Dodaj do ulubionych

Królowie przeklęci

IP: 10.8.0.* / *.computerland.pl 06.08.01, 12:15
Hej,
czytaliście tę serię???
Ja właśnie skończyłam IV tom.
Dla tych co nie znają - jest to historia królów francuskich, napisana w formie
powieści, czyta się to fantastycznie, a oprócz zalet znakomitej powieści seria
ta ma też walory historyczne - poznajemy knowania, intrygii, no i oczywiście
zbrodnie, które tworzyły historię w zasadzie całej Europy.
Polecam i czekam na opinie, Luka
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Królowie przeklęci IP: 157.25.99.* 09.08.01, 18:29
      No i tak powstało piwo Stella Artois :)
      Sie wydaje, iż reklama tego trunka nie przypadkowo ma takie przesłanie :)
      (Ale biedak marnie póżniej skończył...)

Serio... Książka niezła (czytałem pierwszy raz gdy miałem 15 lat, czyli 15 lat
      temu)Drugi raz przeczytałem bodajże 2 lata temu. Druon to taki historyk-pisarz
      jak np. Waltari. Fakt, o tych Karolów dużo człowiek się dowie, ale to nie jest
      literatura piękna tylko historyczna bez przesłania. Taka trylogia. Dobrze się
      czyta.

Pozdro

• Gość: Esther Re: Królowie przeklęci IP: *.datamonitor.com 16.08.01, 09:42
      To prawda, ksiazke swietnie sie czyta (czytalam w drugiej klasie liceum czyli
      raczej dawno) i chyba znow do niej wroce.
      O tym ze jest dobra swiadczy to ze po ponad 10 latach pamietam ja bardzo
      dokladnie i przeczytalabym ja jeszcze raz!
      • Gość: Miętówka Re: Królowie przeklęci IP: *.provider.pl 30.08.01, 22:41
        A ja przeczytałam pierwszy tom i, jak na razie, czekam aż w bibliotece pojawi
        się drugi. Choć słyszałam, że im dalej tym nieco gorzej się czyta. Pożyjemy,
        zobaczymy.
    • Gość: wodnik Re: Królowie przeklęci IP: 192.168.1.* / *.suwalki.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 09:27
      Fantastyczne. Jest to rzecz do której powracałem już kilka razy. Ciekawe, czy ktos jeszcze pamięta serial oparty na "Krolach przeklętych"? Był nadawany w dwójce dobrych kilkana�cie lat temu - równie dobry jak cykl.

• Gość: Piotr B. Re: Królowie przeklęci IP: *.unitel.com.pl 10.10.01, 11:28
        Książka bardzo dobra. Jest ich VI tomów, tylko nie czytaj VII (Druon napisał go
        w kilkanaście lat po tamtych sześciu) bo stracisz całą sympatię do autora.
        Co do serialu to niestety był on kiepski, zawiodłem się. Na aktorstwie,
        obsadzie, scenariuszu, nawet miałem zastrzeżenia do kostiumów.
        Najlepsze w książce jest to, że taka była historia Francji i tak mogło być
        (świetne dialogi i monologi wewnętrzne).
        Pozdrowienia
        • Gość: Wladek Re: Królowie przeklęci IP: *.dll.se 10.10.01, 13:08
          Calkowicie sie zgadzam z Piotrem.Czekalem z niecierpliwoscia na serial (zreszta
          te ksiazki czyta sie jak scenariusze filmowe) zupelnie sie zawiodlem. W samym
          cyklu powiesciowym Druona najbardziej zdumiewajace bylo scisle bazowanie na
          faktach (podobno autor byl wysokim urzednikiem panstwowym i mial swobodny
          dostep do archiwów dawnych). Druon napisal cos jeszcze, bodajze o upadku
          Konstantynopola (moze myle z Waltari) moze ktos z Was wie.
          • Gość: Atanaryk Re: Królowie przeklęci IP: *.astercity.net / 10.128.139.* 10.03.02, 12:05
            Nie, Druon nie napisał ksiażki dziejącej sie w oblężonym przez Turków
            Konstantynopolu. To Mika Valtari, Fin, książka nazywa się Anioł Śmierci czy
            Czarny Anioł jakoś tak, ale nie jest dobra historycznie, chociaż historia
            ciekawa. A jeżeli chodzi o "Królów Przeklętych" to są wspaniali. Jesli lubicie
            powieści historyczne to polecam "Baudlino" - świetna zabawa. A dla ambitnych
            oczywiście nestorów gatunku: Parnickiego i Gołubiewa.
            napalmoporanku@poczta.onet.pl
            • Gość: ydorius Re: Królowie przeklęci IP: *.acn.waw.pl 10.03.02, 13:17

Jak dla mnie Baudolino jest najsłabszą z powieści Eco. Warto się pomęczyć nad
              Wahadłem Foucaulta, czy poczytać "Wyspę dnia poprzedniego". Są po prostu od
              Baudolino lepsze. (celowo nie mówię o Imieniu Róży, bo to klasa sama dla
              siebie)

pozdrawiam,
              .y.
    • Gość: kubu Re: Królowie przeklęci IP: *.dwi.uw.edu.pl 11.03.02, 09:56
      czytalem w liceum
      fantastyczne

i niedawne wznowienie bardzo mnie zachecado powtorki
      tyle, ze to dopiero po sesji
      ale z drugiej strony juz tyle ksiazek ma nominacje na PO WAKACJACH, ze chyba
      nie zdaze :-///
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka