Gość: pismonosem IP: 195.205.14.* 26.08.09, 14:01 Czekam na wasze propozycje. Moje to "Biesy" Dostojewskiego i "Hrabia Monte Christo" Dumasa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tetlian Oczywiście Flatland 29.08.09, 16:08 Flatlandia czyli kraina płaszczaków – powieść Edwina Abbotta, wydana w roku 1884, w oryginale zatytułowana "Flatland: A Romance of Many Dimensions". Aż dziw bierze, że w tamtych czasach, mogło powstać coś takiego. Wtedy raczej nie dopuszczano do myśli istnienia innych wymiarów niż znane nam 3. Świetna książka. Polecam. Powstały też dwie ekranizacje. Jedna z nich jest pełna błędów, ale bardziej widowiskowa (nie polecam). Druga jest bardziej spójna logicznie, ale widać, że mieli mały budżet (tak czy siak tą wersję polecam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amus00 Alicja w Krainie Czarów IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 29.08.09, 22:35 Alicja w Krainie Czarów, Lewis Caroll Pani Bovary, Gustav Flaubert Pustelnia Parmeńska, Stendhal no i napewno jakaś z książek Juliusza Verne'a a co do Małego księcia to powstał w XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Messalina Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 12:08 "Mały książę" został wydany w 1943 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 82.160.33.* 27.08.09, 11:24 Uważam, że wiek XIX w ogóle był dla literatury punktem szczytowym. Te wielkie panoramiczne powieści realistyczne. Autorów można by wymienić kilkudziesięciu. Potem zaczęły się książki "chorobliwe", o psychicznych miazmatach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pismonosem Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 195.205.14.* 27.08.09, 13:43 Zgadzam się, dlatego proszę o twoim zdaniem najlepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 82.160.33.* 28.08.09, 10:11 Może krajami: duża grupa Francuzów (Balzac, Flaubert, Maupassant, Hugo), Rosjanie (Tołstoj, Dostojewski), Polacy (Prus, Sienkiewicz, Orzeszkowa), Anglicy (Dickens, Thackeray, George Eliot, Hardy), Amerykanie (Melville, Hawthorne, Thoreau, Poe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 82.160.33.* 28.08.09, 19:46 Reymont, Zola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Oldi, z wikipedią to każdy mondry IP: *.elartnet.pl 29.08.09, 14:57 zamiast błyszczeć i podawać setki pisarzy, przeczytaj pytanie założone na forum ze zrozumieniem. Autor postu pytał o KSIĄŻKĘ a nie o to, kto tworzył w XIX wieku. z Dumasa podobał mi się lekki cykl "Józef Balsamo", "Naszyjnik Królowej" "Hrabina de Charny" - czwarty tom hrabiny w przekładzie bardzo trudny do dostania. Idiota, DOstojewskiego, WOjna i pokój, Tołstoja, Nana oraz Germinal ZOli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ly Re: Oldi, z wikipedią to każdy mondry IP: *.zamosc.mm.pl 30.08.09, 01:39 O, przypomniałaś mi, że kiedyś chciałem Germinale w całości przeczytać (gdzieś kiedyś widziałem fragment), dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: Oldi, z wikipedią to każdy mondry IP: 82.160.33.* 30.08.09, 10:42 Wszystko z głowy, wszystko z głowy, a wręcz z głębi jestestwa. Popatrzyłem sobie tylko na mapy, zwłaszcza mapę Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poo Re: Oldi, z wikipedią to każdy mondry IP: *.aster.pl 30.08.09, 12:44 Musisz na nią patrzeć, żeby wiedzieć, jak wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
stoerungsquelle Re: Najlepsze książki XIX wieku 08.11.09, 23:19 Gość portalu: oldi napisał(a): > Może krajami: duża grupa Francuzów (Balzac, Flaubert, Maupassant, > Hugo), Rosjanie (Tołstoj, Dostojewski), Polacy (Prus, Sienkiewicz, > Orzeszkowa), Anglicy (Dickens, Thackeray, George Eliot, Hardy), > Amerykanie (Melville, Hawthorne, Thoreau, Poe). I Bronte! To chyba tez sie lapie na XIX w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.cosmeticessence.com 27.08.09, 17:44 poematy Slowackiego i Krasinskiego, kolejnosc mozesz odwrocic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halvaman Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.icpnet.pl 29.08.09, 10:08 Cholera... Można wymieniać godzinami. Niemniej chyba największe wrażenie na mnie wywarła rosyjska literatura: Dostojewski, Gogol, Turgieniew czy Tołstoj. Choć jeśli chodzi o najważniejszą książkę z tych bardzo owocnych czasów dla pisarzy wybrałbym pomimo wszytsko "Głód" Hamsuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baleron Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 94.254.154.* 29.08.09, 10:37 Hamsuna godne polecenia jest też "Błogosławieństwo ziemi", aczkolwiek "Głód" pierwsza klasa. Ponadto Emil Zola "Germinal". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baleron Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 94.254.154.* 29.08.09, 10:41 A z poezji Ballady i romanse Mickiewicza. W podobnym klimacie także - choć to jakieś 20 lat przed XIX w. - Król olch Goethego w tłum. Szymborskiej. Rewelacyjny wiersz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tołdi Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 94.254.154.* 29.08.09, 10:42 Ziemia obiecana Reymonta. Piekna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: 82.160.33.* 29.08.09, 11:17 "Głód" Hamsuna to taka wprawka literacka, i to idąca już w stronę modernistycznych klimatów. Odpowiedz Link Zgłoś
tatarak-a Re: Najlepsze książki XIX wieku 10.11.09, 12:37 Właśnie poszukałam informacji o tej książce i nie wiem, jak mogłam do tej pory ją przeoczyć. Jest teraz u mnie na top-liście to przeczytania. kapeluszpelenksiazek.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
allessane Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 10:39 Nędznicy oraz Wojna i pokój, są według mnie jednym z najlepszych. Bardzo sugestywnie i mocno oddziałujące na czytelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.chello.pl 29.08.09, 10:48 Anna Karenina Tołstoja Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ludwika Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 11:04 BARDZO ciężko, ale próbuję: -"Martwe dusze" Gogola -"Biesy" Dostojewskiego -"Idiota" Dostojewskiego -"Anna Karenina" Tołstoja -"Plac Waszyngtona" Jamesa -"Wichrowe Wzgórza" Bronte -"Głód" Hamsuna -"Lalka" Prusa -"Targowisko prózności" Thackeraya -"Ziemia"Zoli To moje ulubione... ale czy najlepsze - trudno powiedzieć, bo konkurencja jest ostra ;)w każdym razie - dobry to był wiek. Literacko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firem Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.websky.pl 29.08.09, 11:20 "Lalka" Prusa "Chłopi" Reymonta Odpowiedz Link Zgłoś
symeonstylita Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 11:20 Cały Dostojewski i "Lalka" Prusa Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h Hamsun 29.08.09, 11:31 i jego "Głód" i "Błogosławieństwo ziemi", Dickens, Emil Zola, E.A.Poe - jego opowiadania - perełki, Emily Bronte "Wichrowe wzgórza", Dostojewski - mniam,mniam, Viktor Hugo i długo tak można Odpowiedz Link Zgłoś
jessy3 Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 12:41 Z polskiej literatury zdecydowanie "Lalka". Światową znam wyrywkowo, ale z tych przeczytanych - Dostojewski "Zbrodnia i kara". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytania Duma i uprzedzenie... IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.09, 12:27 Emma, w ogóle cała Jane Austen poza tym faktycznie wymieniani powyżej autorzy, może za wyjątkim Sienkiewicza i Orzeszkowej - nie wiem, co ta dwójka robi w towarzystwie Flauberta, Dickensa i Dostojewskiego! Kipling (zwłaszcza Stalky i spółka, bo Takie sobie bajeczki to już wiek XX) no i mój ukochany Lord Jim też się jeszcze załapał (1900) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: Duma i uprzedzenie... IP: *.aster.pl 29.08.09, 19:38 Nie wiesz co tu robi Sienkiewicz bo nie czytałaś "Bez dogmatu". Są tam świetne społeczne obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
4v Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 12:52 no cóż, będę reprezentantem tych o dobrym guście, choć małej wiedzy: Lalka i Dostojewski. od siebie dodam jeszcze Verne'a. na pewno było coś lepszego, ale nie czytałem. a późno XIX-wieczny klimat uwielbiam, także w architekturze, antykach, ulokowanych w nim filmach i serialach. zwłaszcza rosyjskich, brytyjskich i francuskich (chyba najlepiej oddają klimat...) Odpowiedz Link Zgłoś
tuffm Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 12:56 Przygody Alicji w Krainie Czarów i Portret Doriana Graya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mina Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.aster.pl 29.08.09, 12:58 Idiota Dostojewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
cthulhina Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 13:53 "Nędznicy" Hugo, a potem "Portret Doriana Graya". I prawie cały Poe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poo Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.aster.pl 29.08.09, 14:39 I po co komu te wyliczanki oczywistych autorów? Odpowiedz Link Zgłoś
yas.ondaree Re. Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 15:18 1. Bracia Karamazow 2. Świat jako wola i przedstawienie 3. O powstawaniu gatunków 4,5. O wolności, Poddaństwo kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
basia172 Re: Re. Najlepsze książki XIX wieku 30.08.09, 00:39 OF ORIGIN OF THE SPECIES Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: TOP 10 29.08.09, 16:05 1. Absolutny HIT wszechczasów "Hrabia Monte Christo" Dumasa 2."Stracone Złudzenia" Balzaca 3. "Bel Ami" Maupassanta 4. "Faraon" i "Lalka" Prusa 5. "Nędznicy" Hugo 6. "Bez dogmatu" Sienkiewicza 7. "Ziemia obiecana" Reymonta 8. "Nostromo" i "Jądro ciemności" Conrada 9. "Targowisko próżności" Thackeray 10. "Czerwone i czarne" Stendhala poza belletrystyką "Rękopisy ekonomiczno - filozoficzne" i "Manifest partii komunistycznej" Marksa "O istocie chrześcijaństwa" Feuerbacha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: TOP 10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 16:46 Wichrowe wzgórza E.Bronte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: TOP 10 IP: 82.160.33.* 29.08.09, 17:37 Tak, Stendhala pominąłem, kolejny geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_brightside Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 18:25 Idiota Dostojewskiego Duma i Uprzedzenie Austen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annna Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.range86-132.btcentralplus.com 29.08.09, 18:25 'Wichrowe Wzgórza' Emily Bronte 'Jane Eyre' Charlotte Bronte 'Duma i uprzedzenie' Jane Austen a z poezji Emily Dickinson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralii Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.aster.pl 29.08.09, 19:42 Szaleństwo Almayera - Joseph Conrad Lord Jim - Joseph Conrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.aster.pl 29.08.09, 19:45 Rękopis znaleziony w Saragossie - Jan Potocki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 32jkkk Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.aster.pl 29.08.09, 19:47 "Rozdzióbią nas kruki, wrony..." - Żeromski Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 23:42 1. Dostojewskiego moje to bezapelacyjnie "Mistrz i Małgorzata" :) 2. "Opowiadania" Edgara Allan Poe 3. "Quo vadis" Sienkiewicza 4. "Faraon" Prusa 5. "Jane Eyre" Charlotte Bronte 6. "Duma i uprzedzenie" Jane Austen 7. "Trzech muszkieterów" A. Dumas 8. "Hrabia Monte Christo" A. Dumas 9. "20000 mil podmorskiej żeglugi" Verne 10. "Katedra Marii Panny w Paryżu" Hugo. Kurcze, ogólnie to ciężko mi było podać Top 10 ;) Jeśli miałabym podać jedną powieść to byłby to punkt 1., czyli "Mistrz i Małgorzata". W tej powieści każde słowo jest przemyślane przez autora a każde zdanie to osobna perełka ;) Poza XIX wiekiem kocham Shakespeare'a ;) Wszystko - komedie, tragedie, horrory... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius8 Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 23:49 lia.13 napisała: > 1. Dostojewskiego moje to bezapelacyjnie "Mistrz i Małgorzata" :) Sprawdź kto napisał "Mistrza i Małgorzatę" i kiedy... > Poza XIX wiekiem kocham Shakespeare'a ;) Wszystko - komedie, tragedie, horrory. > .. ;) Szekspir i horrory... O matko... Tak czytam Wasze listy i przeraża mnie, że można zestawiać Dumasa z Prusem, Zolą, Dostojewskim... Mało tego, cenić go bardziej. Przypominam, że Dumas to pisarz powieści popularnych, nie najwyższych lotów. Ale tak to jest kiedy się czyta, zwracając uwagę tylko na fabułę. Odpowiedz Link Zgłoś
charleotte Re: Najlepsze książki XIX wieku 29.08.09, 23:54 Dziecko drogie, Mistrz i Małgorzata Dostojewskiego?? XIX wiek?? Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeKoster Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.centertel.pl 30.08.09, 00:35 Lautreamont- Pieśni Maldorora JK Huysmans - Na Wspak Baudelaire - Poematy Prozą Thomas De Quincey - Wyznania angielskiego opiumisty Rimbaud- iluminacje, sezon Jules Barbey d'Aurevilly- diable sprawy Gerard De Nerval - podróż na wschód Strindberg- większość Musset- Spowiedż dziecięcia wieku Z Polski Ksiądz Faust- Miciński Confiteor, poematy prozą- Przybyszewski to te ulubione. Nie sile się oczywiście na oryginalność, Dostojewskiego czy tam Stendhal też cenie, ale ileż można?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poo Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.aster.pl 30.08.09, 00:40 Miciński to już XX wiek. Ciekawa lista. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeheb Re: Najlepsze książki XIX wieku 30.08.09, 01:38 Niestety bywa jeszcze gorzej. Ostatnio buszując po bibliotece, byłem świadkiem tragikomicznej sceny. Młody chłopak przez piętnaście minut próbował znaleźć jakąś książkę w dziale literatury polskiej, pod literą Z. Bibliotekarka dobrotliwym głosem zaoferowała mu swoją pomoc, w odpowiedzi usłyszała prośbę o znalezienie "Zbrodni i kary"... Ad rem: "Chłopi" Reymonta. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9610 Re: Najlepsze książki XIX wieku 30.08.09, 08:42 takie sytuacje tak często zdarzają się w bibliotekach, że na bibliotekarzach nie robią żadnego wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwen Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.nat0.sta.nsm.pl 30.08.09, 20:20 "Chłopi" - już XX wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Najlepsze książki XIX wieku 06.11.09, 15:23 tomeheb napisał: > Ad rem: "Chłopi" Reymonta. zabaczę wam ten XIX wiek, bo przecież mógł pisać już wcześniej:) zapraszam na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcix3005 Re: Najlepsze książki XIX wieku 30.08.09, 09:21 "Zbrodnia i kara" oraz "Lalka". Arcydzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
bpastuchewicz Re: Najlepsze książki XIX wieku 30.08.09, 12:02 Ostatnio czytam taką jedną, po polsku będzie "Trzech panów w łódce nie licząc psa" (Jerome). Nie jest to żaden "epicki rozmach", brak też filozoficznych rozmyślań o naturze człowieka (ale są za to rozmyślania komiczne) , ale dla miłośników humoru angielskiego jak znalazł. Ta książka jest tak aktualna dzisiaj, że aż się zdziwiłem. Polecam lekturę w oryginale po angielsku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rick Warren Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 13:38 Życie świadome celu – polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justysia Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 13:40 "Życie świadome celu" Ricka Warrena – polecam ten światowy bestseller! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justysia Re: Najlepsze książki XIX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.09, 13:41 "Życie świadome celu" Ricka Warrena – polecam ten światowy bestseller! www.koinonia.misja.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: Najlepsze książki XIX wieku 05.11.10, 22:50 "Targowisko prózności" Thackeray "Martwe dusze" Gogol "Ziemia obiecana" Reymont Odpowiedz Link Zgłoś
p-e.tra88 Re: Najlepsze książki XIX wieku 23.11.10, 08:35 Zywoty pań swawolnych----Panteleon i wizytantki Odpowiedz Link Zgłoś