Dodaj do ulubionych

problem z antykoncepcją

03.03.15, 17:39
Od zawsze miałam problemy z obniżonym libido po tabletkach antykoncepcyjnych - jednak ostatnio to już naprawdę jest na poziomie -1.
Próbowałam różnych tabletek, ostatnio ginekolog poleciła mi plastry, no i było lepiej - przez chwilę, po 3-4 miesiącach znów spadło. Odstawiłam ostatnio w cholerę, po 3 tygodniach jest już znacznie lepiej -libido w górę, ale co z tego, jak nie ma zabezpieczenia? Jestem już w takim wieku, że ciąży nie planuję, a szkoda mi marnować tych paru lat..
Spirala bez hormonów- jednak ryzyko zajścia większe niż przy tabsach. Może gumki+ ella one? Mam dylematy jak nastolatka, ale może coś poradzicie?
Obserwuj wątek
    • bcde Re: problem z antykoncepcją 03.03.15, 17:59
      > Spirala bez hormonów- jednak ryzyko zajścia większe niż przy tabsach.

I tak ryzyko jest bardzo niskie.
      • slepafuria15 Re: problem z antykoncepcją 03.03.15, 18:22
        Spirala Mirena z hormonami
    • ninek04 Re: problem z antykoncepcją 03.03.15, 21:37
      Do tej pory zachwalałam i użytkowałam tabl.antyk., po długiej przerwie zresztą.Ale to co sprawdzało się u mnie w wieku ok.20-kilku lat, teraz w okolicy 40 jest zupełnie nie do przyjęcia-uczucie puchnięcia, wzrost wagi, złe wyniki badań(wątroba, układ krzepnięcia),stad muszą iść w odstawkę.Gdybym miała seks często, od razu zdecydowałabym się na spiralę, i to raczej Mirene, przy rzadkim seksie to bezsensowne. Ale wg mnie spirala to i tak najlepszy i najwygodniejszy wybór,zwłaszcza, gdy dzieci sie już nie planuje, a skuteczność b.wysoka.
    • twojabogini Re: problem z antykoncepcją 03.03.15, 22:30
      Stosuję spiralę bez hormonów. Skuteczność jest wysoka i to jakieś bzdury, że jest mniej skuteczna niż tabsy hormonalne - działanie tabletki osłabia alkohol, czy nawet zwykła niestrawność. Przy spirali takich rzeczy nie ma.
      Hormonalne spirale to nowum, ale nie mają wyższej skuteczności niż te niehormonalne. Jeśli kobieta przy okazji antykoncepcji potrzebuje hormonów do regulacji cyklów czy leczenia jakiś zaburzeń, to wtedy spirala hormonalna ma sens.

Jeden jedyny potencjalny minus spirali - może nieco nasilać krwawienia, co u kobiet z dietą niskożelazową i bez witamin krwiotwórczych może prowadzić do anemii, więc warto raz do roku robić podstawowe badanie krwi i tak samo w razie uczucia osłabienia. a podczas miesiączki objadać się dobrej jakości czekoladą. Dla zdrowotności.
      • urszula.slo Re: problem z antykoncepcją 04.03.15, 11:28
        Odradzam wszelkie hormony, w każdej postaci. U antykoncepcji hormonalnej nie chodzi tylko o wpływ na libido, lecz na cały organizm, jego stan hormonalny, a co za tym idzie - przemianę materii, samopoczucie, itd itd. Nawet jeżeli zapobiega pewnego rodzaju nowoworom (co twierzdą ginekolodzy), to źle wpływa na masę innych rzeczy i przyczynia się do powstania innych chorób, o czym ginekolodzy już nie mówią, bo o tym nic nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć. No i ogólnie o tym mało się mówi.

Po miesiączce do owulacji stosujemy prezerwatywę, po owu stosunek przerwany (po 22-23 dniu cyklu też nieprzerwany, bo nie ma po co przerywać). Ale by funkcjonować tak, trzeba znać swój organizm (cykl).

U nas się sprawdza.
        • hello-kitty2 Re: problem z antykoncepcją 04.03.15, 11:46
          urszula.slo napisała:

> Po miesiączce do owulacji stosujemy prezerwatywę, po owu stosunek przerwany (po
          > 22-23 dniu cyklu też nieprzerwany, bo nie ma po co przerywać). Ale by funkcjon
          > ować tak, trzeba znać swój organizm (cykl).

A w trakcie owulacji co stosujecie?
        • ikame Re: problem z antykoncepcją 04.03.15, 17:41
          nie gniewaj się urszulo.slo, ale chyba nie czytałaś ulotki tabsów, ta od plastrów Evra ma wielkość gazety i od samego czytania listy zagrożeń można zejść na zawał (zakrzepica, guzy wątroby, rak piersi i wysypka na dzień dobry)
          a ja stara jestem, żeby kombinować z kalendarzem, o stosunku przerywanym zmilczę:)
          • ikame Re: problem z antykoncepcją 04.03.15, 17:44
            przepraszam Kitty, źle się podpięłam.
            Idę do gina pogadać o spirali,
            dziękuję!
            • twojabogini Re: problem z antykoncepcją 04.03.15, 23:14
              Jak dasz rady znajdź takiego co ma wprawę w zakładaniu.. Za pierwszym razem trafiłam na takiego, która założył mi spiralę, tak, że nie zorientowałam się, że to już się stało. Gdyby nie niteczka wystająca, to myślałabym, że to szarlatan i kit mi wciska, że założył.
              Drugi babsztyl to jakaś sadystka, wszystko trwało długo i nie tylko było bolesne w trakcie ale i ze dwa dni później jeszcze czułam że mam wszystko poruszone. żeby ci,e nie przestraszyć - ból nie jest jakiś dramatyczny - coś jak silniejsza miesiączka, ale sprawny lekarz pozwala uniknąć i tego.
        • twojabogini Re: problem z antykoncepcją 04.03.15, 23:11
          To przy takiej antykoncepcji nie łatwiej chłopa nauczyć powstrzymywania wytrysku przy orgazmie, zamiast przerywać stosunek?
          A co w trakcie owulacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka