dorota_elzbieta 08.06.08, 09:27 jak w temacie,,, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niedo-wiarek Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 10:21 A co można zrobić? Najwyżej nie kupować. Albo pisać o wysokich cenach na forach - i ludzie to, jak widać, robią. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 10:41 niedo-wiarek napisał: > A co można zrobić? Najwyżej nie kupować. Albo pisać o wysokich cenach na forach > - i ludzie to, jak widać, robią. Chociażby napisać petycje. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 10:47 Napisałam, zażyczyłam sobie pilnego poprawienia przekłamanej ceny rynkowej i kontaktu ze mną. Ale Merlin nie ma w zwyczaju odpowiadać, więc nie wiem, czy doczekam się reakcji. Nie da się ukryć, rynek psujemy my, czytelnicy :( Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 11:09 A jeśli drożeje chleb, to wysyłasz petycję do piekarni? Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 11:11 Hm, chyba wyraziłam się nieprecyzyjnie. Wysłałam list dotyczący tego, co jest w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=80521840 Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 12:35 A no tutaj zgoda - podawanie nieprawdziwych informacji powinno się doczekać reakcji. Jeśli Merlin sam szybko nie zareaguje, to warto uderzyć do Rzecznika Praw Konsumentów czy podobnej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:14 Problem w tym, że pojęciem "cena rynkowa" można sobie obracać do woli. I tak nikt tego nie wyliczy, a nawet jakby wyliczył, to i tak nic by z tego w tym przypadku nie wynikło. Gdyby książka kosztowała przeciętnie 50 zł, Merlin sprzedawał ją po 100 zł, a jako cenę rynkową podawał 150 zł, to można by oczywiście robić aferę medialną. Ale w sytuacji różnic rzędu 10- 15% nikt nawet palcem nie kiwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:17 A to nie jest tak, że cena detaliczna/rynkowa, podawana do porównania, jest ceną detaliczną wydawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:20 nomina napisał(a): > A to nie jest tak, że cena detaliczna/rynkowa, podawana do porównania, jest cen > ą > detaliczną wydawcy? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:31 No dobrze, ale jeżeli kilkanaście/kilkadziesiąt e-sklepów ma cenę rynkową 10 zł, taką cenę podaje też wydawca, a dwa e-molochy podają jako cenę rynkową 13 zł, to chyba jednoznacznie za cenę rynkową uznaje się te 10 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:39 nomina napisał(a): > No dobrze, ale jeżeli kilkanaście/kilkadziesiąt e-sklepów ma cenę rynkową 10 zł > , > taką cenę podaje też wydawca, a dwa e-molochy podają jako cenę rynkową 13 zł, t > o > chyba jednoznacznie za cenę rynkową uznaje się te 10 zł? Rozsądny uczciwy człowiek za cenę rynkową uzna w tym przypadku 10 zł. Ale dwa e-molochy dalej mogą sobie twierdzić, że cena rynkowa to 13 zł. Wolny, nieregulowany rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 15:15 Większość książek ma cenę wydrukowaną na okładce. I w takiej sytuacji jest oczywiste, że właśnie ta cena okładkowa stanowi normalną cenę detaliczną. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 15:23 pavvka napisał: > Większość książek ma cenę wydrukowaną na okładce. I w takiej > sytuacji jest oczywiste, że właśnie ta cena okładkowa stanowi > normalną cenę detaliczną. Oczywista oczywistość, tyle że nie w gospodarce rynkowej. Po pierwsze - nie wszyscy ceny drukują, po drugie - wydrukowana cena do niczego sprzedawcy nie zobowiązuje, po trzecie - cena rynkowa i cena okładkowa z założenia nie są tożsame. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:36 niedo-wiarek napisał: > Problem w tym, że pojęciem "cena rynkowa" można sobie obracać do woli. I tak ni > kt tego nie wyliczy, a nawet jakby wyliczył, to i tak nic by z tego w tym przyp > adku nie wynikło. Gdyby książka kosztowała przeciętnie 50 zł, Merlin sprzedawał > ją po 100 zł, a jako cenę rynkową podawał 150 zł, to można by oczywiście robić > aferę medialną. Ale w sytuacji różnic rzędu 10- 15% nikt nawet palcem nie kiwn > ie. Dlaczego nic nie zrobi, dlatego, że właśnie są to grosze. A ziarnko do ziarnka... Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:41 dorota_elzbieta napisała: > Dlaczego nic nie zrobi, dlatego, że właśnie są to grosze. A ziarnko do ziarnka. Powtórzę jeszcze raz - najlepszym sposobem jest nagłaśnianie sprawy i olewanie oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 14:49 No to pierwszy krok już zrobiliśmy :D. Ja i tak nie kupowałam w Merlinie, więc mogę uznać, że i drugą część wypełniłam ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. IP: *.acn.waw.pl 08.06.08, 22:44 Ale po co? Jeżeli ktoś mnie nie szanuje i oszukuje, po co mam poświęcać czas, żeby go naprostować? Poświęcam czas, żeby ostrzec innych, po czym odwracam się i idę. Gdzieś indziej :-) Na książki wydaję mnóstwo, ale już nie dam zarobić Merlinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 22:29 A właśnie robimy - glosujemy nogami. Ja od lat robią zakupy ksiązkowe niemal wyłącznie w księgarniach internetowych i jeszcze ani razu w Merlinie, bo nigdy nie wyszło tak, żeby mi tam sie opłacało, chociaz mieszkam w Warszawie i w gre mógłby wchodzic odbiór osobisty. Nie rozmumiem, czemu sie wszyscy tak podniecają tym Merlinem i jego polityką cenową? Nie ma innych sklepów w Internecie? Co jedej to tańszy, na chybił trafił... Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 09.06.08, 09:32 Ja też nie rozumiem. Książki drogie, koszt przesyłki owszem, tańszy, ale nie aż tak bardzo znowu w stosunku do innych sklepów. A jednak - mówię to jako osoba zainteresowana książkami z drugiej strony - klienci oczekują obecności książki w Merlinie. Swoją drogą, ja uważam, że książki w e-księgarni powinny razem z przesyłką kosztować maksymalnie tyle, ile w realnej księgarni, a najlepiej jeszcze ciut taniej. Czyli albo książka tańsza o 8-10 zł i przesyłka płatna, albo cena niższa o 2 zł, za to z darmową przesyłką. Tylko chyba jestem odosobniona w poglądzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 10.06.08, 12:28 a jakie inne księgarnie polecacie, w których mozna dokonać odbioru osobistego zapłacić karta kredytową? chetnie sie przerzuce najczesciej zaopatruje sie w merlinie, bo mi tam po prostu najwygodniej, ale nie zależy mi na przepłacaniu, drugą księgarnią którą lubie jest gigant ma tylko dwie wady, odbiór osobisty do 17.00 ( mam problem zeby zdażyc ) i nie akceptuja kart płatniczych, za to mają duzo pozycji, które trudno gdzie indziej dostac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis888 Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. IP: *.devs.futuro.pl 10.06.08, 19:07 Dla mieszkających w Warszawie - www.ksiegarniawarszawa.pl. Maja dwa punkty w mieście - przy Andersa i na placu na Rozdrożu, gdzie można odebrac osobiście ksiązki, płacąc kartą (przetestowałam). Ceny o niebo lepsze niz w Merlinie, zreszta jak w 80% księgarni int. Dla mnie decydujący był odbiór osobisty - powiadamiają mailem, kiedy zamówienie jest skompletowane (do trzech dni). Na miejscu raczej nie ma co liczyc na księgarnię stacjonarną (b. mały lokal - dotyczy Andersa), nie maja tez w ofercie płyt i zabawek. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 11.06.08, 10:25 dziekjki, juz ja mam w ulubionych, przetestuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 08.06.08, 23:10 Przestałam u nich kupować - wysławszy najpierw sążnisty mail z pretensjami* - kiedy kolejny raz okazało się, że handlują wirtualnym towarem. Przerzuciłam się na Empik. Ale łatwo mi mówić - mieszkam w dużym mieście, mogę równie dobrze zaopatrywać się w zwykłych księgarniach, książki zamówione w Empiku odbieram osobiście, bo mam Empik pod domem. Mieszkańcy prowincji są na takie merliny skazani. *Odpowiedź brzmiała: "Dziękujemy za wiadomość". Ani przepraszam, ani pocałuj nas w d... Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 09.06.08, 07:20 Niestety, Empik też nie jest od tego grzechu wolny. Ostatnio zamówiłam dwie pozycje z terminem realizacji 24 h, po czym otrzymałam maila, że zamówienie w ogóle nie będzie zrealizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Merlin każdy jest w szoku nikt nic nie robi.. 10.06.08, 15:18 Zrobiłam. I skończyło się, jak opisuję w wątku "Zawyżanie cen przez Merlin.pl". Odpowiedz Link Zgłoś
pisam Ktoś wyciąg wątek z Merlinem. 10.06.08, 15:40 Nomina, ktoś ci wyciął twój wątek z Merlinem czy Merlin tak wpłynął na administratora??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny czytelnik To teraz dla odmiany... IP: 80.51.91.* 10.06.08, 16:24 popiszmy o Empiku i Matrasie. Ostatnio zbyt "merlinowato" tu się zrobiło. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
troppo_bella Długie ręce Merlina 10.06.08, 16:44 Był wątek obnażający niecne merlinowe praktyki i zniknął. Jak się to stało? Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Długie ręce Merlina 10.06.08, 17:22 Pisam i Belcia - nie, jest, pod zniżkami w Empiku. Sprzed południa. No nie straszcie, że taki dysydent się ze mnie zrobił, bo będę musiała rozprowadzać książki w drugim obiegu :D. Po Empiku przejadę się, jak wprowadzą mnie do oferty. Chyba że od razu, zawiadomieni przez Merlin, "zdjęli" mnie z listy :( Odpowiedz Link Zgłoś
pisam Re: Długie ręce Merlina 10.06.08, 17:52 Daję słowo, ze przez jakiś czas twojego wątku o Merlinie nie było. Może ktoś się przestraszył i go przywrócił? Jeśli chodzi o EMPiK ( po moich doświadczeniach ) twoje książki już w nich są, ale żeby umieścili cię w internecie, to musisz do nich napisać z pretensjami, że cię nie ma w ofercie. Według nich oferta EMPiK-u sklepowego i internatowego to dwie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Długie ręce Merlina 10.06.08, 19:24 Hy! Jeszcze trochę i będę musiała zacząć uprawiać samizdat. A Wy, czytający ten wątek, będziecie musieli przepisywać moje książki na maszynie, przez kalkę, w trzech kopiach, i czytać je znajomym na Tajnych Wieczorkach Literackich, koniecznie przy akompaniamencie "Murów" Kaczmarskiego :D Pisam, a skąd wiesz, że są? Ja w swoim nie widziałam? Poza tym mnie trochę głupio upominać się o obecność w asortymencie, to chyba vox populi powinien o tym zadecydować :) Odpowiedz Link Zgłoś
pisam Re: Długie ręce Merlina 10.06.08, 22:15 Widziałem na półce w EMPiK-u w Kwidzynie. Tak samo było z moją książką, w sklepie były a w internecie była informacja, że w chwili obecnej książka jest niedostępna. Prawie dwa tygodnie walczyłem o to aby wprowadzili ją na stan w sieci, bo część klientów pisało do mnie, że nie widząc jej na stronach EMPiK-u nawet do nich nie zachodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Popatrzcie na daty i godzniny! 10.06.08, 23:20 A, to sprawdzę jeszcze raz. Słuchajcie, ten wątek jest jakiś dziwny. Daty są z 2005 roku (moje, Tropci), godziny przy postach nie zgadzają się z tymi na liście postów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Popatrzcie na daty i godzniny! IP: 172.25.252.* 11.06.08, 08:36 nomina napisał(a): > A, to sprawdzę jeszcze raz. > > Słuchajcie, ten wątek jest jakiś dziwny. Daty są z 2005 roku (moje, Tropci), > godziny przy postach nie zgadzają się z tymi na liście postów zapewne powinnas napisac o tym demaskująca i napiętnująca książkę Odpowiedz Link Zgłoś
matsuo Re: Popatrzcie na daty i godzniny! 11.06.08, 17:39 "Układ" działa ;-) Faktycznie trzeba to zdemaskować. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Długie ręce Merlina 10.06.08, 23:55 Sprawdzę. Widzę, że "wiszę" już u Ciebie - dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś