Dodaj do ulubionych

jak rozpoznac chorobe?

14.03.11, 04:37
Witam,

czy moze mi ktos odpowiedziec jak najrosciej rozpoznac chorobe dwubiegunowa ?

Mialem (prawdopodobnie) epizod depresji od 04.2009 do 02.2010 a pozniej wg. mnie epizod hipomanii, z tym, ze od 09.2009 przyjmowalem sertraline 50mg, wiec czy objawy hipomanii mogly byc wywolane przez ten lek ? Depresja znow powrocila w 07-09. 2010 a od listopada lykam setraline, ale na razie nie czuje zadnej poprawy.

Prosze o porade
Obserwuj wątek
    • obecna_xyz Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 07:41
      Boję się,że to jednak dwubiegunówka. Po pięciu miesiacach bezskutecznego brania leku mnie lekarz zmieniłby antydepresant. A masz stabilizator? Życzę zdrówka smile
      • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 05:38
        witam, nie mam stabilizatora, jak sie zmiania leki, znow zaczyna od najmniejszych dawek ?
        • obecna_xyz leki 15.03.11, 11:57
          Dzień dobry. Widać rozpoznanie CHAD nie jest jeszcze dla Twojego lekarza pewne skoro nie masz stabilizatora. Są następujące stabilizatory: lit, karbamazepina, walproiniany, olanzapina- pod różnymi nazwami firmowymi. Nowy antydepresant zawsze zaczyna się od małych dawek i trzeba się liczyć z przejściowym pogorszeniem na początku. Pozdrowienia smile
    • 36.a Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 11:29
      jak to właściwie jest? rzut choroby następuje nagle czy snuje się przez cały życiorys?

przeczucie "smutek za bardzo, radość za bardzo" miałam właściwie od zawsze
      • sapiencja Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 11:39

36.a napisała:

> jak to właściwie jest? rzut choroby następuje nagle czy snuje się przez cały ży
        > ciorys?
        >
        > przeczucie "smutek za bardzo, radość za bardzo" miałam właściwie od zawsze.

Hm... u mnie to jest tak, że "płacę" za radość, smutkiem. Im większa radość - tym większy smutek. Już się do tego przyzwyczaiłam. Nie zawsze się z tym godzę. I czasem pędzę do radości, wiedząc, że smutek i tak mnie dogoni. Ale, warto być radosnym...
        • czubata Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 14:55
          A u mnie to jest tak że nigdy nie ma reguły.Plączą mi się rodzaje chadów.Teraz już wiem że ja "od zawsze" miałam skłonności do nastrojów,a co się wtedy działo to wcale nie bez powodu.Ale nie jestem w stanie tego udokumentować,papiry mam od 2007 roku.Tam niby stało się to po raz pierwszy.
          • skwr2 Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 19:03
            Twierdzę, że chadowcem jest się od pieluchy, tzn. ma się predyspozycje. Czy życie je wyzwoli i wybuchną chorobą to już inna historia.
            Chad - specyficzna wrażliwość. Czy aby to na pewno choroba?smile))
            • sapiencja Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 19:50
              skwr2 napisała:
              "Chad - specyficzna wrażliwość.
              Czy aby to na pewno choroba?smile))"

Jeśli to choroba, to choruje na nią cała ludzkość. Wszędzie widzę chadowców.
              Jestem po prostu ekspertem od wyławiania chadowcówwink
              • skwr2 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 13:56
                sapiencja napisała:

> Wszędzie widzę chadowców.
                A odnoszę nieprzeparte wrażenie, że wśród normalsów jestem uosobieniem normalnoścismile
        • skwr2 Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 19:00
          Miałam tak szmat czasu, aż zrezygnowałam z uniesień na rzecz płaskich kategorii emocjonalnych. Chwalę to sobie. Jestem bardziej podobna do normalsówsmile Łatwiej mi się żyje.
          • sapiencja Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 19:52
            skwr2 napisała:

"Jestem bardziej podobna do normalsówsmile"

Hm...a ja nie jestem pewna, czy chciałabym być do nich podobna. Oni są inniwink
    • maly.lew Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 20:08
      idź do dobrego lekarza psychiatry.
      u mnie hipomanię wywołał Seroxat - brałam na deprechę. okazało sie, że mam dwubiegunówkę (jest trudna do zdiagnozowania, co zreszta widać na załączonym obrazku - źle mnie leczono pierwotnie). prawdopodobne wydaje się to, że Twój lek także mógł pomóc Ci wpaść w hipomanię...
      • maly.lew Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 20:11
        teraz biorę stabilizatory. i jest dobrze. poproś lekarza o zmianę leków - jeśli podejrzewasz u siebie dwubiegunówkę. leki niwelują górki i dołki i pozwalają normalnie funkcjonować.
        p.s. i brawo za trzexwość umysłu! no ja nie wpadłam przed właściwym zdiagnozowaniem na to, że mam dwubiegunówkę...
        • eydur8791 Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 20:44
          mały lwie u mnie też seroxat wywołał hipo. Choć ja podejrzewałem to już wcześniej że mam CHAD ale na hipo wpadłem właśnie po tym jak miałem depę i dostałem antydep.
          • kazimiera01 Re: jak rozpoznac chorobe? 14.03.11, 23:41
            eydur8791 napisał:

> mały lwie u mnie też seroxat wywołał hipo. Choć ja podejrzewałem to już wcześni
            > ej że mam CHAD ale na hipo wpadłem właśnie po tym jak miałem depę i dostałem antydep.

Zastanawiam się właśnie, jak to jest z hipomanią wywołaną antydepresantami. Zaczęłam chorować na depresję po 40-stce.
            Miałam kilka epizodów depresyjnych, leczonych antydepami, po dwóch wpadłam w hipomanię. Po ostatniej długiej depresji dostałam w zestawie leków depakinę chrono. Czy to znaczy, że mam chad ?
            Lekarz mi tego nie powiedział ( o chadzie), ale zastanawiał się, czy by mi litu nie zapisać, ale stanęło na depakinie.
            Czy chad może się objawić w późnym wieku (około 50) ? Do czasu pierwszej depresji spowodowanej rozwodem byłam zdrowa psychicznie.
            • kebli Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 09:51
              ChAD może objawić się w ciągu całego życia. Musisz porozmawiać z lekarzem, żeby dokładnie określił czemu przepisuje ci stabilizatory, zapytaj go po prostu czy podejrzewa u ciebie ChAD czy dał ci stabilizator na wszelki wypadek. Depakinę i lit przepisuje się zazwyczaj w przypadku ChAD.
              • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 11:05
                ale ja nie mam zadnego stabilizatora, tylko sertralina - antydepresant
          • maly.lew Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 16:42
            hm... no właśnie. chad jest podobno cieżki do zdiagnozowania - i to chyba widać po naszych cv smile
      • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 05:44
        ale kiedy sie okazalo, ze masz dwubiegunowke ? Czy jesli np. mam dwubiegunowke i biore teraz antydepresant tylko - to zle leczenie ?
        • kebli Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 09:55
          W ChAD podstawowym zadaniem leków jest stabilizacja nastroju, dlatego podaje się stabilizatory takie jak depakina, lit czy lamitrin. Antydepresanty w przypadku chorych na ChAD mogą wywołać hipomanie lub manię. Lekarka mojej kuzynki stwierdziła, że w przypadku chorych na zwykłą depresję zazwyczaj nie ma takiego zagrożenia.
          To lekarz cię musi zdiagnozować. Czy twój lekarz ma wszystkie informacje na temat twoich nastrojów? Czy podzieliłeś się z nim swoimi obawami? Szczera rozmowa z lekarzem być może rozwiała by twoje wątpliwości.
          My nie mamy prawa osądzać, czy to dobre czy złe leczenie, nie jesteśmy lekarzami.
          • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 11:04
            ogolnie ma te informacje, tylko jestem w UK, mam wrazenie, ze pomimo, tyle ludzi tu choruje na depresje, nie ma zbyt duzej wiedzy. Pytal mnie co chce zrobic zwiekszyc dawke czy zmienic lek, co prawda i tak decyzja jest ostatecznie moja, ale powinien chyba wiecej konkretow podac
    • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 11:08
      chodzi mi o to, czy jeden epizod hipomanii wystarcza do diagnozy ? rozne zrodla mowia inaczej,
      • czubata Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 13:21
        Ja wiem tyle że hipomania czy mania wywołana środkami chemicznymi nie zalicza się do kryteriów diagnozowania chadu. Co nie wyklucza że u chorego na chad leki mogą wywołać hipo.Więc pewnie trudno będzie tak od razu zdiagnozować po pierwszej przebytej hipo wywołanej lekami.I tu jest potrzebna obserwacja właśnie.
    • maly.lew Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 16:41
      ja miałam jeden epizod hipomanii (niedawno, od października do grudnia)) i podejrzewam, że coś w rodzaju hipomanii mogłam mieć w 2008 roku (ale nie mam pewności...)
      psychiatria to taka dziedzina medycyny, w której nie ma oczywistych diagnoz!

ale wiem jedno - leczenie andydepresantami przy chad to złe leczenie! u mnie spowodowało hipomanię. i cholera, jakbym trafiła na mniej fajnego i trzeźwo myślącego kolesia - to mogłabym sobie zrobić niezłe seksualne kuku!!!! także, niezależnie od tego czy jesteś w UK, czy nie - lepiej zadbaj o to, żeby leczono Cię właściwie! mnie zdiagnozowano i zaczęto leczyć w samą porę... na szczęście.

jakie masz objawy hipomanii? poczytaj w jakimś artykule i porównaj czy to to - kilka interesujących linków masz na tym forum.

powodzenia!
      • maly.lew Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 16:44
        aha, jeszcze jedna ważna - wg mnnie - uwaga. nie leczona hipomania moze prowadzić do manii - a ten stan dla życia jest jak tornado. stabilizatory - a nie antydepresanty - są właściwymi lekami dla nas. Ja biorę Ketrel i Lamitrin (od 2011 oba leki refundowane przy chad).
        • 36.a Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 16:51
          powtarzam się: są osoby biorące oprócz stabilizatora antydepresant i dopiero na takim "koktajlu" w miarę funkcjonujące. dla każdego dieta jego.
          • eydur8791 Re: jak rozpoznac chorobe? 15.03.11, 16:53
            a ja się na psychiatrii nie znam więc powiem tylko że trzeba iść do lekarza i to jak najprędzej
          • skwr2 Re: jak rozpoznac chorobe? 30.03.11, 18:28
            Często się nad tym zastanawiam, czy antydep nie jest potrzebny mi jako stabilizator. Ostatnio sporo się w moim życiu działo, ale obiecuję sobie, że z psychią przegadam stabilizujący wpływ antydepa. Jak długo można łykać wenla? Rok? Dwa?
            • dr.zabba Re: jak rozpoznac chorobe? 30.03.11, 18:45
              Nie zastanawiałam się, ale ja będę niedługo brać już trzy lata.
        • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 30.03.11, 02:33
          co masz na mysli pod pojeciem tornado ?
          • czareg Re: jak rozpoznac chorobe? 30.03.11, 07:43
            Świat się kręci, wydarzenia panują nad tobą, nie ty nad wydarzeniami. I pomimo, że masz złudzenie panowania nad całym światem (w sensie, najczęściej, dosłownym), zniszczenia w twoim życiu są katastrofalne.
            Ogólnie fajna hiperbola.
            Wykorzystując ją, można powiedzieć, że hipomania to silny wiatr, który szybko i mile niesie przez życie, ale w każdej chwili może rozrosnąć się do tornado.
            • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 01.04.11, 05:36
              witam,

czy stabilizatory bierze sie wylacznie po to, zeby takiego stanu uniknac czy tez zeby pomoc wyciagnac chorego z depresji ???
              • ergo_pl Re: jak rozpoznac chorobe? 01.04.11, 13:23
                i to, i to.
                • czubata Re: jak rozpoznac chorobe? 01.04.11, 14:25
                  Zgadzam się z Ergo,i to,i to.
                  Różne są koktaile leków,bo różne są przypadki. Ja też w zasadzie nie rozumiem czemu inni biorą antydepy i jest dobrze,a u mnie nie.W moim przypadku prawdopodobnie było tak że antydepy przyczyniły się do szybkiej zmiany faz i stanów mieszanych,i to wszystko skomplikowało postać choroby.Aczkolwiek moja lekarz oznajmiła że gdyby było aż tak źle,toby się zdecydowała na podanie antydepa.Powiedziała mi nawet że w niektórych ciężkich postaciach depresji specjalnie wywołuje się stany hipomanii lekami,bo jest to mniejsze zło,niż ciężka depresja i zagrożenie samobójstwem.
                  • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 21.07.11, 01:53
                    nadal nie wiem co mi jest, nie biore juz antydepresantow od poczatku lipca. Bralem przez 8 miesiecy nic nie zmienily, teraz czuje sie tak nijako, tzn. nie jestem smutny, mam bardziej problemy z motywacja, wolno pracujace myslenie, bole glowy, jestem spiacy, jak sprawdzic co mi jest ? Poradzcie prosze
                    • sapiencja Re: jak rozpoznac chorobe? 21.07.11, 09:07
                      dawidlis25 napisał:
                      "...nie jestem smutny, mam bardziej problemy z motywacja, wolno pracujace myslenie, bole glowy, jestem spiacy, jak sprawdzic co mi jest ? Poradzcie prosze"

Bóle głowy, śpiący? Uważam, że powinieneś zrobić EEG. I nie lekceważ mojej rady.
                      • dawidlis25 Re: jak rozpoznac chorobe? 22.07.11, 23:57
                        dlaczego tak uwazasz? co musze lekarzowi powiedziec zeby dostac skierowanie ?
                    • 36.a Re: jak rozpoznac chorobe? 23.07.11, 09:15
                      IŚĆ DO LEKARZA
                      albo wypić herbatę np. gruzińska i powróżyc z fusów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka