bonopies 15.10.03, 16:32 Kto czytał "Euklides byl oslem" i pamieta cytat o dobrych manierach? To, ze wszystko jest nietrwale, a jedyna trwala wartoscia sa dobre maniery, czy cos w tym rodzaju. Zalezy mi na doslownym cytacie.Prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kawka Re: Stefan Themerson IP: *.avamex.krakow.pl 15.10.03, 19:45 Witam.Cytuję : "Politycy są śmiertelni,idee polityczne są śmiertelne,poezja jest smiertelna,dobre maniery są niesmiertelne " (s.151) Czy o ten cytat Ci chodziło? Słowa te wygłaszała panna Prentice,chiromantka,wpatrzona w oczy Józefa. Na stronie 148 jest nieco dłuższa wypowiedż dotycząca dzieciństwa generała Pięścia i nauczania go dobrych manier .Wypowiedż kończy sie tymi słowami(cytat): "Kodeks właściwego zachowania,dobre maniery były dla niego jak oddychanie,jedzenie czy jazda konna.Naturalne i absolutne.Były wolą świata.Faktami zycia..." Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Stefan Themerson IP: 212.244.186.* 20.10.03, 10:29 Hej,co z Tobą ,bonopies? Czy to o ten fragment Ci chodziło? Dzis przeczytałam Twój post i jesli to nie to,mogę poszukać -mam tę ksiażke w domu.Odezwij się,jesli Ci jeszcze na tym zalezy . Odpowiedz Link Zgłoś