Dodaj do ulubionych

Litowcy proszę

02.05.17, 15:33
Witam! Jak znosicie lit? Czy macie jakieś działania uboczne, uciążliwości? Proszę bardzo o odpowiedź. Być może dostanę lit. Miałam Depakinę i Olanzapinę ale zaczęły mi się drżenia rąk. Podobno lit jest też antydepresyjny. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rainbow_73 Re: Litowcy proszę 03.05.17, 12:33
      Początki przyjmowania litu są nieprzyjemne, lecz ustępują po tygodniu czy dwóch. Szczególnych skutków ubocznych litu nie odczuwam, choć borę go od bardzo dawna.
      Nie wiem, czy lit ma działanie antydepresyjne. I tak zapadam na depresje. Ponoć litowi zawdzięczam, że nie nie są to zapaści nazbyt długie i głębokie. Obok litu biorę systematycznie antydepresant i ten w zwiększonej dawce wyciąga mnie z depresji. Czasem zastanawiam się, jak funkcjonowałabym bez litu. Lekarz stanowczo mi to odradza, więc idę za jego wskazaniami.
      • obecna_xyz Re: Litowcy proszę 04.05.17, 09:19
        Rainbow! Dziękuję za odpowiedź. Jaki bierzesz antydepresant? Ja ostatnio po Sertrainie i Parogenie dostałam wysokiego ciśnienia. smile
        • rainbow_73 Re: Litowcy proszę 04.05.17, 09:35
          Od lat niezmiennie biorę Venlafaksynę.
    • avila34 Re: Litowcy proszę 04.05.17, 14:19
      Ja na licie przytyłam 10 kilo w bardzo krótkim czasie i mi lekarz odstawił. To było dawno temu, więc tylko tyle pamiętamsmile
      • obecna_xyz Re: Litowcy proszę 06.05.17, 12:39
        Avila!Jaki masz stabilizator? Pozdrawiam
    • efka_te Re: Litowcy proszę 04.05.17, 17:44
      Jak znosiłam lit......? Wrzucono go we mnie (bez mojej zgody) kilkanaście lat temu. Wytrzymałam tydzień. Przez ten tydzień byłam kompletnie otępiała. Wszystkie konsumowane przeze mnie płyny zostawały w organizmie do tego stopnia, że w okresie tygodnia przybrałam na masie 5 kg!

Lit rzeczywiście ma działanie antydepresyjne (cynamon, banany, orzechy nerkowca - również), również (ponoć) anty-maniakalne. W USA robiono jakiś czas temu badania, które raczej kwestionuję, ale które potwierdzają jego antydepresyjne działanie. Badano wodę w kilku wielkich aglomeracjach amerykańskich; okazało się, że w wodzie w NY jest największe stężenie litu (naturalnego pierwiastka) i jednocześnie wykazano, że w NY procent samobójstw jest dużo niższy w porównaniu z innymi wielkimi miastami.... więc lit ma działanie antydepresyjne smile)) Jednak ten przepisywany na receptę jest dawką toksyczną dla organizmu. Miedzy innymi z tej przyczyny przy jego spożywaniu zaleca się częste i regularne kontrolowanie jego poziomu we krwi (ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo zatrucia). Wśród objawów zatrucia wyszczególnia się: bóle brzucha, wymioty, biegunkę, zmęczenie, omdlenie, osłabienie siły mięśniowej, senność, zaburzenia pamięci, widzenia, śpiączkę, objawy skórne takie jak świąd skory, wysypka, trądzik, łysienie, zmiany w EKG.... Nie wspomnę już o zalecanych cokwartalnych badaniach wątrobowych. Innymi słowy lek bardzo upierdliwy.

Alternatywą do lithium carbonicum jest lit orotate, który istotnie jest naturalnym pierwiastkiem i nie ma tak tragicznych skutków ubocznych. Nie trzeba recepty. Jest to suplement dietetyczny:

allegro.pl/orotan-litu-lit-5mg-60kaps-swanson-lithium-orotate-i6630661960.html

PS. Depakina i Olanzapina lobotomizują mózg, więc jeśli miałabym wybierać między litem a tymi dwoma wybrałabym to pierwsze w formie nie-receptowej. smile
      • obecna_xyz Re: Litowcy proszę 06.05.17, 12:38
        Efka! Czy zażywasz tylko ten orotan litu? Nie masz innych stabilizatorów? Pozdrawiam
        • efka_te Re: Litowcy proszę 06.05.17, 14:13
          Hej! Nie, ja biorę komplex witaminy B i omega 3. Okazjonalnie wspieram się neopersenem, jeśli czuję, że mogę mieć problemy ze snem (nie mam problemów z długością snu, bardziej z porą, o której zasypiam) lub kiedy coś mnie mocno zdenerwuje smile

Jeszcze w zeszlym roku byłam na 200mg Solianu (wcześniej przez miesiąc kwetiapina, a przez poprzedzające 3 miesiące aripripazol, przed nim - olanzapina <- a cała zabawa zaczeła się od haloperidolu w listoladzie 2015), do tego - lamotrygina 300mg i Fluoxetyna (nie pamiętam w jakiej dawce). Z początkiem sierpnia zaczęłam schodzić i tak, do zeszłego tygodnia (pod kontrolą lekarza). O lit otarłam się w 2001, po tygodniu odnawiając kategorycznie jego przyjmowania.

Nim nastąpił listopad 2015 byłam w 14-sto letniej remisji, z czego 7 lat bez leków. Poślizgnęło mi się w 2015 z absolutnie zależnych ode mnie przyczyn.

Podkreślam, nie namawiam nikogo na odstawianie leków, jeśli komuś jest dobrze z przytępieniem emocjonalnym i intelektualnym oraz innym mnóstwem skutków ubocznych - okay. Ja nie chcę, by działanie mojego mózgu sterowane była farmakologią, której stosowanie nie wiadomo co przyniesie za kilkanaście/kilkadziesiąt lat.
          • obecna_xyz Re: Litowcy proszę 06.05.17, 14:59
            Efka! Ja po odstawieniu leków w 2005 roku wytrzymałam tylko 1,5 roku. Teraz cały czas na Depakine i Olanzapinie bez objawów ubocznych poza, ostatnio, drżeniem rąk z, powodu którego odstawię Olanzapinę (Parkinson polekowy). Ile bierzesz Omega3? Z góry dziękuję i zazdroszczę smile
            • efka_te Re: Litowcy proszę 06.05.17, 15:47
              Co to znaczy: "wytrzymałam tylko 1,5 roku"?

Szczerze? Nie mam zielonego pojęcia jak można funkcjonować normalnie na Depakine i Olanzapinie. Uważasz, że dzięki nim poprawiła Ci się jakość życia? Taki jest zasadniczy cel leczenia. Z reguły po tego typu lekach nie jest się w stanie określić tego; poprawiło się niewątpliwie dla Twoich bliskich/rodziny i lekarzy, a dla Ciebie? ... jeśli u Ciebie występuje jedynie drżenie rąk i poprawiła Ci się jakość życia - masz farta i jesteś pewnie 1 na milion w wielu innych przypadkach zażywanie np Depakiny skutkuje w:

krwawiących dziąsłach, wzdęciach lub obrzęku twarzy, ramion, dłoni, nóg lub stóp, krwi w moczu, urojeniach,
              demencji (<
              • obecna_xyz Re: Litowcy proszę 06.05.17, 20:08
                Po 1,5 roku dostałam silnej manii potem dwuletniej depresji. Nie odczuwam wymienionych efektów Depakiny. Mój stan nie podlega autosugestii. Z psychoterapią mam kiepskie doświadczenia (słaba p.mgr). Poprzestanę na 2000 mg Omegi. Wypytuję wszystkich czy wytrzymują na jednym stabilizatorze. Pozdrawiam
                • obecna_xyz Re: Litowcy proszę 06.05.17, 20:13
                  P.S. Postanowiłam nie przechodzić na lit bo mam równocześnie stwardnienie rozsiane, a lit jest przeciwwskazany przy zmianach organicznych w ośrodkowym układzie nerwowym (mam dwa ogniska w mózgu i jedno w rdzeniu szyjnym).
                  • fionka21 Re: Litowcy proszę 28.05.17, 22:39
                    SM i CHAD? A może chorujesz na jakąś infekcję odkleszczową? Np. borelioza, bartonelloza, babeszjoza. Te choroby przenoszone są zresztą nie tylko przez kleszcze..
          • sensi47 Re: Litowcy proszę 11.05.17, 19:36
            Skoro preferujesz taki bezlekowy styl życia dlaczego faszerujesz się sztucznymi odpowiednikami witamin, minerałów?
            Wszystko masz w naturze i lepiej przyswajalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka