Dodaj do ulubionych

spej na karalucha

18.02.15, 10:55
A co mi tam, doleje oliwy do ognia :D

"Wprowadzono na rynek nową trutkę na karaluchy, która okazała się skuteczniejsza, łatwiejsza w użyciu i mniej uciążliwa niż stosowane do tej pory trujące aerozole oraz tańsza. Karaluchy zanosiły trutkę nocą do swoich gniazd i w ten sposób wytruwały wszystkie szkodniki. Mimo to duża część gospodyń domowych nadal używała aerozoli, nie dawała się przekonać do nowego produktu. W wywiadach badane kobiety twierdziły, że aerozol jest wygodniejszy i bardziej skuteczny, co było oczywistą nieprawdą. Poproszono psychologów o opisanie przyczyn dla których kobiety wolały stosować spray. Zastosowano metodę projekcyjną – "Napisz kim jest karaluch, który chodzi po Twojej kuchni". Opowiadania pisane przez kobiety miały wiele interesujących cech wspólnych. Opisywały szkodnika jako samca, który wyszedł z domu aby zaznać przygód nocą, podczas gdy jego rodzina czekała na niego w ciemnej norze. Test projekcyjny wykrył ukrytą agresję kobiet tych gospodyń domowych do swoich partnerów. Agresja ta była przyczyną przeżywania satysfakcji podczas "trucia" karalucha oraz oporu przed dawaniem mu trucizny, którą zaniesie do gniazda."

A. Falkowski, T. Tyszka. Psychologia zachowań konsumenckich. Gdańsk, 2009. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne
Obserwuj wątek
    • sabat.77 Re: spej na karalucha 18.02.15, 11:00
      Mam koncepcje nowego sprayu - wmowic babom, ze produkt nie zabija karalucha, tylko kastruje go sprawiajac przy tym niewiarygodny bol :)
      • zyg_zyg_zyg Re: spej na karalucha 18.02.15, 11:01
        Bez sensu. Przecież babom chodzi o rozmnażenie.
        • sabat.77 Re: spej na karalucha 18.02.15, 11:14
          To prawda, ale po rozmnozeniu jaja samcowi sa juz niepotrzebne - a wrecz przeszkadzaja w spokojnej opiece nad potomstwem.
          • zyg_zyg_zyg Re: spej na karalucha 18.02.15, 12:32
            No dobra, przekonałeś mnie - bierz się za ten spray. Może Maruś Ci pomoże, bo chemik z wykształcenia.
    • zyg_zyg_zyg Re: spej na karalucha 18.02.15, 11:05
      Esa esta esta! Samiec twój wróg!
    • rekreativa Re: spej na karalucha 18.02.15, 11:56
      O w mordę... W życiu bym na to nie wpadła.
    • mabelle2000 Re: spej na karalucha 18.02.15, 11:57
      Kupilam niedawno trucizne na slimaki, taka nowej generacji, z "opoznionym zaplonem". Ma ona te wyzszosc nad stara, ze usmierca dopiero jak szkodniki pojda do swoich nor. Nie trzeba wiec zbierac zwlok z grzadek. No i jak to przeczytalam, to wyobrazilam sobie te wszystkie pomrowy i pomrowiki wijace sie w bolesciach w swoich domach i tak mna to tapnelo, i taka litosc zdjela, ze trucizny nie uzylam.
      • marek.zak1 Re: spej na karalucha 18.02.15, 12:12
        mabelle2000 napisała:

> Kupilam niedawno trucizne na slimaki, taka nowej generacji, z "opoznionym zaplonem". Ma ona te wyzszosc nad stara, ze usmierca dopiero jak szkodniki pojda do swoich nor. Nie trzeba wiec zbierac zwlok z grzadek. No i jak to przeczytalam, to wyobrazilam sobie te wszystkie pomrowy i pomrowiki wijace sie w bolesciach w swoich domach i tak mna to tapnelo, i taka litosc zdjela, ze trucizny nie uzylam.

Wyobraź sobie tysiace slimaków wchodzacych na posesje. Nie zostawia kawałka trawy ani innej zielonej części roślin na polu I uprawie.. Cechą nowej generacji jest trwałość w przypadku deszczu, a tylko podczas deszczu slimaki się pojawiają.
        To tak zawodowy OT :)

• rekreativa Re: spej na karalucha 18.02.15, 12:26
      Wychodzi na to, że brak mi macierzyńskiej wrazliwości :D
      Kiedyś miałam w mieszkaniu prusaki - tłukłam wszystkie równo, duże, małe, a największą satysfakcję czułam, gdy udało mi się ubić samicę, która pod odwłokiem niosła kokon z jajami.
      Ale personifikować insektów to mi nigdy do głowy nie przyszlo.
      • zyg_zyg_zyg Re: spej na karalucha 18.02.15, 12:30
        Może tak mają tylko gospodynie domowe?
        • kutuzow Re: spej na karalucha 18.02.15, 13:30
          zyg_zyg_zyg napisała:

> Może tak mają tylko gospodynie domowe?

No nie wiem - oglądałaś moze ten filmik?

www.youtube.com/watch?v=rBG2dlb54ZY
          Wiele kobiet które znam (którym to pokazywałem) żałowały się lampki.
          • zyg_zyg_zyg Re: spej na karalucha 18.02.15, 13:45
            > Wiele kobiet które znam (którym to pokazywałem) żałowały się lampki

Ale pytałeś je też, czy mają w domach karaluchy, w których widzą złych mężczyzn? I które uśmiercają, bo mężczyzn nie mogą?
            • kutuzow Re: spej na karalucha 18.02.15, 13:53
              zyg_zyg_zyg napisała:
              > Ale pytałeś je też, czy mają w domach karaluchy, w których widzą złych mężczyzn
              > ?

Nie pytałem o Karaluchy, ale skoro w metalowej lampce doszukują się ludzkich odruchów (bo jej zimno), to łatwo mi sobie wyobrazić, że i w rodzinie karaluchów czegoś się potrafią dopatrzeć.
          • wont Re: spej na karalucha 18.02.15, 14:18
            kutuzow napisał:
            >
            > No nie wiem - oglądałaś moze ten filmik?
            >
            > www.youtube.com/watch?v=rBG2dlb54ZY
            > Wiele kobiet które znam (którym to pokazywałem) żałowały się lampki.
            --------------
            Jestem facetem a mi też zrobiło się szkoda tej lampki. Może to kwestia nie płci a wrażliwości? ;)

Podobnie szkoda mi było autobusu:
            www.youtube.com/watch?v=LP5WB6OXv1g

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka