Dodaj do ulubionych

renta a chad

25.07.10, 12:57
od kiedy moge ubiegac sie o rente?? Od kilku lat choruje na powracającą
depresje, nie chodze regularnie do lekarzy (fazy przerwy od wrzesnia do
kwietnia uwazalam za wyleczenie z depresji jednak od kwietnia nastepuje nawrót
choroby wtedy nie jestem w stanie pracowac trwa to do ok sierpnia) I tak jest
w kółko z przerwa w jednym roku. Nie jestem w stanie dluzej utrzymac sie w
jednej pracy, nagle wszystko sie wali i od wrzesnia znowu zaczynam od
poczatku. Jestem tym juz zmęczona.
Obserwuj wątek
    • sorroweem Re: renta a chad 25.07.10, 17:30
      ok chcialam sobie jakos radzic i pracowac mimo choroby ktorej nie chcialam
      zaakceptowac Ile musze miec wizyt?? pierwsze spotkanie z psychiatra mialam ok 7
      lat temu
      • kebli Re: renta a chad 25.07.10, 18:42
        Połóż się do szpitala. raz, że się podleczysz, a dwa, ze wtedy nie mogą ci nie
        przyznać.
        • czubata Re: renta a chad 25.07.10, 18:52
          Kebli to znaczy że pobyt w szpitalu jest gwarancją dostania renty? Napisałaś że
          >wtedy nie mogą ci nie przyznać. A jeżeli jest to ktoś taki jak ja kto nie ma
          tych koniecznych lat pracy a nie jest w stanie udowodnić że chorował przed 18
          rokiem życia??? Tak z ciekawości w sumie pytam bo renta to jeszcze nie dla
          mnie,chociaż z tego co piszesz mogłabym się starać bo hospitalizacji na koncie
          mam kilka.
          • kebli Re: renta a chad 25.07.10, 18:55
            A to nie wiem, ja mam socjalną i byłam na rencie trzy lata.
            • jasminka28 Re: renta a chad 25.07.10, 19:01
              A z ciekawości ile taka renta socjalna wynosi?? Ja nie byłam
              hospitalizowana ale cięzko mi utrzymać prace więcej czasu nie pracuje
              niż pracuje, więc może warto sie postarać o nią.
              • 38takatam Re: renta a chad 25.07.10, 19:27
                Renta socjalna coś powyżej 500 zł.Trzeba mieć orzeczenie o
                niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym i chorować od 21 roku
                życia...
                Z zus-u marne szansesad
                Jestem po długim pobycie w szpitalu i nadal na oddziale dziennym,a
                zasiłek rehabilitacyjny odnawiają mi po kilka miesięcy(raz 3,teraz 4)
                Przy czym czynią to z taką łaską i takim opóźnieniem,że ręce
                opadająsad
                Sama jestem na etapie...co dalej?
                • za_mszowe Re: renta a chad 25.07.10, 19:57
                  38takatam napisała:

> Renta socjalna coś powyżej 500 zł.Trzeba mieć orzeczenie o
                  > niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym i chorować od 21 roku
                  > życia...
                  > Z zus-u marne szansesad

kiedy pobierałam, a to było parę mies. temu, wynosiła 504 zł. na wiosnę była podwyżka o kilkanaście zł.
                  ZUS orzeka sam, znam ludzi co nie mają orzeczenia o stopniu niepełn.(bo to w komisji powiatowej, nie w zus), a dostają rentę Z ZUSu.
                  Trzeba mieć CAŁKOWITĄ niezdolność do pracy.

Zachorować wg ZUS-u przed końcem trwania nauki, najdalej do 25 r. życia. miałam 19l. jak się zaczęło, a upomniałam się o rentę ze dwa lata później.
                  Pobierałam 2 razy po 2 lata, ale nie jednym ciągiem. w międzyczasie pracowałam (co się b. źle skończyło) i teraz też zrezygnowałam z pobierania, bo śmiesznie niski limit zarobków jest przy tej rencie, jakoś 700zł na rękę.

awanturka może się wypowiedzieć, jak to "łatwo" dostać orzeczenie niedorzecznika z ZUS o niezdolności do pracy. poszukaj jej postów.
                  • czubata Re: renta a chad 25.07.10, 20:36
                    A o ile się nie mylę do renty z zus trzeba mieć przepracowane minimum 5 lat.
                    • sorroweem Re: renta a chad 25.07.10, 20:57
                      ok renta z ZUS na pewno mi sie nie nalezy, chyba nie liczy sie kiedy czlowiek
                      zachorowal tylko jak czesto chodzi do lekarza Ja pierwszy raz zgłosiłam sie do
                      psychiatry w wieku 19 bodajże i co z tego Były próby leczenia, pozniej
                      polepszenie pozniej znowu dołek wiec kolejny lekarz. Teraz mam 26 i od 5 lat
                      dorywcze prace z przerwami na chorobe. Skoro jest to choroba efektywna
                      dwubiegunowa to niezdolna do pracy jestem tylko w 4 miesiace w roku tak jest w
                      moim przypadku Co wtedy robic?? ja zwalniam sie z pracy bo nie widze dla siebie
                      ratunkuuncertain na ile mozna isc na zwolnienie??
                      • kara.mija Re: renta a chad 26.07.10, 12:13
                        zwolnienie 6 mies - brałam od iternisty. Potem można dostać
                        rehabilitacyny na 12 mies. Ja dostałam na 6 a potem przedłużyli mi o
                        kolejne 6. Za pierwszym razem przychodnia nie przesłała
                        dokumentacji. Za drugim wystarczyła dokumentacja przesłana z
                        Instytutu. W szpitalu nie byłam. Rozważałam ewentualne starania o
                        rentę ale ponieważ jest lepiej to będę szukać pracy - mam czas do
                        listopada bo ze starej zwolnią mnie po powrocie z zasiłku. A co
                        dalej zobaczymy.
                • megan.k Re: renta a chad 01.08.10, 08:23
                  Dotrwaj do końca zasiłku rehabilitacyjnego (max 12 miesięcy), a 6 tygodni przed końcem tego okresu złóź domumenty w ZUS o rentę. Uda Ci się, a renta naprawdę się przydaje, jak ktoś nie może utrzymać pracy.
    • za_mszowe Re: renta a chad 26.07.10, 08:03
      powinnaś też udokumentować regularność leczenia (ksero karty choroby z
      przychodni/gabinetu lekarza).
      szpital swoją drogą (długo się w sumie w takich placówkach "nabyłam", bo nie
      mogli mnie dobrze zdiagnozować).
      Imho regularne leczenie + pobyt chociażby na oddz. dziennym.
    • czareg Re: renta a chad 26.07.10, 08:15
      Wśród lekarzy orzeczników nie spotkałem jeszcze nigdy psychiatry, ani też o takim nie słyszałem. Także w komisjach odwoławczych. Tak więc lekarz wydaje opinię na podstawie papierka - dlatego brak hospitalizacji praktycznie wyklucza przyznanie.
      ZUS bardzo mocno naciska na ograniczenie wydawania nowych rent, mało tego, robi wszystko by stare "weryfikować" (czytaj cofać). Ponieważ w żadnej kolejce [do orzecznika] nie daje się ukryć, że paru klientów jest "flotowych", to reszta jest bardzo ostro traktowana, by góra za bardzo się nie czepiała (rozmawiałem kiedyś z osobą po amputacji nogi, której 4 komisje nie przyznały renty shock ).
      Inaczej jest w sądzie, w rozprawie musi być kompetentny biegły (czytaj psychiatra) nie powiązany z ubezpieczycielem (lepiej to sprawdzić zadając pytania na rozprawie - bo czasmi zdarza się leniwy sędzia angry ).
      • sorroweem Re: renta a chad 26.07.10, 13:05
        ok dam sobie spokoj z renta Rozpoczne leczenie tylko czy leki na prawde pomoga??
        chodzi mi o złagodzenie moich faz Znowu zrezygnowalam z pracy (koniec kwietnia)
        w trybie natychmiastowym w fazie mani czy tam hipomania robilam jakbym miala
        motorek w tyłku i bylo mi z tym dobrze, bylam super pracownikiemsmile to trwalo ok
        6m-cy oczywiscie z chwilami rzekomej normalnosci tak mi sie przynajmniej
        wydajesmile Teraz znowu czekam na faze wyżu zebym mogla zarobic na leczeniesmile póki
        co wyjscie do sklepu mnie przeraża
        • za_mszowe Re: renta a chad 26.07.10, 22:20
          Zarejestruj się w Urzędzie Pracy, będziesz mieć ubezpieczenie zdrowotne, nawet,
          jeśli jesteś bez prawa do zasiłku.
          Znajdź dobrego leakrza, w przyszpilonym wątku
          forum.gazeta.pl/forum/w,15184,60591970,60591970,Superlekarz_superterapeuta.html
          mamy listę specjalistów z różnych miast.
          • sorroweem Re: renta a chad 27.07.10, 10:21
            Jestem zarejestrowana jako bezrobotna swoja droga w czwartek musze sie zglosic.
            Odbiore zaswiadczenie o ubezpieczeniu i ide sie rejestrowac do lekarza. Taki mam
            plan. Lekarza tez juz znalazłam ponoć jest dobry. Zobaczymysmile
    • majagor Re: renta a chad 27.07.10, 10:52
      Moja mama rentę otrzymała zaraz po zachorowaniu, zaraz po pierwszym swoim pobycie w szpitalu. Ale to daaaawno temu było i mama miała trudny przebieg choroby.
      Później tylko jej przedłużali, aż w końcu dali bezterminową - II grupę miała.
      Po zachorowaniu na raka zaraz przeniosła się na I grupę - całkowita niezdolność do samodzielnej egzystencji.
      Nigdy nie było problemów z komisją lekarską w ZUSie. Grzecznie pogadali i tyle.

No ale mama leczyła się regularnie, regularnie też bywała w szpitalu więc chyba nie mieli co dyskutować. Teraz w sprawie I grupy nawet na komisję nie pojechała - wysłałam zaświadczenie od lekarza, że nie jest w stanie przyjść i że zapraszamy ich do domu - oczywiście nie przyszli, przysłali tylko pozytywną decyzję wink

Więc wydaje mi się, że jeśli ktoś jest naprawdę mocno chory to nie ma problemów z otrzymaniem tego. No i kwestia odpowiedniej opinii lekarza prowadzącego - to chyba jest najważniejsze, bo w komisji mało kiedy siedzi jakiś psychiatra.
      • za_mszowe Re: renta a chad 27.07.10, 13:45
        maju, Twoja mama stawała na komisję 20 kilka lat temu smile wtedy mozna było dostać
        rentę na stałe. Dziś... no sama chyba masz pojęcie jak jestsmile

awanturka opisywała swoje trudności w uzyskaniu renty przed bodajże dwoma laty.
        wiesz, tu nawet wielomiesięczne pobyty w szpitalach i elektrowstrząsy nic nie
        dadzą, jeśli (nied)orzecznik d.upa nie lekarz. sama coś o tym wiem.
        gdy byłam w szpitalu, sporo ludzi miało tam zaplanowany pobyt w ten sposób, żeby
        w trakcie pobytu wypadła komisja, tzn. niedorzecznik przyjeżdża do psychiatryka.
        podobno wtedy taki pacjent ubiegający się o rentę wypada korzystniej (np dawna
        IIgr zamiast III).

jak ZUS od razu nie przyzna świadczenia, to się można odwołać od decyzji w ciągu
        bodajże 14dni.
        • majagor Re: renta a chad 27.07.10, 15:54
          No możliwe. Może źle napisałam. Ja się teraz na tym tak naprawdę nie znam. Pisałam tylko jak u mojej mamy było. Może mama miała szczęście wtedy dawno temu i teraz podczas zachorowania na raka? Tę pierwszą grupę ma od 3 lat i naprawdę nie było problemów z jej otrzymaniem, ani przedłużeniem.

A Awanturki problemów nie znam lub nie pamiętam...

I proszę nie obrażać lekarzy orzeczników wink Akurat tato bliskiej mi osoby pracuje m.in. w komisji... Jest dobrym lekarzem, znającym się na swym fachu. Ale na swej dziedzinie, bo nie sądzę, aby wielce na psychiatrii się znał wink
    • barbelinka Re: renta a chad 27.07.10, 18:12
      Napewno pomocne przy ubieganiu się o rentę jest pobyt w szpitalu.Dużo też zależy
      od lekarza prowadzącego,powinnaś chodzić regularnie.Nie wiem ile masz lat
      pracy,ale próbuj.Ja choruję od czterech lat i po pobycie w szpitalu dostałam
      rentę na trzy lata.Nie wyobrażam sobie wrócić do pracy,jak jestem w "dole" to
      prawie cały czas śpię.Życzę powodzenia!
      • sorroweem Re: renta a chad 27.07.10, 18:34
        Nie bede sie starac o rente nie wyobrazam sobie pobytu w szpitalu, raczej tam
        nie trafie. Mam 26 i pracowalam w 4 roznych miejscach z przerwami na faze manii
        i depresje.
        barbelinka- czy kiedy poczułas sie gorzej bylas w trakcie brania leków?? Ja sie
        obawiam, ze nawet biorac leki nie uda mi sie zapanowac nad tymi fazami ale to
        chyba temat na nowy watek.
        • barbelinka Re: renta a chad 01.08.10, 17:59
          Cześć!uważam,że branie leków a nawroty "naszej"choroby to jest niezależne.pomimo
          brania leków[a ja biorę,tak jak każe lekarz] i tak mam nawroty,tylko że w czasie
          "remisji' biorę inne a w "dole" inne.Niektóre leki np.Pernazinum pomagają w
          depresji ale w "dołku" pogłębiają depresję.Dlatego czasami muszę zmieniać.Moja
          lekarka uważa, że ChAD jest wystarczającym powodem,żeby dostać rentę.A pobyt w
          szpitalu napewno też.Dlaczego boisz się szpitala?Mi tam pomogli!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka