12.11.10, 11:30
Dziewczyny, moje chłopaki mają roczek i już zaczynają chodzić. Przy meblach lub trzymane za rączkę idą. Zakładam im skarpetki zwykłe a na to skarpetki antypoślizgowe. Jednak stópki nie zawsze są ciepłe. Myślę o jakiś butkach, kapciach. Macie jakieś doświdczenie i rady w tym temacie? Możecie polecić firmy z obuwiem dla najmłodszych? Będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • marcowa82 Re: Buty 12.11.10, 11:54
      Polecam takiego typu paputki allegro.pl/minou-kapciuszki-niemowlece-skora-18-24m-14cm-i1308387478.html . Ostatnio zamawiałam na allegro dla mojego chodzacego synka. Pozdrawiam
    • mama_janka007 Re: Buty 12.11.10, 12:29
      zawitkowski i wielu spotkanych przeze mnie rehabilitantow dosc jednoznacznie odpowiadaja na takie pytania
      np:
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,105473423,106038432,Re_jakie_kapcie_do_nauki_chodzenia_.html
      ja bym dokoptowala ew.rajstopki i na nie te skarpety, zanim zalozylabym jakies kapcie.
    • zdunia1979 Re: Buty 12.11.10, 13:52
      Ja 2 listopada byłam z moimi bliźniakami u ortopedy dr,. Sionka i powiedział mi, że w domu kapci dzieciakom nie powinno zakładać się w ogóle. Tak stópki rozwijają się lepiej. Moi do tej pory biegali w kapciach a teraz po wizycie kupiłam skarpety z silikonem i zakładam na rajstopy.
      • angel-ina26 Re: Buty 12.11.10, 14:43
        Nam też pani rehabilitantka poradziła aby jak najwięcej chodził boso w domu, a buty firmy elephant.
        https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371decnqpgw.png

<Wiktor ur. 05.11.2008, 29 t.c, 1350g>
    • karro80 Re: Buty 12.11.10, 14:42
      W domu w 2 parach skarpet? Ile macie stopni 15wink?
      Wyluzuj, własnie siedzę przy kompie mając stopy gołe i zimne jak lody - jest mi CIEPŁO, naprawdę, młoda odwiecznie biega boso(za wyjątkeim zesżłej zimy), a i często tylko w majtach i koszulce z krótkim, fakt u nas w domu jest bardzo ciepło,ale zwykle uchylone okno, więc od podłogi jest kapinke chłodniej. Poza tym 2 pary skarpet czy skarpety i rajty sa średnio wygodne dla stopy - załóż to zobaczysz.
      • syleczka78 Re: Buty 12.11.10, 15:02
        Nie, mamy ok 21-23 stopnie. Nie jestem przewrażliwiona na tym punkcie, raczej mamy mówią mi że mam "zimny chów" wink. Wolę też dzieciaki ubrać lżej niż za grubo, ale te stópki tak mi jakoś "leżą na sercu". Dzięki za wasze wypowiedzi!
    • zdunia1979 Re: Do Karro 12.11.10, 18:03
      Gorąca laska z Ciebie smile Powiem ci, że mi jest zawsze zimno. W domu mamy ciepło a ja zawsze mam ciepły dresik i grube skarpetki. A czasami mam bluzę na sobie i na to jeszcze polar. Jak eskimos smile

Pozdrawiam!
      • karro80 Re: Do Karro 12.11.10, 18:15
        e tam gorący to mój chop jest i matkawink my mamy naprawdę max cieplutko w chałupie- ok 24-nawet 25st, bo mieszkając z rodzicami już się "naeskimosowałam" i lubię chodzić w koszulce i portkach na bosaka. Co ciekawe odkąd mam tak ciepło w domu i nie noszę 50 swetrów i innych mniej choruję, a młoda to w ogóle nie choruje, no jakiś tam katarek, choć w tym sezonie to jeszcze nawet i tego nie było.

Sylwuś - naprawdę, maluchy za moment zaczną ganiac i 1 para skrapet w tej tempce im wystarczy aż za nadto(może nawet sciągać będąwink) - lekko chłodne mogą być, tak samo jak łapki - zwróc uwagę jak jest u dorosłych czy np ty albo ktoś nie masz chłodnych a nawet zimnych rąk/stóp a jest ciepło, jak lody to po prostu kupić skarpektki z domieszką wełny i wsio, bo jednak dwie pary to są naprawdę mało wygodne, a kapciochów unikać jak tylko mozna najdłużej(hehe, moja miała fart, bo z chodzeniem trafiła na lato to uczyła się nawet na dworzu boso), a jak stopa taka zakutana to się i nie rozgrzewa. Też mam chyzia na pkcie stopek, ale zwykle dworowo - bo młodej póki nie chodziła to często marzły na dworzusmile
    • wyspa-ela Re: Buty 12.11.10, 19:51
      Hej
      Wiesz co ogólnie dziewczyny mają rację im mniej na nodze tym lepiej smile więc w domu żadnych kapci i butów - ja używam skarpet z silikonem i mały szaleje jak dziki, czasem spadają i muszę go ganiać żeby ubrać z powrotem he he no ale ma radochę jak może na czworaka przed mamą uciekać smile a buty kupiłam ostatnio z Baty i jestem zadowolona, dobrze trzymają się na nodze i są stabilne i ciepłe smile pozdrawiam

ps. - a jak tam ze wzrostem i wagą u Bobków ? smile my idziemy w przyszłym tyg. na szczepienie i pewnie cały ten bilans będzie też

pozdrawiamy
      • mama-cudownego-misia Re: Buty 12.11.10, 22:13
        Ja bym się bała, ze nóżki w 2 skarpetach będą się ślizgać i jakaś wada postawy z tego wylezie. Rehabilitant tłukł nam do głowy od zawsze, ze skarpety z ABSem (są też takie grubsze, z podeszwą w całości powleczona guma - kupisz na allegro), ewentualnie na skarpety sandałki z bardzo miękką podeszwą łamiącą się w 1/3 długości od palców, mocno trzymające nogę, żeby nie chodziła na boki, ewentualnie ze sztywnym zapiętkiem (ale niekoniecznie, warto dać stopie szansę).
    • syleczka78 Re: Buty 13.11.10, 21:55
      Dziewczyny - dzięki! Dziś był test, po 1 parze skarpet z antypoślizgami i nóżki ciepłe smile Tak będę robić. Buty tylko na spacer do wózka, ale to już wiem jakie. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka