Gość: Aga IP: *.as.kn.pl 19.11.08, 12:28 z kryzysem wieku średniego jakąś książkę. Nic do głowy mi nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Polećcie proszę dla 40latka 19.11.08, 19:52 A czy ten czterdziestolatek posiada jeszcze jakies cechy procz kryzysu wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: *.as.kn.pl 19.11.08, 23:45 A i owszem, posiada ;-) Po pierwsze wcale nie uważa, że ten kryzys go dopadł ;-) A poza tym to choleryk, z doskonałą pamięcią, biorący każde słowo głęboko do siebie, analizujący gruntownie wszystko i wszystkich, wyciągający na podstawie swoich przemyśleń zwykle bardzo trafne wnioski, chociaż nie zawsze to czego dotyczą przemyślenia jest istotną kwestią (nie wiem czy nie zamotałam ;-)). Ojciec dwójki dzieci, żonaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Polećcie proszę dla 40latka 20.11.08, 00:15 Wydaje mi sie, ze 'Czarnoksieznik z Archipelagu' to idealnie terapeutyczna ksiazka - i na kryzys wieku dojrzewania, i sredniego. Nawet, jesli czytal ja juz kiedys. Metafora moze i jest przejrzysta, ale uniwersalna - na wszelkie kryzysy. Odpowiedz Link Zgłoś
skrybcia Re: Polećcie proszę dla 40latka 19.11.08, 22:35 Polecam "Dwanaście kręgów" Jurija Andruchowycza. Dokładnie o tym! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 11:27 'cien wiatru' Zafona...kipme.pl/dzielo/cien-wiatru/43123.html , po niej przejdzie mu kryzys wieku sredniego, zapewniam cie....swietna powiesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benbenito Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: *.pools.arcor-ip.net 22.11.08, 18:42 Wszystkim w kryzysie, niezaleznie od wieku dobrze zrobi bunt ciala. Nie skrecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika974 Re: Polećcie proszę dla 40latka 22.11.08, 19:09 Może "Hańba" Coetzee, dostała wprawdzie Nobla, choć nie jest aż tak wspaniała, to jednak polecam. Dla mnie to świetny portret psychologiczny faceta już dojrzałego, w tzw. kryzysie wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościk Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 13:51 A czemu ma byc o kryzysie? Litosci! Jak facetowi zle, to mu trzeba dac ksiazke, ktora go wyrwie z marazmu. Polecam "Za glosem sangomy". Znalazlem dobre recenzje na forum i jestem w srodku czytania. Swiewtna powiesc tak napisana, ze czlowiek zapomina, ze siedzi w zimnej Polsce! Szybka akcja, super opisy afrykanskich osobliwosci. Bardzo klimatyczna i odstresowujaca:-)Autorka Agnieszka Podolecka - na szczescie uniknela babskich pulapek i czyta sie jednym tchem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zuwinka Re: Polećcie proszę dla 40latka 30.11.08, 01:03 Kilka propozycji: 1. "Samotnik" E.Ionesco 2. "Niech pana Bóg błogosławi, panie Rosewater" K.Vonnegut 3. "Czekając na Godota" S.Beckett (ew. teatr) 4. "Wystarczy być" J.Kosiński 5. "Dar Humboldta" S.Bellow 6. "W drodze" J.Kerouac - choć nie jestem przekonana, czy to najlepszy typ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: 195.242.183.* 01.12.08, 13:58 biografia Woody Allena, oststnio pojawiła się w księgarniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krowa Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: *.chello.pl 04.12.08, 20:21 "Pamiętnik Adriane Mole. Czas Cappucino." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eire Re: Polećcie proszę dla 40latka IP: 195.7.34.* 05.12.08, 13:11 zbiory felietonow Jeremiego Clarksona, juz kilka czesci w Polsce wydali. Smieszny, sarkastyczny, po 40, z kryzysem swego czasu, o samochodach, facetach i ich swiecie. Poza Robert Harris Archangielsk lub Pompeje czy Enigma. Follet Filary ziemi i Swiat bez konca, kontynuacja, ale luzna. Polskie kryminaly wspolczesne, bardzo dobre, dla mezczyzn akurat. Trylogia, wkotce 4 czesc Pilipiuka z Okiem Jelenia jako otwierajaca Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Polećcie proszę dla 40latka 05.12.08, 22:57 niech przeczyta Lolitę ;) albo popłyniena fali, albo zaraz z kryzysu wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś