Dodaj do ulubionych

PILNE pytanie Pulneo-biegunka

16.03.10, 18:27
Synek ma przepisany Pulneo na kaszel niestety tak samo jak po Eurespalu ma po
tym biegunkę. Już się skapowałam, że to jest w zasadzie to samo,,, I kurczę
nie wiem co tu robić , czy mu dać pomimo biegunki czy nie?
Oprócz tego nie ma żadnych antybiotyków, wcześniej brał Pecto-drill na
rozrzedzenie wydzieliny.
Chodzi mi o to, że przez tą biegunkę może być problem z czopkiem
przeciwgorączkowym a ostatniej nocy miał 40 stopni,, kurcze nie wiem co robić
Obserwuj wątek
    • kasjach Re: PILNE pytanie Pulneo-biegunka 16.03.10, 19:05
      Mojej koleżance w takiej sytuacji (tyle że biegunka była po antybiotyku) lekarz
      kazał odstawić wszystkie leki i powiedział, że najważniejszy jest żołądek.
      • mariolaosa5 Re: PILNE pytanie Pulneo-biegunka 16.03.10, 19:36
        mój synek zawsze przy antybiotyku czy lekach np . bactrim ma biegunke i wtedy muszę mu podawać smecte 0,5 opakowania HiPP ORS 200 Kleik marchwiowo-ryżowy zrobić mu troszke dietki tz podaje marchewke (nie surową) kleik ryżowy albo jak starsze dziecko ugotować ryż mój mały ma 8 miesięcy 7 kg nie wolno mi przerywać leczenia tak jak poprzedniczka pisze a zwłaszcza przy antybiotyku
    • liti Re: PILNE pytanie Pulneo-biegunka 16.03.10, 20:20
      Dawno się tu nie udzielałam a mój Wojtek ma już 3 lata więc niektóre sprawy są
      łatwiejsze a niektóre trudniejsze. ORS przypuszczam, w ogóle by nie przeszedł.
      Problem jest też taki, że od stycznia już 2 razy brał antybiotyk i chciałabym
      uniknąć trzeciego. Ja wiem, że bez lekarza niewiele się rozwiąże więc muszę
      czekać do jutra do 15:00 aż jego lekarka będzie w przychodni, żeby ją chociaż
      zapytać co dalej. Przerabialiśmy przy różnych infekcjach różna warianty ale
      najlepiej byłoby mieć lekarza w domu non-stop bo sytuacja czasami się zmienia
      tak szybko, że trudno podjąć właściwą decyzję co dalej. Już parę razy stałam w
      takim martwym punkcie no i na chybił trafił...Dziś mu jeszcze podałam tego
      Pulneo tyle , że mniej i drugi Enterol. Jutro zobaczymy.

A ile czasu wchłania się czopek? wiecie ?
      Bo jak mi dziecko robi kupę (wodnistą) godzinę od aplikacji czopka i jego nie
      widać zbyt wyraźnie, to co? Dawać drugi czopek- może "wykupkać" od razu;
      Nie dawać nic- może gorączkować; Ja dziś dałam doustnie Ibufen bo można
      naprzemiennie z prarcetamolem ale nie mam pojęcia ale tego paracetamolu się
      wchłonęło i czy nie rozwalam mu wątroby i tak. Mimo tych 3 lat mam wciąż nowe
      dylematy...
      • 20ewita79 Re: PILNE pytanie Pulneo-biegunka 16.03.10, 20:31
        witajsmileja bym nie podawała mniejszej dawki pulneo bo nie ma to sensu smiledała bym
        te pulneo w ilości zaleconej przez lekarza do tego na gorączkę paracetamol lub
        nurofen w syropie (nie polecam ibufenu bo dodatkowo może zwiększyć biegunkę )tak
        na marginesie to czopek przy biegunce nie wskazany bo dodatkowo podrażnia
        jelitasmilepodałabym też smecte KONIECZNIE z tym że przy tym wszystkim odstęp co
        najmniej pół godzinysmilea smecta działa jak plaster na podrażnione biegunką
        jelitka i żołądek smiletak mi się wydaje trzy latka to sporo więc nie koniecznie
        czopki trzeba ładować można w syropkusmilesmilesmilepowodzenia i daj znać co z malutkimsmile
        • 20ewita79 Re: PILNE pytanie Pulneo-biegunka 16.03.10, 20:34
          a drugiego czopka nie podawaj jak jeden wylazł rozmemłanywinkbo tak naprawdę nie
          wiadomo ile substancji z niego już się wchłonęłoa z tym łatwo przesadzić i o
          nieszczęście też nie trudno smile
          • liti Re: PILNE pytanie Pulneo-biegunka 16.03.10, 20:55
            Widzisz, ja mu czopki podaję dlatego, że on ma sporo leków doustnie brać a je
            bardzo mało albo wcale przy gorączce. Dziś na przykład powinien wziąć: 3,5 ml
            Pecto drillu, 7,5 ml Pulneo, a nawet Bioaron jak do tego dorzucę Nurofen 5 ml to
            wychodzi dużo. a zjadł 1/4 kromki chleba na śniadanie... Poza tym on już się
            buntuje i nie chce brać doustnie tych leków, więc jak moje patenty na
            przekonywanie się kończą i daję mu na siłę to po prostu rzyga (konkretnie 1 raz
            ale nie chcę powtarzać bo w ogóle nic mu nie podam). Ibufen podałam mu dlatego,
            że właśnie nie chciałam przedawkować paracetamolu a po tym nie wiadomo
            "wykupkanym czy niewykupkanym" czopku zaczęła (po jakimś czasie znów rosnąć
            temperatura.
            Wygląda na to , że jutro znów do lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka