marta78782 17.04.08, 15:15 Hej! Które książki M.Musierowicz najbardziej wam się podobają i dlaczego?? Ja obecnie jestem w trakcie książki pt.Szósta Klepka a przeczytałam ich już 5 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mnm Re: Małgorzata Musierowicz IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.04.08, 17:55 fora prywatne - kultura - ksiazki - fani Malgorzaty Musierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 19:29 hej! nie lepiej czytać po kolei? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Małgorzata Musierowicz 17.04.08, 21:20 Przeczytałam wszystkie łącznie z "Ble ble" :) Ulubione to Jeżycjada do Brulinu Bebe. A czytać po kolei też zalecam, koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
marta78782 Re: Małgorzata Musierowicz 18.04.08, 12:55 Chciałabym czytać po kolei ale nie jestem w stanie dostać wszystkich książek więc czytam te co mam.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczyna-szamana Re: Małgorzata Musierowicz IP: *.acn.waw.pl 18.04.08, 00:23 generalnie im dalej w las, tym gorzej. pierwsze części boskie, potem coraz słabiej najnowsze części to już dramat Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Małgorzata Musierowicz 18.04.08, 23:08 Oj daj spokój!!! nie żaden dramat! Dystans trzeba mieć i tyle. Ja nie jestem ani wieką patriotką ani nawet katoliczką ale Czarną Polewkę czytałam z wielką rozkoszą! Niektóre momenty poprostu pięknie napisane! Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Małgorzata Musierowicz 19.04.08, 08:40 Jejku, a cóz to za kryteria ? A gdybyś BYŁA katoliczką i super- patriotką, to książka byłaby lepsza czy gorsza ? Odpowiedz Link Zgłoś
marta78782 Re: Małgorzata Musierowicz 19.04.08, 16:57 Jeśli masz zamiar krytykować mojego posta to się lepiej nie udzielaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Małgorzata Musierowicz 19.04.08, 23:12 Hehe :) Wtedy byłabym w pełni usatysfakcjonowana. Jak powszechnie wiadomo w ksiażkach Musierowicz króluje typ rodziny katolickiej z odchyłem na stan wojenny. Odsyłam na forum fanów Musierowicz. I tak kocham jej książki. Jednak ma kobieta pewne nachalne zboczenie moralizatorsko patriotyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Li;la_Róza Re: Małgorzata Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 15:20 Autorka ma także bardzo celne spostrzeżenia: "Dobiegał końca dzień o wadze historycznej i ludzie chcieli zobaczyć w telewizorze, co takiego właściwie przeżyli". s. 68 "Żaba". Uwielbiam "Jeżycjadę" Czytałam ją kilka razy! Chociaż nie czytam książek powtórnie, poniewaz szkoda mi czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Małgorzata Musierowicz IP: *.eranet.pl 22.04.08, 16:09 nie czytalam ostatniej ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiabbb Re: Małgorzata Musierowicz 10.07.08, 13:26 Cała Jeżycjada jest świetna, poszczególne historie opowiedziane w różnych książkach uzupełniają się tworząc całość. Jeżycjadę warto czytać od deski do deski:-). Odpowiedz Link Zgłoś
natalijasz Re: Małgorzata Musierowicz 10.07.08, 19:41 moja ulubiona to "Nutria i Nerwus". nie uważam, żeby książki pogarszały się z tomu na tom. te ostatnie są po prostu inne. trzeba wziąć pod uwagę różnicę w latach między pierwszą a ostatnią. kiedyś miałam przyjemność rozmawiania z autorką, mówiła, że zawsze stara się aby jej książka wpasowała się aktualne zdarzenia. wszystkie części utrzymane są w tej samej atmosferze, która mnie wprowadza w zupełnie inny świat. wszelkie uwagi na temat odchyleń w stronę katolicyzmu czy patriotyzmu nie są szczególnie silne. są to cechy, które wymieniłabym chyba jako ostatnie. swoją drogą niezwykle trudne musi być zapamiętanie tych wszystkich koligacji, historii i powiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blesia Re: Małgorzata Musierowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 14:11 ida sierpniowa - za zapch deszcowego lata (ale ciagle jestem przy niej glodna) noelka - za świąteczny nastrój Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_szczotka Re: Małgorzata Musierowicz 19.07.08, 18:17 Ja dopiero zaczynam, właśnie skończyłam "Szósta klepkę" i jestem pod ogromnym wrażeniem!!! Biorę się za następną książkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
emma_waw Przecież to książki dla dzieci! 27.07.08, 22:44 Nie szkoda ci czasu na takie pozycje? Ja sie w tym zaczytywałam w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś