastepnego posta, cos mi sie tak niedokladnie kliknelo;) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: tak na marginesie 10.09.03, 15:14 Gość portalu: Maggie napisał(a): > Przepraszam, tak na marginesie, a gdzie ty bys Danie zaliczyl??? Bo chyba nie > do Europy Srodkowej:) A spytaj kogoś, czy Grenlandia to Skandynawia. Skandynawia to termin umowny, dziś rozszerzony, ale kiedyś obejmujący tylko Półwysep Skandynawski. Wtedy Dania krajem skandynawskim zdecydowanie nie była. Tak piszą tutaj: encyklopedia.pwn.pl/68091_1.html . I piszą też, że teraz to już i Svalbard jest Skandynawią, i Islandia, i Wyspy Owcze, i nawet ta Grenlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: literatura skandynawska 05.09.03, 21:39 Od siebie najbardziej Ci polecę "Jubel" Larsa Saabye Christensena (pisałem o nim na wątku Lars Saabye Christensen - Jubel) a także "Młyn na wzgórzu" Karla Gjellerupa (niektórzy zaliczają Danię do Skandynawi; zajrzyj na wątek Karl Gjellerup a Stephen King). Odszukałem też taki wątek Skandynawskie klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar namiar na literaturę fińską 10.09.03, 08:24 Jeszcze natknąłem się na wątek Literatura fińska. Jest tam m.in. link dalej, ciekawy, do bibliografii przekładów z literatury fińskiej na język polski 1976-2003 Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: literatura skandynawska 05.09.03, 21:46 smutna, ale dobra Per Christian Jersild "Dom Babel" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek Re: literatura skandynawska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 18:20 Jaka szkoda, że na polski przetłumaczono tylko Dom Babel i zdaje się Wyspę dzeci Jersilda. Moim zdaniem jest to największy współczesny pisarz szwedzki. Ogromna rozpiętość tematyki od smutno katastroficznego "Po potopie" opisującej zagładę Ziemi po wojnie nuklearnej, poprzez SF z moralnym poddtekstem jak w "Żyjącej duszy" do pseudohistorycznej, trzymającej w napięciu książki "Pięćdziesiąty Zbawiciel". Nie można pominąć gorzko-zabawnego pastiszu "Holgersonowie" po którym część pisarzy odżefgnała go od czci za robienie żartów ze "Świętej" Selmy. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedzka Re: literatura skandynawska 16.09.03, 19:36 Gość portalu: Wladek napisał(a): > Jaka szkoda, że na polski przetłumaczono tylko Dom Babel i zdaje się Wyspę > dzeci Jersilda. Oj, nie tylko, jest jeszcze "Do cieplejszych krajów"... > w "Żyjącej duszy" i właśnie ta książka, z tym że po polsku nosi tytuł "Żyjący mózg". Jakiś "myłośnik lyteratury" usiłuje to opchnąć na Allegro i twierdzi, że ma do sprzedania "Żrący mózg". Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla Re: literatura skandynawska 10.09.03, 13:49 z literatury nic ci nie polecę, ale od siebie gorąco polecam powabne szwedki przyjemność, kto wie czy nie większa jak z czytania... p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
darekk7 Re: literatura skandynawska 11.09.03, 20:32 zdecydowanie "Kwietniowa czarownica" Majgull Axelsson. Odpowiedz Link Zgłoś
veegan Re: literatura skandynawska 11.09.03, 20:58 no i jeszcze Laxness "Dzwon Islandii". Odpowiedz Link Zgłoś
pmkowski Re: literatura skandynawska 12.09.03, 11:52 Polecam "Listy do Trynidadu" Anniki Idström. Odpowiedz Link Zgłoś