Dodaj do ulubionych

Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwaniec?

11.11.08, 20:02
Drogie mole książkowe,

Czy chcielibyście tak jak ja dożyć kiedyś sfilmowania książki "Maria i
Magdalena" Magdaleny Samozwaniec? Jestem ciekawa dlaczego do tej pory tego nie
zrobiono (???). Przecież taka produkcja cieszyłaby się zainteresowaniem
widzów, gdyby ktoś wziąłby się za to odpowiednio, nie pożałował pieniędzy,
zatrudnił dobrego scenarzystę, scenografa, kostiumografa i nakręcił w miarę
autentycznych plenerach.
Kogo byście typowali do głównych ról?
Naszła mnie jednak teraz refleksja, że może ekranizować tej powieści przy
obecnym stanie polskiego filmu kinowego i telewizyjnego...
Obserwuj wątek
    • prazanka44 Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 20:36
      Wątpię, czy ta ekranizacja by się udała. Zaryzykowałabym obejrzenie filmu, gdyby
      Marię zagrała Anna Radwan. Madzi jakoś nie widzę - może
      za mało znam aktorek. W każdym razie reżyserować powinien ktoś czujący atmosferę
      Krakowa.
      • monikate Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 20:42
        Nie wywołuj wilka z lasu. Lepiej niech tego nie ruszają. Gdyby
        Andrzej Wajda był w takiej formie, jak podczas kręcenia "Z biegiem
        lat, z biegiem dni", to kto wie... ale teraz.. a kysz!
    • zona_mi Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 20:50
      Z jednej strony kusi.
      Z drugiej bałabym się tam zobaczyć wszędobylską Gruszkę i inne
      aktualnie eksploatowane aktorki (Guzik itp.), albo otrzymać cios
      między oczy jak przy Zamachowskim-Wołodyjowskim...
      Ale zastanowię się nad typami :)
    • yanga Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 20:57
      To po prostu niemożliwe. Nie ma już Małgorzaty Lorentowicz, a tylko
      ona mogłaby zagrać mamę Kossakową. Ale mówiąc serio, może mógłby
      powstać jakiś niezalezny scenariusz... Ja mam inne marzenie. Żeby
      powstała dwuosobowa sztuka teatralna z korespondencji Marii
      Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej z mężem - tych pisanych w Anglii na
      kilka lat przed śmiercią. To jest coś tak przejmującego, że aż
      szkoda, że się marnuje.
      • zona_mi Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 25.01.11, 11:43
        > To po prostu niemożliwe. Nie ma już Małgorzaty Lorentowicz, a tylko
        > ona mogłaby zagrać mamę Kossakową.

Myślę, że Anna Seniuk udźwignęłaby to.
    • chiara76 Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 21:05
      nie, nie , nie.....nie, i jeszcze raz nie.
      Niech współcześni twórcy kina polskiego się za to nie zabierają , błagam.
      • monikate Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 21:28
        To weźcie i nie podsuwajcie im pomysłów.
        • chiara76 Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 21:35
          monikate napisała:

> To weźcie i nie podsuwajcie im pomysłów.

ja nie podsuwam, ja odsuwam;) telepatycznie...
      • Gość: currara Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie IP: *.aster.pl 07.09.10, 19:55
        brawo , podpisuję się pod pani wpisem nogami i ręcami , obojgiem . nie wolno ruszac swietości!!madzia w grobie już mruczy!
    • onion68 Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.11.08, 21:30
      Nie, nie chciałabym.
      No, ale jakby już ktoś nakręcił (oby nie), to się jakoś przemęczę, lecz nie
      obejrzę ;)
    • malgga Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 12.11.08, 17:22
      Widzę, że macie na temat ekranizacji "Marii i Magdaleny" w obecnych czasach
      takie samo zdanie jak i ja. Też obawiałabym się Karoliny Gruszki jako np. Lilki,
      albo Anny Guzik jako mamy Kossakowej.
      Nie bójmy się jednak, że podsunęłyśmy naszym "artystom" pomysł, aby tę książkę
      sfilmować. Na to nie mają pieniędzy ani możliwości twórczych. Obu tych rzeczy
      starczy im tylko na takie gnioty jak np. "M jak miłość", "Magda M.", "Twarzą w
      twarz", albo "Czas honoru".
      Jeżeli zaś chodzi o dobór aktorów, to zabawmy się może i wybierzmy ich bez
      względu na ich wiek i narodowość :-))).

W roli Wojciecha Kossaka widziałabym na przykład młodszego Timothy'ego Daltona
      albo George'a Clooney'a, a w roli Maniusi Kossakowej może młodszą Annę
      Nehrebecką. Co Wy na to? Macie jakieś inne pomysły?
      • monikate Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 13.11.08, 22:20
        Madzia-młodsza Irena Kwiatkowska??
        Lilka-młoda Aleksandra Śląska?
        • Gość: Alifio Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 22:01
          Młoda Śląska jako Lilka - tak, ale Kwiatkowska?
          Irena Kwiatkowska zawsze była szczupła z chłopięcą figura, pociągłą twarzą,
          dużym nosema a Madzia to przecież "pączek w maśle". Może więc raczej młoda Anna
          Seniuk?
          www.pinakoteka.zascianek.pl/Kossak_W/Images/Magdalena_Samozwaniec.jpg
          www.filmpolski.pl/fp/index.php/16750_11
          • chris1970 Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 21.09.10, 13:47
            Oj, tak. Ania Seniuk zagrałaby dobrze figlarę jaką była Magdalena.
      • zona_mi Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 13.11.08, 22:44
        A co jest nie tak z "Czasem honoru"? Ja tam się cieszę, że jest.

- Ten Borys Szyc, on tak jakoś mówi... tak mówi...
        - Może ma za mało testosteronu, mamo?
        • malgga Moje uwagi do "Czasu honoru" 14.11.08, 16:12
          W "Czasie honoru" mnie drażni mnie przede wszystkim scenografia. Widać, że na
          ten serial przeznaczono bardzo mało pieniędzy, wszystko to wygląda bardzo
          sztucznie i papierowo. To wina taniej taśmy filmowej. Cały obraz produkcji
          wydaje się taki uładzony i wypolerowany tak jak obraz w serialu "Magda M.".
          Ubrania bohaterów są jak spod igły, a przecież nie wolno zapominać, że była
          wojna i trudności z zaopatrzeniem ogromne. Szczególnie nieudane są sceny w
          getcie, gdzie bohaterowie, na przykład postać Leny z jej nieskazitelnym
          makijażem i piękną cerą, wyglądają tak, jakby powrócili w udanych wczasów.
          Atmosfera tego koszmarnego miejsca w ogóle nie jest widzowi przekazywana.
          Poza tym gra niektórych aktorów jest słaba, między innymi Ostaszewskiej i
          Wesołowskiego.
          Jeżeli chodzi o akcje, to ciągnie się ona tak jak w telenoweli, można w dowolnym
          momencie zgasić telewizor, nic przy tym nie tracąc.
      • chiara76 Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 13.11.08, 22:58
        wiem jak sobie wyobrażam drugiego męża Marii, czyli Jana Gwalberta
        Pawlikowskiego, według mnie to wypisz, wymaluj lider Zakopower.
        • monikate Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 15.11.08, 20:02
          Chiaro, a kto on zacz?
          Pierwszy mąż Pawlikowskiej, Bzowski-młody Jacek Chmielnik.
          Jaś Starzewski,mąż Magdaleny-którys z braci Mroczków, tylko ciut
          starszy :)
          • onion68 Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 15.11.08, 22:53
            Mi na Starzewskiego pasuje Małaszyński - coś dla niego, taka nijaka postać.
            • monikate Alifio 15.11.08, 23:08
              Seniuk na Madzię za ładna. Madzia owszem, miała swój urok, ale
              pięknością nie grzeszyła. Pomyślę jeszcze.
              A propos madzinego meża, to mam lepszy pomysł: Tomasz Lis!
          • chiara76 Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 15.11.08, 23:40
            monikate napisała:

> Chiaro, a kto on zacz?

pytasz o lidera? A Sebastiana Karpiela-Bułeckę miałam na myśli.
            • monikate Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 16.11.08, 16:56
              Nie znam człowieka. Masz moze jakkieś zdjęcie pod ręką?
              Podsumowanie (tymczasowe):
              1. Mama Kossakowa-Małgorzta Lorentowicz. A i owszem, Anna Nehrebecka
              też pasuje.
              2. Wojciech Kossak-Timothy Dalton.
              3. Lilka-Aleksandra Śląska.
              4. Madzia-jednak Anna Seniuk, przemysłałam sprawę i zmieniłam zdanie.
              5. Mąż Madzi-zdecydowanie Tomasz lis.
              6. Irena Krzywicka-Justyna Steczkowska??
              Ktoś jeszcze?
              • malgga Idealna obsada! 16.11.08, 17:22
                Moniko, wybrałaś wprost idealną obsadę do naszego filmu.
                Szczególnie podoba mi się wybór Tomasza Lisa na pierwszego męża Madzi :DDD.
                Strzał w dziesiątkę! Natomiast młoda Aleksandra Śląska jest za ładna jak na
                Lilkę i ma za regularne rysy. Sądząc ze zdjęć Lilka nie wydawała mi się
                pięknością. Jeżeli chodzi o Krzywicką, to Justyna Steczkowska jakoś mi nie
                pasuje, ma za pociągłą twarz.
                Tak a propos Krzywickiej, czy też za tą przemądrzała panią nie przepadasz?
              • chiara76 Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 16.11.08, 17:45
                monikate napisała:

> Nie znam człowieka. Masz moze jakkieś zdjęcie pod ręką?

wrzuć w googla, naprawdę od razu Ci wyskoczy;)
                • monikate Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 16.11.08, 19:17
                  Wrzuciłam. No, może być ten Sebastian za Jana Gwalberta P. A kto
                  zagrałby Jasnorzewskiego, 3-ciego męża Lilki? Poza tym w "Marii i
                  Magdalenie" jest mnóstwo innych ról do obsadzenia. Juliusz Kossak.
                  Babcia Kossakowa. Reszta rodziny, ważni krewni i znajomi królika.
                  Pomysły mile widziane.
                  Do Małgi: tak, zdecydowanie nie przepadam za Ireną Krzywicką.
                  • monikate Re: Widzę, że macie takie samo zdanie, co ja... 16.11.08, 19:18
                    Alternatywnie: Krzywicka=Kayah?
                    • malgga Z Krzywicką to może być problem, ale mam rozwiąza 16.11.08, 21:20
                      Z obsadzeniem Krzywickiej może być problem, bo w Polsce jest mało osób o
                      orientalno-południowym typie urody. Jedną z nich jest Joanna Brodzik, ale na
                      Krzywicką to ona za dobrze wygląda. Wszystkie inne znane mi aktorki będące
                      śniadymi brunetkami też są za ładne
                      Może więc niech zostanie prowizorycznie Steczkowska. Aha wiem, kogo obsadzić w
                      roli Krzywickiej. Katarzynę Skrzynecką.
                      Babcią Kossakową może być obecnie Barbara Brylska.
                      Na obsadzenie roli Juliusza Kossaka nie mam niestety pomysłu.
                      • Gość: Alifio Re: Z Krzywicką to może być problem, ale mam roz IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.08, 16:54
                        Proponuję w roli Ireny Krzywickiej obsadzić Annę Korcz.
                        • malgga Oj, tak, tak ! (n/t). 17.11.08, 17:57
                          • Gość: Alifio Re: Oj, tak, tak ! (n/t). IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.08, 19:45
                            Juliusz Kossak
                            www.pinakoteka.zascianek.pl/Wyczolkowski/Images/Juliusz_Kossak.jpg
                            może Krzysztof Kowalewski?

www.filmpolski.pl/fp/index.php/11929
                            • malgga No to już mamy obsadę! 17.11.08, 21:11
                              No to już mamy obsadę głównych ról :-).

1) Lilka - Aleksandra Śląska lub Anna Radwan
                              2) Madzia - Anna Seniuk
                              3) Wojciech Kossak - Timothy Dalton
                              4) Maniusia Kossakowa - Małgorzata Lorentowicz lub Anna Nehrebecka
                              5) Juliusz Kossak - Krzysztof Kowalewski
                              6) Babcia Kossakowa - Barbara Brylska
                              7) Bzowski - Jacek Chmielnik
                              8) Pawlikowski - Sebastian Karpiel-Bułecka
                              10) Starzewski - Tomasz Lis (nie jest on co prawda aktorem, ale z wyglądu pasuje
                              idealnie, jako "zamienniki" proponuję Małaszyńskiego lub Wesołowskiego).
                              11) Irena Krzywicka - Anna Korcz

Teraz trzeba sobie tylko wyobrazić tych aktorów w odpowiednim przedziale
                              wiekowym ;-).
                              Aha, zapomniałam o "Lotku", ale nie mam pojęcia, kto mógłby go zagrać.
                              • default Re: No to już mamy obsadę! 17.09.10, 08:34
                                > Aha, zapomniałam o "Lotku", ale nie mam pojęcia, kto mógłby go zagrać.

Młodszy Kazimierz Kaczor.
                                A na Krzywicką mogłaby pasować Liza Machulska.
    • Gość: Czyngis Chan Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie IP: *.aster.pl 17.11.08, 18:56
      Przecież taka produkcja cieszyłaby się zainteresowaniem
      > widzów, gdyby ktoś wziąłby się za to odpowiednio, nie pożałował
      pieniędzy,
      > zatrudnił dobrego scenarzystę, scenografa, kostiumografa i
      nakręcił w miarę
      > autentycznych plenerach.
      A gdyby babcia miała wąsy...
      • malgga Wiesz są telewizje, które... 17.11.08, 21:16
        Gość portalu: Czyngis Chan napisał(a):

> Przecież taka produkcja cieszyłaby się zainteresowaniem
        > > widzów, gdyby ktoś wziąłby się za to odpowiednio, nie pożałował
        > pieniędzy,
        > > zatrudnił dobrego scenarzystę, scenografa, kostiumografa i
        > nakręcił w miarę
        > > autentycznych plenerach.
        > A gdyby babcia miała wąsy...

No wiesz są telewizje, które nie mają problemów ze spełnieniem wyżej
        wymienionych warunków, np. telewizja brytyjska, niemiecka, włoska...
        Gdyby nasi "tfurcy" nie wyrzucali pieniędzy na telenowele (bo jest ich już chyba
        dwadzieścia), to by się pieniądze na ekranizację "Marii i Magdaleny" znalazły.

• monikate Re: Wiesz są telewizje, które... 17.11.08, 22:52
          Lotka mógłby zagrać młodszy Zbigniew Zamachowski. Co wy na to? Po 2
          pięknych męcinach, w których gustowała Lilka ktoś bardziej zwyczajne
          urody. Aha, w międzyczasie przewinęli się inni amanci, m.in. ten
          portugalski lotnik Sarmento, pamiętacie? Kto mógłby go zagrać? Może
          Antonio Banderas? :)
          Jak wygląda teraz Anna Korcz? Bo jakoś nie kojarzę jej w roli.
          Krzywickiej.
          Śląska i Seniuk są ładniejsze, niż Lilka i Madzia, ale "ogólny
          koloryt" się zgadza, no i te aktorki świetnie oddadzą "ducha" panien
          Kossak.
          • Gość: Alifio Re: Wiesz są telewizje, które... IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.08, 00:23
            images.google.pl/imgres?imgurl=http://i.wp.pl/a/f/pjpeg/10436/anna_korcz.jpg&imgrefurl=http
            brulionbeel.blox.pl/resource/krzywicka20wyznania11_250x250.jpg
            Czy Lotek Jasonrzewski był mały i krępy?!
            • Gość: Alifio Re: Wiesz są telewizje, które... IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.08, 07:42
              Jeszcze raz Anna Korcz i.wp.pl/a/f/pjpeg/10436/anna_korcz.jpg

Co do Lotka Jasonrzewskiego to w "Zalotnicy Niebieskiej" Magdalena Samozwaniec
              pisze o nim jako o przystojnym pożeraczu serc niewieścich i pułkowym kogucie. I
              to ma być Z. Zamachowski? D
              W "Magdalenie, córce Kossaka" jest zdjęcie J. Starzewskiego - no wykapany
              Włodzimierz Szaranowicz:))
              • bir.ke to ja podam swoj typ na Sarmento:) 18.11.08, 11:44
                Rodrigo Santoro - koniecznie z zarostem:)
                5fingers.files.wordpress.com/2008/04/santoro.jpg
                images.quickblogcast.com/39531-36457/rodrigo_santoro_gay.jpg
              • malgga Według mnie Lotek był podobny do Zamachowskiego 18.11.08, 12:15
                Sądząc ze zdjęć to Lotek był takim zwykłym chłopakiem, więc Zamachowski pasuje
                do tej roli.
                • Gość: allo Re: Według mnie Lotek był podobny do Zamachowskie IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.08, 14:05
                  Hmmm..., rzecz w tym, że Zamachowski....no nie jest zwykłym chłopakiem;))
                  • monikate Re: Według mnie Lotek był podobny do Zamachowskie 18.11.08, 21:16
                    Nie jest, a jednocześnie jest. Zwyczajny, niespecjalnie przystojny,
                    a jednak ma to coś. Zupełnie jak Lotek.
                    Owszem, Anna Korcz wygląda nieco wrednie i drapieżne, może być z
                    niej dobra Irena Krzywicka.
                    Typ na Sarmento dobry! Czy aby trochę nie za młody? Ale generalnie...
                    A pamiętacie, że Lilka i Madzia poznały podczas zagranicznych wojaży
                    pewnego tajemniczego Belga (?) Marcela i miały w nim od tej pory
                    oddanego przyjaciela. Madzia podejrzewała, że to agent obcego
                    wywiadu. Marcela mogłby zagrać jak najbardziej Pierce Brosnan.
                    Ewentualnie Mel Gibson, bo posturą pasuje. Marcel wielki chłop był.
                    Inne propozycje?
                    • monikate Aha 18.11.08, 21:19
                      Moze i Szaranowicz jest fizycznie podobnhy do Starzewskiego, ale
                      charakter tej postaci odda li i jedynie Tomasz Lis!
                      • bir.ke Re: Aha 20.11.08, 14:51
                        eee, Mel Gibson to króciak:) ja to raczej widze jako Marcela - Jeana
                        Reno:)
                        x3c.xanga.com/6f585272c0020188890823/z63089253.jpg
                        • monikate :) 20.11.08, 20:50
                          Toś trafiła! Jean Reno będzie najlepszym Marcelem.
                          A kochanek Madzi, Stefek z Anglii? Troche sztywny, ale obdarzony
                          swoistym poczuciem humoru?
                          A stryjeczna siostra, Zofia Kossak, którą Madzia subtelnie
                          obgadywała jako istotę wyzbytą kobiecości? Macie jakieś typy?
                          • Gość: sefirotek Re: a Kossakówka niszczeje. IP: *.tl.krakow.pl 21.11.08, 07:26
                            Niestety, to już chyba ruina calkiem. A marzy mi się tam muzeum.
                            • monikate Re: a Kossakówka niszczeje. 22.11.08, 19:09
                              Niszczeje :( W takim mieście, jak Kraków. Jaki jest status
                              Kossakówki? Kto odpowiada za ten stan rzeczy, rodzina? Muzeum byłoby
                              jak najbardziej na miejscu.
                              W dzisiejszych Wysokich Obcasach jest artykuł o malarce Zofii
                              Stryjeńskiej. Przypomniało mi się, że ta postać często pojawia się
                              w "Marii i Magdalenie". To właśnie Madzia napisała, że Zosia
                              zamykała bliźniaki w szufladzie, aby móc spokojnie pracować. Kto
                              mógłby zagrać Stryjeńską?
                              Hm, a nie sądzicie, że oprócz wymienionwego wyzej Timothy'ego
                              Daltona Wojciecha Kossaka mogłby świetnie zagrać Daniel Olbrychski?
                              • malgga Tylko nie Olbrychski!!! Aaaaaaa! 22.11.08, 22:14
                                Olbrychski jest przecież za brzydki, aby grać Kossaka (no, ale to moja prywatna
                                opinia). Poza tym nie jest brunetem. Nie ma także takiego salonowego,
                                dżentelmeńskiego, "bonwiwanckiego" "sznytu" co Dalton w swoich rolach kostiumowych.
                                Wystarczy, że mi w "Ziemi obiecanej" zepsuł Karola Borowieckiego ;-)!
                            • malgga Re: a Kossakówka niszczeje. 22.11.08, 22:05
                              Ja także bym chciała, aby ją gruntownie odremontowano i utworzono tam muzeum.
                              Jednak nie możemy nic na to poradzić, że Kossakówka niszczeje, dlatego iż jest
                              własnością prywatną.
                              • bohemia1 Re: a Kossakówka niszczeje. 24.12.08, 22:27
                                Tutaj jest b. ciekawy artykuł na temat historii Kossakówki oraz jej
                                stanu na dzień dzisiejszy... Nie chce mi się wierzyć, że nic już się
                                nie da zrobić :-/

Aha, link do artykułu:
                                dabrowatarnowska.naszemiasto.pl/wydarzenia/939950.html
                                • monikate Re: a Kossakówka niszczeje. 25.12.08, 17:49
                                  Szkoda. Ręce opadają :(
                                  • bohemia1 Re: a Kossakówka niszczeje. 25.12.08, 18:15
                                    Niestety takich miejsc w Krakowie jest więcej :(((
                                    • monikate Re: a Kossakówka niszczeje. 25.12.08, 19:05
                                      Ironia losu, no bo żeby w Krakowie?
                                • kudlata13 Re: a Kossakówka niszczeje. 31.01.09, 17:28
                                  ciekawy artykuł, ale dobił mnie jeszcze bardziej, swego czasu powysyłałam trochę
                                  pism po różnych instytucjach , które powinny się zainteresować tematem
                                  Kosakówki- bezskutecznie.Wydaje mi się, że jedynie telewizja- program w
                                  telewizji publicznej mógłby ruszyc sprawę, nagłośnić problem, że spadkobiercy
                                  nie moga się dogadac albo po prostu im zwisa co się dzieje z tym domem.
                                  • Gość: grad Re: a Kossakówka niszczeje. IP: *.34.11.vie.surfer.at 04.02.09, 10:20
                                    Wlascicielom los Kossakowki nie jest obojetny wiele lat
                                    prowadzona byla dzialalnosc gospodarcza przez jedna ze
                                    spadkobierczyn / Ksiegarnia /dlaczego wiec domy znajduja sie w takim
                                    stanie .
                                    • Gość: Lotta Re: a Kossakówka niszczeje. IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 16:44
                                      Działalność gospodarcza była zapewne prowadzona dopóki się dało eksploatować
                                      niszczejący budynek. To nie ma nic wspólnego z troską o losy zabytku. W podobnym
                                      zresztą stanie jest Kossakówka w Juracie. Niszczejący, brzydki, zapyziały
                                      budynek. Żeby do niego trafić trzeba pytać miejscowych. Nie ma żadnej tabliczki
                                      informującej, że to właśnie dom Kossaków. Najlepiej chyba wygląda Kossakówka
                                      zakopiańska, ale i tam zamiast choćby małej izby pamięci jest... sklep z
                                      używaną odzieżą.
                                      Zresztą kto czytał "Magdalenę, córkę Kossaka", to chyba nawet się specjalnie nie
                                      dziwi...;))
                                      • bohemia1 Re: a Kossakówka niszczeje. 08.02.09, 19:00
                                        Podobno miasto może odebrać właścicielom budynek, jeżeli jest
                                        wpisany do rejestru zabytków i właściciele go zaniedbują. Oczywiście
                                        musi coś zapłacić właścicielom, ale na pewno nie równowartość.

Widać miasto się nie bardzo interesuje. W moim odczuciu dopiero
                                        nagłoścnienie sprawy może przyniosłoby jakiś efekt. Jak w większości
                                        przypadków :-/
                                        • Gość: maniaczka Lilki Re: a Kossakówka niszczeje. IP: *.wlb.vectranet.pl 23.02.09, 12:44
                                          To jak? Organizujemy akcję? Ja juz nawet przejrzałam sobie we
                                          Wrocławskim Ossolineum dokumenty i pamiatki po
                                          Kossakach.Myslalam ,ze mnie cos natchnie, co z tym fantem zrobić.
                                          Cisnienie mi skoczyło, jak miałam te rzeczy w rekach
                                          (rękopis "Biskupa fiołkowgo" na przykład, powojenne listy Teresy do
                                          matki , czyli Madzi),ale nic nie wymysliłam.
                                          Trzeba chyba po obywatelsku zmasowany atak na konserwatora zabytkow

Pozdrawiam, zwykla maniaczka

PS Karolina Gruszka jako aktorka podoba mi sie.
                                          • bohemia1 Re: a Kossakówka niszczeje. 19.12.09, 21:29
                                            maniaczko Lilki dopiero dziś przeczytałam Twój post :( Jeżeli
                                            czytasz ten wątek, to się odezwij na maila gazetowego.
                                            • Gość: Piotr Re: a Kossakówka niszczeje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.13, 23:23
                                              Witam,
                                              Czy ktoś wie kto jest właścicielem tej nieruchomości?
                                              Wynajmuje kobiecie dom, która ma meldunek w dowodzie Kossakówki w Krakowie.
                                              Nie płaci od pół roku i pewnie sprawa wyląduje w sądzie i stąd moje zainteresowanie.
                                              pozdrawiam,
                                              Piotr
                                              jw-bud@wp.pl
    • malaszaramysz Nigdy!!!!! 27.12.08, 09:45
      To moja książka na złe czasy. Ekranizacje są zawsze o wiele gorsze
      od filmów.
      • Gość: ania Re: Nigdy!!!!! IP: *.aster.pl 02.01.09, 13:23
        Ekranizacja nie wchodzi w grę gdyż trzeba mieć zgodę autora lub
        spadkobierców.Poza tym filmy są marne w stosunku do książek.Moim zdaniem
        największym niewypałem były "Kamienne Tablice" w reżyserii Petelskich.W miarę
        udanym filmem był telewizyjny serial "Chłopi".
        • wszystkieporankiswiata Re: Nigdy!!!!! 02.02.09, 23:40
          ciekawe,rzeczywiście, dlaczego nikt nie pokusił się o ekranizację tej świetnej
          książki i czy to tylko brak pieniędzy? Z uwagi na niesamowite bogactwo smaczków
          i szczegółów z epok(i), musiałby to być serial raczej

dla mnie Lilka- jeśli chodzi o typ urody to ktoś w rodzaju Celine Dion, ale
          muszę powiedziec, ze z polskich aktorek to...Ilona Ostrowska, niespecjalnie
          regularnie oglądam serial "Ranczo", ale moim zdaniem to ten typ urody, kolor
          włosów to rzecz zmienna w obecnych czasach i zapomnieć o obecnej roli
          wesolutkiej Amerykanki
          co do Madzi- tu gorzej, jeśli wybierac spośród współczesnych, żyjących
          aktorek,to dość trudne; przypuszczam poniekąd, ze oprócz niesamowitego uroku,
          ciepła i talentu Anny Seniuk, działa tu łatwe skojarzenie z imieniem "Madzia" ,
          bo był czas, aby to czterdziestolatkowe połączenie w mózgach się wytworzyło; zaś
          obecnie? co do typu urody, no nie wiem, ale jeśli chodzi o temperament i radość
          wewnętrzną- chyba Edyta Jungowska (znów zapomnieć o dotychczasowych rolach w
          serialach), byłaby ok

Tuwim- typ już nierealny (wiek), ale idealny- Jerzy Zelnik
          Witkacy- musiałby być,ale brak mi odpowiednio diabolicznego aktora, za wyjątkiem
          Mariusza Bonaszewskiego, ale on za to mało podobny
          Wojciech Kossak- no nie lubię Stockingera, ale gdyby mu wąs doprawic i nie
          grałby jak drewno- to ten typ trochę, lecz jego urok osobisty za bardzo jednak
          jest już mydlany i unurzany w jakimś tańcu na lodzie; raczej ktoś kto ma dużo
          wdzięku i inteligentne spojrzenie-może Marek Kondrat , Jan Englert ewentualnie
          Maniusia- tradycyjnie i po schematach to Anna Nehrebecka, Maria
          Gładkowska,Katarzyna Gniewkowska
          Jaś- Gwaś - idealnie to z kolei ktoś w typie młodego Hanuszkiewicza, ale takich
          aktualnie brak na składzie, z braku ewentualnie- Robert Gonera (oczy);
          Hanuszkiewicz mógłby też potencjalnie być Witkacym
          • malgga Bardzo dobry wybór aktorów do roli Wojciecha 23.02.09, 13:10
            Zwłaszcza Konradem bardzo dobrze trafiłaś!
            Z polskich aktorów to on najbardziej pasuje do roli Wojciecha, bo mógłby pokazać
            całą dobroduszność, ironię i sybarytyzm tego artysty.
    • y3y Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 03.02.09, 00:41
      Fajna (na jedno przeczytanie ) ksiazka ale za duzo w niej "lukru" . Nie
      pokusilabym sie aby ja jeszcze raz przeczytac.
      Takie sobie czytadlo.
      • Gość: maja Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 22:32
        Jungowska Magdaleną, też widzę ją w tej roli. Marek Konrad
        Wojciechem - trafny wybór :). No i proszę obeszło się bez A.Guzik
        • Gość: Jazzy Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie IP: 212.106.27.* 22.05.09, 18:55
          Dobrze by było, ale jakoś nie widzę tej ekranizacji u nas.
        • kalinaff Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 01.08.09, 18:08
          Podbiję i dopiszę się: uważam, ze Lilkę powinna zagrac Teresa
          Budzisz-Krzyżanowska. Oczywiscie młodsza, bo teraz to pani po 60-tce.
          Pawlikowskiego- Konrad Imiela.
          Bzowskiego - młody Stuhr
          Maniusię Kossakową- Anna Milewska

To temat-rzeka.
          Zaraz założę osobne forum nt. obu Kossakówien. Zapraszam.
          • kadrel Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 01.08.09, 18:26
            Założyłam forum o obu Kossakównach i zniknęło.
            Było przez minutę i teraz kamień w wodę :(
            Ki diabeł?
            • monikate Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 19.08.09, 19:21
              W górę. Bo ciekawe.
              • sukiennica Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 11.10.09, 21:56
                Ekranizacja "Marii i Magdaleny"?!
                Nie!!! Napewno by to polozyli...

No chyba, ze byloby realne zdobycie sugerowanej przez was obsady :)
                • monikate Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 04.01.10, 18:06
                  Podnoszę, bo fajny to wątek.
    • Gość: Wyjątkowa_ Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.10, 22:25
      To ja pewnie jestem jedyna w swoim rodzaju, bo nie podobała mi się "Maria i Magdalena". Może dlatego, że nie lubię Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej.
      • kiddy Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 07.10.10, 14:37
        Nie jesteś sama :-) Mnie się też nie podobała ta książka o dwóch rozpuszczonych pannicach z kompleksem superojca-Zeusa - brrrr.
        • kioko2 Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 13.06.11, 20:28
          A ja polubiłam ja po tym artykule:

www.portalwww.eu/pl/artykuly/2011/6/5/nie-tylko-na-ustach-grzechu/

Może dlatego, że nienawidzę Mniszkówny, a Samozwaniec nieźle się nad Mniszkówną pastwiła :)
    • Gość: Lilka Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie IP: 155.158.41.* 25.01.11, 11:34
      Do roli Madzi (jak dorosłej) zaangazowac byloby teraz trudno bo niewiele jest obecnie dobrych aktorek i aktorów o zacieciu komediowych (zwłaszcza kobiet). Ci ktorzy byliby świetni sa już w podeszlym wieku wiec nie za bardzo by sie nadawali ... Świetna bylaby Anna Seniuk ale juz jest zbyt wiekowa nataką rolę .. chyba ze gralaby babcię albo jaką ciotkę. świetna bylaby Kwiatkowska Irena .. ale ona juz wiekowa babula ...
    • mala200333 Re: Ekranizacja "Marii i Magdaleny" M. Samozwanie 25.01.11, 18:42
      Moze obawa ze rodziny zaprotestuja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka