Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne? Help

08.02.11, 22:06
Boli mnie miejsce pod pachą, wyczuwam zgrubienie. Albo jest to zapalenie węzłów, albo mieszka włosowego. Po czym poznać każde z nich? Można złagodzić jakoś ten ból? Rozgrzać na przykład?
Obserwuj wątek
    • sapiencja Re: Węzły chłonne? Help 09.02.11, 15:31

Lekarz ze mnie żaden. Ale, jak ogólnie wiadomo, w Polsce najwięcej jest lekarzy i nauczycielismile
      Wygrzebałam w Internecie taką informację. Może pomoże i trochę uspokoi.

Powiększenie węzłów chłonnych
      Węzły chłonne obrzmiewają i stają się widoczne, gdy biorą udział w zwalczaniu zakażenia. Mogą wtedy lekko boleć. Przez dotyk najłatwiej jest wyczuć węzły chłonne podżuchwowe, szyjne, pachowe i te znajdujące się w pachwinach.

Przyczyny powiększenia węzłów chłonnych
      Uogólniona infekcja wirusowa - jest najczęstszą przyczyną powiększenia węzłów chłonnych. Powiększają się węzły na szyi, pod pachami, w pachwinach itd. Można odczuwać gorączkę. Co robić? Odpoczywać, dużo pić, przyjmować paracetamol. Jeśli po 5dniach nie nastąpi poprawa, należy skontaktować się z lekarzem.

Lokalna infekcja - powiększenie jednej z grup węzłów chłonnych (np. na szyi). Występuje gorączka i poczucie choroby; mogą też towarzyszyć inne, specyficzne objawy, takie jak kaszel, ból gardła lub ucha, katar. Co robić? Odpoczywać, dużo pić, przyjmować paracetamol. Jeśli po 5dniach nie nastąpi poprawa, należy skontaktować się z lekarzem.
    • kebli Re: Węzły chłonne? Help 09.02.11, 15:45
      Może powinnaś odwiedzić lekarza?
      Na taki ból mi zawsze pomagało lekkie masowanie. Po kilku minutach ból się zmniejszał.
      • kara.mija Re: Węzły chłonne? Help 10.02.11, 12:56
        Ja przy obecnej anginie to mam gule bolące, nawet szyją ruszać nie mogę bo boli i jest sztywna. Gdyby to był mieszek to moim zdaniem powinno to być mniejsze a na zewnątrz lekko zaczerwienione a węzeł chłonny znacznie większy i bez zaczerwienienia na zewnątrz.
        Ja myślę, że możesz pobrać np. ibuprom przez 3 dni jeśli to lekki stan zpalny to powinno pomóc a jeśli nie pomoże to zostaje tylko lekarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka